Šta je novo?

AGP Aperture Size

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

weasel

E4
Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
1,285
Sta znaci ova opcija u biosu?
Imam fx5600xt td256.Trenutno mi je AGP aperite size 64 mb
Mogu da stavim na 128 ili 256.
Da li da poveca i cemu to sluzi

AGP Aperture Size je količina glavne memorije koju AGP grafička kartica može da koristi kada joj nestane prostora u svojoj memoriji. Naravno to je dosta sporije nego kada radi sa svojom on-board memorijom.

Nekada davno je važilo pravilo da se stavi na polovinu sistemske memorije (čisto da grafička ne zauzme skoro celu memoriju, da ništa ne ostane aplikaciji koja se izvršava).

Ako imaš malo memorije (256MB ili manje) ostavi na 64MB. Ako imaš više možeš da povećaš na 128MB. Mada ja nikada nisam video neku opipljivu razliku u brzini.

Systemske memorije Imam 512
a na grafickoj 256.
Stavicu aperite size na 128 to je valjda neki prosek

To je OK kolicina,mada neces se od sistemske memorije nesto ovajditi iz 2 razloga:

1)Komunikacija GPU-a sa sistemskom memorijom preko AGP-a je neuporedivo sporija nego komunikacija GPU-a sa grafickom memorijom

2)256 mb koliko imas na grafickoj je i vise nego dovoljno za osakaceni nV 31 koji imas.

NIje bas soakacen u 3dmarku imam skoro isti rezultat ko 9600xt(koju imam na drugom kompu

ma super samo se ti igraj u 3dmarku... karta je krsh (iz iskustva) bolje da si uzeo tu 9600xt

ja sam jedinu korist od Aperture size-a video u DOOM-u !!!
imam R9800PRO - 128 MB, 1024MB systemske memorije!
kada sa aperture size - 128MB stavim u igri podesavanja na ultraHigh, izadje onaj ekrancic da mi treba "more than 500 MB video memory...." i igra se vuce, a kada stavim aperture size - 512 MB, tada je vec daleko igrivije !!! 🙂

G!!! je napisao(la):
ma super samo se ti igraj u 3dmarku... karta je krsh (iz iskustva) bolje da si uzeo tu 9600xt

Imam ja iskustva sa obe kartice jer ih obe imam.Jeste da je 9600xt bolja ali vrlo malo.Sad ako je fx ****** onda 9600 je to isto

ToxiC je napisao(la):
ja sam jedinu korist od Aperture size-a video u DOOM-u !!!
imam R9800PRO - 128 MB, 1024MB systemske memorije!
kada sa aperture size - 128MB stavim u igri podesavanja na ultraHigh, izadje onaj ekrancic da mi treba "more than 500 MB video memory...." i igra se vuce, a kada stavim aperture size - 512 MB, tada je vec daleko igrivije !!! 🙂

Mnogo bi ti vise pomoglo da si u DoomConfig.cfg fajlu promenio par redova:

seta image_cacheMegs "32" -umesto 32 upises polovinu svoje sistemske memorije(znaci 512 u tvom slucaju)

seta image_useMinK "x" -umesto broja koji je na mestu ovog x upises 20480

seta image_useCache "0" -umesto 0 upises 1

@URGH!
arrrrrrrrrgh.... sada mi to kazes!!!!!
ajde pojasni drugu i trecu opciju!
p.s.
thnks za predlog 🙂

Ne dobija se nesto extra time.

recimo meni je upalila fora da smanjim kvalitet slike u driverima za jedan podeok i time dobio znatno ubrzanje u d3 (a neke extra promene u prikazu nisam primetio)... ali to radi samo u d3 i nigde vishe 🙂

Lepo ubrzanje se dobije u Doom 3 kada se u CC od ATi-ja optimizacije stave na high. 🙂

@Black Rider
to je vezano za A.I. u ATi tray tool-u ili.... ? 🙂
ja kad u tray tool-u stavim A.I. na high isto podosta dobijem u performansama

ToxiC je napisao(la):
@URGH!
arrrrrrrrrgh.... sada mi to kazes!!!!!
ajde pojasni drugu i trecu opciju!
p.s.
thnks za predlog 🙂

Pa nista ovo drugo treba da ti izgleda ovako

seta image_useMinK "20480"

A ono trece ovako

seta image_useCache "1"

Potrazi malo nan netu doom3 graphic tweak.Tamo imas mnogo podesavanja.

URGH! je napisao(la):
Pa nista ovo drugo treba da ti izgleda ovako

seta image_useMinK "20480"

A ono trece ovako

seta image_useCache "1"

Ma znamo kako treba da izgleda, nego nam nije jasno sta to menja. :d

@Toxic
Ne koristim Ati Tray Tools ali mislim da je to to. Cuo sam da mogu i u njemu da se podese optimizacije. 😉

Poslednja izmena:
jedno pitanje...

ajde ako neko moze da mi odgovori, posto ne znam tacno sta je ovo.

u biosu kada odem na advanced chipset features, tamo mi je za AGP Aperture Size stvaljeno 64M?

na tome mogu da izaberem 128,256,512.

dali su to megabajti ili?

graficka mi je Sapphire 9800 Pro...

evo pitam jer znam da mi je na proslom kompu gde sam imao radeon 9600 se u biosu bilo nazalost namesteno da radi na manje megabajta nego sto je ona mogla.

hvala!

To ti nema neke veze.To jesu MB, ranije obicno se savetovalo da se unese
vrednost polovine radne (glavne memorije).A posto je tada standard bio 256MB
onda to iznosi 128MB.Danas prosecna masina ima 512MB a sve vise ima sa 1GB
sasvim opravdano.Medjutim nema potrebe setovati za ovu stavku vise od 256MB.
Da bi ti shvatio sta je to,kratko receno to je kolicina memorije(glavne,ne one na grafickoj kartici) kojoj graficka moze da ima pristup ukoliko istrosi svojih 128MB koje
se nalazi na samoj kartici.Za 9800pro, u slucaju da imas 1GB memorije instalirano
ja bih stavio 256MB bez mnogo razmisljanja.
Poz....

radeon ima 128 a ovako imam 2x256 ddr400....

na koliko da stavim? sta savetujete?

i da li to nesto doprinosi da bolje radi? hvala!

128 je prava cifra za tebe.Ne tangiraj te to mnogo jer nije od velikog znacaja.
Poz....

@noki
pa ima veze!
kao sto sam izneo u predjasnjem postu u DOOM-u se itekako odrazi na ultrahigh ako imas ukupno preko 512 MB memorije koja je dostupna za graficku! znaci zbir AGP aperture i memorije na grafickoj!!! osim toga nisam video razliku, kao sto je nema i ako stavis slabija setovanja u igri a menjas AGP aperture !!! 🙂

Ljudi samo da vas opomenem oko cackanja AGP aperature size-a u BIOS-u. Naime stajalo mi je na 256Mb i RB Rally mi je straaaaasno seckao!! Sve sam zivo experimentisao (3-4 drajvera, spustao klokove kartici, smanjivao FSB...) sve dok se na kraju nisam setio da stavim AGP aperature size na 128Mb i time resio problem!! Nista nisam izgubio u performansama (sinteticki testovi i igrice).. Desavalo mi se to jos u nekoj igrici da radi extra sporo u svim rezolucijama - toga vise NEMA! 🙂 Sistem je XP1700+@10x200Mhz, A7N8X, 768Mb ddr400Mhz, Club3d 9800SE@PRO@400/720Mhz

@toxic
Doom3 na ultra high nema smisla igrati... Razlika u kvalitetu prikaza je mizerna, a po pitanju performansi itekako osetis swap-ovanje ... Gledao sam na net-u negde gde su poredili shot-ove high vs ultra high. Trebalo mi je par sekundi da primetim razlike u kvalitetu (u pitanju su slike, zamisli dok igras tek kako se "primecuje" 🙂 )

ToxiC je napisao(la):
@noki
pa ima veze!
kao sto sam izneo u predjasnjem postu u DOOM-u se itekako odrazi na ultrahigh ako imas ukupno preko 512 MB memorije koja je dostupna za graficku! znaci zbir AGP aperture i memorije na grafickoj!!! osim toga nisam video razliku, kao sto je nema i ako stavis slabija setovanja u igri a menjas AGP aperture !!! 🙂

@toxic
pa koliko ja vidim decko ima svega 512 u makini pa ne bi bas valjalo
staviti AGP Aperture size >512MB.128MB cini mi se da je najbolji
setting za tu stavku kod 99% slucajeva.To preporucuje i Anand
negde(sad nemojte me pitati gde, jer da me ubijete ne bih se setio).
Inace, DOOM3 nije neka igra !!! 😀

Nazad
Vrh Dno