Šta je novo?

AMD 64 ili INTEL 64

miloso

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2004
Poena
609
Sta je bolje pazariti?

AMD Athlon 64 s939 3000 512k ili
INTEL Pentium 64 775 3000 2MB ???????????? :wall:

Po mom misljenju bolje je uzeti P4 zbog DDR2 memorije :)

Imao sam priliku da probam oba, i mogu ti reci da me je P4 630 prijatno iznenadio, bez problema je radio na 3.7GHz na 250fsb... jos ako se istrosis na neku 925XE ili bolju plocu pa poteras sve sinhrono na 1066fsb :)....

milanbb je napisao(la):
Imao sam priliku da probam oba, i mogu ti reci da me je P4 630 prijatno iznenadio, bez problema je radio na 3.7GHz na 250fsb... jos ako se istrosis na neku 925XE ili bolju plocu pa poteras sve sinhrono na 1066fsb :)....
Mislim da se na ovom forumu vise od nekoliko desetina clanova prijatno iznenadilo kako im je Athlon64 3000 lepo radio na 2.7 GHz ;)
SINHRONO!? Znaci da podigne FSB na 266 MHz (sto bi doticni CPU diglo na maltene neverovatnih 4 GHz) i da pri tome ostavi memoriju 1:1 i time dobije isto tako neverovatni DDR2-1066? Ja bih ipak rekao da mu za ovo treba JAKO PUNO SRECE!!! ;)

A sad ipak nesto konkretno i smisleno: Nema razloga da se lomis! Uzmi Athlon64 3000 i neku nForce4 Ultra plocu (imas u novom digitalu veliki test, pa prelistaj i odaberi sta ti odgovara. Moj savet je DFI)
P.S
Eh, da "Malo istrosis"?! Pa 925XE Ploce su MEGA SKUPE (narocito ASUS, na koga verovatno mislis) i apsolutno se ne isplati u njih trositi pare pored 955X modela (konkretno ASUS), a u svakom slucaju su i jedna i druga duplo skuplje od jednog DFI nF4 Ultra infinitya, koji bi uz dobaru 3000-ku istu mogao da podigne na pomenutih 2.7 GHz, na koliko A64 shije Prescotta 3.7 GHz uzduz i popreko!

Poslednja izmena:
A sta ako covek oce da radi na default vrednostima bez klokovanja :) ?
Ja bih uradio sledece na tvom mestu
1. Probao negde obe konfiguracije kako rade.
2. Pogledao cenovni odnos.
Video sam dosta a64 konfiguracija, ali moram priznati nijednu p4.
Mada ja sad ne bih razmisljao jer milslim da je venice+nf4 dosta jeftiniji od odgovarajuce intel platforme, a da su razlike u realnom radu jako male.
P.S koja je razlika izmedju nf4 i nf4 ultra modela? Oba podrzavaju isti FSB, kolko sam gledao iste su karakterisike, sem sata2 podrske. Bas sam zbunjen

NF4 moze lepo da se moduje, pa da ima SATA2 podrsku, kome to treba :)
Venice 3000+ i NF4 Ultra su jeftiniji i do 100€ od P4 2M @3.0 Ghz i 955 ploce.
Venice 3000+ radi brzo u proseku kao taj P4 na 3 ghz.
Venice 3000+ se procentualno vise klokuje i bolje skalira sa vecim taktom, drugim recima, za 50% overkloka dobices 45 % ubrzanja, dok kod Prescott-a 2M to bas i nije slucaj, zbog integrisanog memorijskog kontrolera.

Uz svo uvazavanje tvoje novinarske velicine Nedjo, mislim da bi mogao malo da sidjes sa oblaka, ne bih ja izjavio tako nesto da nisam imao prilike da probam nekoliko Venice procesora na nekoliko ploca (NF4, NF4U, NF4SLI) i najbolji primerak je isao na 2.65Ghz uz dizanje voltaze. P4 630 na ovoj frekvenciji radi bez dizanja voltaze, i ne greje se uopste. Razlika u ceni nije toliko drasticna kako si naveo, NF4U ploce su oko 130€, dok ja 925XE Abit nekih 145€, MSI koji sam probao jeste prilicno skuplji, ali nisam coveku PREPORUCIO da uzme 925XE, vec da ako ima novca - to uzme u razmatranje. Razlika u ceni procesora je nekih 25€ sto i opravdava razliku u brzini na default kloku gde P4 u PcMarku jeste brzi od A64.

Moja "novinarska velicina" nema nikakve veze sa mojim replayom (da ne pominjem da si promasio par smajlja)! Moj RE ima veze sa tvojim savetom o "sinhronom teranju" koje je ravno naucnoj fantastici u konkretnom slucaju. Takodje savet "malo doplatis" za 925XE apsolutno ne stoji, jer te ploce su em skupe em deplasirane (nemaju DC podrsku niti za Smithfield, niti za dolazeci Presler). Dobra nF4 Ultra (DFI Infinity) kosta 100, a dobra 925XE je preko 50% skuplja! Ej bre 50%! Procesori su cenovno tu negde, ali kao sto Fedja kaze, A64 mnogo bolje skalira performanse sa OCom, a garantovano ce vise Venicea stici na 2.6 V, nego Prescota na 3.7 i pri tome ce biti hladniji (bez ili sa dizanjem voltaze) i brzi!
Na kraju ako si se nasao uvredjen necim u mom postu... pa, sta da ti kazem, procitaj ga ponovo i videces da ti ja nisam dao povoda za takve emocije!
Poz
Nedjo
P.S
Brzina P4 u PCMArku nije nkakav argument u korist P4, obzirom na tesku HyperThreading optimizaciju PCMarka05... optimizaciju, koja se u realnom radu ne moze osetiti niti primeniti (nazalost).

Poslednja izmena:
Poredis donju i gornju klasu ploca, Infinity cenovno i po paketu spada u nizi segment NF4U ploca. Sigurno covek ne bi uzeo P4 630 u razmatranje da ne planira da odvoji malo vise novca za plocu.

Sto se reci sinhrono tice, ne mogu da verujem da tebi nije jasno sta sam hteo da kazem time ? Kada se potera 266fsb tada je qpb 1066, dok ddr2 radi na 533 sa istom osnovom 266... u cemu je tu problem ?

milanbb je napisao(la):
Poredis donju i gornju klasu ploca, Infinity cenovno i po paketu spada u nizi segment NF4U ploca. Sigurno covek ne bi uzeo P4 630 u razmatranje da ne planira da odvoji malo vise novca za plocu.

Sto se reci sinhrono tice, ne mogu da verujem da tebi nije jasno sta sam hteo da kazem time ? Kada se potera 266fsb tada je qpb 1066, dok ddr2 radi na 533 sa istom osnovom 266... u cemu je tu problem ?
pa problem je u tome sto ti ne kapiras rec Sinhrono kod QPB platforme!
Sinhrono u slucaju QPB-a na 266MHz znaci da memorija radi na 1066 MHz ;)
Poz
Nedjo
P.S
Poenta ovog treda je u njegovom naslovu, a resenje te dileme jeste AMD64 jer za manje para dobija istu ili vecu kolicinu performansi u realnom radu. Cenovna razlika izmedju nF4U i i925XE ploca je potpuno ne opravdana kroz ponudu koju ova druga ima i iz tog razloga je los savet! AKo ce vec da ide na Intela onda definitivno treba u razmisljanju da zaobidje 925XE i da se kontenrise na 955X

ili 945P

Mada ja bih sacekao 975X ;)

Da se ubacim sa pitanjcem! Ako pretpostavimo da u Srbiji postoji jaaaako mali broj ljudi koji se razume, ili je spreman da overklokuje/moduje ili bilo sta slicno radi sa svojim tesko stecenim/kupljenim racunarom, odgovorite mi onda, koja od ove dve platforme navedene u prvom postu su brze/stabilnije/pruzaju vise??? Znaci default i nista vise!!! Nesumnjivo je da razlika u ceni postoji, ali to nije ni tema thread-a.
A64 Venice 3000 512k = 1,8 GHz u kombinaciji sa DDR
Intel 630 2Mb = 3,0 GHz u kombinaciji sa DDR2

ivande je napisao(la):
Da se ubacim sa pitanjcem! Ako pretpostavimo da u Srbiji postoji jaaaako mali broj ljudi koji se razume, ili je spreman da overklokuje/moduje ili bilo sta slicno radi sa svojim tesko stecenim/kupljenim racunarom, odgovorite mi onda, koja od ove dve platforme navedene u prvom postu su brze/stabilnije/pruzaju vise??? Znaci default i nista vise!!! Nesumnjivo je da razlika u ceni postoji, ali to nije ni tema thread-a.

Kako mislis da cena nije tema treda? Pa cena je apsolutno sastavni deo price. U kontekstu tvog pitanja se moze ubaciti cena, pa da zvuci: "sta jedan nekloker moze da dobije za XYZ evra"?
U kontekstu cene onda dolazimo do zakljucka da se za cenu P4 630-ke moze kupiti Athlon64 3200, te je samim tim tvoje poredjenje neodgovarajuce!

http://www.imtel.co.yu/mpcen.htm

Vidis koliko je cena bitna?!
U svakom slucaju osaje na snazi ona koju smo davno apsolvirali kroz jedano glasanje ovde na forumu: "AMD daje vise ili makar isto za manje para"!

ivande je napisao(la):
Ni sam ne znam na koliko sam razlicitih racunara radio proteklih xyz godina a koliko sam se puta upgradeovao AMD>INTEL>AMD i tako u krug ni sam nemam pojma. Nikada nisam imao problema sa stailnoscu i pouzdanim radom osim ako komponenta nije bila falicna, nezavisno za platformu.
btw - Govoriti o neoverklokovanju na ovom forumu skoro da spada u lose manire :p

Bottom line:

Zar mislite da ce neko ko se slabo razume uopste primetiti razliku izmedju ova dva procesora u svakodnevnom radu (overklokovani ili ne)?!? Shatro, radice mu IE nesto sporije ili ce primetiti u igri razliku izmeju 247 i 245 fps? Riiiight...

Neko ko zna razlike izmedju ovih procesora ni ne postavlja ovakvo pitanje - u suprotnom, svejedno ti je. Ako ti kinta nije problem, uzmi ti lepo bato procesor na koji si bacio oko, inace ces uvek da se grizes "zasto nisam kupio ono sta sam hteo, nego sam dopustio da me ubede".

Niko nije odgovorio na pitanje, dali su na default vrednostima po perfomansama jednaki???

U prethodnim postovima u threadu nastala su poredjenja AMD vs. Intel i njihove performanse nakon klokovanja i modovanja. Moje misljenje je da nije adekvatno user-u koji se ne izjasnjava kao overkloker (sto verovatno znaci da i nije isti, a i da je iole poznavalac nebi postavljao pitanje na ovaj nacin) predlaze da kupi AMD (ili Intel), a onda isti o/c da bi dosao do performansi Intela (ili AMD) li bilo sta slicno.

@promoteri klokovanja
Proizvodjac ploce je bogatim BIOS-om dao potreban, ali ne i dovoljan uslov za overklokovanje. Da bi stekao i dovoljan uslov za isto, treba ti ploca iz viseg cenovnog ranga uparena sa opet samo odredjenom memorijom koja ce podrzati visi fsb (uglavnom iz viseg cenovnog ranga), kvalitetniji i skuplji kuler za CPU od BOX-a, kvalitetno i skuplje napajanje od prosecnog, jos par ventilatora u kucistu....To sve dodatno kosta, a zna se sta se podrazumeva za default. Da ne govorim i o CPU primerku raspolozenom za o/c. A opet napominjem da je za o/c potrebno i odredjeno znanje.

Necu se dalje nadovezivati na ovu raspravu. Ja nisam dovoljno strucan da tehnicki s vama raspravljam o performansama, zeleo sam samo da dobijem odgovor na gornje pitanje i napomenem da se oprezno moraju davati izjave nestrucnim ljudima po pitanju overklokovanja. Mnogi posetioci ovog foruma, pa i ja, cene misljenje poznavalaca i cesto se vode pri kupovini hardware-a savetima istih.

@ silver
U potpunosti se slazem sa tobom.

ivande je napisao(la):
Niko nije odgovorio na pitanje, dali su na default vrednostima po perfomansama jednaki???

Pausalno se moze reci da su jednaki , jedan je od drugog na nekom polju namjene bolji ili slabiji.

Za overclocking je naravno potrebno uskladiti kompletan sistem i to naravno mnogo vise kosta ali tu investiciju moras u oba slucaja i Intel i AMD da snosis ukoliko te OC interesuje.

Ja mislim da prosjecni kupac treba prvenstveno da gleda na dzep a gledajuci sa tog aspekta AMD ima prednost. Samo razlika u CPU je 60 Evra u korist AMD'a a to je drukse receno 512MB memorije.

@miloso
Moja preporuka bi ti bila AMD Opteron 144 Sockel-939 ako ga ima gdje u BG ?
imas 1MB cache a malo je skuplji (10-15 Evra) od 3000+ Venice resenja.

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
@miloso
Moja preporuka bi ti bila AMD Opteron 144 Sockel-939 ako ga ima gdje u BG ?
imas 1MB cache a malo je skuplji (10-15 Evra) od 3000+ Venice resenja.
Nema kod nas Opterona S939 :(
A ako cemo iskreno ovaj CPU je bitan samo overklokerima jer generalno nastaje od boljih jezgara. Ne treba to obicnom korisniku.

Nazad
Vrh Dno