Šta je novo?

Amazon Fire TV

shin-bojan

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
925
Amazon Fire TV:

Posedujem Samsung 40EH6030 tv, koji ima DLNA podrsku, ali nije smart.
Zbog toga sam planirao da nabavim set-top-box koji bih koristio za sledece namene:
1. gledanje internet sadrzaja (youtube, twitch)
2. gledanje lokalnog sadrzaja (sa externih diskova)
3. igranje starijih igara preko emulatora

Posto je drugar pre 2 nedelje isao u USA, odlucio sam da narucim Amazon Fire TV.
Odlucio sam se za verziju bez kontrolera, tako da me je uredjaj izasao 99$.

Sadrzaj pakovanja:
- set-top-box
- quick start guide
- power cord
- daljinski upravljac
- 2 AAA baterije
Uredjaj stize bez HDMI kabla.

ly87aRJ.jpg COIB0nn.jpg IEQ6XOI.jpg

Hardware:
• 1.7GHz Qualcomm Snapdragon 8064 (Krait 300 CPU)
• Qualcomm Adreno 320 GPU
• 2GB RAM
• 8GB internal storage
• 802.11a/b/g/n MIMO (dual-band) WiFi
• Bluetooth 4.0
• HDMI 1.4b output
• TOSLINK optical audio output
• USB 2.0
• 10/100 ethernet

Podrzani formati:
• Video: H.263, H.264, MPEG4-SP, VC1
• Audio: AAC, AC-3, E-AC-3, HE-A, PCM, MP3
• Photo: JPG, PNG

Sve u svemu, prilicno solidan hardware.
Steta sto na daljinskom ne postoji ulaz za slusalice kao na Roku 3.

noD1ye5s.jpg

Prilozi

• koy5S8U.jpg
    koy5S8U.jpg
    515.1 KB · Pregleda: 169
  • bXrfQ99.jpg
    bXrfQ99.jpg
    415.3 KB · Pregleda: 162
Poslednja izmena:
OS i interfejs:
Mojito v.3.0 Fire OS je kompatibilan sa Androidom 4.2.2.
Interfejs je jednostavan i intuitivan. Kao sto je i ocekivano, uglavnom dominiraju Amazon sadrzaji.
Nije mi se svidelo sto se igre prikazuju i u application overview-u sto dosta otezava pronalazenje aplikacije.

Uredjaj poseduje podrsku za multitasking. Pritiskom na back button se izlazi iz aplikacije, dok se pritiskom na home vracate na home screen, pri cemu aplikacija trci u pozadini.
Na zalost, ne postoji lak nacin da se aplikacije ugase, vec je potrebno otici u Settings/Applications, pronaci aplikaciju i odabrati Force Stop.

Pogledajte prilog 140614 Pogledajte prilog 140615 Pogledajte prilog 140616

Zvuci cudno, ali uredjaj nije moguce iskljuciti :).
Posle 30 minuta neaktivnosti se aktivira sleep mode. Ovo doduse ne vazi za sideloadovane aplikacije.

Usb:
Uredjaj poseduje jedan USB prikljucak, preko koga je moguce povezati joypade, tastaturu ili misa.
Na zalost, nije za sada moguce koristiti externe diskove i flash memorije.
Fire TV je prepoznao k400, Logitech f510, pa cak i Eightarc stick, dok dual shock 3 ne radi, cak ni preko usb-a.

Voice seach:
Voice search funkcionise zaista dobro - potrebno je izgovoriti kriterijum za pretragu dok je pritisnut mic button na upravljacu.
Zahtev se zatim salje u cloud, obradjuje i prikazuju se rezultati. Velika mana je sto voice search trenutno pretrazuje samo Amazon i Netflix.

Poslednja izmena:
Aplikacije:
Nije moguce pristupiti GooglePlay-u, vec se aplikacije skidaju sa Amazon Appstore-a.
Broj aplikacija je mali, pri cemu je primetno da neke od aplikacija(kao Youtube npr.) uopste nisu prilagodjene uredjaju.
Uredjaj ce blokirati instalaciju aplikacija koje nisu skinute sa Appstore-a. Prilikom uninstalliranja je moguce izabrati da li da aplikacija ostane u cloud-u ili ne.

70887f0.jpg Agtba7m.jpg

Sideloading:
Amazon na srecu nije zabranio sideloading aplikacija.
Potrebno je ukljuciti ovu opciju u podesavanjima i posle toga se aplikacije mogu lako instalirati sa drugog uradjaja.
Naravno, ne funkcionisu sve aplikacije savrseno. Neke zahtevaju da mis bude ukljucen da bi radile(Angry Birds), dok ce kod nekih prikaz biti rotiran za 90 stepeni(Chrome, Dolphin). Naravno i ovo se moze resiti dekompajliranjem apk-ova.

XMBC:
Tokom prvih nekoliko dana, nijedna XMBC verzija osim Ouya verzije nije korektno funkcionisala.
Zbog toga sam odlucio da kupim Plex sa store-a (cena je bila samo 1$).
Medjutim, od pre nekoliko dana Gotham funkcionise na Fire TV-u. Najveci problem za sada je sto sve komande na upravljacu nisu korektno mapirane.
Osim toga, postoji nekoliko sitnih bugova (upravljacem nije moguce koristiti onscreen tastaturu) koji ce verovatno biti sredjeni.

XBMC funkcionise odlicno. Probao sam gomilu 720p/1080p ripova i sve radi dobro. Seckanje sam jedino primetio u 20gb verziji Avatara.
Za sada muziku/filmove pustam preko mreze i cekam da neko rootuje uredjaj :).

Na XDA moze da se skine apk koji omogucava Auto boot u XBMC.

Poslednja izmena:
Igre
Amazon Fire TV reklamira kao konzolu za igranje. Graficki, igre su na Dreamcast/PS2 nivou.
Najveci problem trenutno je prostor koji nije moguce prosiriti. Fire TV stize sa 5.5gb slobodnog prostora sto nikako nije dovoljno, buduci da neke igre zauzimaju i 2gb.

Pogledajte prilog 140622 Pogledajte prilog 140623

Amazon je skoro kupio DoubleHelix, tako da ce sigurno biti i ekskluzivnih igara.
Steta je sto sa store-a nije moguce skinuti demo verzije igara. Hteo sam da proverim Sev Zero, ali mi ne pada na pamet da Halo klon platim 7$:).

Poslednja izmena:
Emulatori:

Probao sam vecinu emulatora za android i sve zakljucno sa PSX/N64 generacijom funkcionise odlicno.
Hardware je preslab za psp emulator, osim ako se radi o jednostavijim igrama.
Zao mi je sto nisam uspeo da podesim reicast (dreamcast emulator).

Zakljucak:
Uredjaj je prilicno dobar i jedino sto mu nedostaje da bude odlican je podrska za externe diskove.
Doduse, tesko da bih ovu verziju nazvao konzolom za igranje kao sto Amazon zeli da je predstavi.

Poslednja izmena:
Jel rade Logitech bluetooth kompleti misa i tastature preko unifying recieviera?

Kao što sam rekao u drugoj temi, odličan uređaj po odličnoj ceni. :) Želim ti da te lepo služi.

Jel rade Logitech bluetooth kompleti misa i tastature preko unifying recieviera?

To nisam bio u mogucnosti da probam, ali koliko vidim na XDA, radi:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=51796537&postcount=192

Takodje mi je zao sto zivim u praistoriji(nemam android telefon), tako da nisam mogao da probam kako radi Aircast :).

Hardware Working:
Keyboards/Mouse
Logitech K400
Logitech K520
Logitech K750
logitech K800
Lenovo Mulitimedia Remote N5902
Hausbell Mini H7 2.4GHz Wireless Entertainment Keyboard with Touchpad for PC
Mele Pro F10
DiNovo mini - Keyboard works but no mouse
FAVI Entertainment SmartStick Wireless Keyboard with Touchpad Mouse

Controllers:
Xbox 360 Wired
Xbox 360 Wireless with Dongle
PS4 Wired - Buttons map incorretly
Ouya Controller
Madcatz Mojo (with dongle)
Moga Controller

Vrhunska Recenzija...svaka cast...
super je sto vec ima XBMC...pa kad skontas neki Android, imas odlicnu app za daljinac za XBMC...
verujem da ce root mnogo toga da donese....
to sa sleep ista je fora I na AppleTv, nema gasenja....
pratim tvoja zapazanja....:beer:

Danas su se na store-u pojavili GTA3, Vice City i San Andreas, kao i zvanicna Twitch aplikacija.
San Andreasa kosta 7$ i kupac na poklon dobija dodatnih 20$(ovo moze da se ponovi neogranicen broj puta :D). Iskoristio sam ovu ponudu i skinuo Vice City i Sev Zero.

Vice City i San Andreas su standardni Android portovi, dok je Sev Zero prva Amazon Game Studios igra.
Sve u svemu, nista impresivno - mesavina 3rd party pucacine i tower defense igre. Grafika/animacija/gameplay na nivou prosecne mobilne igre.

I ja sam iskoristio tu "akciju" danas. :)

Danas mi se desilo nesto zanimljivo, primetio sam da mi na kartici fali 75e.
Pogledao sam isplate i shvatio da mi je Amazon skinuo pare za godisnju clanarinu. Aktivirao sam trial Prime-a da bih imao besplatnu dostavu Fire TV-a i zaboravio da cancelujem produzavanje clanarine (ovog puta se zadesilo da sam imao novca na kartici, sto skoro nikada nije slucaj).
Otkazao sam Prime i od Amazona dobio sledeci email :

Hello from Amazon.com,
As you requested, we've canceled your Amazon Prime membership.
Since you have not used your Amazon Prime benefits, we are refunding $99.00 which includes full membership fee and any applicable fees and taxes. Your refund should be processed within the next 2-3 business days and will appear as a credit on your card's next billing statement. If your latest membership charge is still processing, we'll issue the refund as soon as the charge is completed.
If you'd like to join Amazon Prime again, start a paid membership by signing-up during checkout or visiting the Amazon Prime page: http://www.amazon.com/prime
Thank you for trying Amazon Prime and shopping at Amazon.com.
Best regards,
Amazon.com Customer Service

Neverovatno :).

Pre par minuta sam rootovao Fire TV.
Externi diskovi rade, ali se moraju mountovati iz StickMount-a.

Instalirao sam FPS Meter i proverio kako igre rade:
Sonic CD i Sonic 2 - 60fps
Sev Zero - 40-60, dosta dropova
Vice City - max detalji 22-40, izrazito nestabilan framerate
Riptide - 40-60, uglavnom 50+
Dead Trigger 2 - 27-40
Asphalt - 25-35, uglavnom oko 30

Nazad
Vrh Dno