Šta je novo?

AI odgovori u Google pretrazi značajno smanjuju posetu web stranicama

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Google-AI-pretraga-160625.webp

AI odgovori u Google pretrazi značajno smanjuju posetu web stranicama​

Novi izveštaj Pew Research Centra otkriva da AI Overviews na Google pretragama drastično smanjuju broj klikova ka veb sajtovima – uprkos tvrdnjama kompanije da AI ne šteti veb saobraćaju

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...razi-znacajno-smanjuju-posetu-web-stranicama/

Google pretraga je u slobodnom padu već dugo. Prvo su sami sebe sahranili hiperkomercijalizacijom, a sada i AI budalaštinama...

Meni je Google pretraga prestala da bude korisna još kad su ukinuli cached results i pretrage foruma.
Imate li preporuku za neki drugi pretraživač koji radi bar približno kao Google nekada?

Meni je Google pretraga prestala da bude korisna još kad su ukinuli cached results i pretrage foruma.
Imate li preporuku za neki drugi pretraživač koji radi bar približno kao Google nekada?
Ja sam probao svašta i nije mi se svidelo ništa... Polako regresiram u period kada smo čuvali linkove i bookmark-ovali sve i svašta... :)

Za neke specifične stvari i iskopavanje linkova ka njima, DeepSeek i ChatGPT su se pokazali korisnijim, ali traje duže i zamornije je - izem ti napredak :) I to samo za traženje linkova, bez njihovih "upadica" i "sažetaka"...

Tačno je da AI generisan odgovor koji Google izbaci pre linkova vrlo često bude baš ono što mi treba. Samim tim nemam potrebu da se zadubim u kasnije likove, što opet nije baš u interesu vlasnika linkova, jel?

Ali zar nije to poenta pretraga, Googleta, AI-ja? Zar nije to ona početna ideja zbog koje su Lari i Sergej i napravili Google?

O tom problemu sam pisao pre mesec-dva, da ce AI overview da smanji posetu sajtovima (sa kojih inace i sam kupi informacije).
Meni kao korisniku ovo sada radi posao, brze dolazim do odgovora,
ali ne znam kako ce gugl da odradi prioritet prikaza pretrage u skorijoj buducnosti.
Jer ovo ni njima ne ide u prilog, jer u ovom momentu gube prihode od adwordsa, kao i poverenje od SEO optimizacije sajtova,
jer forsiraju AI overview na vrhu pretrage.
Da imaju neki interni rejtnig sajtova, to je ocigledno, i mozda tako i treba da bude.

Vrh Dno