Ako provajder u svojoj ponudi ima paket gde piše: brzina do 20Mbps, onda nema garancije brzine. Negde je pisalo na ratel sajtu, koliko bi trebalo da bude kod korisnika minimalna (u proseku), ali ne mogu da tvrdim.
RATEL ima i sprovodi Republički zakon o telekomunikacijama. Mora neko od članova Foruma ovo da dobro zna, zato i molim odgovor.
Ako je brzina
DO - na nekom oglasu, i da se onda po tome NIŠTA ne garantuje, onda, recimo, uplatite ADSL 30 a isporučuju vam -recimo - 15? Zašto onda ne uplatite ADSL 20. pa vam isporučuju 17?
To bi bila čista krađa, ako niko ništa kod ADSL veze ne garantuje! Zato mora da bude zakonski propisano
max odstupanje na donjoj granici od ugovorene obavezne ADSL brzine!
Ovo je sve bitno a protiv krađa ove vrste bori se Zakon! Kao i RATEL! Mnogi koji kao mladi i
IN raspoloženje kupuju ove pakete, a onda???
Zakon o telekomunikacijama RS, ima do sada više izmena.
Kad sam se ranije dok sam imao adsl zalio na brzinu dolazili su tehnicari iz mts-a i merili na sledeci nacin. Iskljucili su wifi na uredjaju i otkacili su sve lan kablove iz uredjaja. Onda su svojim kablom povezali njihov laptop i merili brzinu. To im je merodavno. Ja sam imao vdsl 50 ali sam imao velike padove ka sbb severima(2-3 Mb). Adsl je takav,mislim da ne mozes da imas punu brzinu. Na tom tvom realna brzina je izmedju 15-17Mb ako nisi daleko od centrale.
Pisao sam gore, brzina 17 je sasvim OK za mene. Ali,
budu DANIMA i samo 10, do 15
??? Merili su i kod mene iz Telekoma, isporučno za ADSL 20 je tada bilo 17.8 *** SASVIM OK BRZINA.
ZATO sam pitao. Kada zovem provajdera, onda su po redu pitanja da proverim i menjam kablove, pa šta je upaljeno na ruteru, pa da isključim ADSL filter, pa sve telefone, pa da li ima nešto pre filtera.... Užasna pitanja koja nemaju veze sa pitanjem --- Zašto je tada isporučna brzina bila samo 9?? I naravno ta ADSL brzina je bila i dalje toga dana!