Šta je novo?

Agisoft PhotoScan i NVidia VS AMD

Borgof

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700X3D
Matična ploča
TUF GAMING B550-PRO
RAM
32GB Crucial Balistix
GPU
RTX 3070 Gaming X Trio
Storage
1TB nvme + 2TB WD Black
PSU
SS650
Kućište
H510
Monitor
LG 32"
Miš & tastatura
G502 X & Nuphy Air 75
Laptop
HP Envy X360 13" Ryzen 4700U
Mobilni telefon
Note 20 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba da sastavim kolegi konfiguraciju koja ce mu sluziti da kod kuce obavlja nesto posla, jer ce vecinu stvari raditi u firmi na dual intelima i 4 x titana :D. Ono sto me zbunjuje je sto mi je poslao Agisoft datasheet koji koji navodi da software podrzava OpenCL koji, koliko znam, bolje radi na AMD dok opet na svojim forumima osoblje agisofta preporucuje NVidiu jer boze moj nisu testirali ATI toliko, cak i da je NVdia izdrzljivija, trajnija - gluposti. Dakle ako moze neko da mi odgovori ko je radio sa ovim software-om da li je ovo istina ili jednostavno imaju neki dil sa zelenima?

Pri tom mi je problem sto karta koja ulazi u budzet - 1060 ne moze u sli, a ati mogu sada da mu uzmem i posle da dodam jos, jer jako dobro skalira multi gpu u tom software-u pogotovo ako se rasporede CPU jezgra po pojedinacnom GPU-u.

Igrački Radeoni su superiorni u OpenCL-u u odnosu na GeForce - bilo nekad.

Koliko znam od serije 9xx, GeForce više nisu slabi.
1060 i RX480 su tu negde u OpenCL-u i varira u zavisnosti koji se program koristi.

Pazi na sajtu kako se nigde ne spominje Radeon, samo GeForce:
http://www.agisoft.com/downloads/system-requirements/

Jedino ako nisu ubacili neki specifičan NVIDIA kod...

E sad, nema SLi za 1060 (što su namerno zakinuli)...

Pa da, to sam i ja istracio sto se tice "zvanicne" podrske. A na njihovom forumu sam naleteo na ovo:
Unfortunately we haven't made thorough comparison of GeForce vs Radeon yet, but our preliminary tests show that GeForce outperforms Radeon on PhotoScan algorithms.

For your specific configuration, I would recommend to run the same reconstruction twice with GPU acceleration enabled and disabled to see the difference...

Lik koji je postavio pitanje ima HD5870 i 1090t. Znaci nije nista posebno tipa da sad ima neki specificni deo koda koji favorizuje zelenu tehnologiju (ili ja barem nisam nasao nista o tome). Zato rekoh da pitam ovde da vidim neka iskustva iz prve ruke.

I to je sada jako veliki problem jer zbog budzeta od ~700e ne mogu da gadjam 1070 recimo, a 970 mi se ne isplati da mu ganjam jer je mator, sve i da nadjem novu kada bude imao para za drugi komad nece biti da se nabavi nova.

Pa ako radi povremeno kod kuće, zašto bi se cimao i uzimao nešto preterano jako (i skupo). Neka proba sa 1050Ti ili RX 470, pa nek vidi da li mu je to dovoljno brzo.

Bezveze im je ovaj system req. pošto od basic do extreme se menjaju CPU i RAM, a GPU ostaje isti :) Pri tom nigde ne spominju VRAM, koji je bitan kod openCL (compute) zadataka, baš kao i RAM za CPU korišćenje.

U data sheetu spominju VRAM. Kazu da uopste ne skalira aplikacija sa povecanjem istog, zato ciljam 4G verzije karata. Cenim da ce leci 470 za sada. Ono sto sam ja sklepao za tik ispod 90K je i5 6600K, ASRock Z170, EVGA 600W, 16GB DDR4 (2x8) i Strix 470.

Nije da nisam gledao i to, ali mi bilo preskupo kod nas, pa se okrenuo inostranstvu, i nisam puno istrazivao kod njih, samo tu varijantu koju sam naveo. Svakako ce njegova biti zadnja sto se tice mesta nabavke, pa ako ne bude zeleo od preko moracemo da secemo gde stignemu, ukljucujuci i cpu i mb.

Vrh Dno