Šta je novo?

Aktivacija Windowsa na hardveru sa digitalnom licencom

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Od neke malo starije masine s1155 sa windows 8.1 single language licenocm na sam uz dodatke napakovao novu konfuguraciju (stavio drugi procesor, jos rama i ssd disk).
Prilikom instalacije win 10 sam flesa koji je pravljen rufusom sa iso fajlom sa Microsoftovog sajta nije mi uopste nudio da biram verziju niti mi je trazio serijski broj (očito da je prepoznao digitalnu licencu za windows) i instalirao sistem na kome stoji win 10 single language. Sve je to ok, mislio sam da je sve pronasao i aktivirao, međutim stoji mi da windows is not activated upozorenje. O čemu se radi i kako ovo da prevaziđem?

Ili se nije aktivirao pravilno ili ti je našao da ti je licenca "narodna" i da ti treba prava to jest serijski ključ. Mislim da treće ne postoji.

Na orginalnom kompu stoji nalepnica ali bez serijskog broja. Licenca je bila verovatno OEM uz hardver e sad sto je nije aktivirao nemam pojma.

Odavno sam ostavio te starije kompjutere na nekim win7 verzijama. Ta nelepnica nije vezana za win10.
Uzmi sa rezervom ovo što pišem ali kada je god trebalo da se ide na win10 bilo je moguće samo kao upgrade sa npr. win8. Da li se tu nešto menjalo, ne znam, ima već neka godina od takvog zadnjeg poduhvata.

Odavno sam ostavio te starije kompjutere na nekim win7 verzijama. Ta nelepnica nije vezana za win10.
Uzmi sa rezervom ovo što pišem ali kada je god trebalo da se ide na win10 bilo je moguće samo kao upgrade sa npr. win8. Da li se tu nešto menjalo, ne znam, ima već neka godina od takvog zadnjeg poduhvata.
Nije ovo win 7 i nalepnica sa serijskim brojem ovo je samo ona bez serijskog, licenca je vezana za hardver tj za maticnu plocu a instalirali smo win i sve ostalo. Pretpostavljam da bi mogao da ubacim kljuc sa ebaya na postojeci sistem.

Ubaciš nov ključ. Ja godinama kupujem ovde, skroz korektni i pouzdani.

Ubaciš nov ključ. Ja godinama kupujem ovde, skroz korektni i pouzdani.
Da li imaju i za Office i sta se desava kod reinstalacije sistema?

Meni radi na thinkpad T530 win 10 aktiviran sa oem kljucem od win 7 ali ovde je pisao serijski na nalepnici.Ovo je moguce da moras da stavis novi kljuc posto ti ne prepoznaje taj kljuc kako valja

Koliko znam, skoro, (ove godine) su prestali da aktiviraju W10/11 sa W7 i W8/8.1 ključevima. W10 MS više ne prodaje ali ključ i aktivacija su isti sa W11 i besplatan je upgrade ili vraćanje sa W11 na 10.

Da li imaju i za Office i sta se desava kod reinstalacije sistema?
Imaju. Ja kupujem Retail verzije koje se vezuju za MS nalog. Kod novog sistema samo se loguje na MS nalog i sve se aktivira odmah. Da li postoji ograničen broj aktivacija, nemam pojma. Za 5 na jednom kompu radi sigurno pošto sam imao slučaj. Naravno, za sistem koji je na lekovima treba nova instalacija i onda unosiš kodove samo prvi put.

Nisam sa tim ključem sa nalepnice mogao da aktiviram win 10 (bio je ključ za win 7). Baš je i pisalo samo kao upgrade ako dobro pamtim. Ima dosta godina.
Zato sam i napisao da mislim da je do toga, bez obzira imao ključ ili ne.
Na ebay odavno ne nalazim, a bilo je nekada da ti šalju kobajagi i deo matične ploče zbog legalnosti.
Slobodno uzmi sa Royal CD keys. Obrati pažnju da negde piše da je sa "Phone activation", pročitaj malo review, obično napišu da li je OK sa aktivacijom.
Uzeo sam tokom ove godine par puta Win i Office za drugara.
Ja sam nekoliko puta ranije zvao microsoft broj u Srbiji prilikom reinstalacije, izdiktirao, oni meni i gotovo. Posle je bio getcid.info ali nije više besplatno.
Kod Royal CD keys se dobije neki link za skype poziv za phone activation, ako se ne varam. Sami su to odradili za minut pa nisam pratio šta je moralo ili nije. Nisam ni sačuvao šta sam uzeo, samo prosledio :) Za Office ume tu da bude problema pa ispadne telefonska aktivacija kao jedini način. Uglavnom se brzo reši i radi.

Najlakše je pazariti mašinu sa OEM windowsom i licencom u Biosu.

Posebno mi se sviđa kako je to rešeno kod HP elitedesk i prodesk biznis računara.
Kada sam uzimao računare za firmu pre nekih 5 godina, svi su uzeti sa OEM windowsima, 6.-8. gen intel.
I kada zatreba reinstall, ima njihova Win aplikacija "HP cloud recovery" u kojoj se ukuca serijski broj uređaja sa kućišta(ukoliko se downloaduje sa drugog uređaja, a ako je softver za taj uređaj sama ga očita) i ponudi ceo spisak softvera koji su išli uz uređaj, uključujući i ISO install image za OS. Pa tako za uređaje intelove 6-te gen nude i win10 i win7 za uređaje koji su imali downgrade rights.
Jedino ako je potrebna verzija koja nije išla uz uređaj(recimo treba enterprise a fabrički je professional) morala se dokupljivati licenca.
I nigde prilikom instalacije softvera ne traži nikakav ključ, niti za win 7,10,11.
Win 11 nije bio dostupan u app kada su nabavljeni računari, sada jeste za za 8.gen.

Prilikom instalacije win 10 sam flesa koji je pravljen rufusom sa iso fajlom sa Microsoftovog sajta nije mi uopste nudio da biram verziju niti mi je trazio serijski broj (očito da je prepoznao digitalnu licencu za windows) i instalirao sistem na kome stoji win 10 single language. Sve je to ok, mislio sam da je sve pronasao i aktivirao, međutim stoji mi da windows is not activated upozorenje. O čemu se radi i kako ovo da prevaziđem?
To prolazi automatski kada je oem key upisan u biosu. Ako nije, neće automatski.
Čak i kada je OEM key upisan u biosu, na mnogim pločama u biosu ima opcija da se štiklira ili enable-uje "MS CA uefi key" koja se disable-uje u slučaju kada se diže sistem sa retail licencom ili sistem drugačiji od onog koji je OEM za taj računar.

Znači, ako nije Oem neće moći automatski, ako jeste, proveri u biosu da li je enable-ovan i ićiće automatski kada se enabluje. Evo ti primer kako kod mene izgleda u biosu.

Prilozi

• IMG_20240930_222616097.jpg
    IMG_20240930_222616097.jpg
    204.6 KB · Pregleda: 42
To prolazi automatski kada je oem key upisan u biosu. Ako nije, neće automatski.
Čak i kada je OEM key upisan u biosu, na mnogim pločama u biosu ima opcija da se štiklira ili enable-uje "MS CA uefi key" koja se disable-uje u slučaju kada se diže sistem sa retail licencom ili sistem drugačiji od onog koji je OEM za taj računar.

Znači, ako nije Oem neće moći automatski, ako jeste, proveri u biosu da li je enable-ovan i ićiće automatski kada se enabluje. Evo ti primer kako kod mene izgleda u biosu.
Ne znam da li postoji ta opcija na ploci s obyirom da je starija s1155.

Ako je digitalna licenca upisana u bios, windows je ne vidi iz obično dva razloga:
1) Ili imaš opciju da bios sakrije od sistema ključ, i ona je aktivirana, pa je windows ne vidi ,(ta opcija je bukvalno baš to, da bios prikaže ili sakrije od Windowsa podatak o licenci)
2) ili ne koristiš uefi boot, već legacy (za koji nisam siguran da li može windowsu pokazati podatak o licenci)

Ili to, ili ti nemaš licencu upisanu u bios.
Evo ti primer od mene šta da gledaš, a evo ti i alatka kojom gledaš

Prilozi

• Podatak koji pokazuje da li je u BIOSu.png
    Podatak koji pokazuje da li je u BIOSu.png
    48 KB · Pregleda: 28
  • productkeyscanner-x64.zip
    72.7 KB · Pregleda: 5
Треба да једном расходованом службеном лаптопу на инстслирам нови систем, 7 или 10. Е, сад купио бих кључ/лиценцу за пар еура.
То сам себи радио пре пар година на новом лаптопу.

Скинем W са Микрософт сајта на рецимо флеш, наместим бутовање са флеша. Инсталација. После активирам кључем који сам купио.

Оно што ме занима разлика између OEM и retail?
За кућну употребу само на том лаптопу.

Треба да једном расходованом службеном лаптопу на инстслирам нови систем, 7 или 10. Е, сад купио бих кључ/лиценцу за пар еура.
То сам себи радио пре пар година на новом лаптопу.

Скинем W са Микрософт сајта на рецимо флеш, наместим бутовање са флеша. Инсталација. После активирам кључем који сам купио.

Оно што ме занима разлика између OEM и retail?
За кућну употребу само на том лаптопу.
OEM obično dolazi sa mašinom.
Vezuje se za prvi računar na kom si ga instalirao.
Recimo kupio si Lenovo laptop sa instaliranim Windowsom. To je OEM verzija. U tom slučaju ako ti treba podrška cimaš Lenovo, a ne MS.

Retail kad kupiš tvoj je, instaliraš ga gde hoćeš.
Možeš da ga deaktiviraš na staroj i aktiviraš na novoj mašini.

Za kućnu upotrebu, na jednom laptopu mislim da ti OEM završava posao.

Nazad
Vrh Dno