Šta je novo?

ADSL ruteri

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Do sad sam isao na internet preko jednog kompjutera na kome je modem, ako hocu da mi po celu noc radi p2p ili nesto slicno, taj kompjuter mora da bude upaljen. Ne mogu vise tako, pa sam odlucio da uzmem ruter, koji me je u pocetku odbio zbog svih peripetija za koje sam cuo da postoje oko podesavanja portova, protokola i kojecega.

Beotel vise ne nudi router uz doplatu pa me zanima sta uzeti, i gde uzeti. Cuo sam da za relativno male pare (4-5000) moze da se uzme neki asusov sa wirelessom, ali ne znam koji je model u pitanju.

Gigabyte GN-BR02G Wireless Broadband Router 108 Mbps
Koristim ovaj ruter, nema nikakvih podesavanja, sve se samo namesti....ima ga u ct-u

drajveri??? nema toga, sinak :) sve ide preko etherneta...

bas tako :) Ethernet rules ;)
Sve iz browsera konfigurises ;)

Jel ovaj ruter za dve veze pa ti biras koju ces?

2Wire HomePortal 1000HG ADSL Router - Modem Ethernet / USB / Wireless 802.11b/g 54Mb/s / HomePNA 1.0 i 2.0 - Intelligent Gateway, proizvođač 2Wire (USA); omogućuje izlaz više računara iz LAN mreže na Internet preko ADSL linije - računari iz LAN-a se mogu na njega spojiti preko 10/100Mb/s Ethernet UTP kabla, USB kabla, bežično 802.11g 54Mb/s ili preko lokalne telefonske instalacije - HomePNA 2.0 standard do 10Mb/s; izuzetne mogućnosti i veliki broj softverskih opcija, ugrađen napredni firewall, statistike, restrikcije Web sadržaja, Wireless 54Mb/s sa izlaznom snagom do 400mW (26 dBm), WPA-PSK, WEP kriptovanje do 128 bita; PPPoE, PPPoA, RFC2684, DHCP, Multi-IP support, Transparent Bridging, NAT, VPN Pass-Thru... - nov uređaj ali bez kutije - 'bulk' pakovanje, 1 godina garancije

izuzetne mogućnosti i veliki broj softverskih opcija, ugrađen napredni firewall, statistike, restrikcije Web sadržaja,
Jel moze neko konkretno da kaze koje su to soft opcije?
Kupio bih ga odmah ako ima limiter uploada (da UL ne sakati DL na ADSLu) i neki QoS sa prioritetima ili samo osnovni prioritet po UTP portu

Jel mozete osveziti ove predloge :wall:

Do sad sam nasao samo jedan, i nista mi nije bilo jasno - ruter, ali ne moze da izadje na net nego mora da se poveze na adsl modem.

Za pocetak, jel izvodljivo napraviti nesto ovako

tel.linija - uredjaj - LAN?

@markoncic

Kog reda velicina je cena?

Imaš u netiksu TP-link za oko 45€. Sledeći na listi bi bio Linksys oko 90€. Ili sačekaj još 20-ak dana, možda Beotel ponovo bude davao rutere.

Ne mogu da cekam, moram ove nedelje nesto da uzmem, a najbolje bi bilo ako bih mogao u ponedeljak najkasnije utorak. Pogledacu taj u netixu... jel to onaj veliki crni koji se prilicno greje?

Dok sam radio u staroj firmi, dobili smo ADSL rutere firme Billion (TW) na testiranje. Jeftini, kvalitetni, ali mi se čini da su previše napredni za robu široke potrošnje, tako da nije bilo tržišta za tako nešto. Obično je svaki od njih u sebi imao naravno ruter sa gomilom opcija (firewall, VPN, QoS,...), WLAN AP (neki su imali i MIMO varijantu za pokrivanje), 4port switch, ADSL modem i VOIP gateway, a sad imaju i modele koji nude i PLC LAN.

Dok sam radio u staroj firmi, dobili smo ADSL rutere firme Billion (TW) na testiranje. Jeftini, kvalitetni, ali mi se čini da su previše napredni za robu široke potrošnje, tako da nije bilo tržišta za tako nešto. Obično je svaki od njih u sebi imao naravno ruter sa gomilom opcija (firewall, VPN, QoS,...), WLAN AP (neki su imali i MIMO varijantu za pokrivanje), 4port switch, ADSL modem i VOIP gateway, a sad imaju i modele koji nude i PLC LAN.

Billion je odlican koliko sam ja cuo po forumima. Steta sto ga niko ne uvozi, narocito wireless/adsl modem/router iz serije 7xxx.

Sto se tice 2wire rutera, netiks se ponaasa krajnje neprofesionalno po tom pitanju, nabavili su rutere bez napajanja pa ne mogu/nece da ih prodaju.

Poslednja izmena:
@Marko37:
Ok lave, odakle ih je ta tvoja firma dobila na test :D Mozda im je ostao jos koji na prodaju :d

Billion je odlican koliko sam ja cuo po forumima. Steta sto ga niko ne uvozi, narocito wireless/adsl modem/router iz serije 7xxx.
Pa razmišljali smo da možda ja i kolega poručimo seriju... ali verovatno bi pre bili okrenuti poslovnim korisnicima, znači office modeli. Za ostale, jedino ako bi smo imali neko zagarantovano tržište.

Poslednja izmena:
Taman narucis i jedan za mene ;) Onako kao promo primerak ;)

Uglavnom tamo ih nema i tvrde da ih nikad nisu imali. Posto sutra moram nesto da uradim, ostaje mi da svratim do netiksa, osim ako neko nema neku bolju ideju?

*edit*

Vrsljajuci po pcberzi, nasao sam jos neku ponudu u microsystems, tako oko 40-50 evra koliko i planiram da dam. Vidim da wifi ne moze da se ima ispod 100e...

Poslednja izmena:
koliko sam video jedino preostaje, kao jeftinija varijanta, taj 2Wire iz Netiksa...

Bas tako. A tom 2wire ne fali nista kako sam ja cuo iz iskustva.
Best buy, kao Speedstream nekada ;)

Vrh Dno