Šta je novo?

ADSL provajderi i SBB

TazDeVil

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
619
S obzirom da i u zrenjanin stize (posle duuugog cekanja) adsl a i radi se kablovski internet (SBB), zanima me sta se preporucuje, ADSL ili kablovski.
Znam da je kablovski bolji za online igre, ali to mi ne treba !
Zanima me download, jako malo upload-a, i surf. Kako sam gledao cene, za istu sumu, kod adsl-a dobijam duplu brzinu za download u odnosu na kablovski, ali da li je to i u relnom okruzenju isto 2X brze.
I naravno najvaznije pitanje, kakva je podrska kod SBB, telekoma, i Sezama, i kakve su im veze, jesu stabilne ili imaju smetnje, opadanje protoka i prekida ?

SBB svoj net kupuje od Telekoma...

da li ti to sve govori?

Kupuju svi kod telekoma, monopol rulz. SBB mnogo zavisi od kvaliteta kablovske mreže u tvojoj zgradi, kod mene u stanu radi bez problema, a u firmi ne radi, a nalazimo se prekoputa SBB. Jedina prednost u odnosu na adsl ti je 384kbps lokal za p2p ili jači zavisno od paketa koji uplatiš. Ne znam da li je Zrenjanin vezan na lokal sa NS; BGD i Niš:).

Poslednja izmena:
jedina predost SBB-a je lokal, sve ostalo je mana
podrska SBB-a, pa recimo da ne postoji

To za SBB podrsku sam primetio, imam njihov kablovski TV a slika je losa i na Tv i na racunaru a smetnje su identicne. Kad su pogledali komentar je bio, kao TV nije najnoviji model a na racunaru nikad ne moze biti dobra slika...
Samo su nekako usput TV i racunar sinhronizovali smetnje za date kanale...
To je jos jedan razlog zasto bi izbegao SBB kablovski net, a i sta god da ih pitam ili neznaju ili ih boli q...

Kakva je situacija sa Sezamovim ADSLom i njihovom podrskom ?

kakav crni lokal za Zrenjanin... jedino ako se medjusobom izdogovaraju da dignu nesto lokalno, a i to je pitanje.... sve se lepe za SBB zbog lokala, a umesto da to bude free, oni se dosetili da to naplacuju

svi novi koji treba da zakoracite u svet broadband-a zapitajte se sta zelite... odgovor je INTERNET !!!

a ako me 512k interneta kosta kod jednog ko 256k kod drugog treba da budes bas veliki mudrac da izaberes sta ces da uzmes...

Tazman... uzi si lepo Telekom ADSL i zaboravi vise pitanja na tu temu dok neko Telekomu ne ukrade monopol...

...uzi si lepo Telekom ADSL i zaboravi vise pitanja na tu temu dok neko Telekomu ne ukrade monopol...

Slazem se sa ovom konstatacijom !!!
Na SBB-u sam od uvodjenja u Zrenjanin-u i jedan sam od dvojice admina local-nog trakcer-a koji je zbog velikog interesovanja ugasen :D
Jednostavno Zrenjaninci su tako teski ljudi da je to strasno...local u Zrenjanin-u nema vise nikakav smisao :S:
Ja sam se prijavio na Telekom ADSL i cekam od nove godine uvodjenje [ naravno besplatno ] kao i tri meseca popusta, dok kod Sezama postoji samo jedan mesec popusta ;)

Poslednja izmena:
kakav crni lokal za Zrenjanin... jedino ako se medjusobom izdogovaraju da dignu nesto lokalno, a i to je pitanje.... sve se lepe za SBB zbog lokala, a umesto da to bude free, oni se dosetili da to naplacuju

svi novi koji treba da zakoracite u svet broadband-a zapitajte se sta zelite... odgovor je INTERNET !!!

a ako me 512k interneta kosta kod jednog ko 256k kod drugog treba da budes bas veliki mudrac da izaberes sta ces da uzmes...

Tazman... uzi si lepo Telekom ADSL i zaboravi vise pitanja na tu temu dok neko Telekomu ne ukrade monopol...

upravu si skorz na skorz,
ali ja mogu da biram izmedju 128 ka netu i 512 lokal kod SBB-a
i 256 ka netu bez lokala kod nekog drugog, druga je stvar kad neko uzima 512 tad je vec sve lakse i milina,
128 je sasvim doboljno za surf i neka lagana skidanja, dok za sve ostalo tu je lokal, e u tom grmu lezi zec,

lokal ima trenutno samo u Beogradu, Novom Sadu i u Nisu,
na forumu SBB su nesto spominjali jos i Valjevo i Sabac

upravu si skorz na skorz,
ali ja mogu da biram izmedju 128 ka netu i 512 lokal kod SBB-a
i 256 ka netu bez lokala kod nekog drugog, druga je stvar kad neko uzima 512 tad je vec sve lakse i milina,
128 je sasvim doboljno za surf i neka lagana skidanja, dok za sve ostalo tu je lokal, e u tom grmu lezi zec,

lokal ima trenutno samo u Beogradu, Novom Sadu i u Nisu,
na forumu SBB su nesto spominjali jos i Valjevo i Sabac

ma bio neki lik na SBB forumu iz Valjeva koji je muchenik platio za neki paket 128k/768k lokala koji je platio nesto oko 2k dinara... da bi na svoje veselje otkrio kako nema lokal do BG/NS/NI i da moze samo sa time da svlaci od komsije milosava od koga moze iovako da nareze DVD ili nasnima sve na HDD...

taj lokal je kada radi samo mali tas na vagi za ostajanje na SBBu. da mi ne radi podnosljivo net kod njih odavno bi bio na ADSLu...

Ja sam se prijavio na Telekom ADSL i cekam od nove godine uvodjenje [ naravno besplatno ] kao i tri meseca popusta, dok kod Sezama postoji samo jedan mesec popusta ;)
Da to je lepo, ali ako se ja prijavim trenutno za telekom ADSL ne bi dobio pre februara ili mozda cak u martu, puno ljudi se vec prijavilo, a dosta mi je vise cekanja...
A sa druge strane, danas su me zvali iz Sezama i s obzirom da sam popunio njihovu anketu za ADSL jos u januaru prosle godine, prikljucenje bi bilo vec u drugoj polovini decembra :D
Zato se toliko raspitujem za Sezampro...

Poslednja izmena:
Mene su takodje kontaktirali iz sezama proslog cetvrtka, ali sam ih odbio...zato sto su mi rekli isto sto i u telekom-u...instalacija ADSL-a krece tek u januaru :crash:
Ja sam resio da na telekomu i ostanem, zato sto sam na ovom forumu nasao dosta povoljnih komentara na njihove usluge...da ne spominjem 3 meseca popusta na pretplatu :p

pametno zborite... za**** posrednike i udri po Telekomu.

BTW, jedino Telekom i moze da prosiri svoje kapacitete za internet ka spolja. nikada ti neki drugi provajder nece to moci ponuditi, sa izuzetkom YUBCa i Verata koji imaju svoje spoljne linkove.

A svi ovi underprovajderi mogu samo da kalkulisu koliko neta treba da kupe kako bi nagurali sve korisike da minimalno rade...

OT:

Kakav je EUnetov ADSL? U odnosu recimo na SBB?
Isplati li se prelaziti?

SBB svoj net kupuje od Telekoma...

da li ti to sve govori?

Ovo apsolutno nista ne govori! Telekonj moze da stavi <neki tamo uzas> od agregacije svojim ADSL korisnicima i da SBB mnogo bolje radi kod krajnog korisnika iako ide preko telekonja

na telekomovom sajtu eksplicitno pise da telekomovi adsl-korisnici imaju rezervisane 1mb linkove, tj, nema agregacije! tesko mi je da poverujemd a ce biti tako, ali ako bude - to je veliki napredak.

ma da, nisu oni ludi, ne znam samo koga lazu xexe

Odlucio sam. Trenutno cu da zaobidjem telekom, imao sam vec ranije losa iskustva sa njima, dok sa druge strane sa sezamom sam do sad bio jako zadovoljan, pa cu da ostanem kod njih.

Poslednja izmena:
apsolutno tvoja odluka, ali samo da ti napomenem jos jednu stvar: zbog ove akcije Telekoma, vece sanse su ti da dobijes ADSL prikljucak direktno od njih nego od nekog drugog provajdera; posto oni odlucuju koliko ko ADSL prikljucaka dobije provajder na svakoj centrali...

Vrh Dno