Šta je novo?

Alfa plam kamin rustik dimi pri otvaranju vrata

Dagi

Poštovan
Učlanjen(a)
07.03.2018
Poena
59
Navedena peć za etažno grejanje skoro uvek dimi kada otvaram vrata da naložim. Peć je stara oko 15 godina i ništa nije popravljano menjano. Inače peć odnosno vatra gori dobro ali uvek kada otvorim da naložim zadimi manje ili više. Kakva su vaša iskustva? Šta bi mogao biti problem?
Ložim isključivo drvo. Ja smatram da peć nema dobro sagorevanje jer je i staklo skoro uvek garavo.

Sto krace cevi do dimnjaka,stucne,tako je i kod mene ,imam Prity bugarski sporet odkad ga imamo obavezno vrati dim u sobi kad se otvara loziste.

Dimnjak je tu problem, treba da se ocisti verovatno.

Čisti se dimnjak i peć redovno. Dužina čunka je oko pola metra i ulazi u dimnjak. Mora da postoji neko rešenje. Stvarno smara da svaki put moram da luftiram dnevnu sobu. Sta mislite ako bih ubacio u ložište šamotne cigle,jel bi one pomogle da drvo bolje sagori i samim tim možda bude dima manje ili ga ne bude pri otvaranju vrata.

Imam plamenov kamin, ako otvaram vrata naglo(nikad naglo), uvjek ce zadimiti. Nikad ne otvaram dok je jaka vatra, tj tek se razgorjeva i u plamenu,
Kad otvaram, uvjek prvo otvorim pola cantimetra i onda polako do kraja, osjeti se kad je vrata moguce poslije polako otvoriti,
Ako ostavim otvorena vrata nece dimiti, a i mogu ostaviti skroz otvorena, nece biti dima,
Ali samo prvo otvaranje je problematicno ako se vrata brzo otvaraju. a ima jaca vatra.

Nema šamot uopšte,samo lim i gvoždje. Ja mu zatvorim regulator vazduha i onda malo otvorim npr 1cm i sačekam 10 sekundi i onda otvorim da bi naložio i opet zadimi manje il više kako kad.

Ugradnja šamotnih cigli neće rešiti problem, jer je problem u vazdušnom pritisku tj dimnjak ne vuce dovoljno dobro. Ako se redovno cisti onda ili nema dovoljan promer ili nije dovoljno visok.
Eventualno ugradnja kape na dimnjak moze poboljšati performanse.
Vredi probati i top down metod loženja, jer se tako stvara manje dima https://mffire.com/wood-stove-101-perfect-way-build-fire-top/

Poslednja izmena:
Betonska kapa na dimnjaku stoji odavno,a po tom sistemu ložim oduvek. Ako bih ostavio regulator vazduha mislim da bi tek tada dimio. Jel ima neki prost način da proverim koliko dimnjak jako vuče?

Imam ja prity kamin i kad otvaras polako onda sasvim malo zadimi. Regulator dima otvoren a vazduha zatvoren. Nema dima jedino kad izgori sve i ostane zar onda mogu da nalozim slobodno. Mada to mi ne predstavlja toliko problem jer dimljak vuce ko lud pa se brzo zapale drva u kaminu.

Pa tako radim vazduh zatvoren,dim otvoren i opet zadimi.

Jel ima neki prost način da proverim koliko dimnjak jako vuče?
Zapalis novinski papir ne prevelik A4 ili pola, nemoj previse guzvati i prineses rupi, vidjeces kako nosi plamen, a kad ga zapaljenog ubacis unutra, odvuce ga gore.

Poslednja izmena:
Na sajtu proizvodjača piše da je potreban dimnjak f120. Znači dimnjak ima dobar prečnik a visina je oko 5,5 metara. Ok probaću to.

Peć ima problem, ne dimnjak.

Jel možeš da mi kažeš tačno na šta misliš?

Otvaram samo kada trebam da ložim,i kad ostane žar. Hvala MegaS.
Ako ima nekih ideja šta da se uradi da se smanji bar izčazak dima saveti su dobrodošli.
Davno sam imao isti problem koji je nestao zamenom peći. Sve probali pre toga.
Koju peć sada imaš i kakva su iskustva?

Nemoj da otvaras dok gori nego tek kad ostane zar i otvaraj polako.
Imam isti kamin za etazno grejanje. I kod mene se javlja taj problem kad otvaram vrata dok vatra gori kod mene je loš dimnjak i moram jednom u mesec dana da čistim lule tj čunke onda se ne oseća dim u prostoriji. I što kaže djalf loži samo kad ostane žar tada nema šta da dimi. U ovaj kamin samo bukva suva lepo gori. Uvek je kupim i iscepam maja i to se lepo osuši do oktobra. Ovo proleće sam stavio 10 cm stiropora pa ću videti potrošnju. Do sada sam trošio 7~8m bukve za 65 kvadrata na spratu kuće s pvc 3 slojnim prozorima.

Morate oboriti "cug" ,ventilaciju koja vodi ka čunku/dimnjaku pre nego što otvorite vrata ako se dobro sećam.
A po obavljanju posla i zatvaranju čožišta je vraćate, ručicu, u željeni položaj.
Ta ručica se vidi kad stanete u položaj za loženje.

Pričam o ovom kaminu, sa slike, mada je pravilo univerzalno za sve peći sa regulatorom promaje kod čunka.

Prilozi

• Rustikal_25166-1.png
    Rustikal_25166-1.png
    121.8 KB · Pregleda: 6
Pred svako dodavanje ogreva moraš da protreseš rešetku što bi se domaćinski reklo da spadne pepeo da bi cug normalno funkcionisao. U uputstvu sigurno ima kada se dodaje ogrev odnosno do kog nivoa je pala prethodna tura. Nije u pitanju samo visina dimnjaka, pitanje je da li je zaklonjen drugim objektom ili ti da li ima strujanja vazduha a proveriš kao što je @cetverooki napisao, grubo zgužvaš novinski papir (možda i par listova zavisi koje novine kupuješ) gurneš u dimnjak i zapališ čim mu se malo smanji zapremina ako je sve OK samo prozuji kroz dimnjak. Furuna hoće da dimi i kada je atmosferski pritisak povišen, iznad normale, jer dimnjak slabo vuče i dobar deo dima se vraća.

Mislim da ovo može da se proveri i sa svećom kada se stavi do ulaza lule u zid mora da uvlači sveću u mom slučaju je toliko povuče da je maltene ugasi jedva da se vidi plamen. I pored toga zna peć da zeza kada se posle 45 dana lozenja nakupi sitna fina prašina na lulama koju skinem s četkom. Pre otvaranja vrata svakako treba klapnu na izlazu peći skroz otvoriti.

Nazad
Vrh Dno