Šta je novo?

Air Mouse daljinski za HTPC

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Da li neko ima iskustava sa Air Mouse/Keyboard kombinacijama koji se nude na kineskim sajtovima?

Trenutno za moj HTPC koristim Logitech MK520 komplet - to radi lepo, ali je malo glomazno.
Pre toga imao sam Lenovo N5902 sa kojim nisam bio zadovoljan (pomeranje miša je bilo iskrzano, a tastatura nije imala F tastere...)
HTPC koristim u standardnom desktop modu (ne koristim samo XBMC), tako da mi je potreban upotrebljiv miš

Na Aliexpress-u mogu da se nađu brojni air mose/keyboard daljinski, pa me interesuje da li je neko imao iskustava sa njima i koji je najbolji.

Gledao sam:

1) ipazzport kp-810-16 (air mouse, puna tastatura, nokia baterija, učenje IR komandi)
2) MeLE F10 Deluxe (air mouse, tastatura bez F tastera, učenje IR komandi)
3) RII itd razni drugi uređaji... uglavnom svima nešto fali...

Po meni je to sve bezveze. Ili koristiti neku android aplikaciju na tabletu ili mobilnom ili uzeti CEC kontroler i ne zezati se sa više upravljača.

Po meni je to sve bezveze. Ili koristiti neku android aplikaciju na tabletu ili mobilnom ili uzeti CEC kontroler i ne zezati se sa više upravljača.
android app je najlosije resenje, jeste da moze sve ali najmanje komforno, jer trebas traziti telefon, otvoriti app i onda birati medju gomilom opcija...

Poenta daljinskog je da u mraku bez gledanja u njega komandujes uredjajem.

I sta ti je to CEC kontroler?

Mislim da je od gore navedenih najbolji: MeLE F10 Deluxe, mada i on bi trebao biti manji, zgodniji i jeftiniji.

Ja HTPC koristim najviše za gledanje filmova, ali koristim ga i za igranje igrica (2 wireless gamepada) i pregled interneta.

..znači koristim ga bukvalno kao desktop i voleo bih da mogu da otkucam tekst i koristim miša bez protezanja do stočića.
Uređaji pod 1 i 2 imaju manje više to + podržavaju učenje IR komandi za TV, risiver, HTPC on/off...

Naručio sam oba na Aliexpress-u, pa kad stignu napraviću mali review.

android app je najlosije resenje, jeste da moze sve ali najmanje komforno, jer trebas traziti telefon, otvoriti app i onda birati medju gomilom opcija...
Ne mora telefon, može i neki tablet, a tada ti je baš svašta na raspolaganju. Drugo, preko daljinskog ćeš malo teže da kucaš ako nešto pretražuješ ili pišeš pismo. Sve zavisi od potreba, odnosno navika.

Poenta daljinskog je da u mraku bez gledanja u njega komandujes uredjajem.
Pa možeš i sa ovim. Imaš aplikacije koje koriste gestove, tj pokrete, kao način upravljanja. Prevlačenje prsta levo-desno menja kanale napred-nazad ili prebacuje poglavlja na disku, šta mu već zadaš; prevlačenje prsta gore-dole reguliše glasnoću, itd. Slažem se da ekran na dodir nije udoban za korišćenje kol'ko mehanički, ali nekome to ne smeta. Opet kažem, stvar potreba, odnosno navika.

I sta ti je to CEC kontroler?
HDMI CEC. Pomoću upravljača televizora možeš kontrolisati plejer (osnovne komande) ili u osvom slučaju HTPC. Mora to da se naruči od preko i malo je skuplje, ali je po meni najelegantnije rešenje.

@magick - tablet i android nisu elegantno rešenje, a CEC je prilično ograničen.

Ovi daljinski kombinuju miša, tastaturu i univerzalni IR daljinski - meni se čini da to pokriva sve moje potrebe.

@magick - tablet i android nisu elegantno rešenje, a CEC je prilično ograničen.
Što se tableta/telefona tiče, to je stvar preferencijala, odnosno navike. Šta te kod CEC specifikacije ograničava? Kako si to već stigao da zaključiš kada si tek malopre čuo za to? :)

Ovi daljinski kombinuju miša, tastaturu i univerzalni IR daljinski - meni se čini da to pokriva sve moje potrebe.
Svako ima svoje preferencijale.

Šta je tebi ovde ograničavajuće?!

Poslednja izmena:
CEC je ok za kontrolu XBMC, ali ograničenje je što nemaš funkciju miša i tastature, pa se ne može koristiti na desktopu ili za pretragu interneta.

Šta te kod CEC specifikacije ograničava? Kako si to već stigao da zaključiš kada si tek malopre čuo za to? :)

Odakle ti to da sam tek sad saznao za CEC kontrolu? Nisi "pratio fabulu radnje"... to te je pitao bakara. :p

CEC je ok za kontrolu XBMC, ali ograničenje je što nemaš funkciju miša i tastature, pa se ne može koristiti na desktopu ili za pretragu interneta.
A običan daljinski može? :) Kome to treba, svakako da su najudobnije one male multimedijalne BT tastature, mada ja to radim sa tableta. :p

Odakle ti to da sam tek sad saznao za CEC kontrolu? Nisi "pratio fabulu radnje"... to te je pitao bakara. :p
Au, da. Domene! :D

Verujem da to odlično radi, ali to je ipak samo MALO umanjena klasična tastatura sa touchpad-om.

Kao što sam obećao (a sa malim zakašnjenjem) - evo review-a dva daljinska koja su mi stigla:

U principu, u pitanju su slični uređaji, koji kombinuju Air Mouse/Tastaturu za kontrolu HTPC-a sa IR daljinskim za kontrolu IR uređaja. IR se uči sa originalnog uređaja, tako da je moguće napraviti IR komande za bilo koji uređaj.

1) ipazzport kp-810-16

Simpatičan uređaj za kontrolu HTPC-a i TV-a (i/ili bilo čega drugog).
Sa jedne strane je puna osvetljena tastatura, dok se sa druge strane nalaze osnovni tasteri za kontrolu TV-a (ili bilo čega drugog - mogu se definisati dva uređaja).
Uređaj iz daleka izgleda fancy, sa dizajnom u duhu Apple proizvoda, ali izbliza se primećuje loš kvalitet plastike. Uređaj je veoma "plastičan", a plastika od koje je izrađen je magnet za otiske prstiju.
Uređaj ima dva klizna prekidača ON/OFF za odvojeno uključivanje i isključivanje Air Mouse/Tastature (1. prekidač) i IR daljinskog sa druge strane (2. prekidač).
Air mouse tasteri su invertovani (levi-desni) - Air mouse se pali i gasi centralnim okruglim tasterom.. tastatura i dalje ostaje operativna.

Prednosti:
- puna tastatura
- osvetljenje tastature

Mane:
- nedostatak posebnih tastera za kontrolu multimedije na HTPC-u
- mini USB povezivanje (micro USB je standard u današnje vreme)
- invertovani tasteri miša (levi-desni)
- slab kapacitet baterije (punjenje na nedelju dana)
- malo veći USB receiver
- probijanje osvetljenja između tastera (vidljive svetlosne diode u delu oko tastera miša)

2) MeLE F10 Deluxe

Malo ozbiljniji uređaj od prethodnog - glavna razlika je što Air Mouse i kontrola HTPC-a rade sa obe strane daljinskog.
Na multimedijalnoj strani mogu da se selektuju do četiri uređaja, od kojih su dva IR (TV i STB.. ili bilo šta drugo), My Box tj. HTPC i Game (koji radi sa MELE android boxom.. mislim, tako da je neupotrebljiv).
Tasteri su gumeni, centralni kružni deo sa multimedijalne strane je plastičan sa taktilnim izbočinama.. Plastika od koje je izrađeno kućište je lošeg kvaliteta (rekao bih kao za dasku za WC - one jeftinije)... dobra stvar je što preterano ne privlači otiske prstiju - konstrukcijski uređaj ima više neobjašnjivih oštrih ivica.

Prednosti:
- lakoća korišćenja - u 90% slučajeva koristi se multimedijalna strana, na kojoj postoje multimedijalni tasteri (Play, pause, ffd..., strelice za pravac, enter, volume itd..)
- dužina trajanja baterije (uređaj je iz Kine stigao napunjen i posle više od mesec dana i dalje neme potrebe za punjenjem)
- micro USB punjenje
- mali USB receiver

Mane:
- nedostaje puna tastatura
- nedostaje osvetljenje tastature
- air mouse ne mogu ili ne znam da isključim.. osim prebacivanjem na drugi uređaj, što je primitivno - on se isključi sam posle nekog vremena mirovanja
- tasteri Play/Pause i Volume +/- bi trebalo da budu izdvojeniji i lakše dostupni od ostalih tastera na multimedijalnoj strani

Kad bi ova dva uređaja mogla da se iskombinuju i spoje u jedan, dobili bismo prilično dobar uređaj za konrolu kućne multimedije.. Mele je bolji uređaj, ako izuzmemo nedostatke tastature.

Evo i par slika:

img9350.jpg

img9347.jpg

img9351.jpg

Nazad
Vrh Dno