Šta je novo?

ADSL i dial-up

• Začetnik teme Začetnik teme Uros
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Uros

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2004
Poena
320
Jedno teorijsko pitanje. Trenutno se povezujem na internet preko dial up veze, kada bih uveo ADSL da li bih i dalje mogao da se vezujem na internet i preko dial up-a?

I ADSL je neka vrsta dial-upa 🙂 Naravno da može.

Ali zasto bi ovo radio? ADSL signal ide kroz isti kabal, kao i dial-up (na razlicitoj frekv), a posto ADSL ne zauzima telefonski link, onda... koj ce ti K... dial-up pored ADSL-a??? Em je sporiji, em ti pravi tel. racun...

Mozda bi Uros spojio dialup i adsl da zajedno rade, pa da malo poveca brzinu 😉 Moze li se ovo izvesti?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ne može, osim sa virtuelnim mašinama.

Poslednja izmena:
Mozes da koristis i dial-up i adsl konekciju prilikom izlaska na internet.Kao sto mozes imati vise provajdera pa izmedju njih da biras preko koga ces se konektovati, tako mozes da biras i izmedju tipa veze. Samo je zadovoljstvo prilikom koriscenja adsl mnogo vece 🙂

Ja koristim ADSL kod Sezama ali posto sam do sada koristio Eunet dial-up vecina mail-ova mi stize preko njega, a s' obzirom da sa Sezama ne mogu da pristupim Eunetovom webmail-u za to jos uvek, povremeno, koristim Eunetov dial-up nalog koji moze biti konektovan istovremeno kada i ADSL.

Ja probah jednom (testirao modem za druga) i brzina mi je bila 7.2 kbps. Sa drugim modemom je isao 28.8kbps. Pre uvodjenja adsl-a oba ta modema su se kacila na 48-52kbps.

Uros je napisao(la):
....kada bih uveo ADSL da li bih i dalje mogao da se vezujem na internet i preko dial up-a?

A što si mazohista? 🙂

Verovatno je pristup mailu u pitanju... imaš dve varijante
1. uzmeš ADSL kod istog provajdera
2. otvoriš neki besplatni mail (GMail ili Yahoo) i obavestiš ljude da ti šalju mailove na tu adresu od sada... ja sam uradio nešto slično kad sam zatvarao pojedine naloge - ovo uopšte nije smaranje, a da bi bio siguran da su primili poruku (i ažurirali address book) kažeš im da ti odgovore.. i završiš posao...

Vuk je napisao(la):
Ja koristim ADSL kod Sezama ali posto sam do sada koristio Eunet dial-up vecina mail-ova mi stize preko njega, a s' obzirom da sa Sezama ne mogu da pristupim Eunetovom webmail-u za to jos uvek, povremeno, koristim Eunetov dial-up nalog koji moze biti konektovan istovremeno kada i ADSL.

imam isti problem kao i ovaj covek. i potpuno se slazem.

Da li verat ima varijantu da sa njega mogu da skidam mail sa Ptt.net-a ili recimo Beotel-a?

Voelo bih ponekad da pogledam tu postu a da mi ostane adsl...da li moze da se uvede jos jedan kabl do modema ili kako vec?

Ajde covek je pitao pitanje (i mene zanima) a vi mu odgovarate u stilu "a sto bi to radio", "sto si mazohista"..." sta ce ti"

Naravno, modem kacis posle splitera na izlaz na koji si prikljucio telefon, eventualno stavis neki razdelnik i to je sve. Kao sto sam rekao moguce je da imas dve konekcije istovremeno, adsl i dial-up sa kojim ces skidati mail-ove sa drugih provajdera. E sada vidim da je kod pojedinih ljudi problem sto otkada su im uveli adsl stari modem im ostvaruje dosta sporije konekcije a problem moze biti los spliter ili neki problem u centrali.

Ja sam se do sada par puta konektovao bez problema dok mi je adsl bio aktivan, mada evo veceras nece, tek kada sam izvukao kabl iz adsl modema uspostavio sam dial-up konekciju koja ide istom brzinom (33.6) kao i pre uvodjenja adsl-a.

xaver, nisam hteo da budem neprijatan.... samo sam se malo našalio.
Upravo zbog ovakvih stvari i ne koristim mail kod provajdera, jer nikad ne znam šta će se desiti za mesec, dva, tri i kod koga ću da uplatim vreme....
Mislim da je najpametnije polako gasiti taj nalog kod drugog provajdera (tj. oslobađati ga od poruka i obavestiti ljude koji su ti bitni), a dial up koristiti kao prelazno rešenje. Uradiš to pre realizacije ADSL priključka i glava te više ne boli. 🙂

Poslednja izmena:
ima i drugi razlog..

ako ADSL ne radi kako treba, a firma je u pitanju, pa ne mozze da trpi nedostatak neta dok se ne razreshe svi mogucci uzroci ( Mika do Zzike, a Zzika do Laze..) treba da se ima fall-back

zato koristimo modem ( USR Sportster 56K RS232) na istoj liniji i kod istog ISP-a ( EUNet)
kad ide, ide super a konekcija nije ispod 40Kbps ( najcheshcce ~49Kbps)
kad zeza, bude graph k'o testera ili cheshalj u loshijem sluchaju, ali to je izgleda problem i za ADSL, dakle linija ( damn you Telekom! 😡 )

inache, i modem i ADSL modem-router su prikacheni u ukljucheni u isto vreme na istoj mashini, jedan na RS232 ( serijski), drugi na integrisanu mrezznu ( pa se bridge-uje dalje u LAN preko PCI mrezzne)
samo je pitanje shta je prvo uspostavilo vezu, pa se to onda i koristi od strane sistema
mogu i u isto vreme da budu okacheni, ali je onda jedan izlishan, jel' da? :eyebrows:

pozdrav

Vuk je napisao(la):

Evo resenja za one koji imaju ADSL kod nekog drugog provajdera, a zele da pristupe EUnet-ovom WEBmail-u.

Ja koristim ovu kombinaciju i savrseno sljaka.

Koristim Firefox i instalirao sam ekstenziju Switchproxy koju sam skinuo sa moziline stranice.

Idi na http://www.publicproxyservers.com/index.html i ucukaj neki proxy koji tamo pronadjes.

Nakon toga aktiviraj u Swithproxy da ti bude aktivan taj proxy i moci ces da pristupis EUnet-ovom Webmail-u.

S vremena na vreme EUnet unosi u svoj blacklist proxy liste sa tog i ostalih sajtova tako da moraces da trazis novije proxy-je s vremena na vreme.

Ja sam uspeo da iskopam neki stariji koji sljaka kod mene savrseno vec vise od 3 meseca.

Pozdrav

Ja sam jos uvek napoverljiv prema adsl-u pogotovo posto sam procitao njihov ugovor da na jednu liniju (1Mbps) mogu da stave 30 korisnika kada adsl udje u siru upotrebu to znaci da ce raditi gore od dail-upa

pa, sada neki imaju i po 50 korisnika na 1Mbps, pa Jopet radi..,)

ako daju transparentnu ponudu kao EUNet, onda necce mocci bash 30 ili 50, al' ccesh opet da zavisish od Mike, Zzike i Laze kad povuku p0rnjavu ili muziku..

samo, nije to bash tako direktna rachunica kako izgleda..
a i poveccavacce se kapaciteti..

pozdrav

100x je bilo reči o famoznoj agregaciji, i sve redom pogrešna tumačenja.

U cenu 30 priključaka adsla ulazi i 1 Mbit internog linka, koji provajderi posle proširuju doplaćivanjem Telekomu.

EUnet se napravio pametan pa je vukao posebne linkove za adsl korisnike, i zato ima drugačije postavljen cenovnik. Zbog toga je i otežano prelažanje sa EUneta na ostale provajdere.

Uostalom, svi provajderi imaju odvojene korisnike adsla od korisnika drugih servisa (dial upa recima), pa se valjda samim tim što se još niko nije žalio na protok zaključuje da je linka dovoljno? 🙂

Nazad
Vrh Dno