Šta je novo?

amd 64 ili abitIC-7

jovvan

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
301
Planiram da upgrade-ujem komp, pa me zanima sledece: da li da kupim amd64 i albatron ili gygabate plocu za njega (koju ste opisivali na ovom sajtu), ili da kupim toliko hvaljenu ABIT-IC7 i neki Pentium4 (posto ne znam da li abit podrzava amd64)

A64

a64 stari intelovac najzad preshao na amd i PREZADOVOLJAN

jovvan je napisao(la):
Planiram da upgrade-ujem komp, pa me zanima sledece: da li da kupim amd64 i albatron ili gygabate plocu za njega (koju ste opisivali na ovom sajtu), ili da kupim toliko hvaljenu ABIT-IC7 i neki Pentium4 (posto ne znam da li abit podrzava amd64)

Postoje Abit ploce za A64 procesore.
AV8Pro je trenutno top model sa VIA K8T800 Pro cip-setom, a uskoro treba da se pojavi NF8 sa nForce3 250. Bice i boljih sa nForce 3 250 GB i Ultra, kao i sa nForce 4 cip-setovima.

Kako ovo napisah ispada kao reklama za Abit :)

Abit naravno nisu jedine dobre ploce, postoji mnogo MSI, Asus, Gigabyte, Epox ... modela koji su dobar izbor.

Ako igras igre - A64

Ako se bavis video montazom, komrespvanjem u DivX... - onda P4 (iako ja licno ne bih nikad uzeo Intela pored A64) :wave:

ma ja glasam za AI7+P4.

Ma A64, kakav bre intel :D

multitasking, multitasking, multitaskig....
Imam oba racunara i verujte mi da je mnogo ugodnije raditi u windows-u sa prescott-om nego sa A64. Jednostavno Intel je tata za multitasking i tacka

Ja mora da sam konj najgore vrste koji takodje ima i jedno i drugo i ne primecuje taj "mnogo ugodniji multitasking".

Ja primecujem Hyper thread i dva grafikona za procesor u taskmanageru, takodje primecujem da pri izvrsavanju brda zadataka odjednom (rezanje cd-a, gledanje divx, dugotrajno kopiranje, muzika) sve protekne kao po loju.

Ma ne kaze niko da to ne ide kao po loju, nego da nema nekih primetnih razlika u odnosu na drugu platformu.

A64 je u skoro svemu bolji proc. i tacka. Ja ne razumem kako moze i dalje da se prica nesto na temu. Sada sa ovom cenom za A64 2800+ ili 3000+ a pogotovo sa cenom ploca(Vnf3-250), Intel nema sta da trazi tu.

silverglider je napisao(la):
Ma ne kaze niko da to ne ide kao po loju, nego da nema nekih primetnih razlika u odnosu na drugu platformu.

Ja mislim da je vec svima dosta glozenja oko intela i amd-a odabir jedne ili druge platforme je po meni stvar ukusa ili primene, ja volim da poredim procesore sa automobilima :D toyota jeste brza od mecke, ali mecka je mecka :D

Stari AMD-ovac je najzad presao na Intela i prezadovoljan je
IC7

Pazi krgure, mislim da se ne radi ovde uopste o intel/amd navijackom glozenju, nego cistoj prakticnosti. 'Mercedes je mercedes' koncept mozda pali kod tebe, ali ne znaci da se covek sa pocetka topika prema problemu postavlja na isti nacin. Inace ne bi pitao, nego kupio. Sto se sirove snage procesora tice, obe platforme ce jovvanu zavrsiti posao bez problema - bar za ono cime se on bavi, a pretpostavljam da je masina "za sve pomalo". Tu takve price "multitasking, multitasking" mogu da se strpaju nazad u dzep i ostave za Tom Sojerovo farbanje ograde.
Dakle, sirova snaga oba procesora ce mu zavrsiti posao (iako je A64 u blagoj prednosti, pogotovo ako planira da se igra), s tim da ostaju na dlanu finansijska i tehnicka strana. Ukoliko ide na s754, za procesor koji je nesto brzi (A64) moze da izadje nesto jeftinije. Ukoliko se ide na raskosniju s754 plocu ili s939 varijantu, cene mogu da se podudaraju. S tim da u toj verziji opet A64 ostaje u blagoj tehnicko-tehnoloskoj prednosti (C'n'Q, hardverski firewall, itd), a na tu temu dosta govori i to da se vec neko vreme ne proizvode ni IC7, a upravo se prestaje se sa proizvodnjom s478 i tih jezgara. Drugim recima, kako god da okrenes A64 je uvek u nekoj blagoj prednosti, dok je IC7xx platforma odlican izbog ali za prethodnu generaciju - da je ovo pitanje postavljeno pre godinu dana, slika bi bila obrnuta. Na stranu to sto bi jovvanove potrebe najverovatnije zadovoljio i i865+2.6GHz ili nesto jos slabije.

Krgur je napisao(la):
Ja primecujem Hyper thread i dva grafikona za procesor u taskmanageru, takodje primecujem da pri izvrsavanju brda zadataka odjednom (rezanje cd-a, gledanje divx, dugotrajno kopiranje, muzika) sve protekne kao po loju.
To sve sto si naveo koristi maks. 30% procesorskog vremena.
Vise je razlike sa dobrim diskom.

Vrh Dno