Šta je novo?

ADSL i FAST mode

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Pozdrav
Kao sto svi malo upuceni znaju od starta ADSL-a u Srbiji mod ADSL-a je bio na Interleave i to je radilo ok, a od pre par meseci su stavili na FAST. Da li neko zna zasto je to uradjeno i da li se planira vracanje na stari mod? Imam puno problema kuci na Telekom ADSL-u, u pitanju je ISDN linija, oko 1Km u kablu od centrale, proveren kabl u kuci, zemenjena parica od bandere do centrale i dalje mi se ovaj Havaji modem restartuje ko sasav, pogotovo vikendom i nedeljom kada je najveca guzva. Tada ne mogu ni mail da pogledam! Da li mogu da odradim neko podesavanje da smanjim brzinu a da dobijem hebenu stabilnost?:mad:
Takodje, posto posedujem firmu za prodaju racunara i opreme, nije mi problem da nabavim drugi modem (na primer iz Netiksa ili slicno), koji modem mi preporucujete da nabavim za ISDN liniju (Annex B)? Ako to ne resi problem, uzecu kuci wireless od prijatelja za surf (za DZ) a u firmi cu da povecam na 1,5Mbit/s gde ADSL radi perfektno i tamo cu da skidam sta mi treba.
Unapred hvala na pomoci! :wave:

Pozdrav
Kao sto svi malo upuceni znaju od starta ADSL-a u Srbiji mod ADSL-a je bio na Interleave i to je radilo ok, a od pre par meseci su stavili na FAST. Da li neko zna zasto je to uradjeno i da li se planira vracanje na stari mod? Imam puno problema kuci na Telekom ADSL-u, u pitanju je ISDN linija, oko 1Km u kablu od centrale, proveren kabl u kuci, zemenjena parica od bandere do centrale i dalje mi se ovaj Havaji modem restartuje ko sasav, pogotovo vikendom i nedeljom kada je najveca guzva. Tada ne mogu ni mail da pogledam! Da li mogu da odradim neko podesavanje da smanjim brzinu a da dobijem hebenu stabilnost?:mad:
Takodje, posto posedujem firmu za prodaju racunara i opreme, nije mi problem da nabavim drugi modem (na primer iz Netiksa ili slicno), koji modem mi preporucujete da nabavim za ISDN liniju (Annex B)? Ako to ne resi problem, uzecu kuci wireless od prijatelja za surf (za DZ) a u firmi cu da povecam na 1,5Mbit/s gde ADSL radi perfektno i tamo cu da skidam sta mi treba.
Unapred hvala na pomoci! :wave:

izgleda da je to česta pojava na ISDN linijama ... ja sam taj problem uspeo da rešim jedino prebacivanjem "rutera" u "bridž" mod , i pravljenjem klasične konekcije ... inače u toj postavci net (telekom) mi funkcioniše APSOLUTNO perfektno ...

Ja imam slicne probleme na ISDN-u sa Telekomovim ADSL-om. Veza puca ili se totalno zaghlupi ruter, protok varira ili ga na trenutke nema uopste. Posto sam sumnjao na domen kontroler u svojoj mrezi koji mi pravi neke druge zezove u mrezi trenutno prvo sam jedan racunar izolovao i samo njega prikljucio direktno na ruter ali su rezultati bili isti, onda sam menjao opremu (ruter, spliter) i opet bez ikakvih poboljsanja. Onda sam posle bezuspesnih cimanja sa korisnickim servisom urgirao preko veza i pokusao da resim problem i sa ljudima iz JUPAK-a ali navodno je po onome sto oni vide sve u redu. Sad cu da promenim provajdera pa cemo videti da li ce to nesto pomoci. Sve u svemu tragicno.

Poslednja izmena:
Meni na isdn za sada radi super... telekom 1024, Huawei.. zezo me par dana, pre nekoliko meseci, ali razlog su bili radovi na centrali..
jedino sto je nesto niza DL brzina od obicnih linija.

Kako se ruter stavlja u Bridz mod?

Paste-uj ti nama šta kaže status modema (SNR, ATT, CRC,..), pa da vidimo da li veza može uopšte da se stabilizuje sa aktiviranjem interleave moda.

Vidiš meni je huawei radio oko mesec dana i onda počeo da se resetuje.Onda sam menjao brzinu tih meseci pa bi proradio.
Letos jednostavno je počeo da se resetuje kad ima kabl on linije.Kad bi ga izvukao onda bi resetovanje prestalo.
Nisam imao druge nego da pazarim modem.Pošto mi ovo nije bio prvi modem već drugi koji je ovako crko nisam hteo modem od 100 evra da izgori već neki on 15.Tako sam nabavio td8810b modem od netiksa.Odmah da kažem da nisam dobio spliter uz ovaj modem već sam nastavio da koristim onaj od huawei modema.Ovo ovako je radilo mesec dva i onda je modem par puta izgubio dsl a i restartovao se komplet.
Na huawei modemu i td8810b ako je tišina može se čuti šuštanje.

U zadnje vreme (ovog meseca) mi se ugušila konekcija na adsl2+ i varira u brzini te mora da se koristi gdmt

Kada povežete tplink modem onda vam je jasno zašto je link nešto sporiji nego što bi trebalo
U realnosti 1024/128 gdmt je 1003/103 ,a adsl2+ je 1020/120

DJALF imaš na cd-u koji si dobio sa modemom huawei na srpskom objašnjeno kako prebaciti modem u bridge

Poslednja izmena:
Ja smatram da je više nešto u "naponu" telefonske linije nego u strujnom naponu.
Imam apc surge arrest pa sa te strane je ko da imam stabilizator (košta oko 10 E danas verujem)
Neznam šta bi moglo da prouzrokuje da se modem skroz resetuje.Nije samo da izgubi dsl nego se resetuje.
Najčudnije da se ne resetuje huawei već sam ovo vido i na tp linku td8810b (posle više meseci korišćenja)
Vidiš odkako mi se ugušio adsl2+ koristim huawei.Za ovaj modem sam bio uveren da je izgoreo.
Taj huawei početkom septembra jednostavno nije radio kad ima link kabl a tplink je radio.

Poslednje što sam doživeo pre nedelju dve je da na liniji ima šum te tplink pali alarm lampicu i gubi dsl.Takodje i huawei nije podnosio ovo skripanje pa žicama.Može da bude do nekih radova u okolini.

Ovo sa bridge modom nema mnogo veze jer td8810b nije bio gotovo nikad ruter već uvek bridge za tlr402m.

@voyager
Gde si nasao spliter za isdn

Poslednja izmena:
Smatras pogresno, jeste do struje jer nista na ADSL linku nece restartovati modem. Taj apc surge arrest nikako nije stabilizator, on samo sluzi za prejaki napon da ti ne izgore uredjaji, probaj UPS ako mozes. Kazem ponovo da se mnogima to desavalo i reseno je koristeci UPS i stabilizator. Nije do modema jer sam ja probao i drugi modem, spliter, menjao paricu i merio kablove i nista nije pomoglo. Stabilizator jeste ;)
Mikrofilter za ISDN (Annex B standard) mozes naci u Netiksu: www.netiks.co.yu

Ponovo ti kazem, taj uredjaj jeste ok ali ne moze da ispravlja Hercazu u struji i padove, on sluzi samo kao zastita od prenapona (kada dodje preko 245-250 volti).
Raspitaj se negde da nadjes onaj stari stabilizator za struju koji ja koristim samo za probu, videces da ce prestati da se restartuje. Pogledaj moj UP time (nije nestajala struja):
System Up Time 140:4:16
iliti skoro 6 dana bez pucanja> sve ti je jasno ;)

u Mirijevu Telekom ADSL sa Thomson ruterom (dobijenim od Telekoma) preko isdn-a radi fantasticno vec 2 godine...

Da. verovatno neki drugi modem se ne bi restartovao ni kod mene zbog struje, Hteo sam da probam ali zasto da bacam pare kada mi je stabilizator resio problem? Stigli su mi User i Pass od Telekoma, ako bude trebalo ;)

Nazad
Vrh Dno