Šta je novo?

AGP Best buy: 6600GT vs. X1600Pro

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Pošto su očigledno poznati best buy svake skupine, da vidimo kako u poretku izgledaju. Razlika cijene 256MB-nih verzija je nekih 30e u korist ATI-ja. Opravdano?

Volio bih da temu popunimo linkovima testova i poređenja, te ličnih testova, ali BEZ ličnih komentara i rekla-kazala.

Dodatno možemo pisati o tome da li je 512MB-na verzija x1600 Pro-a dodatan argument ili samo marketinški trik.

Izvolite ...

ps. nadam se da će mnogima ova tema biti od koristi

Nažalost, nema još u ponudi 7600GS za AGP ... onda bi situacija bila čista i ne bi bilo potrebe za ovakvim debatama. Recimo, baš gledam Gainward 7600GS Bliss 256Mb (450/1000, 2.0ns ddr3) koji je jeftiniji nego većima 6600GT AGP modela.

Malo sam šnjuhao i dobro sam pretpostavio. Verzije sa 512MB su samo marketinški trik i ne donose nikakva performansna poboljšanja.

U par rasprava 6600GT proglasuju boljim rješenjem, dok negdje x1600 Pro verzij sa 1.6 i 2.0ns memorijom vide ispred ekih 6600GT. Alu večinom testovi iz igara govore za 6600GT.

Evo nekih razlika koje sam primetio.6600gt se oslanja na staru tehnologiju izrade
memoriskih magistrala od 128bita,e sad ati x1600 poseduje novi ring bus arhitekturu koja omogucava drasticno veci protok podataka koja ima 128 bitnu externu memorisku magistralu ali 256 bitnu internu + napredniji tip arhitekture ,evo ovde ima opis detaljan http://www.lostcircuits.com/video/sapphire_x1900xtx/4.shtml)
i plus ima 12 pixel pipelina gupisanih po 3 jedinice i tako da mu dodje 4 pixela po
clocku.Izgleda da neke novije igre (fear) bolje rade na atiju bas zbog ovoga
6600gt ima 8 pp ali oni nisu grupisani po 3 nego standardnih 1 ,to mu je 8 pixela po clocku.Neznam da li je neko pirimetio ali mi se cini da ati ima ostrije teksture na def LOD-u.Ja sam problem resio tako sto sam kupio polovni GT ,)

NEX, jesi li pregledao druge postove u kojima se govori o istoj temi, procitaj iskustva ljudi cisto da ti se razjasne neke nedoumice.

Ja sam imao isti problem, sta da uzmem na kraju je spao izbor 6600GT vs X1600PRO, i video sam obe kartice na licu mesta i vise mi se svideo ATI :D Ne sada ozbiljno ralika je bila u memoriji 256 vs 512 u korist ATI-ja, cena je bila ista. Na strani 6600 je sto se veliki broj igara optimiuju za nju i samo to, X1600PRO je novija karta, ima 12 pipelina vs 8 kod 6600, buduce igre bi trebalo da valjda bolje rade na X1600 i ima duplo vise memorije.

To je bilo dovoljno da se odlucim za X1600, e sada mnogi se nece sloziti, ali ako pogledas realno 7600 za AGP je jos daleko barem za nas ovde a i pitanje je dali ce ga uopste biti.

Tako da opet izbor ostaje na tebi, prosurfaj, uporedi cene, sagledaj koje su tvoje realne potrebe i odluci se za ATI :-devil-: (sala mala, nisam mogao da odolim).

1. argument - memorija: je marketinški trik, tako 0 poena
2. argument - optimizacija: + za 6600GT
3. arugment - pipieline-i i budučnost: bez dokaznog materijala -> 0 poena

Savjet: Sačekati 7600 za AGP! Meni će biti skupo, tako da ostaje da čujemo nekoga ko zna više da pojasni bitne razlike.

Ace Rimmer je napisao(la):
Nažalost, nema još u ponudi 7600GS za AGP ... onda bi situacija bila čista i ne bi bilo potrebe za ovakvim debatama. Recimo, baš gledam Gainward 7600GS Bliss 256Mb (450/1000, 2.0ns ddr3) koji je jeftiniji nego većima 6600GT AGP modela.

Gde si ti nashao 7600 pa josh i GS, i da jeftiniji od 6600gt agp?? :cigar:

Poslednja izmena:
Vrh Dno