Šta je novo?

AMD Announces Open Physics Initiative

Ma ATi ima super softwer 😀 Evo, Nedjo moze da potvrdi 😀

sw je OK, ali hw je požuren i čini se da je problem neodgovarajuća regulacija napona koja ne može ispratiti zahtjeve power managementa ili nedorađeni bios. Mislim da je to bit problema sa 57x0 serijom.

Sto se tice kasnjenja sve se da nadoknaditi, sve zavisi koliko AMD hoce da se otvori za softverski tim, ima puno momaka, pa i nasih koji rade u ATI-u ili bi radili, samo ih treba motivisati odradjenom cifrom. Videli ste onog mladog indusa,on sigurno razbija (imao sam ih u Institutu momci razbijaju), ali jedna lasta ne cini prolece i to je ono sto AMD odnosno ATI nikako da shvate, i stalno cinculiraju.

Poslednja izmena:
Ono što izgleda svi zaboravljaju jeste činjenica da nVidija nije Physx razvijala od nule već je kupila gotovu tehnologiju i unapredila/prilagodila je (po mom mišljenju unapređenja su zanemarljiva kada se pogleda koliko je vremena prošlo). Normalno je da ATI zaostaje jer su oni morali da krenu od nule sa razvojem.

Ko je krenuo od nule? Koji to endzin za fiziku razvija AMD?

Pa prikazali su onog robota što se sudara sa zgradama od želea 😀

To je valjda znak da su počeli sa radom.

Lol...a imade li taj endzin neko ime?

Pixelux DMM2 u kombinaciji s Bullet physics enginom. Bullet se koristi se već duže vremena na konzolama (XBox, Nintendo) i filmskoj industriji za spec. efekte.

Endžin je open-sors (tvoja omiljena reč 🙂) što znači da nije razvijan od strane AMDa ali...

...to nije isto što i kupovina gotove tehnologije koja RADI kakva je bila Ageia Physx.

Zove se Bullet Physics plus ima još par tehnologija koje AMD prilagođava da rade pomoću OpenCL/DirectCompute.

Preteče me Ace Rimmer a i bolje je objasnio 🙂

Zapravo, AMDova zasluga je jedino integracija 2 engina koji se međusobno nadopunjuju (DMM2 i Bullet) i sponzorstvo developera da dobe sve alate "free of charge". DMM2 nije open-source, za razliku od Bullet-a 🙂.

Poslednja izmena:
^^Sam si sebi odgovorio, uz pomoc Rimmera. Ni Bullet ni DMM nisu AMD-ovo delo, niti ih razvija. A DMM nije open source. Bullet jeste. AMD u ovom konkretnom slucaju ne radi nista sto se tice razvoja, jedino podstrekuje Pixelux da izbaci free verziju za PC developere koja bi radila ekstra efekte na GPU, kao i kreatore Bulleta da omoguce GPU akceleraciju kroz OpenCL (takodje).

Kao sto je slucaj sa 3D stereo, AMD ostavlja drugome da radi na razvoju. Posto sa Havokom nisu uradili nista, ostala su ova dva...makar da se o necemu prica po forumima...

A to sto se tice PhysX-a i toga da je nV kupila "gotovu tehnologiju", je smesno kao i vecina legendi koje se prosipaju po forumu u poslednje vreme...PhysX je u doba Ageia-e bio na nivou na kom je recimo Bullet danas (sto se tice naprednijih efekata, bilo je tu ponesto, uz standardan rigid body physics) i naravno, zahtevao je Ageia karticu i nije imao veze sa CUDA.

Od kako je u nV, portovan je na CUDA, dobio je i fluide, APEX, plugin za max/maya...sad ce i 3. iteracija SDK...

NVidia je od Physx iskoristila trademark i API. Implementaciju su razvili od nule, jer AGEIA chip i GPU rade drugacije. Jedna od bitnih prednosti Physx-a nad ostalim simulatorima fizike je sto ima unifikovane solvere za razne simulacije. U prevodu.. mozete kombinovati razne fizicke efekte koji ce uticati jedan na drugi.

Kao sto je slucaj sa 3D stereo, AMD ostavlja drugome da radi na razvoju. Posto sa Havokom nisu uradili nista, ostala su ova dva...makar da se o necemu prica po forumima...

Ideja zapravo i nije loša i ne košta firmu nikakvih resursa. Neko drugi će se baviti fizikalnim enginima, a na njima je samo da srede OpenCL i DirectCompute drivere. Takođe se nadaju da će Intel u Open Physics inicijativu "uložiti" i svoj Havok što nebi bilo loše, a i prilično je vjerojatno da će se dogoditi s obzirom da je Intel trenutno jedini van svih događanja što se tiče fizike na GPU.

AMD je na Game Developer's Konferenciji (GDC) objavio tehničku demonstraciju Bullet Physics plagina za Autodesk Maya 2011 softver. Novi plagin je baziran na OpenCL industriskom standardu i na otvorenog koda Bullet Physics Endžinu. AMD-ov Bullet Physics plagin za Autodesk Maya 2011 je dizajniran da kreatorima igara i 3D umetnicima pruži pristup Maya-nim sposobnostima kreativnog kreiranja interaktivne simulacije tkanine na velikom broju različitih radnih stanica i PC-ja, uključujući one bazirane na ATI FirePro profesionalnim grafičkim karticama i AMD CPU-ima, takođe i da ukloni tehnološke prepreke koja ograničavaju kreatore da kreiraju zapanjujuće igre i računarski kreiranu (CG) grafiku

i pogledamo danas, godinu dana kasnije koliko je tesko ziveti bez physx-a 😉

G!!! is alive! 🙂

Mene mnogo vise interesuje primena DX11 mogucnosti nego sama fizika, koja ruku na srce i nije nesto specijalno donela. Bolje da se usredsrede na teselaciju i ostalu egzotiku DX11 karti nego na fiziku, jos je rano za real time real life slicice u igrama.

Nije donela jer nije rasprostranjena dovoljno ali tamo gde je ima se primeti razlika. Sto se mene tice bolje i fizika i grafika 😉

Nazad
Vrh Dno