Šta je novo?

Adsl-TP Link WA501G - puca veza

svabson

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
151
Korisnik sam ADSL-a od 1GB. Delim signal sa komsijom, koji je na udaljenosti vazdusnom linijom 100m. Komsija ima uredjaj TP LINK WA501G - AP.
Povezao se u klijent modu. Od pocetka smo imali problema, jer se desava da komisiji puca veza.Nemogu da stavim mrezastu antenu posto se antenice od rutera ne skidaju,komsija ima mrezastu 16 db koja je uperena u moj prozor od sobe nema nikakvih prepreka(osim prozora).Komsija mi se takodje zali da mu signal varira u ap-u od 30db-7db.Da li je problem u optickoj vidljivosti ili u podesavanjima?

Ne bi trebalo da je problem u podesavanjima, dobar je to AP za klijent mod samo treba firmware da updatuje.
Ako varira od 30-7 db to je bas nestabilno , treba da ima neki minimum 26 db konstantno da bi mu net radio kako treba, posto ne mozete da forsirate 802.11b onda jedino da ti zamenis antenu....mora da postoji neki nacin kako to da se izvede...doduse mozda zahteva malo ulaganja na tvojoj strani. Pretpostavljam da ti pod pojmom "mrezasta" antena mislis na grid antenu od -16 db ?
Prozor jeste prepreka jer se mikrotalasi odbijaju od staklo, nije to spektar vidljive svetlosti. Treba i o minimum 1. Frenelovoj zoni voditi racuna...al dobro to je sad vec teorija..
Probaj ti da pristupis svom ruteru ,a on neka prebaci ap u AP mod cisto da proveris kako ti njega "vidis"..posto izgleda da ti vidis njegov AP a on tvoj ruter ne. Koji tacno ruter imas?

Poslednja izmena:
korisnik ap tplinkwa501g odgovara:ma komsija ima ruter PIRELI broadband solutions sa desne strane ima onaj logo za OPEN(sigurno iptv)sto i jeste a za oznaku neznam ali mogu da vidim posto mogu da udjem u taj ruter.Ovako,posto ja nemogu da udjem u ap da kontrolisem signal kad hocu jedino kad pukne veza tad oce da udje u ap i tada signal i jeste oko 26 db ali jednom sam ga navatao da je 7 db igram cs i sigurno kad padne signal u gornjem desnom uglu mi izbaci:WARNING:flashpachet...ili tako nesto nisam zapamtio tad se ukoci a oce i da ime izbaci iz kantera(TO ME MNOGO NERVIRA).predlozio sam komsiji da kupimo neku plasticnu kutiju da stavimo ruter i da je lepo zatvorimo i da je izbacimo iznad tog prozora(sto se njemu ne svidja) da ja imam opticku vidljivost sa ruterom da li ce to poboljsati vezu?jer nemogu vise da gledam kako se non-stop konektuje(aquaring network adress)nemogu da skinem part od 200mb za to sto puca veza,sto bih skinuo za pola dana ja skidam za dva...

Ne znam sta da ti kazem, opticka vidljivost ti je uslov za sve preko 50 metara... onima koji uspevaju stabilno bez toga su samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo.
proverite jos jednom antenicu na tom ruteru ,meni se cini da je detachable, ako vam srafciger nije stran, rasklopite ruter pa proverite. ujedno izvadite antenu ,te antenice su samo za indoor varijante

nerazumem sta ti je to detachable,ja mislim da su antenice samo sa zglobovima a ruter nisam otvarao ako treba da se seku kablici tesko da ce komsija to da prihvati.A sta islis na ideju da se izbaci ruter napolju u neku plasticnu kutiju

posle restartovanja acespointa automatski je u ap-modu stavio sam u komp.(internet protokol) na automatic i on se poveze sa komsom.i dalje puca veza pa sam pitao druga i on mi kaze da ip u ap-u bude 192.168.0.1 zato sto je u ruteru default 192.168.1.1 a na kompu mi on sam odredi ip.dali je dobro da se apdejtuje(firmware)jel to softver na mom ap-u?

Da ti postedim zivce, otvori taj ruter skinite tu antenicu , kupi neku krstenu antenu, nakaci(nabudzi) na taj ruter tu antenu i izbaci je napolje kako Bog zapoveda,
Ili casti komsiju sa nekim drugim adsl wirelles ruterom kojem moze antena da se otkaci pa nakaci normalnu antenu, sve ostalo je igrarija a te varijante neznam kako da te posavetujem..moze komsija da izbaci ruter napolje ali na sta ce to da lici...a i da radi...hm
Jednostavno premala je ta antenica za 100 metara
Firmvare na svom tp linku ne moras da apdejtujes ali je pozeljno
Sto se tice staticke adrese nije bitno koji joj je opseg, nema to veze sa windowsom, po defaultu on ima staticku adresu 192.168.1.1 i mozes ti da za svoj interfejs na kompu izaberes nesto iz svog subneta.. nebitno koju, to ne utice ni na sta

hvala brate na savetu znam ja za sve to sto kazes za ruter i za antenu mislio sam da pitam da li moze bez toga (ruter sa mrezastom) ali *** videcu snaci cu se vec nekako hvala ti na savetima bio si mi od pomoci hvala:S:

stavi onaj rucno pravljeni pojacivac signala na ruter od kog hvatas signal, windsurfer se zove, proguglaj malo pa ces videti da je jednostavan da se napravi, treba samo malo alufolije karton i lepak, a osetno pojaca signal, tu gde taman malo fali.

Vrh Dno