Šta je novo?

AMD 4850+ ili INTEL E5200 za HTPC?

• Začetnik teme Začetnik teme purebg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

purebg

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2008
Poena
301
Razmisljam da pazarim konfiguraciju koja ce da sluzi prvenstveno za gledanje 720p, torrent a ponekad PES 2009. E sad, ja sam ovako razmisljao AMD 4850+ i J&W JW-RS780UVD-AM2+ (128M) ili Intel E5200 ali ne znam koju plocu za njega, da ne zaboravim cilj je da ploca i procesor budu sto jeftiniji tacnije da sa 2gb memorije ne predje 150 evra i da bude micro ATX. Gledajuci cene za Intel video sam da su povoljne G31 i GeForce 7100 / 7150 (moze i bilo koja druga varijanta cak i sa dodatnom grafickom dok god je ploca microATX i ne prevazilazi mnogo budzet) ali uzavsi u obzir da su mi ostala 3 kompa i laptop AMD, ja o Intelu nemam pojma, pa svaka pomoc u vidu predloga i sugestija je dobroosla. A bilo bi lepo da neko okaci slike box coolera za ovog AMDa i INTELa.

Za tu namenu bolje idi na AMD, jer imas mnogo bolji izbor ploci sa integrisanom grafikom. Ta ploca sto si izabrao je vrlo dobra, i uopste ta kombinacija tako da ako to uzmes neces pogresiti.

dg45fc.jpg

http://www.intel.com/products/desktop/motherboards/DG45FC/DG45FC-overview.htm

Mislim da je AMD varijanta bolja za HTPC, mada 4850+ ćeš trenutno teško naći (tražim ga već više od 3 nedelje i nigde ga nema i niko ne zna kada će stići). Treba da se pojavi X2 5050e ali ni za to se ne zna kada.

Što se ploče tiče, pored J&W varijante uzmi u obzir i Gigabyte i Biostar (npr. Gigabyte MA-78GPM-DS2H ili Gigabyte MA78GM-S2H kao jeftiniju od ove dve) sa HDMIjem.

Ne znam koliko ti je sledeća stvar bitna (zavisi u kakvo kućište će sve to ići), ali ja sam lično imao još jednu stvar o kojoj sam morao da razmišljam pri odabiru ploče, a to je bio bio njen layout. J&W sam tako morao odmah da izbacim iz kalkulacije zbog velikog kulera (Gemini II S - tišina je bitna! :type🙂. Varijanta sa J&W ima layout takav da su slotovi za memoriju "desno" od socketa za procesor a ne "ispod" - ako kapiraš na šta mislim :-devil-: . Konkretno u tom slučaju, u MicroATX kućište kakvo je moje (Chieftec HE02, čini mi se) ne bi moglo u isto vreme da stanu i veliki kuler (ništa što je veće od originalnog) i DVD drajv. Kućište je malo pa jednostavno DVD maltene dodiruje kuler na procesoru i sa Gigabyte pločom.

Inače, Gigabyteom sam zamenio Biostar TA690G zbog HD akceleracije i malo brže grafike (da klinci mogu da piče ponešto od igara) i za Biostar mogu reći samo reči hvale - odlična mala ploča - tako da slobodno uzmi i njega u razmatranje.

Nazad
Vrh Dno