Šta je novo?

AGP-8x ili PCI-e?

DraganNS

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2004
Poena
319
Postavicu jedno jednostavno pitanje ali bih molio da mi odgovara samo onaj ko 100% zna! :type:
Planiram da kupim Athlon 64 a sobzirom na socket 754 ili 939 mogu da biram i dali ce ploca da bude PCI-e ili AGP8.
Moje pitanje je kakva je razlika izmedju PCI-e i AGP8x? Sta je ustvari to sto PCI-e cini kvalitetnijom i brzom ili obrnuto? Ne znam koliko je to uznapredovalo do sada i dali se ispati lagano preci na taj standard ili se jos uvek drzati AGP grafickih kartica.
Znaci molio bih da mi na pitanje odgovore samo oni koji znaju a ne da dobijam odgovore tipe "Pa PCI-e je bolje zato sto je to PCI-e... i zato sto eto tako bolja je" :smoke:

U principu nema skoro nikakvog napretka u brzini. Ako imas SLI plocu i dve graficke kartice, tada je ubrzanje vrlo znacajno. Posto AGP polako odlazi u zaborav, a PCI-e je sadasnjost i buducnost, a kupujes novu plocu, onda bi bilo logicno da se opredelis za PCI-e.

I jos jedna bitna stvar...pci-e kartice su jeftinije od istih u agp izvedbi (primer 6600GT).

Mislim da je ovo sada slicna situacija kao svojevremeno sa VLB i PCI karticama.
Naravno, AGP je mnogo vise postao standard od VLB-a svojevremeno, ali je sustina ista.

Teorija je ovakva:
AGP 8x je 66Mhz x 4 bajta(32-bita sirina magistrale) x 8 za AGP8x = 2112 MB/s protok
PCI-e 16x je downstream 100Mhz x 4 bajta(32-bita sirina magistrale) x 16 = 6400 MB/s
i upstream 100Mhz x 4 bajta(32-bita sirina magistrale) x 16 = 6400 MB/s
sto mu dodje 12.8 MB/s u teoriji, dakle dosta bolje od AGP 8x, niza latencija, bolje elektricne specifikacije, podrska za SLI ili Crossfire, naitive hardverska podrska (nema GART drajvera, dakle radi u bilo kom okruzenju), mada pitanje koliko to treba grafickim kartama da bi brze radile, kada se brzina grafike uglavnom ogleda u fillrate-u, brzini memorije i VPU jedinica u grafickom cipu. Prema tome AGP 8x je vise nego dovoljan da opsluzi bilo koju od danas najjacih grafickih cipova i kartica.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto uskacem u topic ali sta mislite o AGR-u?
Ja planiram da predjem na s939 PCI-e platformu ali najveca bula mi je da menjam trenutnu AGP graficku (9700Pro AiW). Planiram uzeti Venice 3500+ + 1Gb rama i MSI nF4Ultra sa 1xPCI-e 16x i AGR slotom. Koliko bi 3DMarksa 03 osvojio sa takvom masinom i pomenutom AGP grafickom u AGR slotu (u potpisu pise trenutna masina i 3DMark03)?

Uh... jel sam ja to spavao na casu? Sta je AGR slot?

U principu slazem se sa kolegama, samo sto je PCI-e buducnost, a AGP na zalost vise nema sta da trazi u racunaru.

Prema tome ja ti zavetujem PCE-E.

Dandy je napisao(la):
Uh... jel sam ja to spavao na casu? Sta je AGR slot?
AGR (Advance Graphics Riser) predstavlja losu zamenu za AGP slot,namenjen pre svega ljudima koji ne zele da predju na PCI-E. BTW,mana mu je sto su podrzani samo odredjeni modeli grafickih kartica,plus isti pruza losije performanse od standardnog AGP-a..

PCI-e novije,brže,bolje ;)

Takodje bitno, pci-e isporucuje vise struje nego agp jerbo ovi novi gpu-ovi trose ko blesavi i sudeci po najavama potrosnja ce da raste i raste.
pci-e bez dileme.

apsolutno PCI Express
AGR je shit neopevani!
Jedina upotrebljiva Dual solucija u oblikuFULL AGP i PCi Express slota (oba na ploci)udi ULi sa svojim chipsetom, koji se nazalost jos uvek nalazi iskljucivo na inzinjenrskim primercima ploca.
Dugo se razmisljalo na temu tih tranzicionih resenja i odgovori su uvek bili pogresni poput AGR-a. Na krajuse odustalo! Hardver je danas toliko jeftin da je besmisleno raditi bilo sta sem potpune zamene!

Sto se tice karakteristika i brzine u potpunosti isto . Ako imas para uzmi PCI-E i neku plocu koja ima SLi i za koji mesec skupis pare za jos jednu istu takvu karticu i pevas.

Vrh Dno