Šta je novo?

ADSL tweak

Basileus

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2008
Poena
319
Da li bi neko mogao da mi pomogne oko optimizacije ADSL konekcije koju imam (1024/128) radi smanjenja laga i pinga u igrama ?

btw

Cuo sam da je telekom od skora poceo da deli nove modeme. Ako je to tacno da li su brzi od starih i da li mogu da se zatraze kao zamena ?

Mislim da ti nece zameniti telekom modem tek tako.
Sto se tice laga i pinga........PPPoE konekcija na racunaru,Tweak TCP/IP.sys ako ces da koristis torrent,pogasi rezident programe,Ako igras CS,klan-rur,imas podforum vezan za CS i podesavanja.Inace sve bi trebalo da radi extra.

Meni na telekomu nece ping ispod 55-60 nikad... nema sasnse ispod.

Ne verujem da ce sa pppoe da bude ista bolje...

Meni je ping 27 (evo sad bas bio na KGB-u).
@ dr.Tiristor : A da odes ipak na klan rur pa da pronadjes tamo setovanja :p Ovde
Nije ni samo u PPPoE fora nego i u setovanju,a ima malo bolji response.

Poslednja izmena:
Cuo sam da je telekom od skora poceo da deli nove modeme. Ako je to tacno da li su brzi od starih i da li mogu da se zatraze kao zamena ?

Ja sam danas dobio Telekomov ADSL, nakon nekoliko nedelja odlaganja jer su očekivali novu turu modema.
U pitanju je Huawei DR814 srebrno-crne boje, a da li je bolji od starih teško je reći jer sam nov u svemu ovome i nisam bio u prilici da bilo šta upoređujem.
Kao pokušaj otišao sam na par sajtova koji mere brzinu i rezultati su oko 220-240 kbps za download i 40-50 za upload naravno 256/64 paket, što bi trebalo da je ok bar sudeći prema rezulatatima iz ovih par topica u ovom delu foruma.
Ono što mene muči već u početku je da veza vrlo često zaglupi i neće ništa da radi. Ovo mi se desilo već 3-4 puta za ovo popodne. Veza je preko mrežnog kabla, probao sam prvo preko usb-a, ali mi se čini da je tada bilo još gore.
U međuvremenu sam probao pod Linuxom (PCLinuxOS) ali preko DHCP-a i za sada radi bez greške. Probaću i tamo na ovaj način ili je možda nešto drugo zbrljano u mom Windows-u.

Poslednja izmena:
@Universe
I ja sam dobio tao Router u petak... tog dana sam i zvao tehničku podršku zbog istih stvari koje si ti naveo. Bio sam nešto podešavao ali je i dalje bilo isto. Onda sam u ponedeljak otišao u Telekom Centar i rekli su mi da je cela serija falična i da se očekuju novi routeri/modemi uskoro pa će stari moći da se zamene... E sad kada je po Telekomu "uskoro" (čekao sam 3 godine za ADSL priključak i nakon što mi je centrala osposobljena još mesec dana da dobiju routere)...

@Universe
I ja sam dobio tao Router u petak... tog dana sam i zvao tehničku podršku zbog istih stvari koje si ti naveo. Bio sam nešto podešavao ali je i dalje bilo isto. Onda sam u ponedeljak otišao u Telekom Centar i rekli su mi da je cela serija falična i da se očekuju novi routeri/modemi uskoro pa će stari moći da se zamene... E sad kada je po Telekomu "uskoro" (čekao sam 3 godine za ADSL priključak i nakon što mi je centrala osposobljena još mesec dana da dobiju routere)...

Zaista čudno, jer ako je tako zašto onda i dalje dele modeme iz neispravne serije.
Ja kao optimista se i dalje nadam da je nešto softverski, možda PPPoE, nešto ne radi dobro pod mojim XP-om, ali videću sutra da uradim jedan reinstall windowsa, pa ako bude kao do sada onda zovem podršku.
Za sada pod Linuxom, nije ni štucnuo, ali videćemo posle dužeg rada šta će biti.

Pa verovatno jer nemaju alternative a neki možda neće u skorije vreme ni primetiti te probleme.

Inače do Windows-a nije, to sam i ja mislio da je problem. Prvo sam imao WinXPSP3 pa Win2008 pa sam se vratio na WinXPSP2 (sa SP3 je svchost znao da zauzme i 1.5GB memorije dok je router uključen) i nije bilo razlike u radu interneta.

Probao sam i ovaj program ali nema promena na bolje. Mislim da je kole89 u pravu i da ovi modemi imaju neku falinku.
čovek prvo pomisli da nešto kod njega ne valja, ali kad se modem ponaša tako da svako malo ima neta pa nema i to u kratkim nepravilnim razmacima, čak i pri običnom surfu onda ipak to nije normalno.
Ja razumem da internet veza može ponekad tokom dana nestane, ali ovde se to dešava prečesto i tako se ponaša i na WIndowsu i na Linuxu, povezan mrežnim kablom ili USB-om, bez razlike.
Dolazim u situaciju da strepim pri svakom kliku na neki web link hoće li krenuti ili će se zablesaviti.
Prosto rečeno, kad radi, on radi sasvim dobro kao i svaki drugi modem ove vrste, ali je problem što je količina prekida nepodnošljivo velika.
Jedino što mi još pada na pamet je da kupim posebnu mrežnu karticu (moja je integrisana), ali sve manje verujem da će bilo šta pomoći osim zamene modema.
Vidim po drugim topicima, da se još ljudi žali kako poslednjih dana imaju jako lošu vezu, pa deo problema možda ide i na račun tih Telekomovih radova, ali ako sam uzeo adsl da bi se više nervirao nego sa dialup-om, onda je ovo stvarno traljav početak.

@universe: Koliki reche download, 220 - 240 kbps?

Da, zavisno gde meriš, ja sam isprobao samo na par sajtova recimo http://www.speakeasy.net/speedtest/ i onaj http://www.speedtest.net/
Na prvom uvek imam nešto bolje rezultate, zapisao sam baš najbolji 239/52 dok na speedtest-u su manji, obično oko 215-225, dok je upload oko 35-40.
Meni sve to i nije mnogo bitno, već kako se ponaša u realnom radu. Evo sinoć sam skidao neke poveće fajlove sa rapidsharea i brzina je bila zakucana na 26-27 Kb/s, što bi trebalo da je sasvim dobro za 256/64 paket.

Mislim da je jos jedna stvar jako bitna a to je kucna instalacija.Treba proveriti koliki su SNR Margin Down/Up i Attenuation Down/Up jer i od toga zavisi dali ce se link prekidati.SNR Margin treba da je sto veci ali u granici (25-40) a Attenuation sto manji ali u granici (0-20) i za down/up.Kod mene je SNR Margin kod upload-a 6db sto je mnogo ispod dozvoljenih vrednosti pa ako neko zna zasto su sve vrednosti ok osim ove neka da neki savet kako da se to popravi...

Prilozi

• ScreenShot001.jpg
    ScreenShot001.jpg
    74 KB · Pregleda: 115
Uzeo sam u petak dva ova rutera/modema, odem kod brata i dam njemu, on hoce sam i stavi sve na automatik i radi mu net okej (mada youtube secka na 256k, sto je cini mi se cudno)

Dodjem kod mene u kanc isti modem isto sve i ne moze da uspostavi vezu uopste!
Sta god radio, promenio, usb, preko mrezne mjok, Cable disconnected (PPPoE Error Status: Received Disconnect from Peer, Session Terminated) stalno, menjao sve kablove, menjao racunare mjok.... polupah glavu... kod kuce sam onog tompsona podesio za 2 min... ako nista ne uradim nosim ovo njesra nazad u ponedeljak

Poslednja izmena:
Kako podesiti Pure Bridge mode na Aolynk DR814Q:

- Konektujte se na ruter (192.168.1.1)
- Uđite u WAN Setup (sa leve strane)
- Kliknite na Edit... u PPPoE koloni
- Za VPI upišite 7 a za VCI 34 (ne moraju baš ti brojevi ali ja sam njih koristio)
- Apply
- Uđite u LAN/PVC (sa leve strane)
- LAN2 treba da bude namešten na "Attached to PVC2"
- Za VPI i VCP pod PVC2 upišite 8 i 35
- Apply
- Izaberite "Save Config" (sa leve strane)
- Device (sa leve strane) -> Restart
- Prebacite UTP kabl sa LAN1 na LAN2
- Kreirajte PPPoE konekciju u Windows-u sa username-om i passwordom koji pišu u ugovoru (ono [email protected] i password ispod toga)
......Ako ih niste dobili možete ih pronaći tako što će te Backup-ovati podešavanja routera (Device->Backup), otvoriti novonapravljeni fajl sa podešavanjima u Notepad-u i pronaći linije "A weLoginName" i "A weLoginPassword".
- Konektujte se i ne bi trebalo da bude prekida ;)

Routeru možete ponovo pristupiti ako prebacite UTP kabl sa LAN2 na LAN1.

Meni je to i jedini problem sa ovim ruterom, jer inače kad radi, stvarno je brz i stabilan.
Rešenje sam našao tako što držim uTorrent uvek uključen u systray-u, čak i kad ništa ne skidam i ne seed-ujem, on drži neki minimum aktivnosti rutera, koja se uopšte ne oseća na performansama, a eliminiše to povremeno zaglupljivanje.
Zato sam i odlučio da ga ne menjam jer nema garancije da sa drugim modelom ne bude nekih novih problema i onda cimanju nikad kraja.

Nazad
Vrh Dno