Šta je novo?

ADSL u manjim gradovima....

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Odmah da kazem da se ne nadate previse, samo sam hteo da podelim sa vama informaciju koju sam saznao.
Kod mene u Svilajncu su bili "neki" tehnicari iz Telekoma koji su zaduzeni za ADSL i gledali su kakve su mogucnosti za uvodjenje ADSL-a i mesta za postavljanje DSLAM-a (valjda). Konkretno, njihova prica je da se planira leto 2006 za uvodjenje, najkasnije kraj 2006-te. Nase centrale su sve digitalne, mada sam cuo da ima jos poneki PCM, sto nije strasno, bar se nadam (ja sam na ISDN-u :banana: ).
Da pomenem da je ovo grad sa 13000 hiljada stanovnika (odprilike), sto znaci da su odlucili da malo ubrzaju stvar, nadam se. Ako imate neke informacije za vase gradove i posebno Nis, postavite ovde pa da vidimo kad ce to cudo :D !
Pozdrav
Alf

Ne brini se, ne ubrzavaju oni stvar da ne zaradjuju od toga! :)

Proverena informacija za Vrsac:
Ceka se da lokalni provajder HemoNET uvede ADSL uslugu, pa ce tek onda poceti sa razmatranjem. :wall: Vrsac je takodje jedno od retkih mesta gde nijedan provajder nije zavirio pre 042 SMIN linija, pa cak ni PTT. Sta vam to govori? :wall: BTW, Vrsac je "bogatije" mesto, pa me ne cudi da bi pre pucali na uvodjenje u Vrscu nego u recimo Nisu, iako je mnogo manje mesto, da nema ovog monopola Hemofarma. :S:

Pa naravno, ni ja ne bih da sam na njihovom mestu, da se ne isplati.
Hvala za info!
Jos neko?

Zemo,sta mislis koje godine ce ADSL stici u Despotovac? :D Lepo bi bilo,ziv se pojedoh od muke kad cujem da moji rodjaci u inostranstvu ladno u i nekim selendrama koriste kablovski i satelitski net a ja jos srecan sto uopste mogu preko dial-up-a! :(
Pozdrav ,)

E, pa i napolju nemaju ADSL svuda. Zato u selima i koriste satelitsku konekciju.

Pa mozda ce uskoro i u manjim gradovima,mirise mi na to iz sledeceg:
U mom gradu(Zajecaru)su poceli masovno da nude prikljucke za ISDN.I bas sam u dilemi dali da i ja zagrizem i uvedem ga(ISDN)???Meni to iskreno mnogo smrdi.Sta vi mislite,dali polako stize ADSL pa su oni resili da namame i oderu narod,rasprodaju ISDN(koji je po mom misljenju trebao da prodje jos pre 10godina),pa posle toga da puste ADSL,i ko bude hteo da plati sve iz pocetka?
Ako je tako onda cu se bolje strpiti jos godinu dana(daj Boze da je toliko)i uvesti ADSL...Ili da idem po onome"Daj sta das" i uvedem ISDN do daljnjeg???Neznam,bas se cimam...???

ISDN, iskreno, u duplom (platnom :)) rezimu vrlo lepo radi, a dobijas i vise linija i brojeva, pa nije lose... Nije za P2P, al' za "redovan" surf je u odnosu na analognu vezu premija.

Ne bih se ja bas nadao da ce u malim mestima skoro stici ADSL. :(

Poslednja izmena:
Događaj iz Smed. Palanke (30.000-40.000 stanovnika) od prošle nedelje.
Na razgovoru u telekomu, gde smo potpisivali ugovor za ISDN, slučajno upadne jedan od "glavonja" (koji je uz to, da ne bude stereotip, mlad čovek). Kada je video šta potpisujemo, odmah na prvu je pitao "el vi to zbog interneta?". "Ne treba nam više linija u radnji." "A, ok onda, ja mislio zbog interneta pa da vam kažem da se strpite malo...najkasnije do leta će da bude ADSL, pa čisto da vam skrenem pažnju". :trust:
Sa stanovišta firme...sve mi je jedno. Sa stanovišta home-pc-usera... :banana: .

E sada postoje više razloga da ova informacija bude tačna:

1. jedan od šefova je onaj "glavonja" iz teksta. :D

2. Palanka je prošlog leta prwešla na novu Alkatelovu centralu gde svi brojevi koji počinju od 311 pa do 319, podrazumevaju da su u mogućnosti da koriste ADLS usluge. Nažalost brojevi 321, 322 i 323 ne ispunjavaju sve uslove iako su "donekle" i oni digitalna centrala. :S:

3. Wireless je poslednjih meseci uzeo maha i ljudi se mahom opredeljuju na to (oko 1500din. je 128k mesečno...oko 10000 je uvođenje plus oprema). Ako tako nastave mnogi neće biti spremni da za kojih 6/7 meseci ponovo pucaju novac za "brzi" internet. ;)

Znači ljudi iz telekoma su se malo pokrenuli, puštaju glas na svakom koraku da bi odvratili potencialne "bežične" deponente i to je to.
Toliko od mene i ...
Pozdrav. :wave:

@Lomnica_city
Ove ili sledece, nadam se kada i nama.
@EM2000
Uzmi ISDN ako mozes, lakse ces sacekati ADSL uz njega :p
@Delija
Sto nije ISDN za P2P? Mozes lepo da skidas kao i sa ADSL-om, javna IP adresa samo je naravno sporije! Ne zaboravi da je upload bolji kod ISDN-a!

djalf je napisao(la):
Uzmi ISDN ako mozes, lakse ces sacekati ADSL uz njega :p
Nek mi jos neko navede dobar razlog da uvedem ISDN ili da ipak zivim u nadi da je ono sto je onaj"glavonja"iz ranijeg teksta rekao istina??? :trust:

@em2000

Ako ti nije neki trosak da u naredna 4 meseca imas uvecan telefonski racun za 1700 dinara onda uvedi ISDN. Lepa je to stvar...izvuces vise linija u kuci, sve dodatne usluge su ukljucene a internet radi barem duplo bolje nego preko klasicnog dial up-a. Neces se pokajati sigurno samo vidi koliko ti je isplativo obzirom da je ISDN samo prelazno resenje za internet.

A sto se ADSL-a po manjim gradovima ja ne bih bio optimista. Zelim vam svako dobro i da vam sto pre stigne ADSL ali cisto sumnjam da ce biti nesto od toga u skorije vreme. Pre godinu dana kada je zaziveo ADSL u Srbiji Telekom je obecavao da ce do aprila biti pokriveni Beograd, Novi Sad i Nis. I dokle se stiglo u prvoj godini? Beograd je pokriven do pola. To je sve. U drugoj godini rada su poceli da uvode u Novom Sadu. Ako nastave tim tempom Beograd ce biti pokriven do kraja godine a pocetkom 2007. ce krenuti Nis. Telekomu se ocigledno ne zuri kada je ADSL u pitanju i ocigledno da tu uslugu dozivljavaju kao kakvu neprofitnu uslugu koju nude cisto da bi sebi podigli reputaciju. Kao recimo kada lokalni bakalin drzi u ponudi Foster's pivo. Proda dve konzerve mesecno ali eto...fensi je, ima u ponudi. Samo u Beogradu, na centralama gde moze da se instalira ADSL oprema, ima na hiljade zahteva koji cekaju Telekom da se smiluje. Ali se njima ocigledno ne zuri da uzmu pare. Tako da cisto sumnjam da ce u skorijoj buducnosti krenuti po unutrasnjosti i cimati se zbog potencijalnih 50ak korisnika. Da sam na vasem mestu ja bih jurio alternativu.

djalf je napisao(la):
@Delija
Sto nije ISDN za P2P? Mozes lepo da skidas kao i sa ADSL-om, javna IP adresa samo je naravno sporije! Ne zaboravi da je upload bolji kod ISDN-a!

Zato sto te kosta ko Svetog Petra kajgana! :d

Sa ukljucene obe linije u "jakoj" tarifi ~22 dinara na sat, pa ti vidi koliko se isplati! ;)

Delija je napisao(la):
E, pa i napolju nemaju ADSL svuda. Zato u selima i koriste satelitsku konekciju.

U pravu si sto se toga tice, ali fora je u tome sto u tim "selima" mogu da priuste taj satelitski net. Mogu da se kladim da bi gomila ljudi i kod nas uzela isto to samo da mogu da prisute. Uzmes fino dvosmerni satelit i bole te uvo za celu lopovsku bagru (i telekom i provajdere i ostale debile) :)

deky je napisao(la):
U pravu si sto se toga tice, ali fora je u tome sto u tim "selima" mogu da priuste taj satelitski net. Mogu da se kladim da bi gomila ljudi i kod nas uzela isto to samo da mogu da prisute. Uzmes fino dvosmerni satelit i bole te uvo za celu lopovsku bagru (i telekom i provajdere i ostale debile) :)

A za to ti treba oko 3000e za opremu i 150e mesečno za 512 :S:

Mislim da je za to potrebna i posebna dozvola...

Ovde kod nas do nedavno ni FTN nije smeo da koristi tu opremu.

E ***...A Ja se bas ponadao(kao verovatno i hiljade nas u unutrasnjosti) da ima nekih pozitivnih vesti na ovu temu...Ako dobijem sedmicu na loto-u uzimam sebi i trojici najbrzih koji se tad jave na pm dvosmerni satelitski net! :d :d :d :d :d :d

Pre ces da dobijes sedmicu nego ADSL...

U onom "bice"... ili u onom "polako"... ? :p

:p
Ja sam optimista, onog trenutka kada sam prestao da se nadam i razmisljam o ADSL-u dobio sam onu informaciju sa pocetka teme. Ne zurim nigde, uzeo sam ISDN i kada bude ADSL, bice, ziveo sam i do sad bez njega pa mogu i dalje.
Pozdrav

djalf je napisao(la):
Bice ADSL-a, polako...
Pa da...Kad me prodje i volja i zelja tad ce stici-a onda nije to to.

Poslednja izmena:
Tacno a kada ceo svet predje na telepatiju kao vid prenosa podataka mi cemo uzivati u carima T1 interneta.... :D

Poslednja izmena:
:HGT: je napisao(la):
Tacno a kada ceo svet predje na telepatiju kao vid prenosa podataka mi cemo uzivati u carima T1 interneta.... :D

Mi necemo nikad uzivati u carima T1 :-devil-:

To je americki standard mi u evropi imamo E1 :banana:
i bolji i brzi :eyebrows:

Whatever, polako bice :D
Sto se tice Nisa cujem sa svih strana da ce poceti sa uvodjenjem pocetkom 2006 godine... Januar je prosao, a nisam video nista da se radi povodom toga... Jedino se SBB uplasio i skinuo cene, ali i to je pocetak kraja :D

Koja je napisao(la):
Mi necemo nikad uzivati u carima T1 :-devil-:

To je americki standard mi u evropi imamo E1 :banana:
i bolji i brzi :eyebrows:
Nije tema naucna fantastika u Srbiji :d

Delija je napisao(la):
Zato sto te kosta ko Svetog Petra kajgana! :d

Sa ukljucene obe linije u "jakoj" tarifi ~22 dinara na sat, pa ti vidi koliko se isplati! ;)

u austriji recimo 128kbps iSDN 24/7 flat koshta nekih 15e za ceo mesec. Sigorno znam poshto sam pitao prijatelja pre neki dan. Kaze da je kod njih adsl jako skup pa se ne isplati, preko 150e za 1mbit sto je skuplje nego kod nas ;)

Pazi kad nema sheme da je nesto u Nemackoj 6 puta jeftinije nego u Austriji. Aj' proveri ponovo.

Sto se tice Nisa, moze da se uzme ADSL ali za privatna lica i za oko 4500din za 256flat i da naravno, tehnicki uslovi(citaj:veza) :d

A koja je to centrala osposobljena za ADSL u Nisu, pa makar i za privatna (pravna) lica???

Vrh Dno