Šta je novo?

Ako neko ovo zna,problem sa kamkoderom.....

Dovlaa

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2003
Poena
601
Snimao sam digitalnom kamerom (kamkorder, ne aparat) i pukla mi je traka.
Snimak mi je bitan, pa ako neko zna kako se to resava ili jel ima neka firma gde to resavaju ili sl.
hvala

resava se isto kao i kad ti pukne audio traka. otvoris pazljivo, secnes, zalepis precizno isecene krajeve tanjim selotejpom ili jedan preko drugog lepkom sto je pipaviji posao.

ako neces da rizikujes uopste [npr jako ti je skup uredjaj u kome ces pustati tu traku] onda jednu kutijicu za dv kasetu isprazni [baci traku] i povezi prazan koturic sa jednim krajem a u originalnu kutijicu stavi onaj prazan koturic koji ti ostane iz ispraznjene kutije. kacenje trake nije nista komplikovanije nego na matorim kasetama, audio ili vhs svejedno.

Hmm.. mislim da je resenje da bas ne rizikuje da odnese nekome da mu to uradi. :)

Ne znam nikoga, nemam preporuku, ali ako ti je bas vazno a nisi nikad radio bolje neka to neko drugi uradi.

Pozdrav!

da, nisam se dobro izrazio :), ako hoces da rizikujes manje onda uradi postupak br. 2 a ako neces uopste da rizikujes, onda pozovi neki servis u kome ce ti operaciju naplatiti.

Dovlaa je napisao(la):
Snimao sam digitalnom kamerom (kamkorder, ne aparat) i pukla mi je traka.
Snimak mi je bitan, pa ako neko zna kako se to resava ili jel ima neka firma gde to resavaju ili sl.
hvala

Pazi ovako. Postupak je vrlo jednostavan i kao sto je vec napisano vazi isto kao i za VHS ili obicnu audio kasetu. Ja sam se nakrpio takvih kaseta sto mojih sto tudjih i sve je bilo OK.

Postupak je sledeci:

Od pribora ti treba: zilet i to nov, prazna providna kutija za obicne audio trake i sto tanji selotejp i mirna ruka mada nije preduslov iz trika koji cu ti opisati.

1. Izvuci iz kasete traku sa obe pokidane strane. Moras iseci krajeve i to tako sto ces preklopiti dva dela trake jednu na drugu. Kao podloska ti sluzi ona providna plasticna kutija. Kada si nacentrirao da su u liniji sa ziletom ali UKOSO odseci jednim potezom oba kraja kasete posto su preklopljene. Osta ce ti dva kraja koja su kosa ali se pod idealnim uglom uklapaju kao i nesto malo viska trake odsecene ( dva parcica i to naravno baci ).

2. Potrebno je sada da spojis kose krajeve ali tako sto ces da ih zarotiras za 180 srepeni ( lepi se unutrasnja strana ) i nikako ona koja ide preko bubnja sa video glavom. Naravno tako zavrnuta traka tezi da se vrati u prvobitni polozaj pa je dobro upotrebiti jedan trik koji sam sam izmislio.
A to je da malo pljuvacke stavis na plasticnu kutiju pa jedan kraj trake (obrnute ) zalepis privremeno za kutijicu. To ti daje dovoljno vremena da drugi kraj priljubis idealno ravno vodeci racuna da oba kraja budu u liniji. Cak ce se i drugi deo trake za trenutak zalepiti ( nemoj da si jeo cokolade ili torte pre ove operacije :d )

3. Sada iseci parce selotejpa pa popreko ga zalepi preko spojeva traka i to sve na onoj kutijici tako da i selotejp treba da bude ravan sa podlogom i dobro zalepljen ( malo protrljaj prstom preko njega gde su spojevi traka. )

4. Sada ziletom lagano posto ti je podloga providna ( transparentna politicki receno ) odseci gornji pa donji deo selotejpa tako da ti ivica trake bude vodilja. Kada to uradis dobi ces idealno zalepljenu traku i fali ce ti vrlo malo video materijala. Posto selotejp nije siri od 1cm ili malo vise savija ce se poput trake tako da mozes svoj materijal presnimiti na medij koji hoces ili ostavi tako traku ako si sve lepo uradio po uputstvu. :smoke:

Ja sam cak ponovo snimao na VHS trakama preko spojenog dela a da se nije videla neka uocljiva razlika.

Nadam se da sam bio opsiran ( sto ustvari i jesam pa mogu dobiti opomenu od moderatora Sase ili ukor ) i razumljiv. Ako nesto i nije jasno slobodno napisi pre krpljenja trake da ne bi zeznuo stvar. Mada je sve u principu jednostavno.

Pozdrav Tebi i SASI :wave:

majka je napisao(la):
resava se isto kao i kad ti pukne audio traka. otvoris pazljivo, secnes, zalepis precizno isecene krajeve tanjim selotejpom ili jedan preko drugog lepkom sto je pipaviji posao.
Dovlaa ovim ^ tesko da ces uspesno resiti problem,ja bih ti preporucio svrati do BG elektronika ili Inputa,da ti oni to urade korektno,mislim-nisam siguran,da ce ti u inputu to dzabe zavrsiti.

Bolje da ti to uradi neko strucan nego da rizikujes da lose zalepis,posto kako god da "rucno" zalepis.
Na gore opisan nacin postoji mogucnost da ti ponovo pukne traka,ili da ti iscupa glavu.
Ako je snimak digitalni,onda ces sigurno ali sigurno na mestu spoja videti ili kockice,ili trenutni prekid,naravno za to se ponovo umanjuje sansa ako ti to profi zavrsi neko ko je to radio(zato ti i pominjem input i bg elektronik)

Ako ipak hoces sam da pokusas Astrologovih 5 tacaka su po meni OK.

Poslednja izmena:
Hvala ljudi, sad imam opcije pa cu videti sta cu.
pozdrav

Astrolog ti je dao jedini dobar metod, ali nije napomenuo zašto da sečeš ukoso.

Dovlaa, nisam ja kriv sto neki ovdasnji `eksperti` nemaju kapaciteta da se izbore ni sa maternjim jezikom a kamoli sa `visom matematikom` kakva je popravka glupave kasetice.

Stos je da kod takvih postoji podsvesni strah da ono sto je njima komplikovano nikako ne valja da drugima bude jednostavno posto bi se onda jasno videlo koliko su ograniceni sa mozdanim resursima.

Dakle, moj savet ostaje - uradi sam!

ps. nije valjda da planiras sa takvom kaseticom ista vise od pukog spasavanja postojeceg snimka a zatim penzionisanje?

Poslednja izmena:
majka je napisao(la):
Dovlaa, nisam ja kriv sto neki ovdasnji `eksperti` nemaju kapaciteta da se izbore ni sa maternjim jezikom a kamoli sa `visom matematikom` kakva je popravka glupave kasetice.
True.
Iseci, zalepi, grebuj, baci. Suludo je plaćati za ovako trivijalnu stvar.

pa ja sam i rekao da ce u servisu da odrade to verovatno besplatno.
u svakom slucaju sa "mojom metodom" nema greske,dok sa metodom "usera koji nista pametno nikad nije napisao na forumu",postoji mogucnost greske,a sumnjam ako do greske dodje da ce ti gore opisani user nesto pomoci :d

Poslednja izmena:
borab je napisao(la):
Astrolog ti je dao jedini dobar metod, ali nije napomenuo zašto da sečeš ukoso.

Zbog manjeg trenja ivice spoja sa površinom rotirajuće glave.

Nazad
Vrh Dno