Šta je novo?

Adaptiranje postojećeg kamina na etažno grejanje

danilo989

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D, Scythe Fuma 2 rev. B Noctua NF-A12x25 Edition
Matična ploča
MSI MPG B550I Gaming Edge Wi-Fi ITX
RAM
2x16GiB G.Skill TridentZ DDR4 3200Mb/s CL14 F4-3200C14D-32GTZKW
GPU
PowerColor Radeon RX7800 XT Hellhound 16GiB Noctua NF-A12x25 Edition
Storage
Western Digital Black SN850 WDS100T1X0E-00AFY0 1TiB, Western Digital Blue 3D WDS200T2B0A 2TiB
Zvuk
Altec Lansing 220, HyperX Cloud II
PSU
Corsair SF750 Platinum 750W SFX
Kućište
Cooler Master NR200P ITX
Monitor
Dell G2724D 27" IPS 1440P 165Hz, ASUS VG259QM 25” IPS 1080P 240Hz
Miš & tastatura
Endgame Gear OP1 8K, HyperX Alloy Origins Aqua
Ostale periferije
APC BX1400U-GR
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zanima me da li je moguće adaptirati postojeći ugrađeni/"zidani" kamin na etažno grejanje i koja je procedura sa tehničkog aspekta? Sve što nalazim na netu su zasebni kamini koji su već namenjeni za etažno grejanje, pa bih malo pojašnjenje/usmerenje gde tačno da tražim info za ovako nešto?

Trenutno je grejanje na gas, ali bih ovo iskoristili za dogrevanje. Da li uopšte pokušavati ovako nešto? U pitanju je ~220m2 površine koju treba zagrejati. Kamin u pitanju je poveći, nemam tačne mere ali komotno mogu da stanem u njega.😅
Hvala za bilo kakav info.

Za etazno grejanje trebas imati kotao, i razvuceno grejanje.
pretpostavljam da imas razvuceno grejanje?

I nisi napisao na koji energent bi se grejao.

Pa da, razvučeno je grejanje. Trenutno se grejem na gas etažno (kondenzacioni kotao).
Grejanje bi bilo na drva. Zamisao je bila da se kamin poveže na postojeći sistem, e sad gde i kako to ne znam. Kamin je u dnevnoj sobi, dok je postojeća kotlarnica dole u podrumu.

Jako teško i komplikovano. Praktično bi se morao praviti namenski custom-fit kotao koji bi se uklopio u tvoj kamin. I to nakon analize i snimanja stanja u kaminu.

Jedino što možeš je da zoveš firme ili pojedince koji se bave ugradnjom i izradom kamina, i pitaš da li mogu nešto da ponude.

Opcija je da se ceo taj tvoj kamin razbuca i ugradi novi sa već integrisanim kotlom.

Hvala za info. Toga sam se i pribojavao, no dobro, bio sam i previše optimističan što se tog tiče.

Ako je za dogrevanje, može se sigurno nešto zbudžiti.

U taj postojeći možeš ugradi kazan iznad ložista i to je to. Nije posebno komplikovano, ali ni naročito efikasno. U nekom prelaznom periodu možda i može poslužiti.

Nazad
Vrh Dno