Šta je novo?

ADSL i sustanje telefona

DrEvil

Slavan
Učlanjen(a)
26.11.2005
Poena
309
Pre neki dan sam uveo ADSL(Telekomov).Internet super radi.Medjutim problem je sledeci.Kada podignem telefonsku slusalicu kod sebe u sobi isto je sve normalno, ali kod brata u sobi se cuje neko sustanje koje se gubi kasa je modem iskljucen.
Kako se ovo moze resiti (ako se uopste i moze resiti)
Sve je povezano kako pise u uputstvu

Potrebno da postaviš filter koji si dobio uz ADSL, pre razdvajanja za bratov telefon.

Ne znam kakav filter, u pakovanju sam dobio modem, spliter, dva telefonska kabla tipa RJ11, cetiri mrezna (Ethernet) kabla, adapter za struju, disk i uputstvo

Poslednja izmena:
re:

U tom spliteru je filter koji odvaja jedno od drugog i potrebno ga je staviti pre svih telefona.
pozz

Meni opet tu sada nista nije jasno.Dakle u pakovanju je bio jedan spliter koji stoji kod mene u sobi.On sa jedne strane ima jedan "dzek" u koji ide telefonski kabl a ciji drugi kraj ide u telefonsku liniju.Sa druge strane su dva "dzeka" u jedan ide direktno kabl od telefona, a u drugi kabl koji vodi do modema.e sada ti kazes da se u njemu nalazi filter.Da li to znaci da ja moram da kupim jos jedan takav spliter/filter i da ga stavim kod brata u sobu, odnosno da kabl od telefonske linije koji vodi do njegovog telefona sada ide u spliter/filter a sa druge strane u njega ubacujem kabl od bratovog telefona?

U pitanju je zapravo spravica koja se zove mikrofilter i eliminiše frekvence koje koristi ADSL modem iz telefonske linije. Spliter pored toga što deli linije, sadrži naravno i mikrofilter koji je na izlazu za telefon i radi upravo ovo što sam rekao.
Znači tebi treba i kod brata u sobi ili mikrofilter ili još jedan spliter. Usput, vrlo je moguće da dok on priča telefonom ili mu telefon zvoni ovako povezan bez mikrofiltera, tebi ADSL veza pukne ponekad, jer on onda uleti u ADSL-ov u fekventni opseg.

Ako stavis spliter na glavnu liniju pre svih telefona netreba ti dodatni filter.
Evo slike

Slika 1 neispravno povezivanje

Slika 2 spliter na glavnoj liniji pre telefona
Slika 3 dodatni spliteri ili filteri na svaki telefon

Ako stavis spliter na glavnu liniju pre svih telefona netreba ti dodatni filter.
Evo slike

Slika 1 neispravno povezivanje

Slika 2 spliter na glavnoj liniji pre telefona
Slika 3 dodatni spliteri ili filteri na svaki telefon

To sam i razmisljao medjutim ne bih mogao da iz tog splitera sprovedem kabl do ADSL modema zato sto je taj kabl suvise kratak, jer imam stan u dva nivoa (potkorovlje), moja soba je gore a glavni telefon je dole i velika je razdaljina.Ipak cu morati da kupim dodatlni mikrofilter (oni pretpostavljam mogu da se kupe u svakoj prodavnici racunarske opreme)

Poslednja izmena:
Slican problem i kod mene ali sam ga resio ovako: spliter ispred telefona, a direkt telefonski kabl ide u ADSL modem pored racunara. Mislim da ti ne treba jos jedan mikrofilter.

Slican problem i kod mene ali sam ga resio ovako: spliter ispred telefona, a direkt telefonski kabl ide u ADSL modem pored racunara. Mislim da ti ne treba jos jedan mikrofilter.
Ti očigledno nisi pročitao šta je čovek napisao. On već ima spliter ispred telefona u svojoj sobi. Problem je sa drugim telefonskim aparatom u sobi njegovog brata.

Procitao sam ali sam zaboravio da kazem da iza splitera imam dzek(spliter) koji razdvaja jedan na dva telefonska prikljucka (kosta cca 80din). Poenta je da ne mora dva mikrofiltera.

Poslednja izmena:
Pa da vraća razveden kabl iz svoje u bratovu sobu ako već može jednim mikrofilterom da reši sve probleme?

I ja imam slican problem. Imam bezicni Panasonic i jedan obican fiksni koji mi sluzi samo kada se ovaj bezicni isprazni. Panasonic susti od kada sam uveo ADSL ali ne toliko da ne moze da se prica, ali zato ovaj obican fiksni toliko da ne moze jednostavno normalno da se razgovara. Telekom je ADSL, modem MT882, i povezano je sve kao sto pise u Telekomovom uputstvu tj. iz linije ide u splitter pa iz njega jedan kabl ide u bezicni telefon a drugi u ADSL modem. A obican telefon je povezan direktno kablom u drugu liniju. Jel moguce resiti ovo nekako?

Definitivno nije dobar, pošto i meni šušti telefon, a sve je povezano kako treba.

Meni je telefon sustao prva dva dana po uvodjenju Telekom ADSL i od tada vise nikad. Da kucnem u drvo.... da ne ureknem. Taman sam se spremao da sve isproveravam u vezi kablova i povezivanja on prestade da susti.

chovek je nekima lepo objasnio zasto se chuje sustanje i ponudio dijagram kakoto resiti.. to sto su neki tvrdogolavi, slepi (ne daj boze, nesto drugo) je vec druga stvar...

kakvi filteri, kakvi bakrachi...taj splitter stavis na glavni kabal (onaj iz zida, odakle dobijas telefonski signal).. na onaj njegov izlaz za telefon ubodes stari telefonski kab, ili razdlenik koji kosta 10-15 dinara na buvljaku/u radnjama 20ak, pa u razdelnik 2, ili 3 telefona (uzmes razdlenik koji deli na 3).. a onaj izlaz iz splittera dovedes u kompjuter... ako ti je kratak kabl, kupi 10/15/20m telefonskog kabla (koliko ti treba) i sprovedi do svoje sobe...

ovako je jedino ispravno, sve ostalo je improvizacija...

A ti si neki mnogo pametan, a? Pa ja sam tako povezao i opet susti. To povezivanje je i nacrtano na splitteru tako da ne znam ni kako moze da se pogresi, al ajd sad. Ali opet susti.

uprosceno, sustina je u sledecem:

NE SME BITI nijedan telefon paralelno vezan na telefonsku liniju pre splittera... znaci parice koje idu od centrale (ili od optickog cvorista) dolaze od telekoma do razvodne kutije negde u tvojoj zgradi, pa iz nje do tvog stana... splitter MORA BITI PRVI UREDJAJ (ako se tako moze nazvati) u koji bodes kabal koji ti je glavni za telefon.. sve ostalo (telefoni/faxovi) ide na telefonski prikljucak POSLE splittera, a na adsl modem ide u drugi izlaz koji je ZA TO NAMENJEN!

Nazovi telekom korisnikci servis,posalji im mail na [email protected] ili se obrati u najblizhu poslovnicu Telekom Srbije....kao shto rece newcomer office u nekom od topic-a.

A jel mogu ja definitivno da resim problem tako sto cu da kupim jos jedan spliter/mikrofilter i da ga stavim kod brata u sobu.Mislim ne predstavlja mi to neki problem.Cak mi je jednostavnije da to uradim nego da spliter koji sam dobio od Telekoma postavim kao prvi ispred telefonske linije, jer kao sto sam mozda napomenuo (a mislim da jesam), imam stan na dva nivoa (potkrovlje) i bila bi mi prava jebada da iz tog splitera sada sprovodim kablove.Dakle moze li ovako kao sto sam pitao ili ne moze, da znam da li da idem da ga kupujem !?

mozes ti i bez toga.. samo sto ces izgubiti telefon u svojoj sobi u potkrovlju.. tj. iskoristis kabal od telefona da ubodes u adsl modem.. a drugi kraj ubacis tamo gde treba u splitter... a telefonski izlaz ostavis bratu... :)

I na kraju posle svih ovih predloga da rezimiramo: jel da kupujem taj dodatni spliter ili ne (tj. hoce li mi on zavrsiti posao).
Molim vas da mi neko samo na to odgovori i nista vise mi ne treba, molim vas :mad:

Kupi i stavi tacku na problem koji je vucina resio jos u postu broj 8.

Poslednja izmena:
A jel mogu ja definitivno da resim problem tako sto cu da kupim jos jedan spliter/mikrofilter i da ga stavim kod brata u sobu.Mislim ne predstavlja mi to neki problem.Cak mi je jednostavnije da to uradim nego da spliter koji sam dobio od Telekoma postavim kao prvi ispred telefonske linije, jer kao sto sam mozda napomenuo (a mislim da jesam), imam stan na dva nivoa (potkrovlje) i bila bi mi prava jebada da iz tog splitera sada sprovodim kablove.Dakle moze li ovako kao sto sam pitao ili ne moze, da znam da li da idem da ga kupujem !?

Kupi jos jedan i pilaj.Susti ti zato sto je bratovljev fon nabacen u liniji ispred splitera koji ti se nalazi gore.

Nazad
Vrh Dno