Šta je novo?

Akustična izolacija - predlog

nesha_bleu

Cenjen
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poena
159
Eksperimentisao sam i ranije sa raznim sunđerima kao akustičnom izolacijom ali je ovo bolje. Sunđerasta prostirka za kupatilo. Prodaje se na buvljaku i kod kineza na metar. A dovoljno je pola metra. Što se više metalne površine prekrije - to bolje. Mora da se pazi da se svako parče fiksira da pri premeštanju kompa ne uleti u neki ventilator ili slično. U mom kućištu čuo se samo disk, i sada se čuje ali primetno manje. Nekome će ovo biti bez veze, ali u zatvorenom neprovidnom kućištu neka izgleda kako god - služi svrsi. Dok SSD ne pojeftini. Pa ko voli ..

Prilozi

• S6302828.JPG
    S6302828.JPG
    142 KB · Pregleda: 1,215
  • S6302829.JPG
    S6302829.JPG
    132.4 KB · Pregleda: 940
Poslednja izmena:
Pa nema veze temperatura sa time, vazduh normalno cirkulise. Mozda jedino sto kuciste nije izlozeno direktno celiku/aluminijumu koji su hladniji od ovoga ali to je neka zanemarljiva cifra od 1°c. Nego mene zanima koliko prasine ce da se nakupi u tome i sta ako se zapali? Ali dobro, barem ces da osetis posto je kineska guma :D

Poslednja izmena:
Nisam primetio promenu u temperaturama komponenti, a što se tiče prašine - ja kućište držim izdignuto 20cm iznad poda koji uredno čistim od prašine.

Ih, bre, uplaši me, na trenutak. Šta, bre, da se zapali!? :smackbum::p

Ja sam isto tako zalepio, ali ne tu prostirku za WC, vec sundjer sto ima ona mala brdasca. Zalepio sam ga isto za pod i za stranicu. Na stranicu sam ga zalepio OHO lepkom. Verujem da je bolja varijanta od te kineske gume.

Au bre nesha_bleu, pa to je ružno. :) Mada, ako služi svrsi...

Ideja ti je uredu.
Posto sam u toku izrade kucista mozda je iskoristim.
Mada bolja je kineska guma od kineskog sundjera.
"Da ne bu de zabune cak i konopac sa kojim bi se obesili je made in china."

Nisam siguran koliko je svrsishodno, jer ima te rupice između, a i sam materijal ne znam kakav je zvučni izolator, pogotovo tako ofarban i iscrtan... Ali nije loša ideja sve u svemu :)

Sigurno da je zvučna izolacija koja se koristi u avionima da pilot i putnici ne bi poludeli od buke motora, mnogo bolja od prostirke za kupatilo. Ali i kineska guma/sunđer upija zvuk bolje, tj. manje ga reflektuje od ravne površine.

Zato, uostalom, muzika mnogo bolje zvuči u Kolarcu i Strava Centru gde su zidovi obloženi, nego na Sajmu u hali 1.

Kako moze guma, koja pritom ima i rupe da bude bolja od sundjera.

Ja samo ne razumem kakva je to izolacija zvuka kad je zalepljeno na sredini a okolo gde su spojevi i rupe sve prazno. Pa ne izlazi zvuk kroz flat aluminijum/celik nego kroz rupe. To ti je kao da pravis izolaciju studija i zalepis metar kvadratni sundjera na sred zida k'o slika da stoji, a sto vrata ne dihtuju to nema veze ;). Iseci jedan red "toga" pa napravi okvir i zalepi tamo gde side panel kucista prijanja za isti, pa ces imati i bolje hladjenje a i nesto ce barem biti zatvoreno.

Poenta je sto se zvuk odbija od lima i ide tamo vamo pa se zato cuje sve jace, ovako sundjer upija zvuk i smanjuje odbijanje. E sad nisam strucan da to bolje objasnim u svakom slucaju, primecuje se razlika.

Ja samo ne razumem kakva je to izolacija zvuka kad je zalepljeno na sredini a okolo gde su spojevi i rupe sve prazno. Pa ne izlazi zvuk kroz flat aluminijum/celik nego kroz rupe. To ti je kao da pravis izolaciju studija i zalepis metar kvadratni sundjera na sred zida k'o slika da stoji, a sto vrata ne dihtuju to nema veze ;). Iseci jedan red "toga" pa napravi okvir i zalepi tamo gde side panel kucista prijanja za isti, pa ces imati i bolje hladjenje a i nesto ce barem biti zatvoreno.

Imaš pravo što se tiče nedovoljne pokrivenosti izolacijom. Al ko će to sve da oblaže:whip:, dosta je i ovako - bočna stranica i pod kućišta. Razlike već ima u odnosu na pre. :,,:

sta mislite o onim sunjdjerima sto se dobijaju u kutiji od maticne ploce ?

oni mi deluju skroz OK za dampingovanje... dovoljno tanki , a gusti...

Jedan moj drugar je isprobao sve i svja i na kraju najbolje efekte je postigao sa onim gumenasto-sundjerastim podlogama za misa (http://www.orbiter-g.com/images/CMP-MAT.jpg), lako se sece i jos lakse lepi, najvaznije je to da zaista vredi (bar kod njega), utisalo se sve s tim da je bukvalno zalepio svaki kvadratni cm osim tamo gde vazduh ulazi i izlazi.

U mom kućištu čuo se samo disk, i sada se čuje ali primetno manje.

Ako si vec toliko spreman da zrtvujes za tisinu, sto onda ne bi probao AAM?

Advanced Acoustics Management - redukuje brzinu kretanja aktuatora (famozno "krkljanje") i samim tim disk postaje tisi. Naravno, povecace se seek time (brzina transfera ostaje ista), ali hdd postaje mnogo, mnogo tisi.

Ja sam godinama koristio Maxtor DiamondMax 8 sa aktiviranim AAM. Hdd je bio necujan, a razlike u brzini u odnosu na normalni rezim rada su neprimetne.

Ako si vec toliko spreman da zrtvujes za tisinu, sto onda ne bi probao AAM?

Advanced Acoustics Management - redukuje brzinu kretanja aktuatora (famozno "krkljanje") i samim tim disk postaje tisi. Naravno, povecace se seek time (brzina transfera ostaje ista), ali hdd postaje mnogo, mnogo tisi.

Ja sam godinama koristio Maxtor DiamondMax 8 sa aktiviranim AAM. Hdd je bio necujan, a razlike u brzini u odnosu na normalni rezim rada su neprimetne.

Kao i prethodni WD kao i ovaj što sada imam ne 'krlja' nešto posebno glasno da bi smetalo. Sam njegov 'rad motora' je ono što se čuje, odnosno čulo. :wave:

sta mislite o onim sunjdjerima sto se dobijaju u kutiji od maticne ploce ?

oni mi deluju skroz OK za dampingovanje... dovoljno tanki , a gusti...

Probao sam ovo, nije lose resenje. Sundjer je bio 1cm debljine, problem mi je bio sto nisam imao 10kom. pa da sve lepo oblozim...

I ja sam hteo da napravim neku izolaciju od sundjera sto se dobija sa plocom, ali za moj fulltower to je jako malo...ali ja koristim te sundjere kao filter prasinu..ako cu imati dovoljno, e ond acu napravit nesto...
jedino sto sam zaboravio da kazem, da ovo takodje moze da smanuje vibraciju, ako se npr ubaci ispod hdd-a, ili ispod cd/dvd optike.

u http://www.elementa.rs imas sundjer za dumpovanje custom made zvucnih kutija.Nije previse debeo i dobrog je kvaliteta... nije niesto ni skup, ja sam radio woofer sa njim ;)

p.s. lepi sa toplom plastikom

Poslednja izmena:
U potrazi za nekom idejom, nabasah na ovaj topic. Iako je zadnji post prilicno davno pisan, morao sam se registrovati samo radi odgovora, mozda nekome pomogne.
Prostiranje zvuka mi djelimicno spada u struku, pa znam po nesto o tome.
Nebitna (donekle) je vrsta materijala kojim se pravi bilo kakva obloga, koliko njegov oblik.
Da pojasnim...
Ovo sa ovim prostirkama od kineza je jako dobra stvar (iako ima rupice). Ne zato sto je od materijala kojeg jeste, vec svog oblika izrade. Da bi se zvukovi sto vise prigusili, potrebno je postaviti takav materijal da je sto vise neravan (i po mogucnosti nepravilnih neravnina). Sundjer jeste dobar, ali na spojevima izmedju ploca kucista i ispod srafova, ali ne toliko i na same ploce (stranice) kucista.
Ne znam da li je iko ikad bio u televizijskoj off kabini ili radijskom studiu (gluva soba). Dosta njih (starijih) je oblozeno obicnim sundjerom (koji je sa jedne strane ravan, a sa druge ima izvedene kao piramidice jedna do druge. Najslicnije kori od jaja) ili azbestnim plocama sa supljinama (izbaceno iz upotrebe zbog nezdravosti azbesta).
Znaci:
- Falcne ili sundjerasti podmetaci ispod spojeva stranica i srafova
- Izolacioni sundjer na stranice (da napomenem da nije bas jeftin)

Home made:
- Tanke gumice za cesme ispod svih srafova i spojeva ploca (naravno i kao nogare na kucistu, jer se zvuk prenosi i na sto, mnogo vise nego kroz samo kuciste)
- Sto neravniji i porozniji materijal na stranice (kao vec navedeno prostirka od kineza ili sundjer u koji se pakuju el. kucni uredjaji)
- Izbor ljepila po zelji (osim ako se radi ovim zadnjim sundjerom koji sam naveo, onda topljenom plastikom ili dvokomponentnim ljepilom. Sve ostalo ga "pojede")

To bi trebalo da radi posao.
Nadam se da ce nekome koristiti

Najbolje je kupiti plutu u plocama, ima je raznih debljina i predstavlja jedan od NAJBOLJIh zvucnih izolatora. Lepo se da iskrojiti, zalepiti kvalitetnim lepkom i izgledati maximalno elegantno.

Najbolje je kupiti plutu u plocama, ima je raznih debljina i predstavlja jedan od NAJBOLJIh zvucnih izolatora. Lepo se da iskrojiti, zalepiti kvalitetnim lepkom i izgledati maximalno elegantno.
Potpisujem :)
Nisam se toga sjetio :d Definitivno najbolja i termo i zvucna izolacija, a izgleda i vise nego pristojno. Cak i na modovanim kucistima

Vrh Dno