Šta je novo?

ADSL na desktopu, Wireless po kuci.. sta tacno treba?

ividicki

Slavan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
309
Zanima me sta mi treba za kucnu Wireless mrezu
Odnosno, ja recimo imam standardni ADSL SezamPRO-ov koji ima ADSL modem i kaci se na USB i imam Desktop racunar i imam Laptop koji kablom svremena na vreme povezujem sa desktop racunarom i tako ih em imam umrezene, koristim sve resurse medjusobno, em idem na Net sa laptopa...

Takva je trenutna postavka stvari i to naravno radi lepo, jedino sto mi je laptop na kablu, a imam Wireless u njemu pa sto onda da tu pogodnost i ne iskoristim...

Mene bi zanimala varijanta da preko Wireless-a mogu da se kacim na net sa laptopa, ali takodje, da na isti nacin mogu i da ostanem umrezen sa desktop racunarom, tj. da sadasnju postojecu mrezu koju imam putem kabla, zamenim Wireless-om... OK, to nije problem, medjutim pored toga, hteo bih da napravim mogucnost da mogu da izadjem na Net preko Wireless-a sa laptopa i kada mi je desktop racunar ugasen, znaci da ne moram da palim kucni kompjuter ako mi ne treba mreza izmedju kucnih racunara vec samo mogucnost da izadjem na net. A kad upalim kucni racunar, onda preko tog istog Wireless-a vidim i njega...

Primera radi, sada SezamPRO ima neku akciju gde uz neku doplatu daje opremu na koriscenje (kao sto su mi i ovu sad dali, to ostaje njihovo, mi se
samo sluzimo time):

"Uz minimalnu doplatu (2000 din + PDV za home/basic pakete, 1000 din + PDV za biznis pakete),
opremu koju dobijate na korišćenje možete unaprediti u ADSL WiFi Router Siemens SpeedStream 6515
sa 4 ethernet porta i wireless konekcijom."

http://www.sezampro.yu/public/page/wireless.asp

Nisam se preterano udubljivao, ali mislim da je to odprilike to sto meni treba, s tim da meni ne trebaju 4 ethernet porta vec 1 ili 2, poenta je da imam
Wireless (zbog Laptopa, da mogu da idem na net STALNO i kad je Desktop racunar ugasen, a i da mogu da imam umrezena oba racunara (putem Wireless-a) i
takodje da mi desktop racunar izlazi na Net NE preko Wireless-a, vec direktno kao sto je to i sada slucaj.)

E sad, ja kapiram da za ovo sto meni treba postoji i neko drugo resenje, koje bih recimo mogao da napravim na vec postojecu postavku stvari ovde kod mene u kuci
gde bih ja potrebnu opremu kupio ako je povoljno i to bi mi ostalo za sva vremena i za kasnije bez obzira hocu li promeniti provajdera ili nacin na koji izlazim na Net, ili ako gresim, najbolje da iskoristim ovu njihovu ponudu, koja kada covek malo bolje pogleda uopste i nije skupa.

Hvala i pozdrav!

Bolje ti je da kupis sam wireless ruter i preko njega povezes desktop i laptop. Neces morati da imas ukljucen desktop da bi ti radio net na laptopu. Ova njihova ponuda je dobra ako tebi ostaje ruter, ali posto se vraca njima posle koriscenja bolje ti je da sam kupi, imas D-link wireless rutere za oko 3000 din. U prvoj varijanti si morao da palis desktop zato sto imas samo modem koji podrzava samo jedan uredjaj.

Kao sto je BlackKnight rekao najbolje je da uzmes neki wireless router oni su sada jeftini i resices se muke da koristis neku wireless kartu ovako koristis wireless za laptop a na desktopu preko klasicnog routera kablom.

Kao sto je BlackKnight rekao najbolje je da uzmes neki wireless router oni su sada jeftini i resices se muke da koristis neku wireless kartu ovako koristis wireless za laptop a na desktopu preko klasicnog routera kablom.

OK,
Meni su mreze i umrezavanje generalno slabija strana, ali mogu da se snadjem...

OK treba da kupim Wireless router - znaci dobicu Wireless signal (mrezu) svuda unaokolo, sto meni i treba...
Router povezujem sa Desktop racunarom (dakle kucni racunar) putem UTP kabla ? (ili?)
Kako povezujem ADSL sa routerom, to je pitanje koje mene muci sve vreme?
Inace Wireless mreza mi treba iskljucivo zbog laptopa, sto se desktopa tice, logicno, koji ce mi djavo...
A najvise hocu da imam Wireless da bih mogao da idem na Net iz bilo kog dela kuce, bez obzira na to da li mi je Desktop racunar (kucni racnar, kako god, ukljucen ili iskljucen)

E sad, ja imam standardni SezamPRO ADSL paket koji podrazumeva:

ADSL POTS SPLITTER - dakle onaj mali uredjaj koji odvaja ADSL i obicnu liniju i koji mora koliko ja kapiram uvek da se ubaci ispred ADSL modema i posle iz njega izvlacis obicnu tel liniju za telefon i ADSL konekciju za ADSL modem.

i imam

ADSL MODEM koji kacim za desktop racunar putem USB kabla!

Dakle, moj desktop racunar njega vidi kao ' Conexant USB ADSL WAN MODEM ' cak se i kaci na net putem 'dial up' konekcije, tj. potrebno je da satro 'okrene' 8, 35 i tako se konektuje na Sezam. Posle toga ja mogu da izadjem na net... ok, to sam ja podesio da ide automatski kada se podigne sistem i to tako sljaka, ali dize mi standardni prozor za Dial-Up konekciju, dakle ne kaci se preko Ethernet-a ili nesto slicno tome.

E sad moja pitanja i nedoumice: :)

Ako uzmem Wireless Router (dakle ovo su materije gde sam prilicno slab), znaci,

01. Ako uzmem samo Wireless Router taj za 3000 din, da li ja mogu da nakacim ovaj modem za njega (to bi znaci trebalo da ide USB kablom, odnosno Router bi morao da ima USB port, posto moj modem samo tako moze da se poveze, kao i mogucnost da ga ja 'isprogramiram' kako da se kaci na Sezam, tj da upravlja tim modemom?) ? - Koliko ja kapiram to ne moze...

ili

02. Morao bi da nakacim Router za desktop racunar pa da na taj nacin dobijem Wireless mrezu u kuci, tj, mogao bih da Share-ujem (kao sto je to vec sada uradjeno) Internet konekciju i onda bi laptop putem Wireless-a mogao da ide na Net, a isto tako bi mi oba racunara bila umrezena? (sad to imam najobicnijim kablom reseno), kad mi treba net na laptopu ili umrezeni racunari, ja se samo prikljucim na kabl i to je to. - Naravno, mora da radi i desktop racunar, sto mene posebno nervira :)

Medjutim, ova opcija pod br.02 mi NE ODGOVARA, s obzirom na to da sem sto bih dobio Wireless mesto kabla nista se drugo ne bi mi se promenilo jer bi i dalje morao Desktop racunar da bude ukljucen ukoliko zelim da idem na Net sa laptopa...
Dakle, manje-vise - isti djavo :mad:

Kao sto sam gore vec rekao, ja bih zeleo da imam Wireless mrezu u stanu preko koje bih imao STALNI Net (bezobzira na to da li mi je Desktop racunar upaljen ili nije), a kada upalim desktop racunar onda bih preko tog Wireless-a 'video' i njega i sve njegove resurse koje i sad vidim kada se konektujem kablom.

Eto...
Sad, malo sam mozda smorio, ali **** ga... kad ne znam :)
Hvala na pomoci!

Poslednja izmena:
Ovako kako bi to islo

Povezes spliter sa linijom kako idu kablovi pa kabal za modem ukljucis u router (govorim o ADSL/Wireless routeru) ima deo za line ili modem.U samom routeru ukucas korisnicko ime i sifru od telekoma i konektujes se.Povezes UTP kablom na komp npr na portu jedan na routeru i ako je dhcp komp ce sve sam podesiti.Wireless hvatas u celoj kuci sa cim god hoces mobom,laptopom itd eto to ti je po meni najlakse.

Nisam gledao nishta od gore navedenog ali u par rechenica prenosim svoje iskustvo poshto imam identichnu situaciju.

Wireless ruter marke TP LINK http://www.itsvet.com/proizvod/tp-l...ts,-wan-1-port,-adsl/comp_comp_router/317/157

Prikachish telefon kabl u njega i preko lan kabla ga prikachish na desktop. Ukucash 192.168.1.1 i udjesh u meni. Tu cjesh se jako lako snacji shto se tiche daljih podeshavanja ja se nadam.

Nishta prostije nishta lakshe. Sam izaberesh kakvu vrstu zashtite zhelish, naravno upishesh MAC adrese uredjaja koji cje se kachiti na sam ruter i eventualno neki 8 karakterni pass da ne mozhe komshija da ti krade vecj ionako jadan sezampro i to je to.

Ako negde zapne vichi, ovo je bash u najkracjim crtama. Vecj par meseci uspeshno sve funkcionishe sem ponekada samog net-a koji se prekida ali to je u 99% do Sezama jer oni ispada imaju problema sa Telekonjom. Predpostavljam da cjesh dobiti nov flash u ruteru tako da si se sam osigurao od dodatnih tweak-ovanja.

Btw poenta rutera jeste da glavni komp na koji je prikachen preko LAN-a ne bude ukljuchen a da net radi. Tako koristim 2 laptopa i jedan iPod iTouch bez ikakvih problema tj kada je desktop off.

Pozz

Fala svima za info, mislim da ste mi pomogli, tj. resili sve probleme...
ostaje da nadjem malo vremena da se angazujem oko toga (tj. uzmem ruter i ispovezujem sve to, podesim) i probam kako radi...

javljam rezultate :)

hvala i pozdrav!

Kod mene taj sezamov adsl ruter sa akcije sljaka bez problema + dobijes uputstvo za podesavanje, tako da je sve gotovo za 5 minuta :D

Ne bih ostavio ni dinara vishe jer su im usluge katastrofa. Bolje uzmesh sam svoj ruter i mozhesh da ga koristish i na drugim provajderima. Bolje je platiti "vishe" i da ti ostane a ne manje i da morash da vracjash.

Da je doplata simbolichnih 500 kinti to bi bilo okej a ovako je cifra - bezobrazluk.

Ne bih ostavio ni dinara vishe jer su im usluge katastrofa. Bolje uzmesh sam svoj ruter i mozhesh da ga koristish i na drugim provajderima. Bolje je platiti "vishe" i da ti ostane a ne manje i da morash da vracjash.

Da je doplata simbolichnih 500 kinti to bi bilo okej a ovako je cifra - bezobrazluk.

e tu ima istine... zato sam i pisao sve ovo...

ako ja za 3000 din dobijem SVOJE resenje, a oni mi za 2000 din daju SVOJE... ko je lud?

pritom su sad kao podigli brzinu protoka (posto ja imam najslabiji paket) sa 512 na 768kilo bita u sekundi, a rekao bih da nikada sporije nije radilo i ne samo to, vec toliko muke imam da se konektujem da je to strasno, link mi puca, blokira, desava se da ne mogu da ga uspostavim i po sat vremena... ma uzas... A inace, odlazni protok, tj.. upload je ostao na bednih 64kbps...

Nazad
Vrh Dno