Šta je novo?

Hardver AM5 konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

anicai

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2017
Poena
185
Došlo je vreme za kupovinu novog računara, pa bi mi značile vaše preporuke. PC će se koristiti za posao - Office i programi za prevođenje, apsolutno ništa zahtevno - i igre. Prvenstveno mi treba zbog igara jer trenutni CPU i GPU koji imam nisu više tako jaki (Ryzen 5 1600X i GTX 1060 6 GB), a planiram uskoro i kupovinu QHD monitora. Dakle, treba mi PC koji će moći da pokrene AAA igre u 1440p rezoluciji na visokim detaljima (fps ne igram, isključivo single player). Bitno mi je da bude tih, da ima što bolje hlađenje i da može da podnese veći broj otvorenih kartica u pregledaču. Mada s tim nikada nisam imala problem ni na starom kompu, pa verovatno neću ni na novom. Budžet je 2000 evra, ali nije problem ako pređe malo preko, ipak se ovo ne uzima svaki dan. A i ne nadograđujem komp često, pa bi bilo preporučljivo da nova konfiguracija potraje što duže. Htela bih opet da idem na AMD i AM5 platformu. Od starih komponenti ću zadržati 2 HDD-a (1 TB i 4 TB) i 2 M.2 diska (1 TB i 2 TB). Gledala sam srodne teme i šta ste predlagali, pa sam sklopila nešto slično. Podebljane stavke su one koje me muče, pa bih vas molila za pomoć.

• CPU: Ryzen 7 7700X
  • Kuler: Deepcool AK620
  • Matična ploča B650: Mora da podržava najmanje 2 HDD-a i 2 M.2, mada bi bilo poželjno da postoji mogućnost za 3 HDD-a i 2 M.2. Bilo bi poželjno da ima i optički izlaz. Gledala sam ovaj članak https://www.techspot.com/review/2699-amd-b650-motherboards/ i mislim da bi GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX bio dobar izbor, jedino što je cena veća, Ima li neke velike razlike između mATX i ATX ploča?
  • RAM: G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30. Da li je G.SKILL ok izbor?
  • GPU: RTX 4080 16GB, videću koja je najjeftinija
  • PSU: 850W ili 1000W? FSP Hydro G Pro ili nešto drugo?
  • Kućište: Fractal Design Meshify 2 Compact ili Compact RGB. RGB me ne zanima, zameniću ventilatore ionako, nego vidim da RGB verzija podržava GPU veličine do 345mm za razliku od 341mm kod obične verzije. Ne razumem samo kako je to moguće kad su istih dimenzija? Možda zbog položaja ventilatora? Evo slike:
image-2023-07-17-221257997.png
Ovo dosta sužava izbor grafičkih jer je većina 4080 kartica 342mm. Ima li još neke razlike između obične i rgb verzije, u smislu kvaliteta filtera i slično?​
  • Ventilatori: Be Quiet Silent Wings 4 140mm PWM - Koliko komada? 2 napred, 2 gore?
Komponente ću uzeti tamo gde su jeftinije, kp ili domaća radnja, svejedno.

Komponente koje si navela prelaze budzet za nekih 300e. Sasvim OK izbor, nema greske ni sa jednom komponentom.

Obe Gigabyte ploce su solidne, po meni ce jedino izgledati malo losije sa mATX jer je kuciste napravljeno za ATX. Doduse, lakse ce ti biti konektovati sve kablove na dnu mATX ploce jer ima vise mesta.

RAM je OK, mislim da ti nece praviti razliku koje cipove ima na sebi ako ne planiras da OCujes (mada mi se cini da je to Hynix A-die koji je odlican za OC)

Dovoljno je jedan ventilator napred i dva pozadi da izbacuju. Ali mozda bi bilo bolje neko vece kuciste da se ne bi ogranicavala po pitanju ventilator-graficka, npr. Antec DF700 Flux
Ovo su cene od preko
Komponente:Cena EUR 90%
MoBoGigabyte B650 Gaming X AX
226​
CPUAMD Ryzen 7 7700X
320​
CPU CoolerDeepcool AK620
69​
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3038F16GX2-FX5
121​
GPUZOTAC ZT-D40810D-10P Trinity GeForce RTX® 4080 16GB GDDR6X
1209​
SSD/HDDKingston KC3000 1TB M.2 NVMe
71​
PSUFSP Hydro G Pro 850W
154​
CaseAntec DF700 Flux
120​
0​
Total:
2315​

Poslednja izmena:
Tih 300 evra će mi se vratiti kad prodam stari komp. 😄 Proveriću cene s prodavcima svakako, pretpostavljam da će kućište biti skuplje na kp.

ZOTAC ZT-D40810D-10P Trinity GeForce RTX® 4080 16GB GDDR6X
Zotac ne može da stane u Meshify 2 Compact jer je 356mm. Do 360mm staje bez prednjeg ventilatora ako sam dobro protumačila sliku?

Gigabyte B650 Gaming X AX
Ta ploča nema optički izlaz, a ni ATX verzija AORUS ELITE AX što je jako čudno jer mATX ima. Inače, prvi pik mi je bila Asus Prime B650 Plus, al sam posle videla da su svi iskritikovali Asus seriju. A što se izgleda tiče, to mi nije bitno, komp mi ionako stoji ispod stola, niko ne gleda unutrašnjost. :)

FSP Hydro G Pro 850W
850W će biti dovoljno? Verzija od 1000W je jeftinija na Ipon-u iz nekog razloga.

Kingston KC3000 1TB M.2 NVMe
SSD i HDD imam, to neću kupovati.

Što ne 7600x? Za namenu mašine sasvim dovoljno...
Jeste, 6-core vs. 8-core, ali ne vidim da će 6c/12t postati tesno još koju godinu, samo što smo "penzionisali" 4-core...A razlika u ceni je 100-tinak evra.

ASRock Live Mixer je fina ploča, ali ima samo 2 SATA porta...
Prognali su Toslink izlaz sa skoro svih ploča, nažalost, jako malo njih ga ima.
mATX Aorus Elite deluje fino, ispunjava tvoje zahteve. Samo me nervira što su 20Gbps USB-C stavili kao front a sporiji 10Gbps pozadi...ako kućište nema front USB-C koji će podržati to, ostaješ sa 10gbps. Glupo.

Ako je 1000W verzija napajanja jeftinija, uzmi je, why not.
Što kaže čovek, promeni kućište da ne razmišljaš o grafičkoj...

Možda ne bi bilo loše sačekati refresh 7000 serije za koji mesec? Možda konačno stave ljudski memorijski kontroler u njih...

Poslednja izmena:
Zotac ne može da stane u Meshify 2 Compact jer je 356mm. Do 360mm staje bez prednjeg ventilatora ako sam dobro protumačila sliku?
Ventilator moze da se stavi u gornji polozaj, tada nece smetati grafickoj. Svakako su 4080 previse "knap" za to kuciste, 356mm treba da stane u 360mm.

Kuciste svakako nemoj kupovati na KP, domace radnje imaju prednost sto se toga tice.

Ali mozda bi bilo bolje neko vece kuciste da se ne bi ogranicavala po pitanju ventilator-graficka, npr. Antec DF700 Flux
To mi se baš nešto ne sviđa. Meshify mi je bio najlepši. Možda FD Pop Air? Podržava GPU do 405mm sa montiranim prednjim ventilatorima.

Možda ne bi bilo loše sačekati refresh 7000 serije za koji mesec? Možda konačno stave ljudski memorijski kontroler u njih...
U čemu će biti razlika?
Što ne 7600x? Za namenu mašine sasvim dovoljno...
Vodim se mišlju da uzmem najbolje što mogu da bi me služilo što duže, pa bih zato 7700X.

Da se nadovežem u vezi kućišta...
Antec DF700 Flux je dobar ali nema front USB-C, propada ti taj konektor ako ne izmajmunišeš nešto sa nekim adapterom. DP503 ima Front USB-C (10Gbps), doduše.
Baci pogled i na FSP CMT380 i be Quiet Pure Base 500FX koji nije jeftin ali dolazi sa 4 dobra venta pa ne moraš da kupuješ druge (ili jeftiniju 500DX verziju sa slabijim ventovima)...FSP ima 20Gbps USB-C, taman.

Ne znam kakve će promene doneti Ryzen 7000 refresh...nadamo se boljem memorijskom kontroleru jer je trenutni meh, brljavi sa iole bržim RAM-om...

Ne odgovaraju mi preširoka kućišta jer je kod mene otprilike ovakva situacija:
GUEST_d7bfc5df-f4c0-46eb-8db1-2810e23d5dad

Pop Air je za 1cm širi od mog trenutnog kućišta (MS Cyclops V). Lepo je i na oko, jedino što mora da se dokupi USB-C. Čak mi se i Pop Mini Air dopada (GPU 365mm), ali pretpostavljam da je bučnije i da ima lošije temperature od ATX verzije. Be Quiet nije loše, moraću da premerim.

Da, da, gledala sam ga, ali je gori od Meshify 2 Compact po pitanju GPU ograničenja. Morali bi da da se kupe novi ventilatori da bi stala grafička do 343mm. Besmisleno je dati 200 evra za kućište, a onda menjati ventove.

Mislim da sam ipak prelomila i da ću uzeti Pop Air. Nije dobio lošu ocenu, čak ga i preporučuju.

Da li da stavim ventove kao i oni, 2 od 140mm napred i 1 od 120mm pozadi? I u čemu je razlika između Silent Wings 4 120mm PWM i PWM high-speed?

To je slika sa neta čisto da pokažem gde stoji kućšte i zašto moram da pazim na dimenzije, nije moj sto beo. Moj je bež - zeleni. 😄 Svejedno mi je koje je boje, ali jesu bela kućišta lepša.

Odgovara po dimenzijama, ali poskup je North, a ionako sam već lepo premašila budžet. 😄 Plus što je svuda mesh, verovatno utiče na buku. Danas ću da propitam sve prodavce koje su cene, pa ću videti šta mi je najisplativije.

Čitam sad da se mnogi žale na ventilatore kod Zotac-a i na zujanje. :(

Kupi H7 Flow beli. U njega staje sve.

Cene svih komponenti su skočile, kuler, ventovi, GPU, proverila sam na kp. Premašilo je ovo budžet dosta. Sad gledam RTX 4070 TI, razlika u ceni je 360 evra za 15-20 fps više. Da li se zaista isplati, čini mi se da je prevelika razlika. Mislite li da će 4070 Ti sa 12 GB izdržati 3-4 godine za AAA igre u na 1440p 144hz? Taj GPU mi se savršeno uklapa u budžet, a i staje u Meshify.

Jesi li pogledala ( ako vec nisi kupila Meshify ) Lian Li Lancool 215 beli ? Nema USB-C nazalost
ali ima svoje dobre ventilatore 2 x 200 i valjda 1 x 120 pozadi.
Za RTX 4070Ti sta reci , 12Gb je za danasnje vreme ok ( 2k / 144Hz ) + DLSS 2 i 3 , sta ce biti za dve -3 godine ....

Za 2-3 godine će shvatiti da je bolje bilo da je kupila AMD sa 16GB RAM-a. ;)

4070 Ti mi je neka sredina, ono, zamagljena. Mislim da je treba preskociti, 4070 ili 4080. Ni jedna ne opravdava cenu i osakacene perfomanse.
Ali svakako AMD je bolja opcija iz ugla dobijeno ulozeno sada.

Kupim kartu od 1k evra da igram 1440p (sto bi trebala jedna karta od 300e lagano da radi) i da moram da palim pomocne tehnologije jer sirova snaga karte je njesra. lol
Za te pare zelim da radi bez pomoci narednih 5 godina, ni da stucne sta god joj bacim, ni da se zagreje. DLSS djubre, da ga nema, karte bi bile dno dna sa ovim cenama.

Jesi li pogledala ( ako vec nisi kupila Meshify ) Lian Li Lancool 215 beli ?
Jesam ga gledala, ali nešto mi se nije dopao.

Mora dobro da se pazi od koga se kupuje na kp. Počeli su da podižu cene umesto da spuštaju. Za ventilator koji bi trebalo da košta 17 evra traže 33, itd. Elem, kontaktirala sam još neke prodavce i konačno jedan nije povećao cene, već je sve stvarno spustio, čak je kućište jeftinije nego kod nas. Uzela sam ipak 4080, jeste malo prešlo budžet, ali ne onoliko koliko sam mislila da će premašiti. Matičnu sam samo kupila u domaćoj radnji jer je bila jeftinija. Na kraju je poručena sledeća konfiguracija:

CPURyzen 7 7700X
KulerDeepcool AK620
MatičnaGigabyte B65M Aorus Elite AX
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30 KIT
GPUGigabyte RTX 4080 Eagle OC
PSUFSP Hydro G Pro 1000W PCIe5
KućišteFractal Design Pop Air Black
Ventilatori2x Be Quiet! Silent Wing 4 140mm PWM + 1x 120mm PWM

Hvala svima na pomoći. :)

Jesam ga gledala, ali nešto mi se nije dopao.

Mora dobro da se pazi od koga se kupuje na kp. Počeli su da podižu cene umesto da spuštaju. Za ventilator koji bi trebalo da košta 17 evra traže 33, itd. Elem, kontaktirala sam još neke prodavce i konačno jedan nije povećao cene, već je sve stvarno spustio, čak je kućište jeftinije nego kod nas. Uzela sam ipak 4080, jeste malo prešlo budžet, ali ne onoliko koliko sam mislila da će premašiti. Matičnu sam samo kupila u domaćoj radnji jer je bila jeftinija. Na kraju je poručena sledeća konfiguracija:

CPURyzen 7 7700X
KulerDeepcool AK620
MatičnaGigabyte B65M Aorus Elite AX
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30 KIT
GPUGigabyte RTX 4080 Eagle OC
PSUFSP Hydro G Pro 1000W PCIe5
KućišteFractal Design Pop Air Black
Ventilatori2x Be Quiet! Silent Wing 4 140mm PWM + 1x 120mm PWM

Hvala svima na pomoći. :)
Ako nije problem, kaži mi na PM koji je prodavac u pitanju...trebaju mi neke stvari, zaprepastio sam se kad sam video koliko traže...

Drago mi je da si izabrala 4080 , manje zlo (doduse skuplje) , ali dugorocno isplativije od 4070/4070Ti.
Izabrala si POP AIR Black, bolja i MALO skuplja varijanta je POP XL AIR, mozda ga napolju ima i u beloj boji - cisto zbog vece zapremine .

Nazad
Vrh Dno