Šta je novo?

administracije linuxa i podesavanje opcija, GUI ili CMD/shell ???

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
dugo godina nisam koristio unix/linux bazirane sisteme, pa sam malo izasao iz forme...

Silom prilika, morao sam da obnovim gradivo pre mesec dana.... otada sam malo prosvrljao po forumima i informisao se o tome sta se desavalo u medjuvremenu...

nove distribucije, novi trendovi.... ima dosta zanimljivih stvari...

jedno me samo interesuje (sto nisam nikad voleo ni kod linuxa iz 90-tih, ali "kad se mora, mora se"):

- kakva je sad tendencija, koristiti GUI ili shell za editovanje sistemskih podesavanja...
koliko sam primetio veliki broj ljudi i dan danas preferira editovanje donfig fajlova u shell-u.. koliko sam video neke (ili sve???) stvari je moguce editovati kroz GUI, ali nikad ne tako fino i detaljno kao rucno... isto tako, ako nesto i unesete rucno u config fajlove, to se ne odrazava/oslikava na odabrane opciju u GUI-u za istu stvar, iako je sistem prihvatio nove paramtetre.. naprimer iptables moze da se edituje preko firewall settings iz menija... ali na nekom elementarnom nivou.. dok rucno moze da se uradi puno vise stvari... opet sve sto unesem rucno u iptables, ne vidi se kao promena u 'firewall settings'.. a sa druge strane bilo kakvo ozbiljnije konfigurisanje preko GUI u potpunosti pokvari ono sto sam upisao u iptables...

dakle kakve su tendencije danas po tom pitanju

...malo mi je glupo da posle toliko godina i ovako razvijenih gnome/kde okruzenja, i dalje moram da posezem za shell-om za svaku iole ozbiljniju stvar

Znam da mozda zvuci cudno ali podesavanje iz shell-a je daleko brzi i komfornije nego da klikces do besvesti
Plus kada se upari sa bash skriptingom tek onda pokazuje svoju pravu moc
Nije za dzabe MS ubacio u Windows Power Shell jer im je eto doslo iz dupeta u glavu da administracija sistema moze biti dosta brza bas preko konzole
Govorim sa stanovista power usera, novajlijama je verovatno GUI bolje resenje za pocetak, mada postoje distribucije koji furaju KISS (Keep it simple, stupid) fazon poput Slackware i Arch Linux-a i kod kojih namestanje conf fajlova iz konzole nije nista teze nego da kliknes par puta :)

Sve radim iz shell-a pa i manipulaciju sa fajlovima na mom kompu :)

ako mislis na serversko okruzenje i administraciju, generalno je sve CLI, niti ima potrebe da se nesto menja povodom toga.

sto se tice desktop/workstation linux okruzenja tu je ovih dana vec malo drugacija prica, tendencija je GUI, i vecina moze da se zavrsi preko njega.

Poslednja izmena:
pa to me zanima.. koja je tendencija

eto ja sam morao da podesim firewall tako da ostane ukljucen ali da otvorim portove kroz njega za pojedine servise...

GUI je beskoristan, jer nema nista osim enable disable.. i listu predefinisanih portova (za nejcesce koriscene servise i njihove default portove)... za fina podesavanja koja su meni bila potrebna MORAO sam kao root da rucno editujem iptable fajl u /etc/sysconfig/

nije da nisam znao.. ali mislim da je mnogo intuitivnije sa menijima i opcijama, nego sto sam sat vremena citao manual za iptables.. :)

sto se tice iptables probaj firehol http://firehol.sourceforge.net/

a sto se tice ostalih podesavanja meni je lakse da predjem manual (koji jos moze da se pretrazuje) nego kopam po opcijama :)

Tendencija je da se Linux priblizava sto vecem broju korisnika, pa je logican zahtev da se osnovni administrativni zadaci mogu odraditi kroz GUI. Za naprednije zadatke, naravno, shell.

Poslednja izmena:
znaci da se trudim da solucije/resenja za sve probleme vezane za podesavanje opcija u linuxu, naucim da radim u gnome/kde okruzenju, koristeci GUI koji idu uz distribuciju (ili preporuceno od drugih ljudi)

ili da se drzim starih navika i sve cackam u shellu...

???

Nekoliko razloga zbog čega se i dalje koristi shell:

- kada imaš malo više iskustva mnogo lakše i brže je koristiti shell nego neki GUI;
- imaš potpunu kontrolu nad time šta će biti upisano u config. fajlove;
- skripting - od shell skriptinga preko pythona, itd...
- pravilo je da se na serverima isključuju nepotrebni servisi - da ne bi nepotrebno trošili resurse i da bi se smanjio broj potencijalnih sigurnosnih propusta koje bi neko mogao da zloupotrebi. Zbog toga, manje više, svi linux serveri rade na run-levelu 3, tj. xwindows se ne koristi.
- dosta software-a nema nikakav GUI, a ni neki 3rd party front-end (mada je to rezultat ovih gore navedenih razloga).

edit:
- izgledaš ozbiljnije dok kuckaš u vi-u (crna pozadina i zelena slova obavezno) nego kada klikćeš po šarenom GUI-u. :D :D :D

Ako ti treba GUI, najbolje resenje ti je Webmin - ima module za sve zivo i nezivo, radis preko browsera, odlican je zaista.

Rad u CLI-ju ti jr mnogo univerzalniji nacin da savladas Linux. Naucis ga jednom, i koristis ga na bilo kom Linuxu ili Unixu.

Nazad
Vrh Dno