Šta je novo?

Adsl ruter + LAN, nekoliko pitanja

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Uvedoh adsl pre neki dan, radi lepo preko sagem modema koji su mi dali. Situacija je sledeca:

Moj racunar i caletova kanta treba da imaju pristup netu. U kuci imamo jos i treci komp, neki stari krsh na kome keva radi ako joj nesto treba, i on treba da bude u LAN-u sa caletovim kompom. Moj komp ne mora (ne treba) da bude u lan-u. Kevi nije potreban net. Trenutno od instalacija nemamo nista sem neke stare BNC mreze ali to ne racunam.

Dakle, koji uredjaj za male pare moze da odradi ADSL ruting + LAN? U netiksu sam nasao
http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=44
za 37 evra, ali problem je sto apsolutno nigde ne mogu da nadjem da li ti adsl ruteri oupste imaju opciju za najobicniji LAN preko ta 4 UTP porta? Znaci, da li je moguce da kupim taj uredjaj, ubodem sva tri kompa, i podesim koji racunari da budu u LAN-u a koji da imaju net. Ili bar da sva tri imaju sve.

Drugo, ako je odgovor na gornje pitanje potvrdan, i napravim sve kako sam zamislio, da li je moguce da moj komp ima izlaz na net direktno, ili na taj nacin moram da budem iza NAT-a? Pod direktnim izlazom na net podrazumevam direktnu p2p komunikaciju, znaci da mogu da kreiram warcraft3 igre, i da mogu da budem "active" na dc++ i torentima, kao sto mogu sada sa najobicnijim adsl modemom.

Ukoliko je i na to pitanje odgovor potvrdan, kakav ce onda caletov komp imati pristup, posto pretpostavljam da dva kompa ne mogu istovremeno na net preko jedne adrese, nego moraju da budu iza NAT-a? Ili mogu, samo je potrebno da se meni forwarduju svi portovi ili sta vec, a on da moze da otvara sajtove?

Uvedoh adsl pre neki dan, radi lepo preko sagem modema koji su mi dali. Situacija je sledeca:

Moj racunar i caletova kanta treba da imaju pristup netu. U kuci imamo jos i treci komp, neki stari krsh na kome keva radi ako joj nesto treba, i on treba da bude u LAN-u sa caletovim kompom. Moj komp ne mora (ne treba) da bude u lan-u. Kevi nije potreban net. Trenutno od instalacija nemamo nista sem neke stare BNC mreze ali to ne racunam.

Dakle, koji uredjaj za male pare moze da odradi ADSL ruting + LAN? U netiksu sam nasao
http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=44
za 37 evra, ali problem je sto apsolutno nigde ne mogu da nadjem da li ti adsl ruteri oupste imaju opciju za najobicniji LAN preko ta 4 UTP porta? Znaci, da li je moguce da kupim taj uredjaj, ubodem sva tri kompa, i podesim koji racunari da budu u LAN-u a koji da imaju net. Ili bar da sva tri imaju sve.

Drugo, ako je odgovor na gornje pitanje potvrdan, i napravim sve kako sam zamislio, da li je moguce da moj komp ima izlaz na net direktno, ili na taj nacin moram da budem iza NAT-a? Pod direktnim izlazom na net podrazumevam direktnu p2p komunikaciju, znaci da mogu da kreiram warcraft3 igre, i da mogu da budem "active" na dc++ i torentima, kao sto mogu sada sa najobicnijim adsl modemom.

Ukoliko je i na to pitanje odgovor potvrdan, kakav ce onda caletov komp imati pristup, posto pretpostavljam da dva kompa ne mogu istovremeno na net preko jedne adrese, nego moraju da budu iza NAT-a? Ili mogu, samo je potrebno da se meni forwarduju svi portovi ili sta vec, a on da moze da otvara sajtove?
Na sva pitanja je odgovor potvrdan. Doticni TPLink je ADSL ruter ali i obican ruter (napredni switch). Znaci mozes iskljuciti tel tj. ADSL i kompjuteri ce raditi u mrezi.
Bas kod tog TP Linka ti je mrka kapa sa P2P ako ne ukljucis NAT tj. iskljucis DHCP. Sa ukljucenim NATom mozes da baratas sa portovima. Tako mozes i nekim kompjuterima u mrezi forwardovati odredjene portove, dok drugima ne moras, ili mozes svima. Kako god. Torenti i rade kako tako pod DHCP-om ali emule nikako, znaci moras pod NAT. Ostale "direktne komunikacije :) " nisam probao.
poz

Ok hvala, znaci radice. U sustini obican nat mi uglavnom zavrsava posao, ako bas budem hteo na dc++ uvek mogu da ubodem obican modem.

E sad ovakvo pitanje: ako ukljucim nat i forwardujem sebi sve portove, da li cu moci da budem active na dc++, ili sam uvek passive?
Koji drugi uredjaj postoji na nasem trzistu, a da radi bolje? I koliko kosta? :)

Ne znam za taj TP Link, ali svi P2P programi i ostalo sto zahteva direktan pristup netu radice ti lepo i iza NAT-a, samo ako pravilno isforwardujes portove. Ja koristim DC++ i eMule i Torrent klijente bez problema.

Ne znam za taj TP Link, ali svi P2P programi i ostalo sto zahteva direktan pristup netu radice ti lepo i iza NAT-a, samo ako pravilno isforwardujes portove. Ja koristim DC++ i eMule i Torrent klijente bez problema.

^^ Takodje. Samo mi nije jasno kakav je to ruter na kome ne radi port forwarding ako se koristi i DHCP :trust:

Inace koristim Thomson SpeedTouch 546 i prezadovoljan sam, na svim P2P programima sam Active ili imam HighID, a ukljucen mi je i DHCP.

Što se tiče DHCPa, portovi se forwarduju na određenu ip adresu. Ako se desi da ti DHCP dodeli drugu adresu forward ti neće raditi. Međutim, ako imaš mrežu od par kompjutera i ne dešava se da ti kompjuteri budu ugašeni duže nego što je lease time rutera (obično 24h) to se nikad neće dogoditi.

A zašto bi uopšte uključivao DHCP na ruteru?

Zašto od Beograda do Novog Sada ići preko Zrenjanina, ako već može direktno?

Mnogo je jednostavnije dodeliti svakom kompjuteru fiksnu IP adresu, ruteru dodeliti lokalnu IP adresu iz istog opsega, odraditi port forwarding na kompjuter(e) kojima to treba i sve ide samo tako.

Vidiš, u mom slučaju je DHCP neophodan. Pored kućnih mašina imam i službeni laptop kome ne mogu da petljam po mrežnim podešavanjima. Ukoliko mi je DHCP isključen, ne mogu da ga zakačim na kućnu mrežu.
Ovako sve radi kao sat. Još mi se nije desilo da neka od kućnih mašina promeni svoju IP adresu (možda ih suviše često koristim :) )

Onda napravis rezervaciju na DHCP serveru (ruteru) za kucni racunar ili podesis na kucnom racunaru (ili racunarima) fixne IP adrese, podesis forwarding a DHCP scope smanjis za tih par adresa koje su fixne (npr. 192.168.0.10 - 192.168.0.254). Ovako ce ti kucni racunar(i) imati uvek iste IP adrese, radice port forwarding a kad doneses laptop kuci, on ce normalno dobijati od DHCP servera (rutera) IP adresu.

Jesi probao da koristis UPnP (Universal Plug & Play)? uTorrent naprimer podrzava UPnP pa kad god ga pokrenes, laicki receno, on ruteru posalje zahtev da otvori port taj i taj i sve dok program radi, otvoren je taj port. Kad zatvoris program, ruter zatvara port. Ja ovo koristim kod mene, cisto da mi ne budu portovi otvoreni non-stop, a u kombinaciji sa "random ports" opcijom se svaki put menja port i ruter svaki put otvara potreban port, bez greske. U uTorrentu mi je uvek zelena ona ikonica.

eMule takodje podrzava UPnP, za ostale programe ne znam, ne koristim za p2p nista vise.

Hvala na savetu, pokušaću predloženo.

Što se UPnP tiče, probao sam, ali izgleda da ga moj ruter ne podržava. Verovatno ću uskoro nabavljati novi, s obzirom da mi je i QoS baš potreban.

Onda kupi neki jeftiniji 100Mbit switch, pa ga zakaci iza rutera

Vidiš, u mom slučaju je DHCP neophodan. Pored kućnih mašina imam i službeni laptop kome ne mogu da petljam po mrežnim podešavanjima. Ukoliko mi je DHCP isključen, ne mogu da ga zakačim na kućnu mrežu.
Ovako sve radi kao sat. Još mi se nije desilo da neka od kućnih mašina promeni svoju IP adresu (možda ih suviše često koristim :) )

Evo konkretno kako to da uradis na sirovinski nacin :)
Saznas MAC adrese kucnih kompova i laptopa. Dodelis im IP adrese iz dhcpa (rezervacije po MAC adresi), fixne u okviru scoupe-a :)
I eto imas i dhcp i fixni ip, a moze i lap da koristi p2p i slicno :)

Kao sto rekoh u postu #9

ovako mi bas odgovara, jer komsija nema nista na kompu :D samo skida od mene.

Hehehe, ja bih to dodatno igranicio :d Zamisli da u sred rada/igranja/neceg ozbiljnog komsija krene da vuce ko blesav, a HD krlja li krlja... :smoke:

ranije mi se desavalo (na starom kompu) kada smo bili direktno u lanu, da se komp zamrzne po 5-10 sekundi, a on baja stavio 4-5 filmova da skida...

ovako sada nemam tih problema :)

Nazad
Vrh Dno