Šta je novo?

Akcija hapsenja internet prevaranata...

Crni

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2000
Poena
799
U danasnjoj Politici objavljen je tekst o akciji specijalnog tima Policije koji je uhapsio nekoliko ucesnika u internet prevarama (uglavnom u USA). Izmedju ostalog, radi se o vrednim gitarama, pominje se neki Kawasaki i jos po nesto...
Videcu da u toku dana skeniram tekst, pa da okacim attachment.
Mozda Judge zna nesto vise o tome...

Pa koliko sam ja shvatio iz teksta, omladinci su verovatno raspolagali sa ukradenim brojevima kreditnih kartica, pa su narucivali skupe stvari tipa kolekcionarske rok gitare (fender i sl.) a to im je stizalo na kucu. Navodi se da je naka od gitara vredela oko 25k$, a neki tip je uspeo da kupi i pomenuti motor.

Ne isplati se zlocin (osim mozda ako nisi vlasnik [americke] naftne kompanije).

Citao sam... napisali su ogroman uvod, o tome kako specijalci upadaju i onda ono trulo "ne, to nije iz filma dragi citaoci, vec nasa murija...". I onda naravno ocekuje se da su oni preko neta maznuli stotine hiljada od glupih amera, ali ne, tamo pise kako su oni posedovali kolekcionarsku gitaru vrednu 25.000 dolara i prodali, tome je "udjeno u trag", za 5.000 dolara! I onda kaze kako su provalili da im je jos dva puta stizala lova - po 1.500 i dve, a hteli su i nekom nasem da prodaju retki Fender za 10k ali on nije hteo. I, zamislite drskosti, kriminalci su jos pristali da se slikaju sa gitarom, odnosno taj jedan tip (19 godina). Ne trazili, vec pristali... a zaplenjeno je sve, molim lepo: faks, papiri, hard... Ali, hard je formatiran, on je to ipak uspeo u poslednjoj sekundi, i "izgleda samouveren zbog toga", ali chief inspector samo odmahuje, jer je ovo njegova specijalnost.
Opet udar u mozak, kao onaj city.
A koliku je on npr. morao da plati carinu na tu gitaru, ja ne mogu ni CD da narucim k'o svet...

...

Evo teksta i link direktno ,uzasno im je spor link
http://www.politika.co.yu/2003/0809/01_05.htm

Nije jedna već 6 gitara, tj. 4 gitare i dve prevare za lažne gitare sa slanjem novca.

Motor je Kawasaki Ninja ZX9R.

Nije jedan klinac već grupa od četvoro od kojih troje imaju presude i maloletničke mere.

Ukupna suma koju su pokrali za sada se kreće oko 1.5 miliona dinara.

Neverovatno je da postoje osobe koje će da brane sve samo u inat drugom, pa čak i kriminalce.

Zbog ovakvih likova ne možemo ni aspirin da naručimo preko Interneta.

Ok ljudi, valjda je jasno da je ovde rec o pravim krimosima, jedan od njih (neki matori) je vec 'odradio' jedno vreme u bajboku, ocito da takav lik nije mogao znati nista o kompovima i internetu, ali je verovatno negde nesto cuo, nasao decu koja znaju i krenuo u "posao". Takve likove tesko da ce neko braniti, ne treba to mesati sa time sto neko ima piratski software na racunaru i sl...

ps. ovo sam zakljucio na osnovu pomenutog clanka, e sad, ako clanak nije verodostojan... :rtfm:

leksa je napisao(la):
... ps. ovo sam zakljucio na osnovu pomenutog clanka, e sad, ako clanak nije verodostojan... :rtfm:

Članak je verodostojan.

Judge je napisao(la):
...
Članak je verodostojan.
A da nemas ti neke veze sa likom koji se pominje u kontekstu nekih ukradenih sati ? :mrgreen:
Nego, sve je to lepo, ali mene buni nadleznost, tj. prevare su (ako cemo da budemo bukvalisti) pocinjene u USA, pa me zanima jel to neko plakao odande i trazio pomoc ili je to samoinicijativno odradjeno ?

Crni je napisao(la):
...

Nego, sve je to lepo, ali mene buni nadleznost, tj. prevare su (ako cemo da budemo bukvalisti) pocinjene u USA, pa me zanima jel to neko plakao odande i trazio pomoc ili je to samoinicijativno odradjeno ?

Bilo ko ako uradi nešto što je protiv zakona na teritoriji Srbije odgovara našoj državi. Koncept "Lex Genus" ili "nošenja svog prava sa sobom" je odumro još u ranom srednjem veku.

Svaka cast Judge, bilo je i vreme da se ovako nesto desi :) To prevazilazi decije igre i spada u cist kriminal.

Istražni organi su došli do saznanja da se jedna od gitara još nalazi u Beogradu, u pitanju je "pol rid smit", model "mekarti" <--- prodali mu za 500€? Pa ova gitara vredi 4-5 puta toliko, ma ni legendarni Maritj nije od juce, namirisao je da je kradeno, pa je odlucio da im ne da mnogo parica...
Dobro je da su navatali, mada ja znam par likova koji su za vreme Slobe nakrali 20-25k $ robe. Sta sa njima?

nesharm je napisao(la):
Dobro je da su navatali, mada ja znam par likova koji su za vreme Slobe nakrali 20-25k $ robe. Sta sa njima?
Verovatno nista jer je tesko dokazati retroaktivno neke stvari, osim ako se doticni ne prijave sami i priznaju sta su sve radili :beat:
Ali, kad se neko opari, pa se navadi kad tad napravi gresku, pa padne za nesto drugo - hocu da kazem da je tesko stati kad ti krene za nase pojmove jako dobro ;)

nesharm je napisao(la):
...

Za par krivičnih dela koja mi padaju na pamet a koja su postojala i ranije i koja je bilo moguće izvršiti preko Interneta, zastarelost krivičnog gonjenja je deset (10) godina.

Dakle, ako pričamo o "akcijama" koje su odrađene ranije, onda Zakon seže do avgusta 1993 godine.

p.s. Pozdrav ChatNick, moglo bi opet da padne neko pranje u DM UT. Tvoj ping se ne zaboravlja. :D

Koliko znam preko buraza i caleta (oba pravnici), nemoguca je retroaktivna primena zakona, znaci za dela koja su ucinjena pre donosenja zakona. Tako bi sutra neka suluda vlast mogla da donese zakon da je veliki prekrsaj nosenje i posedovanje teget majica sa natpisom 'benchmark' na njima i da onda goni sve one koji su kupovali majice od pece proteklih par godina. Peca bi zaglavio 10-ak godina zatvora, a "nasamareni" kupci po koju godinu. Glupo zar ne? Znaci zaboravite sta je bilo kad nije bilo zakona...

leksa je napisao(la):
Koliko znam preko buraza i caleta (oba pravnici), nemoguca je retroaktivna primena zakona, znaci za dela koja su ucinjena pre donosenja zakona. Tako bi sutra neka suluda vlast mogla da donese zakon da je veliki prekrsaj nosenje i posedovanje teget majica sa natpisom 'benchmark' na njima i da onda goni sve one koji su kupovali majice od pece proteklih par godina. Peca bi zaglavio 10-ak godina zatvora, a "nasamareni" kupci po koju godinu. Glupo zar ne? Znaci zaboravite sta je bilo kad nije bilo zakona...

Samo da ti kazem da ovde nema retroaktivno primene NOVOG krivicnog zakona, vec svima tim (konkretno u ovom slucaju) moze da se sudi zbog neovlastenog sticanja materijalnih dobara itd itd :) Znaci, ako nisi znao, YU je imala zakon protiv kradje, a nije bitno gde si je napravio, vec da li jesi ili nisi :) isto tako i protiv prevare. Ono sto je zabluda je sto ljudi misle da se hackerima do sada nije moglo suditi.. moglo je... po vise osnova... recimo ometanje procesa automatske obrade podataka itd itd... danasnji zakoni samo malo precizniji definisu stvari... znaci.. nijedan kriminalac ako moze da se dokaze da je izvrsio krivicno delo nece biti postedjen, ako ima volje da se goni :)

Za Judge-a... pa mogli bi brate da opalimo jednu:)) nismo odavno.. mada sada sam se nalozio na Battlefield 1942 Desert Compat i vozim samo apache-a :))) multiplayer 30 na 30 :)

...

Postoji Apsolutna i Relativna zastarelost dela znaci od 10-3 godine.
Stim da nije moguce retroaktivno ukljucivati nove zakone.

Svako moze da se pravda ukoliko nije koristio prave cc da je cisto ko na lutriji popunio podatke ,ukoliko mora bas da prizna,sto bi znacilo da ukoliko nije bio osudjivan maximalna propisana uslovna kazna sa opomenom ili nadoknada materijalne stete ili vec propisana novcana kazna, stim da tada (1996-2000) nije postojao zakon koji bi sprecavao tako nesto.

Kao i to da je carina cesto koristila imena ljudi koji su vec narucivali i za koje su oni procenili da su narucioci varalice te su i sami kao i uz pomoc ljudi koji bi za potrebe oslobadjanja od carine narucivali robu na pomenuta imena.

Toliko stvari postoji o tome da bi vas zabolela glava dokle se sve islo u tome.

A da nepricamo o silnim paketima koje su ljudi narucivali koji su i stigli medjutim u ruke carinika i i sluzbe carinske poste br.6 a ko bi odgovarao pa ljudi koji su narucili a nikad nisu primili.

Ovim pitanjem se otvara Pandorina kutija koja bi napravila necuveni skandal te bi cudo bilo takvih razmera da se drzava ne bi oprala za 100 godina te bi potpali u red drzava poput Nigerije.

Inace Bivsi sef carine (Carinska Posta)je samo sklonjen sa tog mesta zbog potvrdjenih malverzacija sa paketima nasih gradjana.
Inace nije samo on kriv (samo dva carinska radnika se nisu opekla od tudjih paketa) inace prodefilovalo je ok 120 carinika kroz tu sluzbu.

Sta to znaci da bi trebali da pohapse oko 120 carinskih sluzbenika koji su po redu otprilike izmedju policije i vojske.

Ovo pitanje treba da se zaboravi, oni su nas bombardovali a nasi gradjani su njih nadpametovali i to im je to.
A oni koji su nastavili to da rade posle 2001 godine ,e pa oni nek odgovaraju.

Ne ne ne... ovo je klasican nepotizam:) Sve u stilu sta je bilo, bilo je... e pa ne moze to tako :) Sto se zakona tice, hiljadu puta... prevara, neovlasteno sticanje materijalnih dobara itd itd je itekako POKRIVENO zakonom jos od 18 veka, a mozda i ranije:)

Kako se dokazuje? Jednostavno.. . odakle tebi roba koja je ukradena i koju koristis 5 godina.. a neznas ? donela pticica? stiglo postom? pa sto nisi vratio kada nisi platio? .. "imas prava...bla bla" pa ti dokazuj odakle ti....

To sto nas je neko bombardovao i sto je 0.01% gradjana ove zemlje (ako je i toliko) njih KRALO ne opravdava nista... gde je nadoknada za ovih 99.99% normalnih ? Sta su oni sisali veslo pa eto nisu znali da treba biti kriminalac i prisvojiti malo tudjeg...

Svu u svemu.. sve to treba u zatvor... i carinike koji su dokazno lopovi i ove kriminalce koji su u moje ime i ime gradjana ove zemlje "nadoknadjivali" ratnu stetu prisvajajuci sebi materijalna dobra... jake patriote nema sta...

[SER]ChatNick je napisao(la):
Ne ne ne... ovo je klasican nepotizam:) Sve u stilu sta je bilo, bilo je... e pa ne moze to tako :) Sto se zakona tice, hiljadu puta... prevara, neovlasteno sticanje materijalnih dobara itd itd je itekako POKRIVENO zakonom jos od 18 veka, a mozda i ranije......
......

A ti si od onih sto vole da isteruju mak na konac izgleda. Sta ce da dokaze, sta je to kradja preko interneta, sta je internet uopste? Takvo nesto ne postoji u starom zakonu. Odakle stvari? Donela (poslala) tetka iz amerike. I osim toga, ne dokazuje optuzeni da je nevin, nego tuzba mora da iznese dokaze o krivici, to je valjda osnovno u pravu. Ovi nasi ne mogu da uhvate/optuze ni ove sto su krali direktno na nase oci i iz nasih dzepova (citaj, fondova, banaka, kako hoces), a kamoli ce neko da goni decu sto su se igrala hakera i cardera za vreme Milosevica...

Ah, Leksa, znaci ti si jedan od tih, a? :d :d

Judge je napisao(la):
Nije jedna već 6 gitara, tj. 4 gitare i dve prevare za lažne gitare sa slanjem novca.

Motor je Kawasaki Ninja ZX9R.

Nije jedan klinac već grupa od četvoro od kojih troje imaju presude i maloletničke mere.

Ukupna suma koju su pokrali za sada se kreće oko 1.5 miliona dinara.

Neverovatno je da postoje osobe koje će da brane sve samo u inat drugom, pa čak i kriminalce.

Zbog ovakvih likova ne možemo ni aspirin da naručimo preko Interneta.
Nemam nameru da razmisljam kakve veze ti zaista imas sa onim sto ti pise u profilu, svejedno, necu napisati neke stvari koje sam odmah pomislio.
Dakle, u clanku pise sledece:
Do sada je utvrđeno da su u Beograd stigle četiri gitare, jedna od njih "fender stratokaster", kolekcionarski primerak, čija je vrednost procenjena na 25.000 američkih dolara. Toj gitari se ušlo u trag, ona je najverovatnije i preprodata Americi, za sumu od oko 5.000 američkih dolara. U dva navrata, koliko je do sada utvrđeno, ali istraga još traje i slučaj je otvoren, osumnjičenima je stigao novac, jednom 1.500 dolara, drugi put 2.000 dolara
....
Novi vlasnik, najverovatnije i sam žrtva prevare, pokazuje priznanicu da je za gitaru platio 500 evra. Instrument se privremeno oduzima. Po rečima Marića, dva mladića, najverovatnije Čujović i Stupar, nudili su mu i druge električne gitare, među njima i "fender", za koji su tražili 10.000 dolara. Pošto Marić nije hteo da toliko plati za gitaru, od dogovora nema ništa.
...
Uhapšen je devetnaestogodišnji Miloš Čujović, osumnjičen da je, zajedno sa Predragom Stuparom (29) i Uglješom Damljanovićem (25), počinio niz prevara pomoću Interneta. Utvrđuje se identitet još jedne osobe koja je možda umešana u seriju prevara.
Prvo, pojasni pojam "lazne gitare sa slanjem novca". Prodavao obicnog Fendera po ceni nekog retkog i kolekcionarskog primerka? Treba dakle biti izvanredno glup pa platiti odande nekome u Srbiji na slepo za nesto sto nije ni video, ako na to uopste mislis, no nije toliko ni bitno...

Moja je greska sto sam zaboravio da napomenem da on nije jedini krivac, zaista nemam uvek vremena, kao ni sad, za takve budale, pa se omakne.

Ako si ti zaista upucen da se zapravo radi o ukupno 1.5 miliona, op-rosti nama sto jedino mozemo da se obavestimo preko onoga sto pise u novinama, jer tamo to ne pise, ocigledno.

Iz ovog poslednjeg je proizasao moj prvobitni stav o dubokom besmislu i velikoj apsurdnosti i nepotrebnosti slanja specijalaca po nekog ko je ukrao nekoliko hiljada dolara, a ne po neke druge, sto se nikako ne moze izjednaciti sa konstatacijom da ja njih branim, sto razume se nije ni najmanje tacno. Jos manje je (moj stav) proistekao iz inata "drugom".

Da znas da se ipak odavde moze nesto naruciti preko neta, veruj mi.
A ovo za aspirine me podsetilo na ovaj najnoviji "skandal" o izdavanju 400 recepata mesecno, i to je isto strasno, zar ne?

Nije mi samo jasno zbog cega mi Srbi uvek treba da se pravimo pametni i da pokazujemo koliko samo posteni kad to niko ne vidi niti zarezuje? Sta god mi uradili pa cak pohapsili pola Srbije ako treba Ameri nece biti zadovoljni. Ne vidim sta bi time postigli ako bi svakog klinca izmedju 15-25 godina uhapsli zato sto je pod bombama narucio nesto iz Amerike, a glupi Amerikanci poslali u Srbiju?! Pa svaki Srbin tada da je mogao gadjao bih ih raketama sa nuklearnim punjenjem.

Ajde sad da gledamo sa druge strane slazem se da ode u zatvor svako ko je nesto protivzakonito stekao u poslednjih 12 godina sukoba ali tek onda kada nam platne ratnu odstetu vrednu 30 milijardi dolara. Razruse ti zemlju, uniste industriju, ubiju preko 5000 ljudi, pogine ogroman broj mladih vojnika i policajaca, bace bombe sa osiromacenim uranijumom (videcemo kakva ce deca da nam se radjaju za par desetina godina).
Niko ne pominje mlade vojnike sa Kosara na koje su americki bombarderi bacili tepih bombe. Da li neko pominje imena pilota koje su oborili americki avioni? Nema tih para niti nadoknade za te izgubljene mlade zivote. I posle svega mi treba da se pravimo pametni i da im pokazujemo kako smo posteni i kako smo "demokratsko" drustvo u kome cveta vladavaina prava. Bilo sta je bilo i sa jedne i sa druge strane okrenuli smo list.

Da se ne razumemo pogresno ja PODRZAVAM donosenje zakona o internetu i to sam veci broj puta izneo jer sam i sam na svojoj kozi osetio problem ne zakonitog upada na servere i racunare koje sam odrzavam. Naravno da takve ljude treba krivicno goniti ali stvarno je nisko izravnati u proteklih 12 godina racune samo sa jedne strane koji su uzgled recenio minorni prema racunima koje oni nama duguju i koji nikad nece biti naplaceni pa cak i da sve pare sveta legnu u nasu kasu ljudski zivoti nikad ne mogu biti nadoknadjeni.

Ha, Crni, al' si zakuvao post ... :D

Da se ne ponavljam, samo par pojašnjenja:

1. Tekst je autentičan, novinar je bio na licu mesta.

2. Navedena šteta je prema stečenoj dobiti od prevara. Realna šteta, prema prijavljenoj vrednosti je veća.

3. Ulaženje u detalje akcije bi značilo ometanje istrage koja je u toku što je protivzakonito, posebno imajući u vidu da su dvojica učinilaca još uvek u bekstvu.

4. Nova glava Krivičnog zakona Republike Srbije koja obuhvata krivična dela protiv računara i bezbednosti podataka je stupila na snagu 12. aprila i od tada se primenjuje na dela koja su u toj glavi opisana.

5. Pre 12. aprila su postojala, a i danas postoje, krivična dela koja elementima svog bića odgovaraju delima koja su počinjena ranije (kr. delo krađe, teške krađe, prevare, uništenja ili oštećenja javnih uređaja itd.). Dakle, nije tačno da krivična dela koja su učinjena uz pomoć kompjutera mogu biti samo nova dela. Odakle vam ta ideja? Ako radnja učinioca odgovara elementima opisanim u zakonu, onda će se goniti za delo koje je postojalo u vreme izvršenja. Donošenje nove glave zakona je izdejstvovano potrebom da se domaće zakonodavstvo uskladi sa Evropskim i da se konkretnije opišu i propišu određene životne situacije.

6. Svako ko je učinio krivično delo, odgovaraće za to, bio carinik, policajac, građanin ... Ali, da bi došlo do odgovaranja neko treba da prijavi izvršenje dela. Zar mislite da krivično gonjenje kreće samo od sebe? Ako znate da je neko izvršio kr. delo onda to i prijavite.

7. Kriminalac koristio kalauz, štanglu, pištolj ili kompjuter je na kraju samo - kriminalac. Ako se neko zaklanja iza jeftine politike onda neka sutra ne kuka ako bude na sličan način pokraden ili prevaren.

8. Apsolutno je licemerno nazivati lopove patriotama koji naplaćuju dug bombi i tuđih života. Idi pitaj bilo kog člana rodbine poginulih ili ranjenih da li je IKADA IKO od tzv. srpskih Internet Robin Hudova DINAR JEDAN dao tim porodicama od onoga što je pokrao na Internetu. Pre će biti da su sve pare spucali na svoja dupeta. Prosto je sramno opravdavati lopove takvom argumentacijom!

9. Odgovaralo ili neodgovaralo to nekome, Srbija je dobila ekipu na strani Zakona koja može i hoće da se suprotstavi novom obliku kriminaliteta. Svako pojedinačno donosi odluke o svom životu. Može na jednu ili na drugu stranu. Ljudima koji štite Zakon je svejedno. No, ako krenu lošom stranom, onda moraju biti spremni i na lošu posledicu.

Judge je napisao(la):
Ha, Crni, al' si zakuvao post ... :D

8. Apsolutno je licemerno nazivati lopove patriotama koji naplaćuju dug bombi i tuđih života. Idi pitaj bilo kog člana rodbine poginulih ili ranjenih da li je IKADA IKO od tzv. srpskih Internet Robin Hudova DINAR JEDAN dao tim porodicama od onoga što je pokrao na Internetu. Pre će biti da su sve pare spucali na svoja dupeta. Prosto je sramno opravdavati lopove takvom argumentacijom!

Uopste nije u tome poenta. Poenta price je da i mi mozemo za neke stvari koje su se desile pod nenormalnim uslovima da zazmurimo i da ne moramo da ispravljamo krive drine kod nas i na nasu stetu, a ti drugi mogu da zahtevaju da se njihovi gradjani ne isporucuju cak iako npr. njihov pilot zbog kretnesko niskog leta proleti ispod sajle za zicaru prekine je i pogine dvocifren broj ljudi u Italiji i nikom nista. Njegova maticna drzava ga maximlanoi stiti pa cak i ako je ucinio takvo monstruozno delo.
Elem uopste nije rec o nikavom branjenju tih ljudi vec reciprotetu koji nije ni najmanje jedank vec debelo na nasu stetu. I u krajnju ruku ta drzava u to vreme nam je bila neprijatelj i ako oni mogu nekog da ubiju na nasoj teritoriji 10000km daleko i da nikom ne odgovareaju mi to nismo mogli ali smo mogli neke druge stvari.
Ja sam jako revoltiran jer sam video posle bombardovanja npr. fabriku automoblima u Kragujevcu koja je u pojedinim delovima srusena do temelja. Zbog cega je sruseno nesto sto je starije od same drzave koja je to bombardovala i nesto sto su generacije ljudi gradili. Sa kojim pravom?Ako neko moze da se igra sa takvim stvarima i da nikom ne odgovara onda ni nasi ljudi koji su u to vreme stavili u svoj dzep nesto od amercike imovine ne trebaju da odgovaraju i verujem da sva vrednost koja je tako pokradena ne moze da pokrije 1% izgradnje npr. nove Kovacnice u toj istoj Zastavi. No vaznije je da nama crkne krava.

Sve je mozda i OK sa pravne strane. Ko je preksrio zakon treba da odgovara. Ali je nacin na koji je izvedena akcija hapsenja (ako su novinari predstavili akciju verodostojno) kao iz horor filma. Izgleda da najnovije obuke policije podrazumevaju preterano gledanje americkih filmova rambo tipa. Ne znam koliko su opasni tipovi u pitanju pa se moraju slati specijalci "koji po ulasku ne garantuju za njihove zivote". Klasican crap iz stupidnih americkih filmova koje vise niko i ne gleda. Ako je stvarno tako bilo onda je to sramota. Mene je recimo podsetilo na upade americkih jedinica u skole po Severnoj Mitrovici u potrazi za oruzjem. Eto, docekasmo i to u Srbiji. I posle neka mi opet pricaju kao narodna policija. Odavno me je sramota sto sam se '96 smrzavao po ulicama kao klinac radi "pravde".

Hipoteticka situacija:
Izbije rat izmedju dva naroda, i ti ucestvujes sa jedne strane. Onda ti u tom ratu pogine brat, dva najbolja prijatelja, a ti nekim slucajem imas priliku da se izivis na dva zabobljenika. Tvoj prijatelj krene da ih ubija od batina. Sta ti radis? Prikljucujes se? Ne bas, uzmes onaj kundak i opalis svom snagom po zivotinji, svom prijatelju, jer u tom trenuku je zivotinja i ne razmislja. To se zove preventiva. E gospodo to je razlika izmedju coveka i zivotinje. Verujte mi, kasnije je i njemu drago sto si ga odlomio sa onim kundakom, jer je ostao covek na neki nacin. Nije stigao u besu da napravi ono najgore.

Sve ostalo je nebitno. Uostalom, ako ste vernici znate o cemu pricam.

Ne mozete jedan kriminal u ovom slucaju ratni zlocin, pravdati sa tim sto je neko to vama ucinio. To niti vas uci hriscanstvo, niti je u duhu srpskog naroda, a jos manje vojne doktrine. A ako jeste, onda je ovde gadno nesto pomesano i ovo ne vredi objasnjavati.

p.s.
Sto se tice ratnog zlocina i ostalih zlocina nekih drugih prema nama, ja mogu samo da kazem da sam ogorcen sto ova drzava ne radi nista po tom pitanju ili radi minimalno tek toliko da nam zamaze oci. Da su zidovima napravili sve sto su nama, oni bi vec digli citav svet sa svojim kukanjem na noge.

Stevs brate, ne vredi pravdati kriminal, zbog nas samih. Ocisti svoje dvoriste, to je prvenstveno. Inace, slazem sa sa tvojim stavom o neophodnosti da se ocisti i drugo. To i ja zameram vlastodrzcima. Sto se tice kradje, ti koji su to radili, radili su iz sebicnih, licnih interesa, a nikako u moje, tvoje ili ime tvoje dece. Niti pristajem da je "naplata" koju je on licno uzivao radjena u moje ime.

Koliko ja razumem komentare ovde, sutina pitanja je: Da li ce odsteta koju treba da plate kriminalci koji su dobili (npr.) gitaru od 25000$ otici onima koji su osteceni (dakle americkom gradjaninu/drzavljaninu) ili ce ta suma ostati u SiCG u npr. fond za (bolji) razvoj demokratije/pravnog sistema, drzavni budzet i sl.

Siguran sam da niko ovde ne bi imao nista protiv da ako 25k$ ostane nasoj drzavi. E sad, iz americke drzave je stigao neki novac za razne stvari (citaj "pomoc" i pomoc), pa je i red da glavesine pokazu da su razumeli sta je sustina "demokratije". Da je samo do njih, verovatno bi vec odavno bio potpisan sporazum o neizrucivanju....

Nazalost, poznavao sam tog Milosha (19) dechko iz kraja.. nishta NEocekivano, znajuci ga kakav je.. Bilo je samo pitanje dana.

Nazad
Vrh Dno