Šta je novo?

ADSL na dva kompa pomoc!

igysa

Čuven
Učlanjen(a)
10.05.2002
Poena
695
Znam da ima negde verovatno dosta tema o ovome, al bas za inat ne mogu sad da nadjem :S:

Jel moze mala pomoc na brzinu ? Nemam puno iskustva sa ovim.

imam jednoportni modem/router za ADSL i trenutno nema mogucnosti zamene kod provajdera za 4-portni.
IDEJA JE DA SE ADSL PODELI NA DVA RACUNARA- BEZ UMREZAVANJA TIH KOMPOVA !

da li je dovoljno da samo kupim neki npr. Zyxelov hub/switch 4-portni, dovedem mrezni kabl (internet) sa ADSL Modema na ulaz tog switcha, a sa dva porta vodim mrezne kablove na ta dva kompa.

Hoce li to raditi kako treba ? nisam ovo nikad probao, ali kapiram da bi trebalo da je isto kao obicno umrezavanje dva kompa i da bi oba trebalo da dobiju IP adrese od modema tipa 192.168.1.3; 192.168.1.4 (naravno ako je na oba kompa i ADSL modemu ukljucen DHCP mod).

Ili je ipaka potrebno neko cackanje ? Mislim da se mozda prvo ipak umreze ta dva kompa i da mora da se namesta internet sharing ??
Mislim nije problem, zakucacu ja IP adrese... samo me interesuje iz iskustva ljudi da li ovo uopste moze ovako da radi ? :wave:

Naravno.
Bilo kakav switch 4-portni ce ti resiti problem.
U tom slucaju ce ti raditi i mreza, ako uradis sharing nekih fajlova, particija ili sta vec. Ako ne, onda ces imati praznu mrezu :)

... Mislim da se mozda prvo ipak umreze ta dva kompa i da mora da se namesta internet sharing ?? ...

Nema potrebe da se namesta internet sharing, internet ces imati na oba kompa, nezavisno od toga da li jedan radi a drugi ne.
A kad to sve vec imas, zasto onda nebi napravio i mrezicu :) ?

hvala svima na odgovorima

... mozada bude i mrezica

pozdrav ! :wave:

Jos jedan savet iz licnog iskustva, posto ja imam telekom modem/ruter jednoportni, switch i dva kompa, taj ruter katastrofalno radi load balancing, znaci jedan na kompu gleda youtube ili downloaduje nesto, drugom neka igrica preko neta odma krene katastrofalno da laguje, ne moze sajt da otvori ni jedan i slicno, znaci povuce ceo protok, resenje sam nasao u instaliranju net limitera na oba kompa i posto imam 2 mbita adsl ili ti ~200-210 kg/s download, ogranicio protok na oba racunara na 190, i radi savrseno. znaci ovom drugom kompu ostaje uvek neta za normalan surf, a na primer sad kada oba pusta youtube, oboje gledaju normalno, a bez net limitera cesto se desava da samo jedan radi normalno. isto kod downloada. Sad ja kada znam da se na drugom kompu ne koristi net a ocu nesto da skidam, samo jednim klikom skinem limit.. :D

Izvinjavam se sto sad ozivljavam ovu temu ali konacno sam dobio adsl pa sad ja sa desktopom i devojka sa laptopombi hteli da idemo na net istovremeno ( inace ce krv oko reda za internet da padne :d ) a ne bi da se umrezavamo ako ni zbog cega drugog on zato sto koristimo razlicite operativne sisteme ( njn laptop podrzava samo windows 7 a ja imam xp) pa mislim da to i nije moguce.
E sad MODEM IMA DVA IZLAZA. Jedan je usb a drugiu ethernet. Jel mogu ja da desktop povezem sa modemom preko etherneta a istovremeno laptom sa modemom preko usba i da istovremeno idemo na net?
Unapred zahvalan.
Pozzz

Vrh Dno