Šta je novo?

altec lansing mx-5021 i sum pojacala

milic016

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2005
Poena
304
Postao sam vlasnik altec-a mx-5021 i kao i svi forumasi koji su vlasnici ovog sistem, primetio sam da se cuje sum kroz satelite kada su u stanby,koji verovatno potice od suma pojacala.Zvucnici su mi prikaceni na integrusu pa me interesuju iskustva ostalih clanova foruma o ovom problemu.Da li ce se sum manje cuti ako kupim zvucni kartu (Audigy 4 recimo)?Citao sam slicne teme po forumima ali nisam primetio resenje problema,po bi mi jako znacilo da cujem iskustva clanova koji imaju isti ovaj sistem.:wave:

cuce se manje sigurno! ortak ih drzi na integrusi i bas se cuje a ja imam sb live i ogromna je razlika tj. manje se cuje

...od skoro imam ovaj sistem i na live 5.1 jedva da ima primetan sum.. Cuje se samo ako sam bas slizu zvucnika.. razmisljam o x-fi, pa ako neko ima isqstva sta bi se sa tim dobilo, neka javi... Pozz

Ne mora da znaci, mozda su zvucnici tj. pojacalo u subwoofer-u pokvareni, ja sam imao slican problem sa Microlab-om pa sam ih odneo u servis.
Probaj da uzmes najobicnije slusalice i utaknes ih u izlaze na zvucnoj kartici, ako u njima nema suma onda znaci da su zvucnici u pitanju.

Probao sam sa sluskama,sa iskljucenim kablovima(na prazan hod),sum je i dalje primetan,ne nesto specijalno mnogo da bih pomislio da su zvucnici ili pojacalo u kvaru,cak sam se i privikao na to jer je zvuk koji izlazi iz njih stvarno sjajan.Jednostavno to je problem kod vecine altecovih sistema,malo naglaseniji sum pojacala.Valjda je to cena koja mora da se plati :)

Ma brate mali sum mora da postoji ali jednostavne NESME da se cuje dok su zvucnici stisani. Znam iz licnog iskustva - uzmi najobicniji mp3 plejer i povezi ga na bilo koje druge zvucnike i slusalice kada je stisano i kada se ne cuje muzika sum se ne cuje, kada pojacas od maskimuma onda treba da se cuje ali malo....Neka ti to bude mera. I npr. kada volume okrenes gotovo do kraja tj kada je stisano maltene skroz sum ne treba da se cuje, mozda jako malo i to tek ako se priblizis zvucnicima i obrnuto ako ih odvrnes cuje se jace... U suprotnom nesto ne valja - ili pojacalo ili zvucna karta. Kod mene recimo, na mom sistemu, sum je bio izrazen stalno, znaci konstantno tako da tiho muziku nisam mogao da slusam jer sam ga primecivao i kada sam ih odneo na reklamaciju prihvatili su - rekli su da jednostavno to ne sme da se desava....
Ne znam ko sto kazes sve je subjektivno, ono sto nekome smeta i na sta se navikne neko drugi nece tolerisati....

Poslednja izmena:
Ako su polovni to nije nista cudno. Moji su stari oko dve godine i u zadnjih par meseci i kod mene se manifestuje taj sum kao i kod tebe. Naravno dok su bili novi to se nije desavalo ni kad su pojacani do kraja nije bilo ni traga sumu.

Druže ja sam pre tri dana kupio MX-5021 i kod mene isto bruje prilično kada su upaljeni i kada ih nešto više pojačam. To je neki problem sa trafom u wuferu, ali svi ga imaju sa tim zvučnicima. Nije mi jasno da se to dogadja sa tako kvalitetnim zvučnicima. Inače ih koristim sa valjda najboljom zvučnom karticom koja se danas može kupiti, Creative X-F1 Fatal1ty Titanium, ali ni ona ne pomaže.

Pre će biti da AL fušari kod zvučnika. Kod mene na VS2421 na izlazu za sluške savršeno, ali na zvučnicima bruji i zuji užas. Ne daj bože da mu prineseš DECT ili mobilni na bliže od metar.

Prelistajte na Amazonu šta ljudi kažu za mnoge modela AL... Jednostavno je to šuštanje postalo "normalna stvar". Ne pitajte me zašto, nešto je tu loše odrađeno.

Možda za njih je normalna stvar.... ja nemam nameru to da trpim i smatram normalnim.

Pre će biti da AL fušari kod zvučnika. Kod mene na VS2421 na izlazu za sluške savršeno, ali na zvučnicima bruji i zuji užas. Ne daj bože da mu prineseš DECT ili mobilni na bliže od metar.
ja imam iste zvucnike, i da, cuje se kad su upaljeni a na njima se nista ne pusta..nakaceni su na integrusu ali moze da se podnese..
za tih 50 e kolko sam dao, stvarno su dobri :)

Nisam rekao da su loši... ali bre, brate, iritirajuće. Sad nešto kontam da vidim i nadjem neke druge satelite za probu. Možda sa drugim satelitima i bude radio OK.

Ne zezajte, jel znate za bolje 2.1 sisteme za PC a da nisu neke komponente koje otkidaju sa cenom i da nisu polovne?

Kod mene se, na X-Fi Xtreme Music, šum gotovo i da ne čuje, tj. čuje se ako baš odvrnem zvučnike (npr. na tri ili četiri od pet tačkica)...

Baš zbog tih žalbi ljudi kako se čuje neki šum, tako sam i ja dohvatio i testirao i pojačavao, smanjivao, pojačavao, a onda mi je u jednom trenutku neko postao online na MSN-u, naravno kad su bili pojačani "do daske" - kad nisam srčku dobio :D

Ali to me apsolutno ne dotiče, jer nisam kupio zvučnike da stoje uključeni a da ništa ne svira, tako da... ;)

Kod mene se, na X-Fi Xtreme Music, šum gotovo i da ne čuje
Nije ovde reč o šumu koji ima ma kakve veze sa zvučnom karticom, nego o šumu koji postoji čak i kad se zvučnici sasvim odvoje od kompa, tj. o parazitskom šumu samog pojačala.

Nije ovde reč o šumu koji ima ma kakve veze sa zvučnom karticom, nego o šumu koji postoji čak i kad se zvučnici sasvim odvoje od kompa, tj. o parazitskom šumu samog pojačala.

Ma da i to nije bitno uopste mislim koliko kostaju ti zvucnici i ODLICNI su za tu lovu, mislim sta ces vise. Ko i primecuje taj sum kada "sviraju". Ja ga apsolutno ne primecujem kada slusam neku ziku a i navikao sam se valjda pa ga ne primecujem ni kada ne rade. Mislim ja ne bih to uvrstio kao neku manu sistema uopste.

Znam, nego vidim da ljudi diskutuju o tome da li je šum više ili manje izražen kada su zvučnici prikačeni na integrušu ili na neku drugu karticu...

Sum je,bar po mom iskustvu,izrazeniji kod intregrisanih "kartica".Kazem izrazeniji jer do sad nisam naisao ni na jednu pci karticu/pc zvucnike/hi-fi pojacalo bez suma.

Poslednja izmena:
Sum je,bar po mom iskustvu,izrazeniji kod intregrisanih "kartica"
To su dve potpuno različite stvari, sad pričamo o šumu koji ama baš nikakve veze nema sa karticom. Možeš da utakneš zvučnike i u krompir, isto je. :)

A ovo što se outlaw priča... Pa bilo bi baš čudo da integruša ima manji šum. Em je integrisana na ploču pa samim tim mnogo podložnija smetnjama ostalih komponenata, em vrlo verovatno ni filtriranje nije izvedeno tako dobro kao na standalone karticama.

Poslednja izmena:
. . . .nekim ljudima ochigledno "ne ulazi u glavu" da se pricha o shumu koji nema nikakve veze sa zvuchnom karticom, bilo ona integrisana ili ne, vec o traljavo odradjenom napajanju pojachala zvuchnika, koje dovodi do istog..
. .shta da se radi, na nechemu "mora da se plati" kod kompjuterskih zvuchnika.. kod nekih manje, kod nekih vishe.. c'est la vie..

Ljudi, ajd da ne brkamo babe i žabe.

Ono što iritira kod ovih AL zvučnika nije šum. Kad odvrnem potenciometar na maksimum u stanju mirovanja (na prazno) onda se čuje blaga doza šuma iz mojih VS2421 i to je normalno i podnošljivo.

Ono što me nervira je zujanje koje se čuje iz satelita bez obzira da li je potenciometar na maksimumu ili minimumu.... i bez obzira da li je utaknut u zvučnu kartu ili ne.

Da ponovim još jedanput: toga nema na slušalicama! Probao sam više para slušalica, od bljak Genius do Sennhaiser-a, i na svima je zvuk perfektan.

Edit: Sad me nije mrzelo.... sateliti su mi na 98cm od glave i čuje se brum i kad je normalna buka u prostoriji.

Poslednja izmena:
Nemam pojma ja imam Altec Lansing model 5100 stare jedno 5 godina,ali nema nikakvog suma i cuju se predobro kao i prvog dana kada su kupljeni!:D;)

Prilozi

• Altec Lansing 5100.bmp
    333.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Ljudi, ajd da ne brkamo babe i žabe.

Ono što iritira kod ovih AL zvučnika nije šum. Kad odvrnem potenciometar na maksimum u stanju mirovanja (na prazno) onda se čuje blaga doza šuma iz mojih VS2421 i to je normalno i podnošljivo.

Ono što me nervira je zujanje koje se čuje iz satelita bez obzira da li je potenciometar na maksimumu ili minimumu.... i bez obzira da li je utaknut u zvučnu kartu ili ne.

Da ponovim još jedanput: toga nema na slušalicama! Probao sam više para slušalica, od bljak Genius do Sennhaiser-a, i na svima je zvuk perfektan.

Edit: Sad me nije mrzelo.... sateliti su mi na 98cm od glave i čuje se brum i kad je normalna buka u prostoriji.

To zujanje potice iz transformatora, pa se "zzzzztrrrmmmm" prenosi preko satelita kada su ukljuceni. Pogotovo je izrazeno dok je sistem ukljucen, a ne slusa se muzika...
Inace skori svi novi modeli AL-a pate od iste boljke, citaj "transformatora".:mad: Kod starijih modela Alteca taj problem nije bio prisutan. Ja sam imao Altec 4100. Kod njih je zujao trafo, ali nije bilo toliko izrazeno kao npr. kod modela MX5021!! :wall:Kod njega ubija. Ne moze nocu da se spava, pa se mora vaditi iz uticnice, osim ako ima neko koga to ne nervira:smoke: Ali, MX5021 svira jako dobro, pa moze da mu se oprosti.

Poslednja izmena:

ja telefon ostavim blizu zvucnika kad izadjem iz sobe, telefon da zazvoni ne bi ga cula, ali zvucnici vriste ko ludi :D

Javi utiske!:D kako si prosao sa cenom delova?

Kad sam ih pitao koliko ce to kostati on je poceo da nabraja cene od 300-350din po komponenti,ja sam ga zaustavio i rekao naruchuj :)
Po nekoj mojoj racunici nebi zajedno sa njihovim radom smelo da ispadne preko 50e

Nazad
Vrh Dno