Šta je novo?

ADSL@Sezam over ISDN nema protoka

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Dobio sam od Sezama ruter na privremeno koriscenje, ali iako je sve podeseno po uputstvu protoka jednostavno nema. ADSL lampica u kontinuitetu svetli sto bi trebalo da znaci da je veza uspostavljena. Uputstvo, kao i oprema nije uz mene, ali mi je nejasnoca bila vezana za podesavanja IP adrese proxy-ja koja je trapavo odradjena i gde se nalaze objasnjenja poput enabled, potom za custom settings "stiklirano" (odjednom srpski i kontam enabled:bottle: )... Da li je neko imao ovakav problem na centrali Guberevac (K.Milosa, Sarajevska...)?

mihailo je napisao(la):
Dobio sam od Sezama ruter na privremeno koriscenje, ali iako je sve podeseno po uputstvu protoka jednostavno nema. ADSL lampica u kontinuitetu svetli sto bi trebalo da znaci da je veza uspostavljena. Uputstvo, kao i oprema nije uz mene, ali mi je nejasnoca bila vezana za podesavanja IP adrese proxy-ja koja je trapavo odradjena i gde se nalaze objasnjenja poput enabled, potom za custom settings "stiklirano" (odjednom srpski i kontam enabled:bottle: )... Da li je neko imao ovakav problem na centrali Guberevac (K.Milosa, Sarajevska...)?

Bez problema. ISDN, Sezam ADSL. Jedini problem koji sam ja imao bio je vezan za "pucanje" veze na relaciji router-local server, koji sam (izgleda) resio ponovnom instalacijom routera.

Ne razumem, kako si (re)instalirao ruter? Driver postoji jedino za USB vezu.

Pa da, router je USB-om povezan na server (jeste, server ima samo 1 mrezni ulaz). Prvog dana (ponedeljak) kao radi 5-6 minuta i onda nista narednih sat vremena. Lampica na ruteru svetli kako treba, ali server ne vidi local adresu 10.0.0.2. niti bilo sta nalik tome, protoka nema (packets received stoje) i to je to. Onda sam cackao po Routing and remote access, po setovanjima mrezne konekcije i to kao proradi ali opet samo na 5-6 minuta.

Onda sam otkacio ruter, skinuo (deinstalirao samo iz Device managera) i network adapter i USB device, ponovo prikacio, instalirao (nista nisam menjao u podesavanjima u odnosu na prvi put - dakle doslovce kako pise u uputstvu) i eno sada radi vec... pa oko 40 sati bez ikakvih prekida i problema.

Mozes li da pojasnis kakav je to ruter koji si dobio od sezama? zar nije to onaj pro-nets sa 4 eth porta? Mozda sad sezampro daje neki "ruter" sa jednim ethernet portom...?
Vrlo cudno..

Ne znam ko je proizvodjac router-a, ali jeste taj sa 4 ethernet porta. Sada se opet preslisavam u glavi da nisam nesto pogresno povezao...Dobio sam onaj slovenacki splitter, u njega doveo liniju, a iz njega jednu izvukao u netmod (telefoni na netmod-u po starom) i jednu u router. Sa racunararom je povezan mreznim kablom. Uputsvo sam propratio kao svaki prosecan Amerikanac i ne verujem da sam mogao negde omanuti. Bilo mi je tripozno oko IP adrese koja se mora uneti ukoliko je dodeljena od strane provajdera, pa sam se setio da za tim nema potrebe jer niko sa Home paketom nije dobio staticku IP adresu. A toliko me je Sezam izludeo sa Analogno Digitalnom Sezam Linijom da mi je doslo da pocepam sve papire, - grozno i jeftino. `ajde kao reklamni trik ili slogan, ali manual - uzas.

I jos jedna stvar, iz Sezama su me u dva navrata ljubazno otkacili tako sto su mi uzimali broj telefona da me nazovu kada se pojavi neko strucnije lice da prodiskutujemo o problemu; prosao je radni dan, poziva nije bilo, ali kada su trebale da se ubiraju pare, bili su vrlo ekspeditivni...

Ne znam ko je proizvodjac router-a, ali jeste taj sa 4 ethernet porta. Sada se opet preslisavam u glavi da nisam nesto pogresno povezao...Dobio sam onaj slovenacki splitter, u njega doveo liniju, a iz njega jednu izvukao u netmod (telefoni na netmod-u po starom) i jednu u router. Sa racunararom je povezan mreznim kablom. Uputsvo sam propratio kao svaki prosecan Amerikanac i ne verujem da sam mogao negde omanuti. Bilo mi je tripozno oko IP adrese koja se mora uneti ukoliko je dodeljena od strane provajdera, pa sam se setio da za tim nema potrebe jer niko sa Home paketom nije dobio staticku IP adresu. A toliko me je Sezam izludeo sa Analogno Digitalnom Sezam Linijom da mi je doslo da pocepam sve papire, - grozno i jeftino. `ajde kao reklamni trik ili slogan, ali manual - uzas

Hmmm. Ja sam 512/Business i jeste ruter sa 4 ethernet porta, nego server mi ima 1 mreznu kartu, tako da sam povezao ruter i server USB-om, a server mi dalje "distribuira" na jos 8 racunara... isto sam inace povezao kabl u spliter, iz splitera i phone prikljucka u Netmod a drugi u ruter. Inace iako je business paket reklamiran sa statickom IP adresom ni ja je nisam dobio... nisam stigao da pitam posto sam se borio sa podesavanjima juce ceo dan, a cenio sam da Sezam/Telekom nisu imali nista sa mojim problemom, posto je ADSL lampica uredno radila

Za Mihaila
Ja sam centrala Guberevac imam ISDN ali sam dobio router dok ne dobiju ISDN modem.Sve sam podesio i radi,a podesices ovako:
1. Ovde ti je audiofreak dao neka podesavanja
2. Na ovu adresu izlozi coveku problem sto si ga napisao i on ce da ti posalje jos podesavanja i to je to

Hvala cgmiki, ukoliko ih sutra ne dobijem na tel. broju poslacu mail na ovu adresu.

Ajde sad jedno pitanjce za vas koji ste dobili rutere i povezali u firmama. Treba da odem sutra da povezem to, pa me zanima koji bi bio pravilan nachin vezivanja rutera na mrezu? Da li je moguce vezati ruter na switch na koji su povezani svi ostali mrezni rachunari ili je mozda bolje uraditi to drugachije?

Pozdrav

Zasu ko se u ovoj Srbiji sve bavi racunarima ;)

cgmiki je napisao(la):
Za Mihaila
2. Na ovu adresu izlozi coveku problem sto si ga napisao i on ce da ti posalje jos podesavanja i to je to

Ja se izvinjavam na šumu, ali da si meni ovako ostavio adresu na forumu udavio bih te.

Jesi li svjestan koliko botova šara po ovom forumu tražeći adrese?

Poslednja izmena:
Misha je napisao(la):
Ajde sad jedno pitanjce za vas koji ste dobili rutere i povezali u firmama. Treba da odem sutra da povezem to, pa me zanima koji bi bio pravilan nachin vezivanja rutera na mrezu? Da li je moguce vezati ruter na switch na koji su povezani svi ostali mrezni rachunari ili je mozda bolje uraditi to drugachije?

Pozdrav

podesis ruter i na njemu ukljucis da ti radi nat
onda ga lepo ubodes u switch i gotovo ;)
a ako imas i neki server na lokalnoj mrezi web,mail ukljucis na ruteru port forwarding
web port 80
mail portove 25 i 110

Sve nameshteno i proradilo iz prve, i fino radi. Mislim da je ovo za manje firme super stvar...
Jedino me jedna stvar muchi, a to je da smo pre imali mail na yubc-u, i dalje bismo hteli da ga proveravamo ali ne mozemo. Kad probam preko aDSL-a da skinem mail ne moze da se konektuje, ne secam se shta mi TheBat! prijavljuje, dok recimo preko webmail yubc-a hoce. Zna li neko reshenje za ovo? Dakle, kako skidati mail sa yubc-a preko adsl sezama?

tnx
Misha

pa kako mislish da skinesh POP3 mail sa Yubc-a, a ISP ti je sada Sezam?

dobro reche Sasha..:trust:

pozdrav

mojo_jojo je napisao(la):
Ja se izvinjavam na šumu, ali da si meni ovako ostavio adresu na forumu udavio bih te.

Jesi li svjestan koliko botova šara po ovom forumu tražeći adrese?
E ajde manje se** , to je adresa sa Sezamovog sajta iz kontakta.Javno dostupna , moze da je upotrebi ko god hoce.

Poslednja izmena:
Nema me par dana i vi se posvadjate :d

Sezamov router ima dosta opcija, ni ja nisam sve upamtio (ustvari jesam ali nisam i redosled podesavanja). Najbolje da pitate Nenada Arsenijevica (vidim da imate njegov email) -- on inace obicno i dolazi da instalira pa ako se niste tad setili da pitate...

Sto se tice njegovog email-a, svi Sezamovi korisnici uzivaju u anti-spam sistemu tako da verujem da nema razloga za brigu :D

Skidanje email-a sa yubc-a preko POP3 bojim se da nije moguce. Jedina opcija je da zamolite administratora da vam postavi forward na novi email.

H.U.D. je napisao(la):
pa kako mislish da skinesh POP3 mail sa Yubc-a, a ISP ti je sada Sezam?

dobro reche Sasha..:trust:

pozdrav
Ako dok sam konektovan na YUBC mogu da proveravam mail na Sezamu (preko pop3-a), ne znam zashto je toliko neverovatno da to isto moze i u obrnutom smeru?

zato shto veccina ISP-a ima pravilo da email nalogu mozze da se pristupi samo preko njihovih servera, chisto sigurnosti radi

znam za Yubc, za EUNet, Verat.. njih sam lichno koristio

pozdrav

Evo da se javim sa resenim problemom koji kod mene gotovo po pravilu potice od najbanalnijih stvari. LM, problem je bio u password-u, jer sam kod Sezam-a otvorio nov nalog i kao pass nije postavljen onaj koji sam ja izdiktirao u Sezamovom office-u prilikom uplate, vec je dodeljen genericki koji nisam dobio po preuzimanju router-a. Zahvaljujem se Arsi koji je zaista drugarski pomogao i imao zivaca za step by step confirmation, jer je krenulo od moguceg loseg setovanja WAN-a, da bi se kada smo sva podesavanja isproveravali dosli do zakljucka da je moguce jos samo jedno - pass :)

Jeli, jel vam se dogadja usporavanje u dl kad radite upload? Juce sam slao jednu pesmu preko MSN-a, surf je toliko usporio, mada se recimo, to u Dojchland ne dogadja.

nesharm je napisao(la):
Jeli, jel vam se dogadja usporavanje u dl kad radite upload? Juce sam slao jednu pesmu preko MSN-a, surf je toliko usporio, mada se recimo, to u Dojchland ne dogadja.

Da...

OK, sto se tice vise kompova, ADSL-a i rutera na Sezamu...dobio sam danas ovaj mail :
Uvidom u stanje racuna Vaseg ADSL naloga ustanovili smo da ste aktivirali Izabrani paket ADL Home 256 paket. Aktivacija nekog od Home paketa ne omogucava vam umrezavanje racunara, ovaj vid pretplate namenjen je iskljucivo pristupu sa jednog racunara. Ukoliko zelite da pristupate preko vise racunara potrebno je da aktivirate neki od Basic ili Biznis paketa.
Vise detalja o Home pretplatama mozete videti na stranici http://www.sezampro.yu/public/page/?id=48

Dakle, jedino sto mi preostaje je da uzmem kabl izmedju drugog kompa i da napravim shareovanu konekciju, posto ruter ocigledno ne daju...

A da kupis ruter? :)
Ako se ne varam, oni ne proveravaju MAC uredjaja koji se povezuje...

hmm pa ne znam sta da ti kazem ...nisi valjda rekao da hoces da umrezis vise racunara?
to se kaze da ces koristiti linux i cepaj...
nikako ne spominjes umrezavanje racunara...

Vrh Dno