Šta je novo?

AGP ili PCI-e

merlin

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
649
Vidim da izlaze nove kartice i jedne i druge fele.
Da li bi bila greška kupiti sada ploču koja nema PCI-e.
Mislim, koliko dugo će se još praviti AGP karte.

bila bi greska kupiti agp plocu jer su agp graficke ne samo malo sporije zbog nizeg kloka memorije i gpu-a od istih za pci-e nego i skuplje. da ne govorimo o izboru i daljem unapredjivanju sistema jer uskoro agp-a nece biti....

Pa,ako menjas celu plocu bilo bi besmisleno uzimati AGP,ali ako vec posedujes doticnu plocu onda mislim da ne moras da je menjas jos uvek ako ti treba graficka srednje klase...:wave:

Poslednja izmena:
bojsa je napisao(la):
Pa,ako menjas celu plocu bilo bi besmisleno uzimati AGP,ali ako vec posedujes doticnu plocu onda mislim da ne moras da je menjas jos uvek ako ti treba graficka srednje klase...:wave:

Pričaš o npr. AGP FX7800GS 512MB, jel da :-?

I moj glas ide za PCIe!Ipak imaj u vidu kasniji upgrade kao sto ljudi rekose-ako i budes kasnije menjao plocu i procesor ostaje ti PCIe graficka i samim tim ustedis za nesto bolje i jace!

Poslednja izmena:
Znam i ja da je bolje uzeti PCI-e, ali ako će se AGP grafičke praviti u narednih godinu dana onda bi uzeo AGP. U stvari pitanje bi bilo za upućene, koliko dugo procenjujete da će izlaziti AGP kartice.

babac je napisao(la):
Moz neko da mi objasni razliku?

Razlikuju se prema fizickom izgledu (imaju razlicite konektore), radnom taktu (AGP 66MHz, PCI-E 100MHz), maksimalnoj propusnosti (2.133GB/s za AGP, 8GB/s za PCI-E), AGP moze da isporuci maksimalno 42W, a PCI-E 75W.

POZ :wave:

Nesto sumnjam da ce se toliko proizvoditi. Mislim da cemo mozda videti jos 7600 u manjem broju i to je to. Posebno od onoga sto ce da stigne kod nas.... Pa vec sada postaje problem naci adekvatnu karticu u nekim cenovnim rangovima

Za AGP nema zime u narednih godinu dana ali se ne može računati na high-end kartice. Osim nekoliko novih iz niže i srednje klase i 7800GS (usamljenog u višoj) biće i polovnih kartica iz više klase iz prošle genereacije (npr. 6800GT). Mada ne vidim razlog ako se uzima nova platforma da to ne bude PCIE.

Obratite paznju koliko su dugo izlazile graficke za pci slot. Verovatno da ce i za agp izlaziti jos dugo ali u nekim oskudnim kolicinama koje ce biti tesko nabavljive. Mene jedino zanima sta bi na kraju sa onim atx, atx II, btx rasporedima za plocu i konektore posto je to jos jedina promena (osim ddr2 na ddr3) za koju ja znam da bi trebala biti.

PA veraovatno ce jos neko duze vreme izlaziti graficke srednje i nize klase za one koji ne budu prelazili na PCI-e,ali mislim da je definitivno glupo sada pazariti AGP kartu,pogledaj moj potpis pa ces videti da iz prve ruke znam kakav je smor kada treba da se kupi nova karta....

vidim da mnogi od vas nisu culi za VESA LOCAL BUS, iliti vlb... to je jedan standard za kartice koji se takmicio sa PCI...
samo su preko noci nestale kartice i sve zajedno je moglo da ide u djubre... slicno je bilo i sa prelaskom sa pci na agp, dakle manite se agp-a... po meni je jedino opravdano za nekog ko vec ima high end masinu, koja se tesko da prodati, a zeli da upgraduje kartiuc, inace bacanje para... sta ce biti kroz godinu dana kad pokusate da prodate tu plocu/karticu!? ili ako cirkne nesto od ta dva...

Evo kako kaze bojsa...Sapphire x1600pro u AGP-u ti je ~150 evra a za PCI-E je 130 evra. Ova razlika negde moze da opravda i zamenu ploche pogotovo nf3->nf4.
Nema vishe toliko mostova za PCI-E->AGP pa je moralo da se naplacuje.

Ovo kako vidim nije samo kod ATI-ja nego i kod npr. 6600GT-ja..uradeno...AGP verzija je skuplja....i samim tim te kljuca u mozak da uzmesh novu PCI-E platformu.

Za Intel je malo gadnije..jer ko ima sad "jak" s478 P4 a nema neku prelaznu plochu....tipa s478 i PCI-E onda mu ostaje da uzme AGP..ako ne zeli da menja...ali takvih je malo. Kad je imao para da nabudji dobar CPU onda shta reci...moze da zemni i plochu za PCI-E i taj CPU za lga775.

VLB je istorija...kao i PCI shto se grafika tiche a uskoro mu se pridruzuje i AGP.
PCI-E sad kakav je..verovatno ce se unapredjivati...kao i sam AGP...sa..1x,2x,4x,8x

Znachi definitivno PCI-E.

Uzeo sam PCI-e. Kod prodavca kod koga sam uzeo imali su samo dve AGP kartice ostalo sve PCI-e, izgleda da će AGP pre nego što sam se nadao da nas napusi. Mislio sam da zadržim još neko vreme Asus9600XT (iako mi se u igrama loše pokazala).
Drugi računar koji koristi klincu a i meni ponekad za igranje je PIII. Na računaru je sve odlučno sem ploče i procesora. I sad naravno kad kupuješ ploču treba da bude socket 775 i PCI-e. Kada sam video koliko košta procesor umalo nisam sve batalio (ne pričan o celeronu). Ako se ne varam i PCI-e je intelovo maslo, ljudi su stvarno majstori da izvuku pare. Kada sam video koliko košta procesor za socket 775 umalo nisam sve batalio. Kad pogledam svoju ploču i procesor koju sam kupio pre godinu i po dana slabo bi se ovajdio u brzini.

@ivica
Ja rekoh da je besmisleno kupovati kartu za AGP,ali u mojoj situaciji recimo prelazak agp-pcie bi bio gadan smor,jer nemam kesh da odmah kupim plocu i kartu pa na miru prodajem stare komponente nego bi morao da da oglas prodajem agp kartu i plocu pa da cekam sto godina da se i jedno i drugo proda,pa vadi plocu/kartu,pa onda da dodam kintu i kupim ono sto mi treba...kad bi se to odvilo za dan-dva ok,ali znam da bi se us**o od cekanja,pa mei se to jednostavno ne isplati...
pozdrav :wave:

EDIT:U je**te al' sam smorio....:p

Poslednja izmena:
Kao sto ti neko rece.
Ako imas high end cpu za plocu sa Agp-Logicno(najisplativije) je da menjas samo graficku=AGP

Ako nemas jak cpu pa ces sve uzimati novo a staro prodati Jos logicnije je PCI-e

To sto ja imam 3200+ i sto sam kupio X1600pro za AGP je upravo to sto ti i savetujem
Sve zavisi koliko para si spreman da potrosis.

Na kraju sam proceni. i ODLUCI

sad kupovati plocu sa agp-om bi bilo besmislano, osim ako neces da kupis komp i da ga ne menjas narednih par godina.S'obzirom da si na benchmarku verovatno nemas takve planove :eyebrows: AGP grafickih ce izgleda ipak biti iako se najavljivalo da nece, ipak boljitak je za sad minimalan u odnosu na pci-e,ali ce se teze nabavljati.Tako da je ipak bolja varijanta ploca sa pci-e

urospo je napisao(la):
A jel se razlikuju agp i pci kod igrica? Negde sam cuo da su agp bolje za igrice, ali mi na osnovu ovih postova ne izgleda tako. Sta je istina?

Nije stvar u AGP ili PCI-E...to je interfejs. Najacha kartica se trenutno moze kupiti samo za PCI-E.

Potpuno je smeshno reci da ce igre brze da rade na AGP-u..
npr...x1600pro postoji i za pci-e i za agp ali agp kartica koristi railto most..zato shto je sam gpu na x1600pro nativan za pci-e.
Isto je i sa npr. Geforce 6600(GT) karticama....gde postoji HSI chip na agp verzijama. Performanse su jako slichne ali ipak ima prednost karta sa PCI-E interfejsom.

AGP kartice se nalaze u 75% mashina...gledano globalno.

Zashto je sada "dobra" AGP plocha...pa eto za poshtapanje...kao u mom sluchaju....imash AGP grafiku koju ne zelish da promenish..ili nisi u mogucnosti sve da izmenjash i predjesh na PCI-E i/ili DDR2...

Poslednja izmena:
Ne nema razlike,recimo 6600 za AGP i PCIE imaju iste performanse.PCIE ima veci bandwidith,isporucuje vise wati,SLI...I postao je standard,a agp polako postaje proslost...:(

Hvala na odgovorima, sad je jasnije. Planiram da uskoro uzmem novu graf. pa sam zato pitao. Verovatno ce to biti Sapphire x1600pro, ali sad ne znam dal ce moci ta karta pci-e da ide na moju plocu msi kt400

ne kt400 cipset ima agp slot, ploce sa nf3+ chipsetom imaju pcie(naravno ima i onih sa AGP slotom)

Poslednja izmena:
urospo je napisao(la):
Hvala na odgovorima, sad je jasnije. Planiram da uskoro uzmem novu graf. pa sam zato pitao. Verovatno ce to biti Sapphire x1600pro, ali sad ne znam dal ce moci ta karta pci-e da ide na moju plocu msi kt400

Vidim da si josh zbunjen...kt400 ploca ima agp slot. Znachi PCI-E slot se fizichki razlikuje od AGP slota...tako da ako uzmesh PCI-E kartu a u mashini imash AGP slot..nece da prodjesh dobro...tj. necesh moci da je ubodesh u slot...ne pashe fizichki.

Ako planirash da zadrzish tu plochu sa kt400 onda morash da uzmesh AGP kartu...ali ako planirash da menjash i plochu..a samim tim i CPU najverovatnije...jer PCI-E plocha za socket A sumnjam da postoje...

Znashi ili zamena samo Kartice ili prodaja svega..ploche cpu-a i agp grafike a mozda i ddr memrojije ako ima slabe specifikacije (tipa 266,333) i kupovina nf4,s754(s939),PCI-E grafike i bolje ddr1 memorije.

Napominjem da zamena memorije nije obavezna(fizichki pashe) ali..sve zavisi shta imash. sada.

Da kao shto reche bojsa..PCI-E ima prednost jer mozesh SLI..ali ..to nije za sitnu raju..:D

Dobro vidi shta imash i shta cesh..da ne ispadne da si kupio karticu koju mozesh samo da gledash!

ja mislio da ima nf3 ploca sa pcie, ali eto covek uci dok je ziv :D
izvinjavam se na gresci.....

Nazad
Vrh Dno