Pa najvecu verovatnocu da ga nadjes je ako potrazis medju externim modemima.
Al` moram da kazem nesto. Kao sto se moze videti i iz ovog threada, problemi koje ljudi imaju sa jeftinim modemima (a jeftiniji su zato sto im software odradjuje ono sto kod skupljih rade chipovi ugradjeni u teskuplje), ne nastaju zato sto su to losi modemi u smislu da ne mogu dobro da rade, nego zato sto je losa podrska za njih, pa za te modeme ne stizu drajveri (uz njih) i dokumentacija koja ce korisnika ratosiljati posla da mozga zasto modem ne radi i da crkne dok na Mrezi ne nadje odgovarajuci drajver.
Za korisnika koji na svom racunaru (koji je npr. P333MHz, 128MBram, Win98 ili brzi) zeli da se veze za provajdera i gleda internet ili npr. downloaduje nekim dl managerom, i nista drugo, ovi modemi ce raditi isto dobro kao i svaki drugi.
Ako bas zeli da dok dowloaduje, radi resize u photoshopu (ili slicnom programu) neke metarske slike, pusti film u prozoru, i slusa MP3 sve od jedanput, onda bi ipak trebao da nabavi modem koji ce zauzimati sto manje procesorskog vremena (citaj [polu]hardverski). Pitanje je da li bi mu i sa njim sve ovo korektno radilo.
Iako nema mnogo analogije, sa ovim gore, mozda ce nekom da bude ineteresantan moj slucaj.
Ja sam imao rockwell externi (speedcom) 33.6. Bombona od modema, drzi vezu bez problema, vidim sa deset metara sta se desava (kad pogledam na LED), savrsen.Kupljen je 97` za 160dm, kada su usrobotics sportsteri kostali 300dm, a courier-i 800dm. Na jednom takvom kurieru sam inace imao povremene probleme pri uspostavljanju veze na novom beogradu na staroj centrali, onda ubacih u taj racunar neku softversku motorolu koja je resila probleme.
Da se vrnem na moj rockwell. Dakle strava modem. Vezivah se 33.6 savreseno. U medjuvremenu sam bio prebacen sa stare na digitalnu centralu, al neko bitno poboljsanje nisam video (super je radio i na staroj). Inace, sam na vozdovcu. Neko je od komsija provalio da imam digitalan broj, pa je sredio i njega da prebace - kao posledicu toga posta je na liniju ubacila PCM uredjaj i oborila meni vezu tako da sam mogao da se vezem na najvise 26.400. Tako mi stoji i sada. Kad se to desilo, za nedelju dana sam preinstaliravao windows pedesetak puta sa raznim drajverima pokusavajuci da shvatim sta se desava, pre nego sam kontaktirao prijatelja koji odrzava digitalne centrale da mi proveri vezu. I kad sam ga pozvao rece mi, da malo sacekam da pogleda u racunar, pa mi rece "je** ga, stavise ti pcm", pitam coveka dal` moze neko da me skine sa tog krsta, kaze tesko, osim ako neces da juris lokalne glavesine zaduzene za bas tvoju liniju. Prodje dve-tri godine, pa saznam da se mal`ne javno reklamiraju neke lokalne telekom/ptt face da za lovu od 200dm skidaju ljude sa pcm-a. Mislim se, ako mi od njih veza zavisi, onda mi i ne treba (ko im j**e mater). Ostadoh na 2,6 bytes/s sa svojim eksternim rockwellom
E sad, u neko vreme, jedan covek koji je vidikovcu (broj pocinje sa 5) me zove i kaze da ima problem jer ne moze da se sa lucentom (lt winmodem) veze na vise od 14.400, a i tada mu cesto puca veza. Za nesrecu je covek (u nekoj firmi) upgrade-ovao svoj racunar, i prodao bivsi modem sa kojem se vezivao stabilno na 16.200. Dodjem kod njega, prosetam par razlicitih drajvera, init stringova, razlicite provajdere... nista. Samo je jednom uspeo da se veze na 16.200. Odnesem taj lucent kod sebe, probam ga - i ukapiram da mi on omogucava da se vezem na vecoj brzini neko eksterni roskwell , 28.8. Odnesem svoj rockwell kod tog coveka, on presrecan sto mu se vezuje na 28.800. Dade mi svog lucenta (sa kojim i sad radim) i jos 60dm, za rokwella, i svi srecni i zadovoljni.
Hocu da kazem ono sto je `iljadu puta receno. Ne zna covek sa modemima kako ce da bude dok ne proba na samoj vezi. A kad modem bas nece da radi, pre je do drajvera nego do toga da je modem "los". Mozda ne oslobadja glavni processor kao oni koji su skuplji, al` da zavrsi posao verovatno moze (kad se sve fino ispodesava).