Šta je novo?

ADSL vs. kablovski internet

Zoran021

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2005
Poena
330
Razmišljam da posle poskupljenja od 1. maja pređem sa dial-up konekcije na nešto drugo pa me interesuju iskustva sa Neobee ADSL ili kablovskim internetom , konkretno sa NSPoint.net . Interesuju me prednosti i mane jednog u odnosu na drugi !
Pozdrav !

Ne znam za NSPoint.net, ali kablovski ima u proseku 10% bolji download i 100% veci up, npr. paket 256k ADSL i 256k cable, cable mozda ima i neki lokal.... proveri i kakve su potencijalni prekidi ADSL je mislim u prednosti ovde, kao i cenovno, mada kad se uracuna i lokal....

I ako ti je bitan faktor igranje online u celoj prici onda je kabal mnogo bolje resenje, jer ima dosta bolji ping ;)

zavisi sta ti treba.....ljudi se bune za mali up na cablu ali ako se ne bavis dizanjem servera na net ili web prezentacija vise od 64 ti i ne treba.....hmmm sacekaj DSL koji stize na zimu ....definitivno je bolji od oba gore navedena! :type:

Poslednja izmena:
DarthAginar je napisao(la):
zavisi sta ti treba.....ljudi se bune za mali up na cablu ali ako se ne bavis dizanjem servera na net ili web prezentacija vise od 64 ti i ne treba.....hmmm sacekaj DSL koji stize na zimu ....definitivno je bolji od oba gore navedena! :type:
DSL?? gde, kad, koliko, kod koga, kako? :p :zgran:
prichaj.. :cigar:

pozdrav

@Zoran021
Ako mozes uzmi SBB-ov kablovski internet. 128kb/s link ka netu sa 512 kb/s lokalnog huba (Novi Sad + Beograd + Nis) sa 10+TB podataka te kosta 1500 din mesecno. 256 kb/s ka netu i istim linkom (512 kb) ka hubu te kosta 2000 din. Download ide mnoogo bolje od ADSL-a a i imas hub na kome mozs naci "najnovije stvari" bez opterecivanja internet linka.
Ako nemas mogucnosti za kablovski net onda uzmi ADSL. PTT ili Sezam imaju dobru internet uslugu(samo sto se malo duze ceka na uvodjenje kod PTT-a). Zaobidji NeoBee zbog velikog nezadovoljstva korisnika.
Vodi racuna da ADSL ima max download od nekih 25-26 kb/s za 256 kb link dok na istom linku kod kablovskog modema ladno ide 30-32 kb/s stim sto imas manji ping na kablu koji se krece od 20-50 ms. Na ADSL ping ti je oko 50-70 pod .yu domenom do 200-700 ms van zemlje pa ako ti je bitno igranje igrica preko neta kabl je neprevazidjen.
Ovo su cinjenice pa ti preseci.
Toliko od mene.

Poslednja izmena:
I budi spreman na sbb-ovu tehnichku podrshku :d

hmmm zanimljivo na svim forumima ljudi govore kako je adsl najbolji za igranje jer ima manji ping u odnosu na kablovski net, a ovdje drugacija prica
i kome vjerovati ?

Kablovski ima definitivno bolji ping. Probao sam bio u zivotu ovde gde zivim i Wireless i Cable i ADSL i naravno Wireless i Cable imaju dobre pingove jer vec do default gateway-a imas ping od 2(Wireless Metrohive) do 5-10(SBB), dok komsinica ispod mene na Sezampro ADSL ima do svoje prve masine u tracert ima oko 30 ping pa navise. Isto tako ADSL u Makedoniji pokazuje ping od 25, nesto bolji nego kod nas ali opet to je to, preko telefonske infrastrukture ide :p

SBB CS serveri i Quake 3 server: Sa Wireless-a neobee provider nekada dok je bio dobar imao sam ping 4 - 15. Sada sa SBB cable imam od 7 - 30...

H.U.D - YUBC net izvodi intezivne radove na dsl mrezi po novom bepgradu ...do zime ce biti spremni da puste preko 100 k korisnika ....naravno kad donesu zakon :(

ma sve je to manje vise isto... ali stoji da je na kablu ping uglavnom bolji

DarthAginar je napisao(la):
H.U.D - YUBC net izvodi intezivne radove na dsl mrezi po novom bepgradu ...do zime ce biti spremni da puste preko 100 k korisnika ....naravno kad donesu zakon :(

Aj priznaj sta si pio :) Kakvih crnih 100.000 korisnika 'el znas ti uopste koliko ljudi koristi aDSL??

moguccnost je jedno, realizacija drugo.. zashto mislish da neko ne planira chak i toliki broj korisnika pa obezbedjuje prikljuchke vecc sad?
zbog Telekomove politike da piliccari ovako kako sad radi?
mislish li da cce ozbiljne kompanije sa struchnim ljudima da se ponashaju isto kao i oni?
ili cce da grizu i mame korisnike kako god mogu?

svejedno ccemo videti shta cce biti, ali nevezano za ovo sam chuo da YUBC planira link ka spolja, samo treba da se to ozvanichi dobijanjem dozvole za postavljanje infrastrukture ( da, to je ono shto je dobijeno ukidanjem monopola Telekoma,))

ali u svemu, mislim da je ona poslednja rechenica najbitnija - kad donesu zakon :S:
za pochetak, neka spuste cene i rashire i cable net i ovde u moje krajeve, pa ccemo onda lako da chekamo i neku brzzu 1:1 varijantu :eyebrows:

pozdrav

Poslednja izmena:
NE mislim nista pricam ono sto sam video ...firma za koju radim izvodi te radove .....da pojasnimo dsl radi na slicnom principu kao i adsl stim sto se ide na to da se optika priblizava korisniku(prim. u zgradama se postavlja tkz zok sa moguscnoscu da se optika dovede i u stan ) bolje brze pouzdanije

SBB ne mogu jer nemam njihovu kablovsku televiziju nego KDS -NS !Još uvek čekam odgovor od KDS-a , da li imam tehničke mogućnosti za to !

Zoran021 je napisao(la):
SBB ne mogu jer nemam njihovu kablovsku televiziju nego KDS -NS !Još uvek čekam odgovor od KDS-a , da li imam tehničke mogućnosti za to !
bezi od tih amatera!!!
"leti im se pojacala pregrevaju, a zimi ulazi voda u kablove"
mislim sta reci za nekog ko u sred bela dana uzme da radi na mrezi i ostavi te bez neta par sati.
kad ih zoves kds-ns prebacuje na nspoint da ne radi net, a ovi na kds-ns da je problem do mreze i tako u krug.
dve godine uz njihov net i :mad: !!!

PTT ADSL nije nesto skuplji od neobee-a, a dobro radi po komentarima par drugova koji su uveli pa se ti jos raspitaj....

Nesto mi ovde nije jasno :)
Nakon najave poskupljenja telefona , javlja se gomila ljudi koji bi da predju na ADSL ( cable) :eyebrows:
Ako imate mogucnost za bilo koju non dial-up varijantu ,sta ste pobogu dosad cekali :smash:

Vrh Dno