Šta je novo?

ADSL i dial-up zajedno?

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Imam ADSL konekciju preko LAN interfejsa, i dial-up modem koji sluzi za ebanking. Modem mora da se koristi, ne moze preko LAN-a. Kada ostvarim modemsku konekciju, onda izgubim ADSL konekciju,

Da li je moguce da kada sam konektovan preko modema (koristi se IE), da istovremeno preko firefox-a koristim internet (ADSL vezu)?

Moras da imas spliter na tom modemskom kablu da ti se ne bi izgubila konekcija!

Molim?

Mislim da nije problem do fizickog gubljenja konekcije vec u tome sto po uspostavljanju dial-up veze sav internet ide preko nje, tj. dial-up postaje primarni mrezni interfejs a lan konekcija preko koje ide ADSL sekundarni. Sasvim normalna pojava.

Koji klijent koristis ako nije tajna.Ja sve klijente koje sam podesavao su imali opciju da koriste lan.Bas me zanima koji je to klijent ?

Koji klijent koristis ako nije tajna.Ja sve klijente koje sam podesavao su imali opciju da koriste lan.Bas me zanima koji je to klijent ?

Trezor

CooLa je napisao(la):

Greska pri kucanju, trebalo je da bude... :cak u ovom slucaju ADSL je na drugom broju od onoga na kom je dialup povezan. "

Vuk je napisao(la):
Mislim da nije problem do fizickog gubljenja konekcije vec u tome sto po uspostavljanju dial-up veze sav internet ide preko nje, tj. dial-up postaje primarni mrezni interfejs a lan konekcija preko koje ide ADSL sekundarni. Sasvim normalna pojava.

Da, bas tako. Da li postoji neka opcija da se firefoxu definise koju ce konekciju koristiti ako podrazumevanu, posto se za ebanking koristi IE,a za surf firefox?

Poslednja izmena:
To je problem rutiranja. Modemska konekcija dobija prioritet kada se uspostavi pa sav internet saobracaj bude usmeren preko nje.

Da li se modemom povezujes na neki konkretan broj banke u njenu internu mrezu ili ti preko te konekcie radi i Internet.

Ako je prvi slucaj onda nije veliki problem razresiti stvar, ali ako je ovo drugo onda mora malo vise da se petlja.

Napravi modemsku konekciju a onda na svom racunaru u komandnom prozoru izvrsi komane:

ipconfig /all

i

route print

Pa rezutlate posalji ovde da vidimo kako stoje stvari.

Napomena: podaci koje dobijas ovom komandom predstavljaju potencijalni rizik za sigurnost (ali vise fiktivan nego realan), tako da je na tebi da odlucis da li ces te podatke staviti na javni forum.

U medjuvremenu pogledaj http://wireless.uzice.net/uputstva/rutirana-lokalna-mreza-i-zaseban_internet-link/ posto je tu objasnjena problematika podesavanja dve mrezne konekcije i to ti moze dati ideje kako da resis svoj problem.

Poslednja izmena:
Nisam pored racunara, ali mogu da ti dam informacije "iz glave".

ADSL se deli kroz mrezu, i u opsegu je 192.168.2.x. Gateway je IP rutera, DNS serveri su telekomovi.
Modem kada se konektuje dobije adresu iz opsega 10.x.x.x, i nema izlaz na net (interna mreza). subnet je 255.255.255.255, modem i gateway imaju istu IP adresu.

Poslednja izmena:
Probaj ovako:
route -p add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 adsl_gateway_ip metric 1
route -p add 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 gateway_ip

Naravno, upisati stvarne adrese gejtvejeva.

Poslednja izmena:
A kako cu da upisem adresu gateway-a kad je ne znam koja je (na 10.x.x.x)? Mislim da je svaki put kad se konektujem drugacija.

Poslednja izmena:
U pravu si. Ne mora da se pise drugi route ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno