Šta je novo?

Air live WL-5470AP NESTABILNOST

MutAgen

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2009
Poena
320
Imam problem sa stabilnoscu kada podignem izlaznu snagu rutera..

Koristim 2 firmware za ovaj ruter:

Sjeverno americki(SA) firmware nudi izlaznu snagu do 27dbi.
Evropski(EU) firmware nudi izlaznu snagu do 20dbi.

Sa ovim podesavanjima mi je radio stabilno:
Firmware: EU
Tx power: 18Db
Antena: 8Dbi

//ali imam dosta manju pokrivenost

Kada ubacim SA firmware i podignem izlaznu snagu gubim pakete (kad pingujem ruter) i dobijam jako nestabilan signal cak i na blizim relacijama.

Ovo mi se cini najpribliznije mom problemu:

"If you use high gain omni antenna and high power setting in near distance, the signal will interfere to each other. That is why the signal strength is better but the performance is worse."

Moze neko iskusniji da mi predlozi nesto, mozda nekom matematikom da mi objasni kolika snaga u mW bi trebala biti stabilna ili tako nesto?? Na netu se spominje opseg izlazne snage od 100mw-500mw, a sad dal na to utice antena i kako, ne znam..

Pa nema tu mudrolije podizes postepeno snagu i pingujes pa na kojoj se snazi pokaze "najbolje" tu stanes :)

Mislio sam ako neko ima iskustva sa ovim ruterom ili slicnim problemom da se ukljuci.. Brute force, me ne interesuje toliko:)

daksi ti je dao odgovor. Ja imam 5460v2, takođe sam stavio SA firmware i max pojačanje je 26dB i nema nikakvnih problema. Međutim, koristim grid antenu, ne omni. Ono što možeš eventualno da pokušaš je da udaljiš antenu i uređaj ili da probaš da alu folijom obložiš AP, da smanjiš interferenciju. Sve i da ti neko tačno izračuna na koliko dB treba da podesiš, u APu imaš da odabereš samo određene, predefinisane, vrednosti. Ja bih prvo pokušao sa alu folijom :).

Edit: član Jovandeka iz NSa prodaje neku grid antenu, ako te zanima.

Poslednja izmena:
Ja imam ovu antenu. Koristim je za emitovanje signala. Ta gridovka je namenjena za prijem, koliko se ja razumijem. Zar je moguce da sam uredjaj interferira sa antenom :trust: ? Jel ti se pregrijava ap?

Q: I have 2 x WL-5460APv2 which are placed in different rooms, the link is O.K. but I felt the signal strength is not strong enough. So I change the original 2dBi antenna to WAI-08 8dBi rubber dipole antennas. Then, the link got very unstable. What is the problem?

A: If you use high gain omni antenna and high power setting in near distance, the signal will interfere to each other. That is why the signal strength is better but the performance is worse.

Sta interferira sa cim u ovom komentaru?

Za internet je potrebna dvosmerna komunikacija (i upload i download), a sve to ide preko antene. Antena radi i prijem i slanje, a primarnu funkciju određuje uređaj, odnosno mod u kome on radi. Ako je aktivan Client mod, antena "primarno" radi prijem. Ako je aktivan AP mod, onda je "primarno" slanje, uređaj se ponaša kao pristupna tačka/provajder za neke druge uređaje. Na brzinu sam napisao, ali shvatio si na šta mislim, nadam se :).

Izgleda da je moguće da interferira, čim su to naveli i na sajtu.

Greje se malo više, ali ništa alarmantno, sve radi kako treba. Stoji na tavanu, ali nije ni u kakvoj kutiji, pa ni temperature nisu visoke.

Javi šta si uradio.

Nazad
Vrh Dno