Šta je novo?

AMD Athlon II X3 450 3.2GHz

s4m3m4n

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5 12400F
Matična ploča
Asus Prime H670-PLUS D4 Rev.1
RAM
KINGSTON 16GB DDR4 4x8GB kit 3200MHz FURY Beast RGB KFC3200C16D4/8GX
GPU
NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G MSI
Storage
INTEL SSDSCKKF256G8H, WDC WD5003AZEX-00K1GA0, Samsung SSD 980 250GB, WDC PC SN520 SDAPNUW-256G-1006
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi PCI (70SB104000000)
PSU
MSI A850GF
Kućište
Veliko sa 5 kulera
Monitor
Asus TUF VG27AQA1A VA
Miš & tastatura
LOGITECH G403 HERO, Redragon Kumara K552RGB-1 Mechanical Gaming
Ostale periferije
JBL Tune 720BT
Laptop
Lenovo Yoga 500 14 inča Touch Screen
Mobilni telefon
Samsung A54 5G, Samsung S9
Pametni uređaji
Garmin Vivosport
Steam
https://steamcommunity.com/id/s4m3m4n/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi probao sam da otkljucam 4 jezgro nakon cega mi se komp restartovao nakon sacuvanih podataka u biosu i nije hteo sa se butuje...Onda sam ga restartovao 2-3 puta i uspeo sam da udjem u bios i vratim sva podesavanja.Sada kada izvadim kabal iz racunara za napajanje i vratim ga.Probam da ga upalim nece odmah da se upali,kao da nema struje.Vec posle minut.Zna li neko da li je ovo problem do ploce ili procesora?

Ocigledno da si dobio primerak sa stvaro neispravnim jezgrom ja sam u januaru uspesno otkljucao 455 prosao je i testove. Koja je ploca i napajanje? Da li si potpuno siguran da se to nije i ranije desavalo pre otkljucavanaja jezgra.

Nije se desavalo sigurno,jer sam dosta puta gasio racunar kada sam cistio iza stola i slicno...Ploca je http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4N68TM_LE_V2/ a napajanje Chieftec 400W,graficka je Ati Radeon HD 4600 1GB DDR3,memorija je Kingston Hyperx 1600 MHz 4Gb jedan modul,hard je wd 160GB,a rezaci lg i pionir.Imam nakaceno stampac,skener,tastaturu i kamericu na usb.Eto to je sve detaljno sta imam.

Probaj, ako nisi vec urado istalirati poslednji bios tvoje ploce. Ako imas orginalni disk od ploce tamo imas program @Bios, instaliraj i sanjim mozes direkno sa iterneta istalirati novi bios.

Mislis da je do bios-a?Evo upravo cu sada da skinem novu verziju bios-a.Juce sam imao problem da mi je opcija u bios-u AI Net 2 prepoznala da mi je kabal od mreze do rutera bio los.Desavalo mi se da nece da se upali dok ne izvadim kabal od mrezne.Mislis da ce nova verzija biosa resiti problem?Pazi sve mi je radilo super od kako sam pokusao da otkljucam jezgro.Nakon toga se restartovao i umesto da se upali na sekundu je par puta zasvetlela dioda za power i ugasila se.Dokse palila i gasila u napajanju se culo kako klakce nesto.Kao cik,cak,cik,cak i to znas kojom brzinom se palio i gasio.Kao da nije imao dovoljno snage da startuje racunar.Probao sam da stavim termaltake 500w i pali se racunar svaki put iz prve nakon vadjenja kabla iz struje :D Da li je moguce da kada sam otkljucao jezgro procesor je povecao snagu,a napajanje nije moglo da izgura,pa je mozda otisao neki kondezator ili dioda u napajanju?Napajanje je CHIEFTEC-MODEL:GPS-400AA-101A.Na njemu pise da je maksimalna izlazna snaga 390W.

Poslednja izmena:
A sta imas od ostalih komponenti? Posto to nigde ne spominjes.

Imam tv karticu kworld terminator koja je kupljena pre par meseci,wd 160gb,2 lg dvd rezaca,skener hp,stampac hp,usb tastaturu,eksterni hard,2 flesh memorije,web kamericu,card reader,kingston hyper x 1600mzh ddr 3 1 modul.

Naveo sam vec gore sta imam ali evo opet sam napisao...Isao sam na one sajtove da unesem sta koristim od komponenti i da mi izracuna koje mi napajanje treba.Po onim proracunima pise da mi minimum treba 500W.Koliko su pouzdani ti sajtovi?

Mislis da je do bios-a?Evo upravo cu sada da skinem novu verziju bios-a.Juce sam imao problem da mi je opcija u bios-u AI Net 2 prepoznala da mi je kabal od mreze do rutera bio los.Desavalo mi se da nece da se upali dok ne izvadim kabal od mrezne.Mislis da ce nova verzija biosa resiti problem?Pazi sve mi je radilo super od kako sam pokusao da otkljucam jezgro.Nakon toga se restartovao i umesto da se upali na sekundu je par puta zasvetlela dioda za power i ugasila se.Dokse palila i gasila u napajanju se culo kako klakce nesto.Kao cik,cak,cik,cak i to znas kojom brzinom se palio i gasio.Kao da nije imao dovoljno snage da startuje racunar.Probao sam da stavim termaltake 500w i pali se racunar svaki put iz prve nakon vadjenja kabla iz struje :D Da li je moguce da kada sam otkljucao jezgro procesor je povecao snagu,a napajanje nije moglo da izgura,pa je mozda otisao neki kondezator ili dioda u napajanju?Napajanje je CHIEFTEC-MODEL:GPS-400AA-101A.Na njemu pise da je maksimalna izlazna snaga 390W.

Po meni si sam vec pronasao kvar. Probaj da ostavis neko vreme s tim thermaltake napajanjem da vidis kako se komp ponasa.
Koliko je star taj ciftec?

Imam tv karticu kworld terminator koja je kupljena pre par meseci,wd 160gb,2 lg dvd rezaca,skener hp,stampac hp,usb tastaturu,eksterni hard,2 flesh memorije,web kamericu,card reader,kingston hyper x 1600mzh ddr 3 1 modul.

Naveo sam vec gore sta imam ali evo opet sam napisao...Isao sam na one sajtove da unesem sta koristim od komponenti i da mi izracuna koje mi napajanje treba.Po onim proracunima pise da mi minimum treba 500W.Koliko su pouzdani ti sajtovi?

Sry prevideo sam taj post... pa verovatno si imao power surge neki, mozda i nevezano otkljucavanje. Secam se da mi je jednom riknuo hard nakon sastavljanja racunara, kontao sam da nesto nisam dobro spojio, a ustvari je bio problem na mrezi koji je probio napajanje i sprzio samo HDD (srecom). Tako da preporucujem to sto kaze dejan_osipaonic.

U startu teme nije bio ovakav opis, sada je mnogo jasnije da imas problem sa napajanjem, kako je gore navedeno i ja mislim da si sam resio problem, a i novi bios nece skoditi.

Novi bios sam stavio i to je sada ok.Sto se tice napajanja mogu ce je da je prezivelo ostecenje...

@Borgof sta ti znaci ovo ''pa verovatno si imao power surge neki, mozda i nevezano otkljucavanje.''

Ovo napajanje ima zastitu od power surge kao i maticna ploca,a buni me ovo nevezano otkljucavanje?Kada sam prvi put otkljucao racunar se ugasio i nije hteo da se upali.Onda se posle 30 sekundi sam upalio na sekund 15 puta i ugasio.To paljenje i gasenje je trajalo u intervalima 1 sekunda,a u napajanju se cula kao neka sklopka da cakce.Mogu ce je da kada sam otkljucao jezgro napajanje nema snage da pogura phenom II x4,jer bi on trebao da vuce 125w umesto kao sada 95w.

Ovako ja sam ranije imao to napajanje ostala mi specifikacija (knjizica) jel to tacno ovo:(GPS-400AA-101 A (active PFC)) znaci nas interesuje napajanje procesora od 3.3v on je 28A u snazi 92,4W. Sto znaci da je slabo. Stavi neko jace brendirano napajanje min.500w pa onda probaj otkljucavanje.pozz..

Znaci da mi je napajanje sada na samoj granici sto se tice potrosnje? :) Reci mi da li si slucajno imao iskustvo u vezi otkljucavanja,a da procesor ne moze da se otkljuca?Mislim da se potrefi serija iz istog modela koja jednostavno ne moze da se otkljuca.Znas li kako se onda ponasa racunar nakon otkljucavanja u bios-u?Meni se racunar isto ugasio i nije hteo odmah da se upali kada sam mu ugasio sva jezgra i ostavio samo jedno...

DA ali tu postoji jos neki problem, u idle je moralo raditi, tu snagu bi procesor postigao tek negde na 80% opterecenja.

Prilozi

• DSCN0158.jpg
    DSCN0158.jpg
    269.8 KB · Pregleda: 68
  • DSCN0164.jpg
    DSCN0164.jpg
    198.9 KB · Pregleda: 79
Ma ako mi se pali sa drugim napajanjem koje sam probao sigurno je da cu mora ti da ga zamenim,a mozda je i negde osteceno nakon povlacenja vece struje koje ne moze da postigne...Mene buni sledeca stvar kada resim da uzmem napajanje za par dana,vidim da dosta napajanja ima razlicite karakteristike bez obzira od koliko su vati.Ova druga slika koju si okacio gde pokazuje kolika je maksimalna izlazna snaga i struja,mene zanima sta mi je najbitnije da gledam kod kupovine novog napajanja?Mislim da nije samo bitno vide ti broj 500W i kupi ti ga,jer ova tabela na svakom napajanju igra kljucnu ulogu.Treba mi tu malo pomoci oko toga koja grana mi je vaznija da ima snage za jace opterecenje?

Sredinom januara sam otvorio (Athlon II X3 455) cetvrto jezgro nikakvih problema nije bilo on radi na 3.3GHZ. Napajanje je kao tvoje samo od 550W posto mi je trebalo za (procesor) ploca 8pin prikljucak.

Min. 500W i struja na 3.3v da je 30A ili vise.

Ok.Hvala ti i kad kupim novo napajanje proba cu da vidim da li ce opet da se desi crash system...Mada ja mislim da procesor ne dozvoljava otkljucavanje i zato ga je shut down i nije hteo da se upali 30 sekundi dok bios sigurno nije resetovao podesavanja...Sada se razmisljam da li da probam sa novim napajanjem da ne sagorim procesor ili ne ostetim...

Ajd tupite jos o napajanjima.... Moj info, i koje je napajanje u pitanju, radi kao bombonica... Otvori to napajanje i nosi u servis jer to napajanje MORA da radi normalno na toj masini.

Napajanje je radilo normalno dok nisam pokusao da otkljucam procesor,sada ima problem kada izvadim kabal i vratim.Desava mi se da uopste nece da se upali,a nekad moram dugo da cekam ili da vadim kabal vise puta...Sa termaltake napajanjem pali iz prve...Mogu ce da mu je optisao neki kondezator ili dioda...

Neki Seasonic bi valjalo da uzmes... I danasnje ploce, procesori, graficke traze veliku snagu na grani od 12v, a ne od 3.3v.

Planirao sam da uymem ovo napajanje Chieftec CFT-600-14CS 600W,pa me zanima vase misljenje da li je dobro sto se tice tih napona i snage na granama?

M@rio sada si me zbunio iz razloga sto si mi rekao da je vise bitan napon i snaga na grani od 12V nego na grani od 3,3V?

Pogledaj specifikacije napajanja.Ista serija razlicita snaga, ali samo na 12v grani, koja je i najpotrebnija.To napajanje je odlicno, jos je modularno:).

EDIT: evo link http://www.chieftec.com/super-power.html

Poslednja izmena:
Uzmi slobodno to napajanje, izdrzace i neki buduci upgrade.To koje sad imas verovatno je pokvareno cim se se tako ponasa.

Malo mi je cudno da se Chiftec tako lako pokvari samo zato sto mozda nije imalo dovoljno snage da pogura otkljucavanje jezgra na Phenom II x4...Kada uzmem novo napajanje javi cu kako se ponasa,ali ako sam sa Thermaltake-om uspeo da ga upalim uvek iz prve,onda je definitivno problem do Chiftec-a...

Samo mi treba mala pomoc da li da uzimam jace napajanje od ovoga Chieftec CFT-600-14CS 600W?

Dosta je taj od 600W, ne treba ti vise/jace.

To sto trenutno imas (od komponenti) terao bi i neki kinez od 500+ W tako da slobodno uzmi i ne brini.

Malo mi je cudno da se Chiftec tako lako pokvari samo zato sto mozda nije imalo dovoljno snage da pogura otkljucavanje jezgra na Phenom II x4...

Uvek postoji mogucnost da se nesto pokvari, zato sluzi garancija:).

Kao sto rece JovanS, snage ces imati i vise nego sto ti treba.

Znas li ti slucajno da neko prodaje napajanje?

Da prodaje, ne znam.Najbolje ti je da kupis novo ili da trazis polovno po oglasima sa garancijom.

Vrh Dno