Šta je novo?

Akcione kamere (GoPro, Yi, Eken, SJCAM...)

Sa Hero 13 izlazi i Hero serija. Najveca rezolucija je 4k 30fps, nema prednjeg displej-a, izgleda nece ni biti neke stabilizacije (moze ista da se doda preko aplikacije ili u edit-u kasnije) i bice znatno kompaktnija i laksa (86grama). Cena online je 230e, a kod nas da bude i 30.000din mislim da ce to napokon baciti polovne GoPro 5-6-7-8 kamere sa K/P koji idu od 200-300e u zaborav.
Meni je Hero daleko privlacnija kamera nego Hero 13 barem ovako na papiru. Ne treba mi 5.3k rezolucija, 1:1, prednji displej i sto gluposti koje GoPro plasira kao nevidjene dodatke godinama. Ono sto je nazalost isto na ovom Hero kao sto je bilo na prethodnom i na Hero+ je sto ce imati internu bateriju.
Ceka se DJI i sta ce oni uraditi sa Osmo Action 5. Izasle su neke slike pakovanja i kamere i ako je ono istina i oni su krenuli istom rutom kao i GoPro sa Hero 13 koji je bukvalno isti kao i Hero 12 sa par dodataka.
Zato se nadam da su te procurele slike lazne jer bukvalno Osmo Action 5 Pro je po specifikacijama skoro pa identicna kao Osmo Action 4.

Mislim da ova hero kamera nema ugrađenu stabilizaciju, nego moraš da koristiš stabilizaciju iz quik aplikacije. Nisam 100% siguran, kao da sam negde video to.

Ja imam 12, nisam se nadao da ću je koristiti ni pola od ovoga koliko je koristim. Mada imam specifičan hobi, pa mi dosta pomaže. Baš zanimljiva igračka.

Za sada nema nekih preterano detaljnih informacija, a niti recenzija jer je u pretprodaji ali na oficijalnom sajtu ima deo gde se pokazuje snimak koji se trese i kada se stabilizuje u aplikaciji izgleda kao da je snimano gimblom. Zbog toga pretpostavljam da nema u samoj kameri Hypersmooth. Sto mi je malo suludo jer mogli su bukvalno da osvoje trziste da su takvu kameru sa dosadasnjom stabilizacijom i promenljivom baterijom pustili za 230e.

Ono sto mi je za pohvalu jeste gomila iskrenih recenzija na Youtube-u gde ljudi kritikuju GoPro za neke zaista realne stvari iako su dobili kameru pre svih i ocekuje se od njih da hvale na sva usta.

Za sada recenzije izgledaju odlicno. Samo sam kod Tamare Gabriel u recenziji video da ona spominje u direktnom poredjenju sa Action 4 da Action 5 kada je jako suncano ima neki sjaj oko drveca, zgrada, ili generalno objekata. To se naravno moze resiti nekim buducim apdejtom sto se nadam da ce uraditi. Ono sto mi je bilo cudno sto vecina spominje da u Adventure Combo-u ide ona rucica sa eksternom baterijom, sto naravno nije slucaj. U tom paketu ide ona klasicna rucica sto se izvlaci 1.5m, a ova sa eksternom baterijom se uzima posebno i kosta oko 100-110e zavisi od regiona.
Kod nas jos uvek nema kamere u pretprodaji, a kod Madjara u Media Markt-u samo kamera oko 50.000din, Adventure Combo oko 63.000din.
Slicne cene ocekujem i kod nas.
Generalno i DJI je otisao rutom kao i Go Pro da se prepakuje prethodna edicija u veci broj i doda par stvarcica. Samo i sa tim prepakivanjem DJI mi je daleko ispred Hero serije koja i posle 13 verzija i dalje muku muci sa nasumicnim gasenjem, pregrevanjem, bug-ovima, sporijim radom i guranjem nekih performansi koje nisu toliko bitne vecini ljudi. Gledao sam dosta testova juce pa nisam upamtio na kom kanalu sam video ali bas je neko uporedjivao samo paljenje kamera. Osmo action 5 kada stisnes record dugme upali se bukvalno posle maksimum dve sekunde i odmah snima, a Hero 13 dok se ne upali, pa ne krene da snima prodje momenat i ono sto je trebalo da se zabelezi..

Ja pikiram da pazarim ovaj DJI Osmo Action 5 Pro, samo da odlučim da li standard ili adventure combo.

Jedino negativno što za sad nalazim na internetu je da se ljudi žale na duplo manji bitrate u odnosu na Osmo Action 4 kameru. Time su produžili trajanje baterije i smanjili grejanje kamere :)

I ja sam se naostrio da kupim Action 5 ali si me bas pokolebao sa ovim niskim bitrate-om.
Nisam to nigde video na recenzijama dok nisam krenuo malo vise da trazim. Generalno samo jedan Jutjub kanal spominje to, a na poredjenju video snimaka to se nije moglo toliko primetiti.
Nocni snimci izgledaju cak i bolje nego Osmo Action 4. Bolje u smislu da se vidi mnogo vise detalja i ima efekta kao da je pojacan exposure i samim tim ima nesto vise noise-a sto mi je nekako bilo normalno za te nocne rezime snimanja ali nisam ocekivao bas toliko nizak bitrate. Da je barem zakucan na 100 pa ajde covek da kaze nesto je nizi ali ovo je oko 45-50 manje nego na Osmo Action 4 i 3.
Cekam detaljnije testove pa da vidimo sta ce biti posle odredjenog vremena. Nije mi hitno da kupim kameru, mozda se to malo poboljsa u nekom sledecem firmware update-u. Barem neka daju neku opciju da ti sam povecas bitrate uz upozorenje da se kamera moze pregrejati i slicno. Sumnjam da ce to uraditi ali videcemo.
Uvek sam gledao Adventure Combo ali bome sa ovim rezultatima (oko dva sata i 40-50 minuta sa 4k 30fps) stvarno ne znam ni da li mi treba 3 baterije.

Ubacili su Snapdragon CPU u Osmo Action 5 i namestili taj nizak bitrate. Meni lično posle pregledanih snimaka na yt ne smeta toliko, zadovoljavajuće izgledaju snimci. A takodje sam u dilemi da li uzimati Adventure Combo zbog 3 baterije.

Oni uvek preteraju u proceni dužine baterije tj uzimaju najmanju rezoluciju i broj slika i idealne uslove i opet još malo preteraju.
Realnost je znatno kraće trajanje baterije tako da treba uzeti 3 baterije po meni ipak.

Ja verujem da će nekim apdejtom da dodaju opciju za bitrate. Na YT i ne može da se primeti razlika, ali ako se radi color grading, može da smeta.

Zasto na jeftinim kamerama ,ponekad snimanje videa prekine samo?Nije vremenski ograniceno.SD kartica je obicna clase 10.

SW moguce,ali pregrevanje?Kamerica je na dronu i vozim je sad 20+ stepeni.

Oni uvek preteraju u proceni dužine baterije tj uzimaju najmanju rezoluciju i broj slika i idealne uslove i opet još malo preteraju.
Realnost je znatno kraće trajanje baterije tako da treba uzeti 3 baterije po meni ipak.
Tih 4 sata je sa 1080p 24fps. Svakako nesto preko 2 ipo sata za 4k 30 fps-a je stvarno odlican rezultat. I to je neki minimum, uglavnom bude 2h:45min ili kod nekih cak i vise.
Ne vidim neki scenario da ce nekome trebati 3 baterije da snima 7h:30min sa akcionom kamerom. Ne kazem da ne postoje takvi ljudi ali vecini ce ta jedna baterija biti i vise nego dovoljna.
Ja verujem da će nekim apdejtom da dodaju opciju za bitrate. Na YT i ne može da se primeti razlika, ali ako se radi color grading, može da smeta.
Pisali su nedavno na DJI forumu da ce u buducim apdejtovima biti opcija za promenu bitrate-a. Ne verujem da ce biti vise od 100, jer toliko je i navedeno u samoj specifikaciji da je to neki maksimum. Svakako kamere kod nas ni u najavi, dok ne dodje izaci ce i dva-tri apdejta firmware-a.

Izasao je i GoPro Hero, koji smo na ovoj stranici spominjali.
On ima jos nizi bitrate oko 45-46mb/s na 4k 30fps. Snimci ne izgledaju uopste lose, cak sta vise sasvim ok.
Problem je sto ne vidim veliki broj korisnika kojima ce ova kamera naci mesto. Ok, cena jeste znatno niza nego Hero 13 ali opet zavisis od interne baterije ( oko 80min snimanja na 4k 30fps, 50min da se dopuni od 0-100% ), stabilizacija snimka je moguca samo u aplikaciji kada se transferuju fajlovi ( da ne gresim dusu kada se odradi zaista je odlicna) i generalno sama kamera nema nekog velikog smisla u danasnje vreme.
Zasto? Zato sto je ova kamera ciljana na neke ljude koji nece da potrose toliko novca, a treba im kamera za mozda neki odlazak na more, skijanje, putovanje, sta god. Ili za nekoga ko bi mozda da za malo novca ima akcionu kameru kao drugi, treci ili koji vec kadar. Problem sa tim je sto su se ljudi znatno ulenjili i sto bi se neko cimao sa prebacivanjem fajlova na telefon, da ih posle dodatno stabilizuje, edituje ili kropuje za socijalne mreze, a sa druge strane ljudi koji hoce za neki drugi kadar tu kameru sta im znaci kada baterija traje oko 80min. Svako danas ima telefon koji nosi u dzepu i realno ova kamera ima losije performanse nego moj Samsung S9 koji ne trazi dodatnu stabilizaciju snimaka, prebacivanje istih sa vise izvora i razlicitih cimanja.

Poslednja izmena:
Ako izdrži 2 i po sata na 4K 30fps sa jednom baterijom to je odličan rezultat zaista.
U realnosti pri korišćenju kamere ja sam izvlačio mnogo kraće.

Nazad
Vrh Dno