Šta je novo?

am2 kuler -> silence! (i`ll kill him)

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Tjao :)

Elem, moje odusevljenje box coolerom je kratko trajalo. Posle 20ak dana ne radi toliko tiho kao pre :)

Stvar je u tome da ja ne ganjam spustanje temperature. Box to radi izuzetno dobro, temperatura u igricama mi ne prelazi 35-6 stepeni. Samo me nervira sto se chuje kao da ima pesak u sebi :mad:

Meni odgovaraju dve varijante...Da ubacim neki najjeftiniji cooler koji na sebi ima 12cm fan, pa ako je on kojim sluchajem buchan, stavim mu neki silent 12...Ili da kupim neki tih, pa da nista ne budzim :)

Znalci, da vas cujem ;) U ovu igrariju ne bih ulozio vishe od 20e (ili 2000 din), bitna mi je samo tishina i da ne hladi loshije od box-a!

ukljuci cnq... meni se box nije uopste cuo...
sad imam tx2 koji se na defaultu dosta cuje, medjutim opet sa cnq se slabo cuje (ne podrzavaju sve ploce cnq sa 3 pin kulerom, moja podrzava, a vidim da imamo istu)

neverovatno mi je da npr u igri cujes box-a, ja sam nekad vozio tt12 na 5000rpm u igrama bez da ga cujem, sto ce reci pojacaj zvucnike |))

haha, pa znas kako....kriterijumi tisine su nam verovatno razliciti :) ja sam jedan od onih koji hard disk kache na lastis :) Moraces malo punije oznake da mi pishesh, poshto nemam pojma shta je tx2 :)

Ovo je situacija u kucistu, pa zbog napajanja i nemam mesta za egzibicije...

Sta mislite, da li bi sta postigao kad bi skinuo grill sa napajanja? 12cm fan je...

Poslednja izmena:
Hej, pa to i ne izgleda loše kao što sam mislio.
Nego, Vule, što si menjao Geminii za Hyper 212 ? I koji se bolje pokazao ?

Ono mi je bilo previše, nepotrebno, samo je smetao :) a što se tiče performansi - iskreno ne znam, X2 mi je radio i sa jednim i sa drugim na 30 i sitan kusur stepeni u idle i nije prelazio 45-50 pri full opterećenju, e sad, stepen gore ili dole, ne znam, Hyper 212 je savršen kad se namesti na 5V, potpuno je nečujan a hladi odlično. Sada mi je E8200 na 3.6Ghz na 33C idle :)

Poslednja izmena:
@Vule, jel mogao da stane fan za izduv pored tog GeminII-a?

marko_84, do 20€ OVO je najbolja kupvina. Ali nije bešuman na 12V. Na 9V se slabo čuje a na 6V sam opušteno spavao pored njega.

E, sad, OVAJ mi je mnogo primamljiviji zbog 120mm fana i mislim da vredi "rizikovati"...

Da razbijemo dilemu - Hyper 212 rulezz!
Evo kako čuči u kućištu, i jasno se vidi da ima pravilan smer strujanja vazduha, sve ide na odsisne venilatore, tako da se topao vazduh ne zadržava u kućištu.

Pustio sam S&M FPU test da vidite kako ladi mog x2 3800+ @3GHz (u zatvorenom kućištu u stolu naravno, ali ima mesta pozadi za odvod toplog vazduha). Znači ne prelazi 50-51°C. Na leru sada ima 27-30°C. Sve ovo je pri sobnoj temperaturi cca 22-23°C.
E da, kao što vidite, ventilator (da, tako se pravilno kaže, nije fan, fen, kuler itd ;) ) radi na cca 1350-1380 o/min. Utišao sam ga iz Biostar FanConditioner Utility. E sada, taj program je njesra, tj automatski ne radi kako treba, i broj obrtaja pogrešno očitava, tj kada staviš ispod 69% on očita 0 o/min, a to nije tačno. Vidi se da 61% ima 1377 o/min, što je nečujno. Lepo vučeš klizač na dole, pa prestaneš kada se ventilator više ne čuje :D
Pre ovoga sam imao praistorijski CM Sosuro, koji pri istim uslovima držao temperaturu na 70°C, naravno ventilator na max, pa ko izdrži :S: na leru je bilo koliko mi se čini oko 50°C.
Naravno, sa finansijske tačke gledišta meni se i ne isplati prelazak na Hyper 212, jer sa Sosurom sam mogao da izvučem stabilnih 2.97GHz, a sada imam 3.0 :d
Ali, to je sada, preko leta je druga stvar, imam klimu doduše, ali opet. Zato je komp tiši, i ako zabodem Phenoma nema brige :banana::banana:
PS
@marko_84:
čoveče, i nije grill nego rešetka ;)

Prilozi

• Kuciste 1.jpg
    Kuciste 1.jpg
    372.4 KB · Pregleda: 117
  • Kuciste 2.jpg
    Kuciste 2.jpg
    345.8 KB · Pregleda: 94
  • Puno opterecenje.JPG
    Puno opterecenje.JPG
    310.6 KB · Pregleda: 83
E da, kao što vidite, ventilator (da, tako se pravilno kaže, nije fan, fen, kuler itd ;) ) radi na cca 1350-1380 o/min. Utišao sam ga iz Biostar FanConditioner Utility. E sada, taj program je njesra, tj automatski ne radi kako treba, i broj obrtaja pogrešno očitava, tj kada staviš ispod 69% on očita 0 o/min, a to nije tačno. Vidi se da 61% ima 1377 o/min, što je nečujno. Lepo vučeš klizač na dole, pa prestaneš kada se ventilator više ne čuje :D

Ja sam to lepo spojio preko molexa na 5V i milina :)

superstarr i ostali, fala na angazovanju :)

Ovaj titan...onih 26+ decibela mi ne uliva neko poverenje :D

Da se razumemo, meni ne treba bolje hladnjenje od boxa...samo tishe :) u relativnom idle-u (znachi normalan rad, bez igrica), `otju da ga nema, tj da se ne chuje ni malo. Ovaj spire mi deluje skroz ql, samo ne mogu sad da se zavlachim pod sto da merim ima li mesta za njega, ali nisam bas optimistican :/

Rus, yap, reshetka, sve je to meni isti djavo :) raskopacu sutra napajanje i izvaditi TO, pa ce vidimo ima li nekog benifita :) Rado bih nekako spustio broj obrtaja napajanja, izbacuje `ladan vazduh, al` ne bih bash da ga sprzim...chuje se koliko se secam samo strujanje vazduha. 12cm u ms industrial gold 400w napajanju.

Što ne uključiš C'n'Q ?
Ili lepo kupiš Geminii za 30e (jeste malo više nego što si planirao) i završiš posao (nemaš šta da budžiš) jer to si baš tražio, mislim da bi Geminii trebao i bez ventilatora da hladi kao box - tj. nema šta da ti pravi buku.

Poslednja izmena:
Ovo sto prica marko_84 se i meni pocelo desavati pre nekih 10 dana i evo ga jos uvek cvrci,bas kao da ima pesak. Inace ja ovo imam skoro 2 god, pa me i ne cudi. :)

superstarr, na zalost, kad bih stavio ovog spire-a, prilicno bih zatvorio dotok vazduha u napajanje...a ono ima neku KAO regulaciju broja obrtaja....tako da, moguce da bi dobio kontra efekat :D ostalo bi mi 2-3 cm do fana od napajanja...

va_milos, pazi, verovatno se i tebi chulo, ali na to nisi obracao paznju, jer je josh suvishe slabo...Mene jednostavno neeerviiiraaaaa :D prvih 20ak dana se to nije chulo, medjutim sad blago shushti :( uh kad bih mog`o neki 72mm da nadjem, al` da je ultra ultra silent :D

Poslednja izmena:
Ma nije se culo do pre 10-tak dana. Znam sta pricas. Sad se cuje kao da sam pesak sipao unutra i struze. Ide mi na zivce i sad sam u potrazi za boljim kulerom,ili pak uzmem drugi cpu.

Sto komplikujete? Ako ste zadovoljni temperaturama jednostavno skinite ventilator odlepite onu nalepnicu, ili sklonite onaj gumeni cep sta vec stoji, rascepite uskocnik izvadite rotor, ocistite osovinicu strcnete malo WD40 u lezaj, obrisete ga malo vatom na cackalici a potom namazete osovinicu tovatnom mascu i sve ponovo sklopite. Ako nakon toga opet krci tek onda placajte nove kulere (ili pojacajte zvucnike :d)

uzeo cooler master hyper tx2, za sada srecan :)

Jel zna neko `de se mogu naci gumirani shrafovi za fanove? Al` oni debeli, za 12 cm u napajanju :)

Nazad
Vrh Dno