Šta je novo?

Adobe Premiere , konfiguracija

dragan-85

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2007
Poena
320
Pozdrav svima.

Od skoro sam poceo da montiram snimke koje pravim sa mojim 550D, koristim premiere CS5. Problem je ogromno seckanje u preview prozoru zbog slabe konfiguracije kojoj je doslo vreme zamene (x2 4400+, 4GB ram , integ vga). Za fotosop mi do sada nije smetalo , ali sada vec gubim dosta vremena cekajuci preview ili render :)

Koja je po vasem iskustvu minimalna konfiguracija na kojoj moze normalno , tecno da se radi?

Pogledaj moju konfiguraciju. Moze i neka jeftinija ali na ovoj ide jako glatko.

Ako imaš para za CS5, neverovatno mi je da nemaš za bolji hardver... Ne verujem da se baviš profesionalnom montažom, pa možda da probaš Premiere Elements, koji je nešto manje zahtevan a omogućava 90% funkcionalnosti CS5, prima iste plug-in-ove, itd...

Adobe daje free trial, pa probaj
https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=premiere_elements&loc=en_us
The trial version is fully functional and offers every feature of the product for you to test-drive*. Once your download is complete, you'll have the option to download a full set of moviemaking content and templates to use with your trial software.

Trial limitations
Due to licenses of various codecs, a watermark is displayed on all videos in the preview window and will be added to all exported files If you decide to purchase Adobe Premiere Elements 9 after the trial period, the watermarking will be disabled once you enter a valid serial number

Evo jedne tabele u kojoj je prikazano enkodovanje videa u x264 720p:

http://www.tomshardware.com/charts/...ideo-Editing-Adobe-Premiere-Pro-CS5,2428.html

Po ovome deluje da bi Phenom II X4 955 koji može da se kupi za oko 90e fino obavljao posao. Uz njega uzmeš recimo Asus M5A87 za oko 80e koja podržava Bulldozer procesore i 4GB DDR3 i to je to. Kasnije, za godinu-dve dana zameniš procesor i dodaš RAM/SSD i voziš.

Poslednja izmena:
@M_M : Ma odakle mi lova :) Dobio sam na poklon jednu licencu , rodbinsko-prijateljskim kanalima :)
Zato i pitam za konfiguraciju , posto mi je Photoshop primarna aplikacija, ovo koristim samo povremeno , ali ipak , ne bih da kad je to povremeno , gubim vreme :)

Znaci Phenom , kako sam i mislio..

Sta sa grafikom? Secam se da sam citao da neke rade, a neke ne rade kako treba enkodiranje sa CPU?

Enkodiranje preko CUDA-e, koliko zna, ne daje iste kvalitativne rezultate kao kada taj posao radi CPU, ali verovatno CUDA dosta znači za preview, pa bi trebalo da uklopiš i neku OK nVidia grafu (minimum je 96 shadera i 896MB memorije). Prostudiraj ovaj link:

http://www.studio1productions.com/Articles/PremiereCS5.htm

Ukratko, minimum bi bila GT240 sa 1GB DDR5.
Leadtek GTS250 sa 1GB DDR3 za ~5000 din je odličan izbor ako imaš pristojno napajanje od 500W.

EDIT:
A što prvo ne bi probao samo sa novom grafičkom, možda ti donese takvo ubrzanje da ne moraš odmah da kupuješ i ostalo?

Dual Core systems. The GT240 card will be enough.

AMD X4 and X6 systems. The GT240 or GT450 will be fine. If you want you can buy a higher card, by all means go for it, but remember it may not give you that much of a performance improvement.
Tako da nema potrebe da razmišljaš o nekoj skupljoj grafičkoj.

Poslednja izmena:
Za preview graficka bi verovatno pomogla , ali tu je render... koji je ubitacno spor, zato sam se i odlucio da menjam i CPU i grafu. Na mojoj sadasnjoj ploci (am2+) limit za CPU je 95w TDP tako da bih u principu mogao da ubodem neki phenom, pa bi jos sa tom grafickom definitivno resio problem..

Koja ti je konkretno ploča? Mogao bi da bocneš Phenom X4 945 sa TDP-om od 95W, on ima oznaku HDX945WFGIBOX, dok onaj sa TDP-om od 125W ima oznaku HDX945FBGIBOX.

neka j&w koju sam dobio u zamenu za izgorelu msi.. 780 MKII.. nesto :) Radi fino, ali je uATX , pa imam samo dva mesta za ram. Prihvata sve procesore do 95W, cak i 6-jezgarne phenome.

varijanta dva je da uzmem neku polovnu AM3 plocu sa 4 mesta za ram , Phenom i GT240/250, sto mozda i nije losa ideja :)

Kazes da je uzasno sporo. Sada u kom ti to kvalitetu radis? Ako je neki hd kvalite u samom premieru neces nista dobiti ako prvo nemas hard disk brz neki ssd. Sta ti vredi dobar procesor kada hard uspori sve. Drugo bez mnogo memorije ne ulazi u pricu. Video jede memoriju samo tako. Graficka radi veliku ulogu, pogotovu cuda tehnologija. Zamisli kada na svaki efekat ili svaku promenu moras da vidis sta si uradio i cekas dugo, graficka moze to da ubrza mnogo. Nvidia sa cuda tehnologijom 460. je ok za tako nesto i pomocice, ( da se ne zamlacujemo ksuplje i jace nece nesto mnogo vecu promenu doneti, ipak su one registrovane za igrice). Ako ti graficka nije potrebna za igranje imas i jeftine nize klase quadro grafickih kartica pa sa njima mozes i da renderujes sto jos vise ubrzava rad. 4gb minimum, moze i taj Phenom x4 ako vec nemas pare za INTEL.

Uglavnom 720p. Hardovi su 2x 500Gb F3 samsung, i 2x 750 storage, nisu u raid.
Ne igram igrice uopste, dakle grafa mi teba samo zbog preview i render ubrzanja. Koja quadro grafika dolazi u obzir?

Pre nedelju dana sam se nakanio da probam kako mi se graficka ponasa u premieru CS5 i da li ima nekog ubrzanja ili ne.

Konfiguracija iz potpisa, moja kartica nije zvanicno podrzana ali moze da se ukljuci. Par slika sa vajpovima i po par efekata na slikama.
Prvi project setings je DV i tu nisam ni video ni izmerio nikakvo ubrzanje u preview ili renderu. Render je 3:51 i 3:52 (verovatno sam ja pogresio pri startovanju ili zaustavljanju stoperice)
Kad sam project setings stavio u 1080p primetio sam jako malo ubrzanje u preview i oko 25% u renderu.
Softverski render je 11:57 a preko graficke 9:03.

Malo sam citao po netu i ovo malo sto sam testirao me tera na zakljucak da ubranje postoji samo ako se renderuje u nekom kodeku za koji postoji i hardversko dekodiranje. Za brzinu je koliko sam uspeo da vidim iz raznih testova bitnija brzina i kolicina memorije nego broj sejdera.
Sto se hardova tice ok je, samo sirovo vuci sa jednog a renderuj na drugi ili ako imas vise video sina probaj da ih rasporedis na razlicite hardove.
Kvalitet rendera je isti i kad se ukljuci CUDA automatski se podesava na maximum render quality.

CUDA je uvek losiji kvalitet od cpu encodiranja. Po meni nebo i zemlja. Ista stvar je i sa ATI Stream-om. Ne zadovoljava kvalitetom, dok brzinom odusevljava. Dakle, grafa za preview moze ali za encode finalni ne.

+1 za ono sto rekose peja i dulsrules

Nazad
Vrh Dno