Dovlaa je napisao(la):
Snimao sam digitalnom kamerom (kamkorder, ne aparat) i pukla mi je traka.
Snimak mi je bitan, pa ako neko zna kako se to resava ili jel ima neka firma gde to resavaju ili sl.
hvala
Pazi ovako. Postupak je vrlo jednostavan i kao sto je vec napisano vazi isto kao i za VHS ili obicnu audio kasetu. Ja sam se nakrpio takvih kaseta sto mojih sto tudjih i sve je bilo OK.
Postupak je sledeci:
Od pribora ti treba: zilet i to nov, prazna providna kutija za obicne audio trake i sto tanji selotejp i mirna ruka mada nije preduslov iz trika koji cu ti opisati.
1. Izvuci iz kasete traku sa obe pokidane strane. Moras iseci krajeve i to tako sto ces preklopiti dva dela trake jednu na drugu. Kao podloska ti sluzi ona providna plasticna kutija. Kada si nacentrirao da su u liniji sa ziletom ali
UKOSO odseci jednim potezom oba kraja kasete posto su preklopljene. Osta ce ti dva kraja koja su kosa ali se pod idealnim uglom uklapaju kao i nesto malo viska trake odsecene ( dva parcica i to naravno baci ).
2. Potrebno je sada da spojis kose krajeve ali tako sto ces da ih zarotiras za 180 srepeni ( lepi se unutrasnja strana ) i nikako ona koja ide preko bubnja sa video glavom. Naravno tako
zavrnuta traka tezi da se vrati u prvobitni polozaj pa je dobro upotrebiti jedan trik koji sam sam izmislio.
A to je da malo pljuvacke stavis na plasticnu kutiju pa jedan kraj trake (obrnute ) zalepis privremeno za kutijicu. To ti daje dovoljno vremena da drugi kraj priljubis idealno ravno vodeci racuna da oba kraja budu u liniji. Cak ce se i drugi deo trake za trenutak zalepiti ( nemoj da si jeo cokolade ili torte pre ove operacije :d )
3. Sada iseci parce selotejpa pa popreko ga zalepi preko spojeva traka i to sve na onoj kutijici tako da i selotejp treba da bude ravan sa podlogom i dobro zalepljen ( malo protrljaj prstom preko njega gde su spojevi traka. )
4. Sada ziletom lagano posto ti je podloga providna ( transparentna politicki receno ) odseci gornji pa donji deo selotejpa tako da ti ivica trake bude vodilja. Kada to uradis dobi ces idealno zalepljenu traku i fali ce ti vrlo malo video materijala. Posto selotejp nije siri od 1cm ili malo vise savija ce se poput trake tako da mozes svoj materijal presnimiti na medij koji hoces ili ostavi tako traku ako si sve lepo uradio po uputstvu. :smoke:
Ja sam cak ponovo snimao na VHS trakama preko spojenog dela a da se nije videla neka uocljiva razlika.
Nadam se da sam bio opsiran ( sto ustvari i jesam pa mogu dobiti opomenu od moderatora
Sase ili ukor ) i razumljiv. Ako nesto i nije jasno slobodno napisi pre krpljenja trake da ne bi zeznuo stvar. Mada je sve u principu jednostavno.
Pozdrav Tebi i SASI :wave: