Šta je novo?

administracija, literatura, predlozi ...

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Gledam nesto jedan sajt domace skole, fakulteta (sta je vec) i sad isao sam po predmetima i za neke mogu da nadjem literaturu jer se kaze da odredjeni predmet obuhvata oblast recimo mikrosoft sertifikata tog i tog, primer:

Operating Systems Windows 8 kaze se: Kurs pokriva obuku za polaganje MCSA ispita 70-687, te za to mogu naci literaturu. Medjutim ima predmeta za koje se ne kaze nista kao recimo:

OS Linux Client (Ubuntu)
Computer Networks
Database and SQL Administration
Network Infrastructure Protection

Koja bi bila odgovarajuca literatura za ove predmete?

Takodje jedno pitanje s'neba pa u rebra, da imate tri godine sledece da se preorijentisete sa vaseg sadasnjeg zanimanja na IT, i da niste laici za windows i mreze, u kom smeru bi se uputili? Koliko vidim najvise su trazeni programeri, i svidja mi se sto to mogu da radim odakle hocu, tj nisam vezan za odredjeni grad, zemlju ili firmu, ali oblast je dosta opsirna, recimo php konkretno, pa me zanima da li se isplati upustati u sve to, ili izuciti administraciju ispolagati kurseve i ozbediti sebi neko backup zanimanje, ako mi vec cela ta oblast nije strana?

Mozda kao sysadmin mislim da je trava zelenija sa druge strane, ali je trenutno programiranje najisplativije (Java npr). Gomila platformi, dinamican razvoj, aplikacije vrcaju na sve strane, a Java-amater moze da racuna na solidnu platu (u odnosu na kolicinu znanja).

Oba posla zahtevaju izuzetno mnogo vremena da bi shvatio kako nesto radi, ali sam za ovih 15-tak godina video suvise admina picajzli i suvise aljkavih programera da to vec ne postane model. A i precesto se desava da kada nesto ne radi bice kriv server, mreza, windows (ili sta vec sto ti odrzavas), a nikako aplikacija koja pravi deadlockove koju je pisao gorepomenutiprogramer.

Da bi kao sysadmin imao dobru platu, moras biti nezamenljiv, a da bi bio nezamenljiv - moras da znas nesto sto niko ne zna, a to nisu windows kursevi.

samo da primetim da mi nije jasno sta ce DBA administracija u kursu za sysadmina....

a sto kaze Milan, dok ne radis negde i ne znas kako ceo sistem na poslu funkcionise - nisi sysadmin.

E bas to, kasnije sam se setio da je to veoma bitan "problem" kod posla sysadmina, moras da imas infrastrukturu da bi mogao da se razvijas, jer koliko god teorije da usvojis - uvek je na terenu situacija drugacija.

Poslednja izmena:
Jasno, razumem razliku izmedju coveka koji nesto teorijski zna i nekoga ko to teorijsko znanje primenjuje svaki dan, ali citao sam kutijin post o php programiranju i isto i programeri kazu da je bilo koji projekat koji uzmes da radis sam uvek dosta jednostavniji od necega sto bi radio u nekoj firmi, tako da sto se toga tice, sys admin se ne razlikuje od bilo kojeg drugog posla, teorija je teorija, praksa je praksa.

E sad, jesam li ja postavio ovu temu u pogresnu sobu pa nema niko da mi odgovori na pitanja ili sta? Jel ima tema na forumu za sys admine, kao sto je kutija napisao za web developere, posto sam ja trazio par pojmova ali search mi nista korisno ne izbacuje, a siguran sam da je tema prezvakana vec nekoliko puta na forumu?

Poslednja izmena:
Nema šta pametno da se kaže. Moje iskustvo je tako da niko neće da te zaposli bez nekog radnog iskustva. E sada, doći do radnog iskustva sistem administratora je više stvar situacije nego planiranja. Mogli bi da kažemo da se to postaje, a ne uči.
Nisam to puno pomogao, ali mislim da te ti kursevi neće usrećiti jer nemaju neku vrednost za posao koji želiš da radiš.
Slažem se sa je proganjanje perspektivnije, jer su veće šanse da dođeš do posla i lakše se menja posao. Pa ti savetujem da se okreneš tome, sem ako nemaš sigurnu kombinaciju da će te neko zaposliti sa tim kursom.
Još jedna stvar: da li imaš neki faks?

Pretpostavljao sam da ovo nece proci tek tako bez da detaljno objasnim sta zelim i u kakvoj sam situaciji.

Evo ovako, ja sam zavrsio visu elektrotehnicku, smer audio i video tehnologije, i trenutno radim na kruzeru u pozoristu kao sound technician. Sto se toga tice radim u struci, to sve ide sada samo od sebe, imam siguran posao, u tome napredujem svaki dan jer to radim svaki dan itd.
Medjutim jedan dan se mora sici sa broda, kada pitam za zaposlenje ne pitam samo za ovde, jer kada sidjem sa broda, moze biti da cu ostati u srbiji, moze biti da cu ici u usa, ili u kolumbiju, posto mi je zena odatle, dakle to mi je jos jedna velika nepoznanica ali gde god da sidjem, veca je potreba za ljudima u IT industriji nego za tehnicarima za zvuk, koji po nasim pozoristima imaju oko 200 evra platu, tako da kad vec imam dosta slobodnog vremena na kruzeru, planirao sam da se osposobim za nesot u IT industriji da kada jednom odlucim da sidjem sa broda, ne budem bez posla, pa tek onda da krenem da izucavam nesto drugo.

Dakle moze biti da ja odem u usa i radim tamo kao sound tech, sto je super, ali u danasnja vremena nije lose imati plan b, a meni racunari nikada nisu bili strani odrastao sam sa njima, pa zasto ne izuciti neku oblast do nekog entry levela, cisto da mogu da pocnem da radim nesto, bilo administraciju ili php, naravno da ne ocekujem da mi to resi zivotno ptanje dakle nije u pitanju nesto cime cu ja da se bavim i da zavisim od toga u punom smislu te reci, vec nesto sto bih, posto kao rekoh imam bas dosta slobodnog vremena na mom trenutnom poslu, mogao sutra da iskoristim za ne daj boze zanimanje.

Znaci jeli bolje imati comptia a+, msca, msce, i sutra ako ne mogu naci nigde posao u struci, aplicirati sa time za junior sta god, nego ako nemam to ici i prati case negde? Eto, iz tog ugla pitam, gde da usmerim svoj visak slobodnog vremena naredne 3-4 godine. Sa windowsom sam dosta upoznat, donekle i sa administracijom i mrezama, dok o programiranju nemam blage veze, ali opet za 3 godine se svasta da nauciti tako da eto sad znate situaciju pa pisite sta mislite da je pametno ciniti :)

joj, nezahvalno je da ti dajem zivotne savete, kada ni svoj zivot ne mogu da resim.
ipak bi ti preporucio programiranje, iz prostog razloga sto to mozes da radis na jednom racunaru iz bilo kog dela sveta da se nalazis.
ako ti programiranje ne ide, uvek mozes da polozis te kurseve, ali opet dolazimo do toga da ce te pitati za neko radno iskustvo iz te oblasti.

Nazad
Vrh Dno