Šta je novo?

AMD 2200+ Temperatura...

• Začetnik teme Začetnik teme popa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

popa

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2003
Poena
619
Imam AMD 2200+ T-Bred,Abit KD7A plocu,FX5200 graficku,1Gb Ram-a (2x256mb,1x512mb) i 2 Hard Disk-a.Bios je ostavljen po default-u jer imam problema sa temperaturom i u normalnom rezimu (o clock-u ne smem ni da sanjam),a napajanje je Chieftec 300W.Do skoro sam imao problema sa kulerom na NB-u pa sam stavio pasivno hladjenje sto je resilo problem donekle ali se sa ovim vrucinama problem javlja ponovo.Procesor je 53-54 stepena,Hard 52,CPU kuler se okrece oko 2280 obrtaja,a pored njega imam ventilator samo na napajanju.
Sve temperature su sa otvorenim kucistem i snizene su za 10-tak stepeni u odnosu na zatvoreno.Sta da radim i kakva su vasa iskustva?
Da li da stavim jos neki ventilator i koji?
Unapred Hvala!

Ma sta se brines, OK je temperatura pogotovo za ove uslove. Ako ne prelazi ~70 u load-u, nemas frke, samo stavi u BIOS-u da se gasi na 75 i miran si. Ako radi, ostavi i ne brini.

Da ne otvorim novi thread, kojim programom mogu videti temperaturu na "AMD Athlon(tm) XP 2000+" i kako?

Poslednja izmena:
SpeedFan, Motherboard Monitor, AIDA32, Everest...

Hvala na odgovorima,(i utesnim recima...),s tim sto bih zamolio da mi neko potvrdi pricu oko 70 stepeni...deluje zastrasujuce...mislim da je to vise nego pretoplo,pa makar procesor bio i "AMD".
Ja koristim speedfan za merenje...

p.s.Ovo je samo moje misljenje :
Cini mi se da ce sledeci ipak biti Intel,iako se izivljavaju sa cenama...

Poslednja izmena:
Evo da ti potvridim i ja to sa 70.
Ja imam Barotna na 2500+ 1.83ghz. Meni je temperatura oko 55 stepeni u mirovanju i nekim sitnim radom. Krece se i do 65. Pre neki dan sam cistio kuler. Pre toga mi je dostizala 70. Radu jos uvek i ne buni se. Necu ga dizati na 2.2 jer necu da se zezam. Ovako radi ko blesav. Ja mislim da necu uzeti svojom voljom Intela. Jedino ako ga dobijem na poklon.
St ose tice temperature, voleo bih da je manja, ali cu to da ispitujem kada budem imao vremena za to. Sada je sve OK.

@baraba
mnogo ti je visoka ta temperatura, sobzirom da procesor nisi oc-ovao. na 1.83ghz bi morala da bude ispod 50c pod opterecenjem. meni su na 2.2ghz temperature nize nego tebi. jesi li dobro naneo pastu?

@popa
i tebi je temperatura malo visoka. nije strasno, ali moze bolje. nisi napisao koji su harddiskovi ali ja ti preporucujem da i njih hladis.

p.s. intel ?!?!?! boze sacuvaj !

@Poisone Free
Ma jesam dobro naneo pastu. Samo malo na plocicu. Dobio sam u servisu MBsofta neku srebrnu pastu. To bi trebalo da bude OK. Jos sam kupio i kuler za kuciste, ali tolika je temperatura pa to je. Imas li neki predlog?

Imam predlog , pod obavezno, ispred hardova fan imaces 32c. pozadi fan koji izbacuje ako imas mesta 2 fana, plus na stranici fan. Skinuti hladnjak sa procesora i proveriti pastu da se nije stegla . Stavljati samo kvalitetne sa proverom koje temp. podnosi.Kad to uradis zatvori case, to se nekad radilo kad nije bilo fanova. Niste naveli koje hladnjake imate vrlo bitno! :smash:

Poslednja izmena:
@boban56
Pazi ovako: imam vec jedan ventilator na kucistu, pozadi. Kupio sam fan za hdd. Tu pastu sto sam dobio, srebrnu, sto sam gore naveo sam stavio ima mozda dve nedelje tako da ne bi trebalo da bude stvrdnuta. Videcu da uzmem jos jedan fan za kuciste, ali na stranici nemam otvora niti one proreze. Imam obicno kuciste. Na procesoru mi je obican kuler (mislim da su alu rebra i odozdo ima onaj bakarni krug a na njega dodje 8x8 propeler sa 2700). Mislim da je to neki obican kuler, nije box. Da li barton zahteva neki "bolji" kuler.
Sta mislis?

To je sigurno W.ROCK IV odlican culer nije za oc. Ako je pasta shit moze. Ako skidas hladnjak, obavezno ploca dole. Moduj kuciste, ako neznas da otvoris rupu nadji nekog mas. bravara. Preko puta na stranici neka ti otvori rupu na stratesko mesto(proceni) precnik 12 cm. Stavi iza mrezicu moze metalna,plasticna.Kablove sredi pod obavezno, narocito ako imas flat za HD. Cilj je da napravis dobar protok i smanjis emisiju toplote komponentama. I uzivaj. pozdrav! :smash: PS. Fan na stranici dolazi izmedju graf. i procesora stavi 12-cu.

Poslednja izmena:
nije to WR IV, nema sanse da bi sa njim imao tako visoke temperature. inace wr IV radi na 2300 obrataja.

Hardovi su mi - Maxtor 5T030H3 od 30Gb-a &
WD800Lb od 80Gb-a.
Ne hladim ih uposte,s tim sto moram da obratim paznju i na buku unutar kuucista jer mi smeta dok radim...
Ima li nekih tisih kulera,ventilatora?
Hvala!

popa je napisao(la):
Hvala na odgovorima,(i utesnim recima...),s tim sto bih zamolio da mi neko potvrdi pricu oko 70 stepeni...deluje zastrasujuce...mislim da je to vise nego pretoplo,pa makar procesor bio i "AMD".
Sad sam se malo podsetio starih dobrih dana :d
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=1152
Terao sam ga i do 80, cisto da probam, radio je i tad 🙂
Da ne ulazimo sad u to da na tu brojku koju ti vidis i zbog koje panicis utice gomila faktora...

Ok, probacu, hvala.

Sa tri ventilatora koja sam ti predlozio, neces imati preveliku buku. Imas Cool M. silent seriju. 12-ce su necujne. Uradi kao sto sam ti predlozio,bices prezadovoljan. :smash:

ja sam sa box kulerom imao slicnu temperaturu na cpu, onda sam uzeo cm i dobio oko 10-15 stepeni u minus naravno... Sada je o/c-ovan na 2.0 ghz i ne prelazi 50.

@PoisonFree
Napisi mi koja je tebi temperatura i tacno koje kulere imas i gde su ti postavljeni, kakvo kuciste imas, koju plocu i koje napajanje, sve sto je vezano za temperaturu.
@boban56
Posto ja nisam bas toliko usao u svet kompjutera ima par izraza koje si primenio pa bih zeleo da mi objasnis: gore si mi napisao nije za "oc"; rekao si: "ako imas flet za hdd", zar nisu svi hdd-ovi povezani sa flet; kazes da stavim 12-ticu na stranicu (verovatno si mislio nasuprot procesora) na stratrskom mestu (to si rekao da bude izmedju graficke i procesora, zar ne bi trebalo direktno nasuprot procesora?).
Dopuni ako sam nesto propustio, da znam tacno sta radim pre "BUDENJA".

O.C. znaci,klokovanje proc.Flat znaci, ravni ,imas okrugle da kupis.Tacno, 12-ca na str. koju otvaras. A na drugoj stranici ili desnoj strateska rupa, po tvojoj zelj.sa mrezicom. Hladiti graf. procesor i sve okolo. :smash:

@boban56
Proverio sam i ja imam Spire Whisper Rock IV.
Sta mislis da li bi mozda bilo dobro da kupim neki bolji kuler? Gledao sam ima neki Titanovi sa vecim protokom vazduha i sa vecim obrtajima. Malo su zvucniji, ali ako ima efekta to mi nije tako vazno. Sada cu da probam ponovo da stavim pastu, mozda bude bolje. Ti me reci jer mi je to vazno.
p.s.Video sam na titanovom sajtu ovu srebrnu patsu sto ja imam (na njoj pise Titan).

Ako neces veliki o.c. netrebas, to je dobar kuler ima i bolji naravno. Ali i najbolji cooler ti ne pomaze ako iz kucista ne izbacis vreo vazduh. Pasta je OK. Nabacis malo na bakarni deo i poravnjas sa necim kao kreditna kartica. Poslusaj me i stavi fanove kako sam ti rekao, kad vec seces obavezno gore na vrh. Garantujem ti temp. kucista u sred leta 35c. Ovo uradi sto pre i javi se onda o utiscima. :smash: PS.Zaboravih. isti postupak stavljanje paste za procesor.

Poslednja izmena:
boban56 je napisao(la):
kad vec seces obavezno gore na vrh. Garantujem ti temp. kucista u sred leta 35c.

Meni je vec temperatura u kucistu 35, videcu to sa pastom (danas ako stignem, ako ne, onda cu ti javiti cim to budem uradio).
Objasni mi samo to sto kazes da secem obavezno na vrh.
Jos nesto! Juce mi je nesto poblesavio procesor i Pokazao mi je bios pri paljenju i pokazao da cpu moze da radi samo na 1.6, 2.0, 2.2. Bas sam se zacudio. Nisam jos stigao da "ispraznim bios (skinem bateriu, kako se vec to zove)" pa da vidim reakciju. Imas li ideju? Verovatno je "poceo da razmislja" 😀 A, sta mislis?

Pazi ovako, imam WR IV, napred i sa strane po jednu osmicu koje ubacuju vazduh i na zadnjoj strani jos jednu osmicu koja izvlaci. kuciste je neki eurocase (nista posebno). plocu, napajanje i ostatak konfiguracije mozes videti u potpisu.
sto se tice temperatura, pod opterecenjem ne prelazi 60c. kada je vruce, temperatura u mirovanju je oko 40c.

@PoisonFree-Neznam u cemu je problem kod tebe.Sve je OK!

@Baraba- Ako ti je sada u kucistu 35C onda je ok! Sa cime si merio,mislio sam da stavis fan gore. Stavi auto, pa vidi dali ima default vrednost. :smash:

hehe, bobane, pogresno si razumeo, nisam ja trazio savet (znam da je sve ok kod mene), vec je ovo bio odgovor na barabino pitanje par postova iznad. 🙂

@PoisonFree
Pa meni je sada 56stepeni, ali ja imam samo jedan ventilator na kucistu pozadi. To je valjda to. Danas sam proverio pastu i super je.
Kada stavim jos ventilatora, verovatno ce biti dobro. Kako si ti stavio taj s preda?

pa jednostavno, imam mesto na kucistu za ventilator. sa zadnje strane prednje maske. nema svako kuciste, ali uglavnom imaju.

Nazad
Vrh Dno