Šta je novo?

Adapter za ventilatore (sa 120mm na 80mm)

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Video sam na netu da imaju ovakvi adapteri za ventilatore koji se ponashaju kao tunel i omogucavaju da se montiraju ventilatori od 120mm na kucishta koja na sebi imaju rupe za 80mm. Evo konkterno na shta mislim http://www.levicom.de/xilence/en/xpadf.htm

Da li ovako neshto ima da se kupi kod nas ili pak ima li ko ideju kako ovo napraviti?

Ne mora da se pravi, ja sam nabavio taj xilence adapter preko jedne novosadske firme...

Nije vredno truda veruj mi.
Em sto UBIJAJU protok em sto ventovi postaju DRASTICNO bucniji.

Nije vredno truda veruj mi.
Em sto UBIJAJU protok em sto ventovi postaju DRASTICNO bucniji.

Imam montiran 120mm na stranici sa takvim adapetrom i nije ništa bučniji od drugih ventilatora, a kamoli drastrično i pošto duva direktno na NB pomaže hlađenje i protok. Kada ga ugasim temp NB se penje na 45C, sa upaljenim je na 39-40C.

Imam montiran 120mm na stranici sa takvim adapetrom i nije ništa bučniji od drugih ventilatora, a kamoli drastrično i pošto duva direktno na NB pomaže hlađenje i protok. Kada ga ugasim temp NB se penje na 45C, sa upaljenim je na 39-40C.

?????
Naravno da pomaze hladjenju. Stavi bilo koji vent pa ce ti pasti temperatura.
Stavljanjem 12 na ovaj adapter UBIJAS joj protok. Sa noktuama je recimo slucaj da je neuporedivo bolje drzati 8 nego 12 sa adapterom i sto se protoka i sto se "tisine" tice. Jos ako celu stvar zakacis na kuler za proc razlika je DRASTICNA u korist 8. Tako da ne vidim nikakvu isplativost ovog cuda. Ja sam ga jurio ko blesav, dovukao iz svabije i platio papreno sobzirom da je komad plastike u pitanju i razocarao se. Trenutno mi na nekom matorom duronu stoji spiz sa noktuom 8 jer je
proc hladniji s njom a ovo cudo skuplja prasinu u nekom budzaku.
Mada moram da priznam da, bar meni, lepo izgleda :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    108.8 KB · Pregleda: 142
  • 2.jpg
    2.jpg
    134.7 KB · Pregleda: 123
Lepo izgleda, nema šta! Samo nemamo istu zamisao... koliko vidim sa slike tebi gura vazduh u adapter, a pošto si rekao da koristiš Noctue, verovatno NF-12S, koja i onako nema neki zavidan statički pritisak tako da nije čudno što nemaš neki efekat od svega toga. A i ta rešetka ti ubija pola protoka. U tom slučaju je bolja 8-ca.

Ovako montiran, može da hvata spoljni vazduh i da ga gura u kućište. Kada se obore obrtaji, dovoljno hladi za matičnu...

Dok je, slažem se, bolje ne koristiti za procesor.

I ne moraš da naglašavaš reči velikim slovima tj. da vičeš! ;)

Prilozi

• Krstenje 011.jpg
    Krstenje 011.jpg
    503.3 KB · Pregleda: 193
Poslednja izmena:
Sve jedno je ni sa P nije nic bolje, jednostavno za proc ne valja. btw Chif sa slike ima bolji protok od nok P :) Zapravo te noktue na 1300 mi se ni malo ne svidjaju.
Sto se grila tice u pravu si samo sto on nije ni bio postavljan za probu. Stavljen je tek kad sam video da od cele zezancije nema vajde pa bar nek izgleda :)
Za stranicu igra sve. Ja imam obicaj da 12 usrafim direkt u unutrasnji lim ukoliko nema mesta za nju naravno . Uglavnom pije vodu. Trebalo mi je par puta za pasivni GPU.
Mada opet kazem ovo cudo obara protok kako god da ga okrenes i to mnogo, tako da je na mestu za osmicu bolje staviti dobru 8 nego 12 sa ovim cudom.

Poslednja izmena:
Ako cemo iskreno mislim da je ipak onaj xsilence adapter bolji, jer taj plavi ma mnogo uze grlo na dnu, ako pazljivo pogledas taj xsilence ima negde 'fi' 80 na dnu dok taj plavi ima plafon 60. Tako da mislim da to sto tebi ubija protok je ipak do konkretnog modela...
E sad sto se ventilatora tice onaj cm vuce jadno i sa i bez adaptera :D

Poslednja izmena:
Nije niakakv problem neko veliko "ubijanje protoka" (zanemarljivo je jedino se stvara malo veći pritisak pod perajima pa može ventilator da promeni zvuk - čak i brzinu ali i to sve je zanemarljivo) problem je heatsink, na taj Spire i da staviš neki 100CFM fan jedva bi bile bolje temperature.
Okači te Noctue 8-icu i 12-icu na TR heatsink i videćeš razliku.
Adapter itekako ima smisla za starije kućište, ne i za Socket A cooler-e. ;)

Ima li neko ideju kako ovo napraviti. Teshko da moze da se nabavi(u Telixu su nekada imali ali sada nemaju). Chuo sam da je neki lik koristio flashu koju je presekao na delu od 12cm i na delu od 8 cm, zalepio silikonom za 12cm i za ram od 8cm(uzeo neki stari fan i uklonio propeler, tj ostao mu samo ram). To je sve izvodljivo ali imam jedan problem. Koja flasha ima kod nas da se kupi a da ima precnik 12cm kod nas. Ja sam tipovao na Pepsi od 2.5l, medjutim i ona je oko 11-11.5, tako da ne pashe. Ima li ko kakvu ideju shta bi josh moglo da se iskoristi?

PA to je fora iz Dell-ovih servera Power edge serija, kao i nekih Optiplex dektop radnih stanica.
Toliko je sve tiho, da se ponekad zapitam da li je masina ukljucena.
Trazio sam da mi tu tunel plastiku prodaju, ali nisu hteli jer im je samo za rezervne delove?

Ima li neko ideju kako ovo napraviti. Teshko da moze da se nabavi(u Telixu su nekada imali ali sada nemaju). Chuo sam da je neki lik koristio flashu koju je presekao na delu od 12cm i na delu od 8 cm, zalepio silikonom za 12cm i za ram od 8cm(uzeo neki stari fan i uklonio propeler, tj ostao mu samo ram). To je sve izvodljivo ali imam jedan problem. Koja flasha ima kod nas da se kupi a da ima precnik 12cm kod nas. Ja sam tipovao na Pepsi od 2.5l, medjutim i ona je oko 11-11.5, tako da ne pashe. Ima li ko kakvu ideju shta bi josh moglo da se iskoristi?

mozesh da uzmesh od onih flasha od 3 litara shto se prodaju oni odwratni sok0owi u njima one su shire od coca coline flashe ili chak mozesh da pogledash koliki je prechnik aqua bella flashe.

Nije niakakv problem neko veliko "ubijanje protoka" (zanemarljivo je jedino se stvara malo veći pritisak pod perajima pa može ventilator da promeni zvuk - čak i brzinu ali i to sve je zanemarljivo)

E sad il ja volim mlogo da lazem il sam lud.
Kazes zanemarljivo. Da li si probao ovaj konkretan "model" ili pricas napamet.
Ne da nije zanemarljivo nego je katastrofalno. Kao sto rekoh meni konkretno za Durona skoro pa neupotrebljivo, a ni za stranicu se ne isplati. Mislim da je SoneMasina poprilicno u pravu i zaista deluje da je poprilicna razlika u fi-ju. Ko hoce da se zeza sa ovim cudima samo napred al moj mu je savet da se batali corava posla jer u mom slucaju je bilo cisto bacanje para i vremena.

E sad il ja volim mlogo da lazem il sam lud.
Kazes zanemarljivo. Da li si probao ovaj konkretan "model" ili pricas napamet.
Ne da nije zanemarljivo nego je katastrofalno. Kao sto rekoh meni konkretno za Durona skoro pa neupotrebljivo, a ni za stranicu se ne isplati. Mislim da je SoneMasina poprilicno u pravu i zaista deluje da je poprilicna razlika u fi-ju. Ko hoce da se zeza sa ovim cudima samo napred al moj mu je savet da se batali corava posla jer u mom slucaju je bilo cisto bacanje para i vremena.

Lepo ti je rekao čovek da je gubitak protoka zanemarljiv, što je i moje iskustvo sa Xilence modelom.

A postaviti ga na stranicu kućišta koje ima ostvore od 80cm itekako ima smisla zbog boljeg hlađenja (ventilatora većeg obima) i manje buke.

Ja planiram raditi nešto slično, ali ne na jedan nega na dva 80 mm koja imam na kućištu jedan do drugoga. Time je protok ostao nenarušen, a umjesto dvije glasne 80-ice imati ću jednu tihu 120-icu. Jedino se mislim bi li skidao i mrežice na kućištu, pošto su prilično zatvorene, a to će ovisiti o količini komplikacija pri otvaranju 120-ice na prednjoj maski.

Nazad
Vrh Dno