Šta je novo?

ADSL uvodjenje

Učlanjen(a)
06.08.2005
Poena
319
Zanima me da uvedem ADSL ali ne znam jel imam uslove za to.Jel postoji negde na netu neki test ili tako nesto gde bih mogao da proverim.I koji su provajderi preporucljivi posto ja zivim u unutrasnjosti verovatno je PTT najjeftiniji i najsigurniji.I zanima me takodje u vezi protoka na primer kada postoji ogranicenje na 1Gb nemam predstavu koliko je to,ne zanima me skidanje sa neta nego samo surfovanje,jel tih 1Gb dovoljno recimo i koji je recimo najjeftiniji paket i najmanja brzina adsl-a da znam da uporedim otprilike

ADSL za sada postoji samo u Bg i Ns [Nish je sledeci grad]. Tebi kao alternativa preostaje da se zakachish na wireless ili cable [ako je sbb mreza u blizini]

Poslednja izmena:
Aha znaci adsl nema u drugim gradovima?
A koliko kosta kablovski internet u odnosu na ADSL?

Poslednja izmena:
OK ima sbb u blizini mene nego sta je bolje i jeftinije uvesti wireless ili kablovski i jel sbb jedini provajder kablovskog?I zanima me takodje u vezi protoka na primer kada postoji ogranicenje na 1Gb nemam predstavu koliko je to,ne zanima me skidanje sa neta nego samo surfovanje,jel tih 1Gb dovoljno recimo

kabal je definitivno bolji od wireless-a
cudno je da uopste razmisljas o ogranicenju...
poz

Da li bi neko mogao da mi da spisak svih provajdera u Beogradu koji nude kablovski internet, osim SBB, PTT, Radijus Vektor, IKOM i AVCom (ako postoji još neki :)).

Poslednja izmena:
delija_sever031 je napisao(la):
OK ima sbb u blizini mene nego sta je bolje i jeftinije uvesti wireless ili kablovski i jel sbb jedini provajder kablovskog?I zanima me takodje u vezi protoka na primer kada postoji ogranicenje na 1Gb nemam predstavu koliko je to,ne zanima me skidanje sa neta nego samo surfovanje,jel tih 1Gb dovoljno recimo

Na sbb-u imas prepaid pakete (kupujes odredjenu kolicinu mb i to trosis).

Za obican surf i mail je i oko 300-400Mb mesecno dovoljno,a ako su ti potrebe vece onda ce 128kb flat uraditi kako treba...

Ok hvala na odgovoru nego zanima me posto sam ja malo dalje od centra gde je siroko sbb rasprostranjen a do moje ulica njihova kablovska nije dosla jer ne mogu ja individualno dovesti kablovski internet do mene?

A što lepo ne okreneš njihov broj i pitaš ih? Niko sa foruma to ne može da zna...

mali offtopic: malopre sam posetio dva sajta i na oba pise da kod ADSL-a korisnik ne deli brzinu i da je konstantniji protok dok kod kablovskog ima deljenje brzine u zavisnosti od kolicine korisnika. Zar nema deljenja i kod ADSL-a? Dobro, mozda u Americi jeste ovakav slucaj, ali ne pise dzabe kod naseg ADSL-a agregacija tolika i tolika.

Poslednja izmena:
Pa, ne znam - vidim da ima onih koji pominju agregaciju (eunet), al` ja kad sam presao sa tehnicomovog wirelessa na njihov (sinfonika) adsl nisam primetio neko variranje u protoku. Placam 256/64 (1700din), i za ova tri meseca protok je prakticno konstantan ~ 26kB\s (100MB za sat, 2GB dnevno), naravno ukoliko na samim serverima nema zagusenja. P2P ne koristim. Windows prijavljuje tu vezu brzine 256kbps.

Uf, greska u poslednjoj recenici - nije 256.

Speed je (kad kliknete na "monitorcice u taskbaru) 262.0 kilobita u sekundi.

Hm, kad bolje razmislim zakleo bih se da je do skoro pisalo 260.0 kbps
Sada vise nisam siguran.

koja je to tacno vrsta veze koja ti to pokazuje? PPPoE, PPTP?

PPPoE

Modem je usb sagem 800, a provajderi su savetovali da ga setujem za "pppoe 8/35"

ja mislim da je 1 GB mesecno tamman za surf i mozda ponekad neki mali download, to je 33 mega dnevno .....

sebi iskljucivo flat

Slazem se - dovoljno je ukoliko se net ne koristi mnogo, ali je "kvarno" ljudima ponuditi mesecnu kvotu koja moze da se ispuni za par sati. Mnogima oko mene je svejedno dal` je ogranicenje 1GB ili 50GB jer im za net treba manje pa nece dodatno da placaju - al` komotnost da nema ogranicenja (odnosno ono je 60x vece [ pri npr. 256 vezi ) kosta samo ~60% vise (dakle sa ogranicenjem 1GB mesecno kosta oko 1000din, a flat sa kojim je teoretski maksimum 60/120GB kosta 1700din ili 2800din, za 256/64 odnosno 512/128).

Zanimljivo je to sto su neki ljudi na forumu prijavili - da (neki) provajderi onima koji uplate paket sa ogranicenjima, daju brzi link nego sto su ovi i uplatili (npr. 1Mbit a ljudi uplate 512 ili 256kbit) pa logicno sledi da ako se kojim slucajem navucete i zanesete pri dl-u, da mozete vrlo brzo da ispunite kvotu i udjete u "minus". Udjes, downloadujes i gotovo. Posle sednes i places, mislim placas.

Naravno da flatdzijama provajderi nikada nece dati vise od onoga sto su ovi platili.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno