Šta je novo?

Ajd zajedno sastavimo Intel konfiguraciju za jedno "dve ljubicaste" :)

pinocio

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2009
Poena
565
Kao sto naslov kaze,potrebni su mi saveti,predlozi,moguce cake oko kupovine...
Planiram da sastavim i kupim konfiguraciju zasnovanu na Intel procesoru koja bi bila neki zalog za buducnost,tj koja bi trenutno mogla da potera sve potrebno (trenutne hitove od igara,razne programe za obradu videa i grafike...),ali da se nekoliko godina mogu pratiti trendovi dodavanjem RAM memorije recimo.
Nisam gejmer,ne trebaju mi nikakve sljastece komponente,jednostavno treba mi komp kojim bih bio miran nekih desetak godina (prosla kombinacija Intel/Gigabajt (maticna) izdrzala i mnogo vise).

Da imam neko znanje verovatno se ne bih obracao ovde :D
Ali ajd da kazem da imam neku minimalnu osnovu i da pretpostavljam da ce se predlozi zasnivati na i5 (ali ne znam koji odabrati) procesoru,iskreno voleo bih da nastavim tradiciju i ponovo izaberem neku Gigabajtovu maticnu,ali potrebno mi je pre svega u startu da napravim neki uzi izbor... kontam da bih mogao razmisljati o hyperXu od 16GB,kuciste mi treba neko normalno diskretno,ravnih linija,proslo bilo CHIEFTEC BH-01 400W i vizeulno mi treba tako nesto slicno,e sad pojma nemam moze li se to iskoristiti? O napajanju i grafickim ni osnovno predznanje nemam,SSD mozda moze da prodje i 250GB. I sve to ako moze da se poslozi u nekih 1000 eura... Trebace mi i novi monitor,ali njegova kupovina ce zavisiti od cifre ove konfiguracije... a i tu moram da naucim sta je prioritet kod izbora monitora (za svakodnevno normalno koriscenje) da l rezolucija,osvezavanje... kontam da cu ici na nekih 27 inca,pa ako i tu ima neku usputni predlog... recimo sve ukupno oko 1300-1400 eura. Eto toliko,unapred zahvalan svima na pomoci.

Ina kraju,gde sve to kupiti,kome ukazati poverenje?

Poslednja izmena:
Ja ne znam zašto sve ove kompanije prave ploče od 250+ evra oni su totalni ludaci ko će im to kupiti. Treba ploča od 30 evra i procesor od 500. Sve koji kupe skuplje ploče dodatno oporezovati.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Pobogu, niko to ne spori, svaka roba ima svoga kupca, ali takva se ploča kupuje kada je budžet 2500, a ne 1200e... Uostalom nema potrebe za cinizmom, niko mu nije preporučio ploču od 30e, već više nego solidne ploče po razumnoj ceni koje odgovaraju njegovom budžetu i potrebama...

Elem, I am out, pa neka deran kupi šta hoće, srećno mu bilo...

Iz samog naslova teme se jasno vidi da postavljač troluje.

Postoji tema "šta da kupim do 1000e" uputite gospodina linkom, a admin nek lepo izbriše ovu sramotu.

Poslednja izmena:
am4 soket je vec u end of line fazi nema tu sta dalje da se apgrejudje za 5 (mozda zen3+) a kamoli za 10 godina sto se tice procesora.

Po ovoj logici ja sam morao uzeti procesor od 400 EUR jer sam plocu platio 26k din. i graficku od 800 EUR da bih video neki efekat :D samo jos koji efekat je trebalo da vidim, pojasni mi ? :D
Logika stoji. Pročitaj šta je pisano.
Čovek sada uzima. Sa njegovim budžetom može neuporedivo bolje da prođe, ako se odrekne sumanute ideje o paprenoj matičnoj.

I ti, da sada uzimaš, bilo bi ti pametnije da uzmeš ploču od 150€, jer bi za razliku u ceni do jeftinije ploče moga da uzmeš 33-38% jaču grafičku (3070/6800). Uz to da isprati procesor 5600 tamo februara (dodatak na trenutnu cenu od 3600 će biti 50-70€) i dobitak od dodatnih 5-10% na performansama.

A ovde on pokušava da kupi 50% skuplju ploču od tvoje, sa tvojim procesorom, sa 3 puta jeftinijom grafikom i kućištem starim 10 godina, a budžet mu manji od tvog. Po definiciji bačene pare.

Za njega, dotična ploča od 290€ nije dobar "deal" nego bačenih 140€. On gleda koliko će uštedeti, umesto koliko će baciti para...
Citira moju poruku gde pišem da uz tu matičnu ide makar 5800 i opet pita, a koji procesor za matičnu?! Ja mu još i odgovorih opet i on opet po svom. Racionalizuje svoju sumanutu ideju nebulozama o dugotrajnosti matične i ostalim netačnim pretpostavkama...

Poslednja izmena:
Ljudi ja mislim da vi ni dalje ne razumete čoveka, nije mu prvobitno igranje igrica nego da može nekad da pokrene neku igricu, velika razlika.

Ljudi ja mislim da vi ni dalje ne razumete čoveka, nije mu prvobitno igranje igrica nego da može nekad da pokrene neku igricu, velika razlika.

Bas tako Ike1.Prvo sam se nosio idejom da idem na Intel onda su mi ovde dali smernice da idem na AMD,posto nisam u toku,malo sam citao kojekakve testove i uvideo da ste u pravu i odmah se odlucio za AMD. E sad kao sto sam vec pisao hteo bih komp koji ce da me sluzi vise godina,i mozda sam sad spreman da se sto vise napregnem i ulozim u konf iznad proseka,da bih kasnije bio miran.Iz svega sto sam uspeo da razumem,B550 ili x570 su ploce koje bi nakon nekoliko godina trebalo da daju vise prostora i mogucnosti za nadogradnju,od ovih starijih.E sad,tu se jos lomim koja ploca mi je bolja,jer razlike u ceni i nisu nesto velike.B550 je novija,a x570 mi deluje nekako kompletnija. Kada tu donesem odluku,tek onda bih gledao koji procesora da izaberem... A kada odlucim b550 ili x570,dalji izbor tacnog modela je nesto sto je mozda i licni izbor svakog od nas. Razlike izmedju procesora tek treba da ucim,da ukapiram sta je bolje ovaj novi 5600 ili recimo r7 3700x.Slazem se i sa nemanjom da uz takve ploce ide 5800,ali bas to bi recimo i bio plan,ubaciti taj procesor kroz koju godinu.Ali sad cete reci to ce tada vec biti zastareo procesor i maticna,nema veze,nije mi cilj da se jurim sa napretkom tehnologije i da budem uvek u korak sa vremenom,nego jednostavno da uz minimalna ulaganja posle imam i dalje konfiguraciju koja je donekle aktuelna.Iskreno,i prethodna kupovina se zasnivala na tome i koristila me nepunih 14 godina. Ne zelim da se svadjam ni sa kim od vas ovde,u startu sam naveo da ocekujem da svako ko se javi ovde ima vece znanje od mene. I to sto smo ispisali 7 strana ne vidim da moze da skodi,nego ce ubedjen sam mnogima pomoci oko njihovih dilema koje budu imali u buducnosti. Evo u ovom momentu sam blizu odluke da zarad skuplje konfiguracije razvucem kupovinu na par meseci,tj.da recimo sad kupim plocu i ssd,ram,kuciste,da iskoristim crni petak i praznike ukoliko sta bude na popustima,a da za procesor i graficku malo sacekam da se sve iskristalise,jer koliko vidim u toku se objave novih procesora i grafickih. Eto,to je neko sumiranje ovih 7 strana.Mozda ovih 7 starana nekom deluje kao pozitivno desavanje,mozda nekom kao veoma negativno,ali ste mi svi mnogo pomogli

Poslednja izmena:

On neće "neke" nego "nove" naslove da može ponedak da igra u zadovoljavajućem kvalitetu narednih X godina.
Ako neće igre, onda je matična od 300 evra još veća glupost! Onda uzmeš APU sa matičnom od ~100€. Inače, i dalje ne piše za šta će koristiti kompjuter konkretno.

On nije rasčistio sam sa sobom šta hoće. Prvo krenuo od "hoću Intel" jer je verovatno čuo negde de je "intel zakon". Tu svoju logiku, bez ikakvog argumenta prati kroz sve ove strane koje nisu korisne nikome, jer ga samo bezveze ubeđujemo, a on kontrira.

Sumirano:
B550 za sve procesore do 5800x (pa i za njega), tek za procesore iznad ima smisla uzimati X570 (mada opet ne mora). Iste su maltene po svemu, osim što je B550 jeftinija i nema ventilator.
- za svrhu biraš komponente, a matična se bira kada se sve ostalo odluči, a ne obrnuto.

Isključujem se iz dalje "matična patkometrije".

Poslednja izmena:
Sumirano:
B550 za sve procesore do 5800x (pa i za njega), tek za procesore iznad ima smisla uzimati X570 (mada opet ne mora). Iste su maltene po svemu, osim što je B550 jeftinija i nema ventilator.
- za svrhu biraš komponente, a matična se bira kada se sve ostalo odluči, a ne obrnuto.
Eto... ovo mi mnogo znaci... bio sam blizi odluci za B550,pre svega jer je novija,ali opet trebaju mi ovako konkretni predlozi. A mozes li mi na slican nacin sad obrazloziti razliku izmedju procesor 5 5600x i 7 3700x koji bi recimo bio bolje resenje uz B550. Namena konfiguracije... sta znam,multimedija 4K,8K... a igrice kazem mozda povremeno,bez jurenja rezolucije,osvezavanja i FPSa... monitor bih recimo isao na 4K i 65 osvezavanje. Ne znam,mozda je tebi kao naprednijem korisniku sve ovo smesno,ali sta da radim. Hvala!

On neće "neke" nego "nove" naslove da može ponedak da igra u zadovoljavajućem kvalitetu narednih X godina.
Ako neće igre, onda je matična od 300 evra još veća glupost! Onda uzmeš APU sa matičnom od ~100€. Inače, i dalje ne piše za šta će koristiti kompjuter konkretno.

On nije rasčistio sam sa sobom šta hoće. Prvo krenuo od "hoću Intel" jer je verovatno čuo negde de je "intel zakon". Tu svoju logiku, bez ikakvog argumenta prati kroz sve ove strane koje nisu korisne nikome, jer ga samo bezveze ubeđujemo, a on kontrira.

Sumirano:

Isključujem se iz dalje "matična patkometrije".

Suma ti je losa...X570 podrzava sve procesore kao i B550

Bolje ti je da kazes B550 do 16k din. , a preko toga uzeti X570..

@pinocio

Kupi Gigabyte X570 AORUS ELITE i zavrsi pricu sa plocom!

Poslednja izmena:
Suma ti je losa...X570 podrzava sve procesore kao i B550

Bolje ti je da kazes B550 do 16k din. , a preko toga uzeti X570..

@pinocio

Kupi Gigabyte X570 AORUS ELITE i zavrsi pricu sa plocom!

Dobra mi je računica, nije do 16k B550, nego do 200€, a opet zavisi od procesora kao što sam i naveo iznad.
Nisam ni rekao za podršku, nego gde ima smisla šta uzeti, a da ne bude samo ukras, da se kaže da se ima.

Vidiš da njemu treba za multimediju, onda mu ne treba ništa od ovog, nego pomenuta APU konfiguracija za trećinu novca, pa će za 10 godina moći da je menja makar 3 puta za isti budžet.
- Opet i u toj multimediji pominje 8k (ne znam o čemu priča, jer ima nekoliko monitora te rezolucije sa ogromnom cenom) i 4k na 60hz što ne vidim koju igru bi pustio a da mu ne secka i koči sa grafikom iz budžeta.

Pisao sam za matične i ja i drugi koje su preporučena za taj cenovni rang. Može da čita unazad temu i vidi, ako ga zaista interesuje šta bi trebalo da uzme za svoj budžet.

200 eur za B550, pa covece ovaj Gigabyte X570 je 220 eur kod nas u radnjama :zgran:

Ma ko kaze da je ni po cemu bolji. Hajde idi i pogledaj razlike izmedju cipsetova ponovo. A sam buildzoid je preporucivao tu plocu od jeftinijih X570 ploca.

B550 plocu bih uzeo u razmatranje samo u kategoriji 100-120 EUR. Ni evro vise. Sve ostalo je bacanje para na mid-range cipset.

Ma ko kaze da je ni po cemu bolji. Hajde idi i pogledaj razlike izmedju cipsetova ponovo. A sam buildzoid je preporucivao tu plocu od jeftinijih X570 ploca.
E to je ono sto mene strasno zanima... koja je bolja investicija.... b550 su novije i verujem da su neki segmenti naprednije uradjeni,a opet x570 su kategorizovane iznad njih... E sad eto vas dva zastupate dva razlicta stava...

zechs,a mozes li mi pomoci i obrazloziti koji je bolji od ova dva procesora 5 5600x i 7 3700x jer negde sam citao da broj jezgara nista ne mora da znaci i koji bi mi pre preporucio uz (za sad nebitno) b550 ili x570

Poslednja izmena:
E to je ono sto mene strasno zanima... koja je bolja investicija.... b550 su novije i verujem da su neki segmenti naprednije uradjeni,a opet x570 su kategorizovane iznad njih... E sad eto vas dva zastupate dva razlicta stava...

zechs,a mozes li mi pomoci i obrazloziti koji je bolji od ova dva procesora 5 5600x i 7 3700x jer negde sam citao da broj jezgara nista ne mora da znaci i koji bi mi pre preporucio uz (za sad nebitno) b550 ili x570

Evo..

Gigabyte B550M Aorus Pro - 100e

Bolji je 5600x ali ne vredi 300e ili po koliko se vec prodaje. Ako ces da uzimas graficku od 600e i vise, onda uzmi 5600x, ako ces neku do 200-400e, onda 3600x/3700x. Jedina prednost 8 jezgara sto ce "nadamo se" igre za koju godinu ici u korak sa novim konzolama i vecoj iskoriscenosti svih 8 jezgara, ali do tad furaj procesor od 6 jezgra, pa ces lako upgrade kasnije.

3600x je best buy trenutno, i usteda u odnosu na 3700x od 80e nije mala, a kamoli na 5600x koji je pretplacen. Navodno ce izbaciti 5600 bez iks, ali garant bice sa cenom od 249$ sto je opet meh. I opet AM4 je proslost, ne treba previse ulagati u njega.

B550 plocu bih uzeo u razmatranje samo u kategoriji 100-120 EUR. Ni evro vise. Sve ostalo je bacanje para na mid-range cipset.
Po čemu je bolja, šta dobija sa komponentama koje će on staviti ograničen budžetom?

Po čemu je bolja, šta dobija sa komponentama koje će on staviti ograničen budžetom?

Ako ne dobija nista sa x570 plocom, onda ne dobija nista ni sa skupom b550 plocom. Zato sam i napisao ako mu preporucujes mid range cipset, onda mu preporuci plocu za 100 evra.

Jednostavno ideja je da se kroz par godina doda neki od najjacih procesora koji su trenutno u ponudi za tu plocu... A budzet cu malo prosiriti jer cu kupovinu razvuci na nekoliko meseci.... kao sto rekoh cilj mi je do Nove godine maticna,ram,ssd,napajanje i kuciste... a onda cu da lovim procesor i graficku gde cu ici isto na neki visi rang (iskakanjem iz budzeta). Nadam se da je ok razmisljanje!? Trenutno sam ipak blizi x570 maticnoj

Ako si siguran da ces uzimati u nekom trenutku ryzen 9 5900x ili 5950x, koji danas kostaju 550 i 800 evra, uzmi x570 isto tako ako hoces da radis neki jaci overclock na nekom ryzen 7 procesoru opet preporuka za x570. Ako neces te procesore stavljati i neces overclockovati uzmi b550. Licno ne bih davao vise od 120-130 za b550.
Neko je ranije pisao, mnogo je bolja varijanta uzeti danas komp za npr 700 evra, za 3-4 godine ga prodati za lupam 300 i dodati odredjenu sumu i imati potpuno novu masinu, nego ulagati u stariju platformu. Novo je ipak novo.

Jednostavno ideja je da se kroz par godina doda neki od najjacih procesora koji su trenutno u ponudi za tu plocu... A budzet cu malo prosiriti jer cu kupovinu razvuci na nekoliko meseci.... kao sto rekoh cilj mi je do Nove godine maticna,ram,ssd,napajanje i kuciste... a onda cu da lovim procesor i graficku gde cu ici isto na neki visi rang (iskakanjem iz budzeta). Nadam se da je ok razmisljanje!? Trenutno sam ipak blizi x570 maticnoj
Sta radis na racunaru pa ti je potreban 16/32 procesor?

Za par godina ce za standardnu upotrebu biti bolji tadasnji 6/12 nego sadasnji 16/32, tako da osim ako ne renderujes, majnujes sa CPU-om, koristis virtualne masine i sl. za sta zapravo znaci visok broj jezgara - tvoja ideja je besmislena.

Nikakva razlika. To ne menja ništa kad je matična i pitanju? Šta, 5800/5900 ne može na B550 od 150e? Otkad to?

Razliku u ceni će usmeriti na bolje napajanje ili kućište ili storage, umesto u grafičku, i to je to. Mada, ne znam kako misliš da ne pukne velike pare za grafičku kad hoće da igra u 4K, bez da menja išta.10 godina neće moći da izmuze kako god okrene...

Šta li se pa ja cimam, nek uzme šta 'oće...žali Bože izgubljenog vremena i 8 strana bandoglavosti.

Poslednja izmena:
Onaj koji je jeftiniji.

Veceras ili sutra porucujem B550 plocu i SSD Samsung 970 EVO (MZ-V7E1T0BW) od 1TB,sledeca stavka kroz koji dan ce biti HyperX Predator DDR4 16GB (2x8GB) 3200Mhz (HX432C16PB3AK2/16),
procesor ce biti 5600x,napajanje i kuciste jos nisam ni gledao,a graficku cu traziti na kraju u nekom rangu 350+ e.
Eto,sastavljam na osnovu onog sto sam naucio od svih vas na ovih 8 strana. Verovatno ce mi trebati jos saveta,ali prvo da probam ove tri stvari da obezbedim...

Upravo poruceno (u zadnjoj sekundi sam ipak promenio plocu) x570 i SSD Samsung 970 EVO (MZ-V7E1T0BW) od 1TB... tako da su te dve stavke stiklirane i vise izmene nema

E dobro da si i ti konačno to obavio. Malo si se nepotrebno izluksuzirao za neke stvari, al kad je bal, nek je s muzikom. Sačekaj još malko da stignu GeForce 3060 Ti i Radeon 6700 XT, pa uzmi šta ti se od te dve više dopadne i mislim da si stvarno miran, pa možda i deset godina.

Nazad
Vrh Dno