Šta je novo?

ADSL - povećan upload?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Primetih malopre pri uploadu jednog većeg fajla da ide brže, pa sam uradio speed test, rezultat je:
1160400390.png

Standardno mi je DL 4.0, UL 0.5 (Click4+IPTV paket), a Ping obično manji od 20ms. Takođe je sada pogrešno ispisan naziv provajdera.

Jel to neko povećanje u toku ili ...? :trust:

Poslednja izmena:
daj SS od uploda na neki fileshost :p Jer 'oce speedtest da izbaguje :)

Speed test,antivirus...

definitivno nesto laze, jer sigurno ne moze ovoliko da ide upload na adsl-u

Nakon 2 restarta rutera su bili isti rezultati, probano iz FF i Chrome-a sa dve mašine. Međutim nakon trećeg restarta se sve vratilo u normalu:
1160452724.png

:(

A, verovatno da je merenje bilo fake, jer sad gledam u ruteru:
Bandwidth Down/Up(kbps) 13998 / 1021

Tako da je teško moglo biti 1,5 Mb/s, ali mi se nikada ranije nije desilo da brlja na ovaj način! :trust:

Poslednja izmena:
Prvi test je sa akademske mreze, koliko ja mogu da vidim. :)

definitivno nesto laze, jer sigurno ne moze ovoliko da ide upload na adsl-u

Verujem da si to pogresio ne verujem iz neznanja da ti to napisao, jer nadam se da znas da UL kod adsl2+(koji se koristi kod nas, uredjaji koje koristi nas TS odgovara adsl2+ standardu) 3Mbps.
Ovo definitivno nije tacan UL ali samo sam hteo da te ispravim da ne mislis da na adslu ne moze vise od onog sto si rekao, to sto je nas TS podesio na 1Mbps to svakako ne znaci i da je to MAX sto moze na adslu, naravno i da zavisi koliko smo daleko od centrale i kakve su parice na liniji, naravno ne mogu svi da imaju 3Mbps cak i da puste full UL ali oni koji su blizu centrale i imaju extra paricu(kvalitet) naravno da ce moci da dobiju tu brzinu.

Prvi test je sa akademske mreze, koliko ja mogu da vidim. :)

Da, to sam rekao i u prvom postu. IP je tada bio 77.xxx.xxx.xxx, toliko se sećam :D, a nisam se setio da pogledam brzinu fizičkog ADSL linka tada.

Ali, nastavljam sa rebootovanjem rutera, možda opet nabodem taj IP i brzinu. :d

@raven2005
Na kapiram, šta sa tim? :)

Inače, skontao sam u čemu je problem i našao način da reprodukujem "bug", nije do Telekoma, nego je do mene. Ako neko, ko se razume u mreže, pogodi šta se desilo i kako je došlo do rezultata u prvom postu, svaku mu čast. :p :D

@raven2005
Postoji vec vise tema koje se bave ovom problematikom.
Da se forum malo profesionalnije "moderatorise", ova tema bi bila lokovana vec posle prvog posta, a njen zacetnik upozoren.
Nista licno. Poz

Naravno, ništa lično, ali nisi u pravu. Redovno pratim ovaj deo foruma i znam za vest o povećanju UL brzina (to je već stara vest), tačnije, među prvima sam povećanje dobio i postovao ovde na forumu speedtest. Ovde je sasvim drugi problem u pitanju, pomislio sam u prvi mah da je po sredi novo povećanje UL brzine, ali sam ubrzo nakon toga provalio da je u pitanju (meni bar) zanimljiv problem.

Verovatno ste ti i raven2005 samo pročitali naslov teme i pomislili da se čudim je mi je UL 512 i da sam neobavešten po tom pitanju, ali je drugi razlog pokretanja teme. :) Dokaz je ovaj moj post koji je napisan pre nego što je startovana tema koju je linkovao raven2005. Nadam se da je sada jasnije.

Poslednja izmena:
@raven2005

Inače, skontao sam u čemu je problem i našao način da reprodukujem "bug", nije do Telekoma, nego je do mene. Ako neko, ko se razume u mreže, pogodi šta se desilo i kako je došlo do rezultata u prvom postu, svaku mu čast. :p :D
Bio ti je ukljucen antivirus, zajedno sa sve firewall-om i zato ti je dao takav rezultat, iskljucis antivirus(ne znam koji koristis) pa uradis onda test i eto ti prava brzina ;)
Jel sam pogodio? :D

Nije antivirus, nije firewall, nije baš tako trivijalna stvar. Malo komplikovaniji je odgovor i zahteva bar prosečno poznavanje mreža. :)

Rekoh da je u pitanju problem kod mene, odnosno nije moguće ništa ućariti od Telekoma! Brzina izmerena je lažna ili neznatno veća, tj. dolazi do zbuna Speedtesta, a i ja sam se istripovao. :)

Rešenje misterije. Morao sam na serveru koji se nalazi u univerzitetskoj mreži da instaliram jednu aplikaciju. Dobio sam od njih fajl koji sam uvukao u Open VPN client, uspostavio konekciju, odradio šta je trebalo i zaboravio da se diskonektujem. Zanimljivo, nakon uspostavljanja VPN konekcije, sav internet saobraćaj je išao kroz nju, što je davalo i krajnje čudne rezultate speed testa. Inače na dnevnoj bazi koristim jedan drugi VPN klijent sa kojim nemam ovu pojavu, te nisam isprva skontao o čemu se radi. Pošto Open VPN ne koristim često, nisam ni ulazio sad u opcije da vidim o čemu se radi, diskonektovanje je rešilo ovaj problem.

A pa dobro, sto to ne rece u prvom postu, ti samo rece da ti je speedtest napravio veci UL, da si sve rekao kao sada verovatno bi ti rekli sta je problem, ovako nista nisi rekao sem da speedtest izbacio vecu UL brzinu, pa kako da nagadjamo sta je, nisi rekao sta si prckao po univeritetskoj mrezi ;)
Sledeci put kazi brate sve sto si radio od kad si primetio da ti nesto ne valja inace neces dobiti pravi odgovor, slazes se?
Pozz

I meni je u firmi pokazao da imam upload od 20M/bita pa nemamo. (imamo 5 M/bit optiku)
Tako da speed test nije najpouzdanije resenje, i mislim da ne treba da se raspravljamo o brzini upload-a. Prosto nema smisla!

I meni je u firmi pokazao da imam upload od 20M/bita pa nemamo. (imamo 5 M/bit optiku)
Tako da speed test nije najpouzdanije resenje, i mislim da ne treba da se raspravljamo o brzini upload-a. Prosto nema smisla!

pa zasto tako mislis? ja evo kolikogod da sam puta merio brzinu na speedtestu sam dobijao indeticne rezultate sa onima koje imam u utorrentu ili na http. a ti ugasi antivirus kada radis speedtest pa ces da vidis razliku!

A pa dobro, sto to ne rece u prvom postu, ti samo rece da ti je speedtest napravio veci UL, da si sve rekao kao sada verovatno bi ti rekli sta je problem, ovako nista nisi rekao sem da speedtest izbacio vecu UL brzinu, pa kako da nagadjamo sta je, nisi rekao sta si prckao po univeritetskoj mrezi ;)
Sledeci put kazi brate sve sto si radio od kad si primetio da ti nesto ne valja inace neces dobiti pravi odgovor, slazes se?
Pozz

Pa rekao bih da sam se setio, odnosno ne bih ni pokretao temu. :) Kao što rekoh, zaboravio sam potpuno na VPN konekciju, u trenutku postovanja mi to nije bilo ni na kraj pameti. Da speedtest nije izbacio ISP, verovatno ne bih ni skontao da je do VPNa. :D

Poslednja izmena:
Pa rekao bih da sam se setio, odnosno ne bih ni pokretao temu. :) Kao što rekoh, zaboravio sam potpuno na VPN konekciju, u trenutku postovanja mi to nije bilo ni na kraj pameti. Da speedtest nije izbacio ISP, verovatno ne bih ni skontao da je do VPNa. :D

I sta sad, otvorio si temu da bi se pohvalio heheheh

Vrh Dno