Šta je novo?

Amd athlon 64 x2 6000+ vs Intel Celeron e3300

nidza998

Cenjen
Učlanjen(a)
01.03.2013
Poena
169
Cisto me zanima koji je jaci.Zanima me informacije ko je jaci bez overkloka i sa overklok posto celeron moze i do 4ghz da ode sta vi mislite?

Na def su mozda jednaki ili jako blizu tome, dok na istom kloku, kao i pri max overkloku(gde je max OC Celerona viši) Celeron je jači. Oba procesora su mnogostruko slabija od Pentium procesora za LGA1155 ili i3 za LGA1156.

e3300 je 775, uporedi onda celeron g1610 sa pentium g630 , celeron je malo brzi...

Na def. AMD je jaci od tog Celerona, jedino sto mu je oc potencijal veci nego kod Athlona.

Ja sam samo hteo da kazem kako je oba procesora pregazilo vreme.

ja nemam ti procesori ,nego me cisto zanimalo.Ali koliko kosta athlon i ovaj celeron definitivno celeron cak je u troduplo jeftiniji od athlona a mala je razlika

Na difoltu je brazi Athlon, kada se oba kloknu, Celeron.

Neka te ime "CELERON", ne plasi. To je derivat Wolfdale jezgra i odlican je. Manje trosi od Athlona, lepo se klokuje u hladniji je.

Kakogod da okrenes, bolji CPU od Athlona.

pa da ali vidim neke budale kad cuju celeron ili nesto kazu da ne valja a na primer g1610 moze da otkine core2duo ili neki pentium u tom rangu

Ja imam bas E3300, ide do 4.6 Ghz (koliko je to % vise od defaultnih 2.5? :) )
Za produkciju posto radi 24/7 kao server ga drzim na 4.11 Ghz vec tri godine.
Lepo kazete da ne treba marketinsko ime Celeron da dezavuise (to samo laici tako gledaju), jer je ovo punokrvni Core2Duo klase Wolfdale 45nm koji nije prosao kontrole prilikom procesa proizvodnje tj. samo mu je L2 cache felerican pa umesto 3 MB ima 1 MB L2.
Na laptopu imam C2D @ 2Ghz sa 3 MB L2 ali nema VT-x, i ovaj Celly ga jede za dorucak :)
Linux kaze za 4.1 Ghz: System Bogomips: 8200 (x2) tako da kao da teram neki QuadCore :)

Ja imam bas E3300, ide do 4.6 Ghz (koliko je to % vise od defaultnih 2.5? :) )
Za produkciju posto radi 24/7 kao server ga drzim na 4.11 Ghz vec tri godine.
Lepo kazete da ne treba marketinsko ime Celeron da dezavuise (to samo laici tako gledaju), jer je ovo punokrvni Core2Duo klase Wolfdale 45nm koji nije prosao kontrole prilikom procesa proizvodnje tj. samo mu je L2 cache felerican pa umesto 3 MB ima 1 MB L2.
Na laptopu imam C2D @ 2Ghz sa 3 MB L2 ali nema VT-x, i ovaj Celly ga jede za dorucak :)
Linux kaze za 4.1 Ghz: System Bogomips: 8200 (x2) tako da kao da teram neki QuadCore :)

Jeste to sve fino, ali njega i3 jede za doručak. Sve je to zastarelo, bilo da govorimo o Phenom II, Core 2(i Duo i Quad).

AKo nije najnoviji procesor od 500e onda je zastarelo? :)

Mozda sto se tice potrosnje proizvodnog procesa i ponekih instrukcija koje fale, ali ploca/chipset je glavna stvar koje ogranicavaju stare procesore (koji su bili prosecni ili zverke procesor a ne budzet).
Ta era tamo od 2006 koja je pocela sa multicore je po meni i dan danas sasvim ok! Iz licnog iskustva kao najbolji primer bi istakao q6600 koji je sada koliko 7 godina star? Dobro nasviran kada se uporedi sa ovim najnovijim atlonima i celeronima (dvojezgarcima) stari zastareli q6600 ih jede sto se tice performansi... i to pre nego sto se klokuje.
Ustvari q6600 ti dodje na nivou ovih "novih" 640 athlona x4 (koji je 60tak evra nov sada da se uzme) a klokuje se bolje itd. Imam u jednoj masini taj atlon tako da znam :)
Tu se postavlja pitanje da li su gore navedeni procesori ubogi i ne funkcionisu kako treba za danasnje potrebe? Ne, naravno da rade ok.
Svi ti procesori i njima slicni rade cak i sa najnovijim OSom vecinom modernih igara i programima sasvim pristojno itd.

Sve u svemu ako izuzmemo nekoliko novih instrukcija koje fale na tim starim procesorima ustvari glavna stvar koja im vestacki odredjuje rok trajanja je chipset tj ploce. Zato sam se ja morao rastati od moga :)
E sad jednojezgarne procesore pre multicore ere jeste pregazilo vreme i danas su zaista skoro pa neupotrebljivi.

Ono sto hocu da kazem je da pored testiranja i povecanja koja se vrlo cesto mere u jednocifrenim procentima izmedju generacija za vecinu ljudi ne znaci nista jer u stvarnom zivotu razlike videti nece.

Iskreno integrisana grafika na chipu je od multicore ere po meni jedini pravi napredak, da kazem revolucionarni sto se tice potrosackog trzista, tj za siroke narodne mase.

Poslednja izmena:
Jeste to sve fino, ali njega i3 jede za doručak. Sve je to zastarelo, bilo da govorimo o Phenom II, Core 2(i Duo i Quad).
Cemu uopste sluzi CPU? :) Da se malo podsetimo izgleda trebalo bi... StormScion lepo kaze - ako nije najnoviji od 500 evra ona nije ni za sta i treba ga baciti, verovatno zbog ortaka koji igraju igrice na najnovijim masinama? :)
BTW da li si cuo za DEC (Compaq) Alpha 21164 procesor koji kuca na svega 466 MHz, ali je baziran na RISC arhitekturi, jedan od prvih 64bitnih procesora, imao za to vreme nevidjenih 2 MB cache-a.. i dan danas ima svoju primenu u produkcionim okruzenjima? Moje aplikacije se vrte i na njemu sa 300+ konkurentnih korisnika isto kao i na Xeon-u ili nekom AMD-u... ti procesori rade 24/7 vec 13 godina, prema tome termin zastareo je prilicno rastegljiv :)

Rastegljiv ili relativan.

Onaj ko kaze da je Phenom II zastareo samo zbog toga sto ima preko 3 godine, nije u pravu.

Procesor je zastareo kada nije upotrebljiv.

Taj Fenom II x4 je i dalje u rangu sa najnovijim i3 procesorima, samo da vas podsetim. ;)

mene zanima koliko puta je jači AMD FX 8core 8320@4GHz od AMD X2 5200+ 2.7GHz....koilika je stvarna brzina procesora da li 8x4 jednako 32GHz., a drugog 5,4 GHz....ili kako se računa to već? hvala...

32ghz ti si poludeo ? imas vec 30 posta o tome a i na google imas dosta o tome.Ne sabira se brzina nego sva jezgra rade na toj brzini kakvi 32ghz.

mene zanima koliko puta je jači AMD FX 8core 8320@4GHz od AMD X2 5200+ 2.7GHz....koilika je stvarna brzina procesora da li 8x4 jednako 32GHz., a drugog 5,4 GHz....ili kako se računa to već? hvala...

Imaš mnogo faktora. Ne možeš to tek tako množiti. I nema ti to "koliko puta je jači", jeste jači i to mnogo, ali ne gleda se to samo po frekvenciji samih.

Evo nasao sam podatak za AMD FX-8170 i uporedio ga sa AMD 5200+ i rezultat je da je dvojezgarni 5200+ 18% "snage" od osmojezgarnog FX-8170, sto ce reci FX-8170 je reda 5 puta brzi od AMD 5200+. Ali to nama ne znaci nesto puno, jer nije samo pitanje brzine i "snage" procesora, vec je pitanje uskladjenosti svih komponenti sistema i brzina naseg sistema ce biti brzina najsporije komponente koja se koristi u odredjenom trenutku. A jos kad dodamo da se software razvija mnogo sporije nego hardware, shvatimo da nam to povecanje brzine u prakticnom zivotu skoro nista ne znaci. Inace hardware se razvija prema Moor-ovom zakonu, pa kad se pogleda i preracuna kolika bi trebalo da bude razlika izmedju ova dva procesora, to je opet tu negde, mada trebalo bi da bude mnogo veca, nekih 8 puta bi trebalo da bude brzi recimo najbrzi AMD od najbrzeg AMD procesora iz te generacije iz koje je 5200+ i to u najgorem slucaju.
Sto se tice zastarelosti, to je vec relativan pojam. Zasto bi cak i PII na 466MHz bio zastareo i prevazidjen ako potpuno isto pusta odredjeni divix film kao i najnoviji procesor, a korisnik ima samo te divx filmove, znaci ne gleda full hd ili neke zahtevnije ripove i formate. Prevazidjen je zato sto bi najnovijim procesorom mogao da radi nesto sto inace ne bi radio? Ako imamo dovoljno dobar software mozemo imati konkurentnu masinu sa 466MHz najnovijem procesoru za odredjenu vrstu posla.

au al si se ti raspisao !

evo vama lepo sajt gde je prikazan odnos performansi pomenutih x2 5200+ i FX-8320
http://anandtech.com/bench/Product/32?vs=698

što se tiče modernih aplikacija, nije sve u brzini, ima nešto i u instrukcijama.
amd k8 generacija još nije mrtva , jer windows7 na njima lepo radi,
k7 već jeste , jer nema sse2 (instalacija 8-ice neće ni da krene) , što znači da si s njim osudjen na xp, bez
hardverske akceleracije, ukratko, slabo je to i za jutjub.

što se mene tiče, ne branim nikom da instalira windows 2000 ili 3.11 ili puppy linux na k6 mašinu od 266mhz
za c++ je to sasvim dosta .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno