Šta je novo?

Aktivni RGB adapter!!! Pomoc!

L@ki

Slavan
Učlanjen(a)
05.09.2005
Poena
310
Pozdrav,

Potreban mi je aktivni RGB adapter koji ce S-Video signal iz portabl dvd da pretvori u RGB signal za 5" TFT u automobilu.

Da li ima negde da se kupi (iskljucivo aktivni) takav adapter, ili postoji shema po kojoj moze da se napravi!

Hvala unapred

S-Video bi trebao da upravo ima RGB signal, tako da ne znam šta tu treba da bude aktivno ako TFT u kolima ima RGB ulaz? Ukoliko si siguran da je stvarno u pitanju RGB ulaz, postoji verovatnoća da je taj adapter vrlo jednostavan za napraviti.

Uf...
Kupio sam nedavno auto (passat) sa velikom navigacijom i 5" kolor TFTom! Od pozadi ima 11 pinski aux (audio/video) ulaz koji je atipican!
Na svim stranim sajtovima i forumima sam ustanovio da mi je potreban tzv. "vw multi media adapter" koji sa jedne strane ima standardne AV chincheve a sa druge strane je pomenuti 11 pinski dzek! On na sebi ima i dve zicice koje se kace na napajanje (sto znaci da je aktivni). SVe bi bilo u redi i ja bih nabavio taj originalni adapter medjutim ne daje mi se 150 EUR. za to!!
Pa sam mislio mozda postoji neka shema po kojoj bi se mogao napraviti! (Imam druga koji bi to bez problema odradio samo kaze "daj mi shemu")
Evo slike kako original iznutra izgleda

Koliko sam shvatio out DVD playera je analogni signal, a ulaz u MFD jedinicu u mojim kolima je digitalan.
Zadatak ovog adaptera je, pogadjas, da pretvori analogni u digitalni signal!

Ako ti treba S-video na RGB adapter, to ces relativno lako napraviti/naci. Znaci treba ti sklop koji ce kodirani hrominentni signal ( po PAL standardu recimo-to podesis na DVD-u), dekodirati na 3 R G B, "base band" signala. U ama bas svakom TV-u u boji, imas taj deo (serviseri ga zovu PAL dekoder ili sl..). Samo je stvar da pronadjes nesto sto ce ti odgovarati. Znaci trazi TDA 3562, TDA3566 i sl... Mozda uspes da pronadjes u nekom servisu kompletan modul (neki stariji TV, EI, Philips, ma skoro svaki ;), a ako ne, na NET-u imas dosta o ovim chipovima, pogledaj tipicne aplikacije u datasheet-u, bice dovoljno!!!
Ako ti medjutim treba pravi "digitalni" izlaz (mada cisto sumnjam :trust: ... mozda je ipak isplativije da das tih 150+ eu :(

Da li "PAL dekoder" iz TVa zahteva posebno napajanje? On "ne dobija" iz DVD nikakvu struju... Ako mu je potreban napon, 12V iz kola mu nije sigurno dovoljno...

U svakom slucaju hvala, raspitacu se kod servisera da li ima taj deo.

BTW Da li zna neko neki nas sajt gde mogu pogledati dzekove i kablove, kao sve pratece elektronske delove za sklapanje ovog adaptera!

Poslednja izmena:
PAL dekoder je u principu jako slozen uredjaj, daleko od neke "pasivne elektronike" i samo zahvaljujuci postojanju specijalnih integrisanih kola (oni TDA-ovi sto sam nabrojao i slicna) je moguca ova home-made akrobacija. Naravno da zahteva posebno napajanje, ali chip(ovi) rade sa 12V!!! tako da nema problema. Inace, stvarno bi sebi olaksao muke kada bi pronasao ceo dekoder - modul sa ICom i ostalim elementima! Ako resis da sam(i) pravite, mozda bude problem nabavka potrebnih delova (ima tu nekih "spec." komponenata, tzv "linija za kasnjenje" mislim da se vrlo retko kvare, sto znaci da ih slabo ima u prodaji :(
Verovatno si proverio ali cisto da pitam: Mozda taj DVD player ima jos neke izlaze? Tesko da ima scart ali...

Prilozi

• tda3562_datasheet.pdf
    196 KB · Pregleda: 46
Nema skart... ima na seci izlaz mali je*eni dzekic kao npr. slusalice za cd player, a sa druge strane 3 chincha! i to je sve od izlaza, a pored ima prekidac da se prebaci ako hoces da gledas na njegovom tft ili prebacis za TV ( odnosno izlaz za kablove) na kucnom tv sve radi!

Hvala ti za ovu shemu... Al tek sad vidim da je to pos'o u 3PM... Boje da preko eBay izlicitiram nesto jeftinije pa posaljem nekog u Nemacku po to, pa i mozda ustedim 10-20 EUR... :)

Vrh Dno