anicai
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 08.06.2017
- Poena
- 185
Došlo je vreme za kupovinu novog računara, pa bi mi značile vaše preporuke. PC će se koristiti za posao - Office i programi za prevođenje, apsolutno ništa zahtevno - i igre. Prvenstveno mi treba zbog igara jer trenutni CPU i GPU koji imam nisu više tako jaki (Ryzen 5 1600X i GTX 1060 6 GB), a planiram uskoro i kupovinu QHD monitora. Dakle, treba mi PC koji će moći da pokrene AAA igre u 1440p rezoluciji na visokim detaljima (fps ne igram, isključivo single player). Bitno mi je da bude tih, da ima što bolje hlađenje i da može da podnese veći broj otvorenih kartica u pregledaču. Mada s tim nikada nisam imala problem ni na starom kompu, pa verovatno neću ni na novom. Budžet je 2000 evra, ali nije problem ako pređe malo preko, ipak se ovo ne uzima svaki dan. A i ne nadograđujem komp često, pa bi bilo preporučljivo da nova konfiguracija potraje što duže. Htela bih opet da idem na AMD i AM5 platformu. Od starih komponenti ću zadržati 2 HDD-a (1 TB i 4 TB) i 2 M.2 diska (1 TB i 2 TB). Gledala sam srodne teme i šta ste predlagali, pa sam sklopila nešto slično. Podebljane stavke su one koje me muče, pa bih vas molila za pomoć.
- CPU: Ryzen 7 7700X
- Kuler: Deepcool AK620
- Matična ploča B650: Mora da podržava najmanje 2 HDD-a i 2 M.2, mada bi bilo poželjno da postoji mogućnost za 3 HDD-a i 2 M.2. Bilo bi poželjno da ima i optički izlaz. Gledala sam ovaj članak https://www.techspot.com/review/2699-amd-b650-motherboards/ i mislim da bi GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX bio dobar izbor, jedino što je cena veća, Ima li neke velike razlike između mATX i ATX ploča?
- RAM: G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30. Da li je G.SKILL ok izbor?
- GPU: RTX 4080 16GB, videću koja je najjeftinija
- PSU: 850W ili 1000W? FSP Hydro G Pro ili nešto drugo?
- Kućište: Fractal Design Meshify 2 Compact ili Compact RGB. RGB me ne zanima, zameniću ventilatore ionako, nego vidim da RGB verzija podržava GPU veličine do 345mm za razliku od 341mm kod obične verzije. Ne razumem samo kako je to moguće kad su istih dimenzija? Možda zbog položaja ventilatora? Evo slike:

Ovo dosta sužava izbor grafičkih jer je većina 4080 kartica 342mm. Ima li još neke razlike između obične i rgb verzije, u smislu kvaliteta filtera i slično?
- Ventilatori: Be Quiet Silent Wings 4 140mm PWM - Koliko komada? 2 napred, 2 gore?